..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Matematiðe, yalnýzca yaratýcý bir sanat olduðu sürece ilgi duyarým. -Godfrey Hardy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Türkiye > YOLCU DERGÝSÝ




31 Aralýk 2007
Ferhat Kalender Söyleþisi  
Yolcu Dergisi Genel Yayýn Yönetmeni Ýle söyleþi

YOLCU DERGÝSÝ


Yolcu Dergisi Genel yayýn yönetmeni Ferhat Kalender ile Asým Gültekin'in yaptýðý söyleþi


:BAJF:
Yolcu Dergisi'nin derdi ne?

Sözün derdi ne? Cümlenin, kelimenin derdi ne? Anlamýn derdi ne ise yola düþmüþün de derdi o. Kabe’ye varmak için yola revam olmuþ karýncanýn derdi ne ise bizim de derdimiz o. Verili anlamlarýn dýþýnda kendi cümlelerimizi ve kendi anlamlarýmýzý taþýmak zorunda olduðumuzun bilinci… Her dem taze bahar düþü kurmanýn derin istenci… Bu ülkeyi, derinliðinde adalet olan bu ülkeyi önemsemenin bitmez enerjisi.

Kimlere sesleniyorsunuz?

Kentten kentliye, yani duruþuyla Medineli olana sesleniyoruz. ‘Kim’ olduðunu bilenlere, bilmek isteyenlere sesleniyoruz. Mütevazý bir ses bu. Ama gücünü ses verdiði yüreklerden alýyor. Ýnsana gerçekten de bir yüreðinin olduðunu, salt kuru akýl ile dünyaya yöneldiðinde üzerindeki rahmetin ve bereketin kalkabileceðini hatýrlatýyoruz. Misyoner deðiliz, yalnýzca yanýbaþlarýnda duran sýcak bir nefes kadar cürmümüz var. Hakkari’de de biz varýz, Kerkük’de de. Bosna’da da, Bodrum’da da… Bak ne kadar da kimiz?

Çok seven çok kýzan çok küsen adamlarmýþsýnýz gibi geliyor sanki?

Aynen öyleyiz. Öfkemiz kalbimizden mündemiç. Kýzýyorsak, seviyorsak, üzülüyorsak kalbimizde koruduðumuz öfkedendir. Bunu koruyoruz, bunu önemsiyoruz. Hallerimizde teslim alýnmýþlýk göremeyecek kimse. Sýradanlýða, basitliðe, boþvermiþliðe, müptezel hinliðe düþmeyeceðiz. Dün ne isek bu gün daha iyi olacaðýz. Söylemimizi en yüksek perdeden ulaþtýracaðýz muhatabýna. Çünkü sözün gücü iyi adamlarý yeryüzüne varis býrakýyor.

Yolcu'yu çýkaranlar döne döne neler okur?

Yolcu Dergisi’ni çýkaranlar dönerek bir þey okumazlar. Hayatýmýza anlam katabilecek her þey okumaya ve hýfzetmeye deðerdir. Ama her dem Allah kelamý baþýmýzýn üstündedir. Ama her dem Muhammed baþýmýzýn üstündedir. Hakikatýn bilgisine ulaþmak menzilindeki her þey kapsama alanýmýzdadýr. Daha ne denir ki? Bununla birlikte okurlarýmýza sistematik olarak kitap okuma programlarý düzenliyoruz. Yolcuforum adý altýndaki düþünce evrenimizde özellikle genç yolcularla kitap okuma seanslarý düzenliyoruz… Ülkenin neresinde olurlarsa olsunlar…

Bayaðý okurunuz var diye duyuyoruz, doðru mu?

Okurlarýmýz ‘bayaðý’ deðil tabi. Yanlýþ anlama olmasýn diye dedim. Þu an itibariyle yaklaþýk 110 daðýtým noktasýnda ve temsilciliklerimizle ülkemizin her yerindeyiz. Sanýrým bir ‘söz’ dergisi olarak Türkiye’deki dergilerin epeyce önünde yürüyoruz. Ara verdiðimiz bir yýldaki kayýplarý telafi ettiðimizde daha iyi bir yerde olacaðýz inþallah. Yolcu dergisi’nin asýl sahibi okurdur. Okurumuzun gayretleri ve sýcaklýðý bize esenlik katýyor.

Sizi eleþtirenler oluyor mu? Neler diyorlar?

Evet oluyor. Hepsini dikkate alýyoruz. Allah razý olsun hepsinden. Dedikleri, yolumuzu açýyor bizi daha da kararlý hareket etmeye yöneltiyor. Fildiþi kulelerden esip savuranlar da var tabi. Biz, bize samimi gelen sözleri, bizi daha iyiye yöneltecek sözleri dikkate aldýk her zaman. Bir edebiyat dergisi olmadýðýmýz falan fýsýldanýyor kýyýda köþede. Açýkça söylüyoruz zaten salt edebiyat dergisi deðiliz zaten. Biz bir ‘söz’ dergisiyiz… En iyi ‘söz’ü en iyi araçla insanlara taþýmaya çalýþýyoruz.

Okur'unuzu hissedebiliyor musunuz?

Dedim ya okurumuz derginin sahibidir. Biz onlarla her halde temas halindeyiz. Dergiyi çýkarýp yatmýyoruz. Alýn bu cümleleri kelimeleri bir dünya kurun ve içinde yaþayýn demiyoruz. Hakkari’den Bodrum’a, Bosna’dan Kerkük’e yolculuðumuz sürüyor. Böyle bir kervanda birbirimize tutunmaktan baþka neyimiz var. Birbirimizi anlamaktan, birbirimizi anlamlandýrmaktan baþka kimiz biz? Bu digital çaðda halen gül kokulu mektuplar alýyorsak bunu bir anlamý var.

Satýþýnýzý yapan kitapçýlardan paranýzý alabiliyor musunuz?

Satýþ noktalarýmýz bizzat o kentte bulunan okurlarýmýz tarafýndan denetleniyor. Yani biz her hangi bir kitabevi geri ödemesini yapmadýðýnda o kitabevini okurla muhatap ediyoruz. Þu ana kadar bu süreç baþarýyla iþledi. Çünkü diyoruz olabilecek bir aksama yüreðinize konukluðumuzu geciktirecek. Okur gereðini yapýyor, bize de daha saðlam sözlerle, daha saðlýklý bir dergi çýkarmak kalýyor.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yolcu Dergisi 76. Yürüyüþü: "Gökyüzüne Bak!"

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kara Yazýlar [Þiir]
Derman Arýyorsan Derdine Dön! [Öykü]
Morgun Son Delikanlýsý [Öykü]


YOLCU DERGÝSÝ kimdir?

dergi, kalbi olan bir dergi. . . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © YOLCU DERGÝSÝ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.