..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
640K bellek herkese yetmelidir. -Bill Gates, 1981
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Aralýk 2007
Trabzon'da Mevlana Günleri  
M.NÝHAT MALKOÇ
Mevlana Celaleddin Rumî Hazretleri sadece Türkiye’de deðil, dünya ölçeðinde de tanýnan ve sevilen bir mutasavvýftýr. O, bundan 800 sene evvel dünyamýza bir ýþýk niyetine doðmuþtur. Onun sekiz yüzüncü doðum yýldönümünü kutluyoruz bu yýl… Bunun içindir ki UNESCO adlý dünya kültür kuruluþu bu seneyi “Mevlana Yýlý” olarak ilan etti.


:CAFC:
TRABZON’DA MEVLANA GÜNLERÝ

M.NÝHAT MALKOÇ

     Mevlana Celaleddin Rumî Hazretleri sadece Türkiye’de deðil, dünya ölçeðinde de tanýnan ve sevilen bir mutasavvýftýr. O, bundan 800 sene evvel dünyamýza bir ýþýk niyetine doðmuþtur. Onun sekiz yüzüncü doðum yýldönümünü kutluyoruz bu yýl… Bunun içindir ki UNESCO adlý dünya kültür kuruluþu bu seneyi “Mevlana Yýlý” olarak ilan etti.

Bilindiði gibi dünya kültürlerinin en büyük teþkilatý olan UNESCO, dünya çapýndaki deðerleri ele alýyor, onlara seneler tertip ediyor, içte ve dýþta hakkýyla tanýnmalarýný saðlýyor. Mevlana’nýn ölümünün 700. yýlý 1973 senesine rastlamýþtý. O zaman da söz konusu kültür kurumu 1973’ü “Mevlana Yýlý” olarak ilan etmiþti. Bu yýlla birlikte dünya çapýnda iki büyük Mevlana yýlýný idrak etmiþ bulunuyoruz. Bu, Mevlana’nýn evrenselliðinin, fikirlerinin dünyayý kuþattýðýnýn delilidir. Mevlana, inancýyla ve çaðlarý kuþatan evrensel mesajýyla kýtalarý aþýyor.

     Bu yýl Mevlana’yla ilgili Türkiye’de ve yurtdýþýnda yüzlerce panel ve konferans yapýldý; sergi açýldý. Dünya bir kez daha Mevlana’yý ve onun evrensel fikirlerini tanýma ve anlama imkâný buldu. Bu ayný zamanda milyon dolarlarla yapýlamayacak bir Türkiye reklâmýný beraberinde getirdi. Anlaþýlan o ki Mevlana yaþarken de, öldükten sonra da bize ve kültürümüze hizmet etmeye devam ediyor. Bu büyük mutasavvýf ve Allah dostu, ülke sýnýrlarýný aþýyor. Hastalýklý ve bunalýmlý dünya bu Hak âþýðýný bir kurtuluþ ve derman olarak model alacaðý günleri iple çekiyor. Avrupa ve dünya ancak bu manevi atmosferle kurtulabilir.

Bu yýl baþta Ýstanbul ve Konya olmak üzere, Türkiye’de hemen her þehirde Mevlana’yla alâkalý aydýnlatýcý programlar düzenleniyor. Kültür ve sanata kayýtsýz kalmayan þehirlerin baþýnda gelen Trabzon’da da Mevlana’yla ilgili bir dizi faaliyet gerçekleþtirildi. Trabzon Valiliði tarafýndan hazýrlanan “Mevlana Günleri” ilk gün etkinlikleri yoðun bir katýlýmla gerçekleþtirildi. Trabzon Lisesi’ndeki programa, Bayýndýrlýk ve Ýskân Bakaný Faruk Nafiz Özak, Kültür ve Turizm Bakaný Ertuðrul Günay, Trabzon Valisi Nuri Okutan, Trabzon Belediye Baþkaný Volkan Canalioðlu, bilim adamlarý, yazarlar ve çok sayýda davetli katýldý.

Mevlana, Türkiye genelinde bir yýldan beri enine boyuna anlatýlýyordu. Bu büyük Allah dostuyla ilgili þiirler, tiyatrolar, hikâyeler ve romanlar yazýlýyor; paneller, konferanslar yapýlýyordu. Bu çalýþmalarýn 2007 senesine ait olanlarýnýn sonuncusu, bir kültür ve sanat þehri olan Trabzon’da gerçekleþtirildi. Tabir caizse Trabzon üç gün boyunca Mevlana düþüncesiyle yattý kalktý. Þehrin en geniþ ve kalabalýk caddelerine renkli ve ýþýklý Mevlana figürleri asýldý. Bu büyük düþünürle ilgili Trabzon Valiliði “Mevlana’nýn Mesnevisi’nden Seçmeler” adlý bir derleme çalýþmasý yapýp Mevlana Günlerini takip etmek için gelenlere ücretsiz daðýttý.

Türkiye’nin en köklü eðitim kurumlarýndan biri olan Trabzon Lisesi’nde, Mehmet Ali Yýlmaz Konferans Salonu’nda gerçekleþtirilen Mevlana Günleri’nin açýlýþýný Trabzon Valisi Nuri Okutan yaptý. Okutan konuþmasýnda Mevlana’nýn öðreticiliðine deðindi. Onun ardýndan söz alan Kültür ve Turizm Bakaný Ertuðrul Günay bu büyük Hak ve halk düþünürünün evrenselliðine deðindi. Sayýn Bakanýn metne baðýmlý olmadan, irticalen yaptýðý anlamlý konuþmayý çok beðendim; bakanýn hatipliðine hayran kaldým. Mevlana’nýn torunu olan Esin Çelebi Bayru da konuþmasýnda katýlýmcýlara Hz. Mevlana felsefesini anlattý. Bayru, “Mevlana’mýz bize gerçeði, güzeli anlatýyor. Bunlarý bir hayat görüþü olarak benimsersek kendi kendimizle barýþýrýz. Sonra bu barýþý tüm dünyaya yayabiliriz” ifadelerini kullandý.

Programda Hz. Mevlana’nýn hayatýnýn ve felsefesinin anlatýldýðý sinevizyon gösterisi gerçekleþtirildi. Prof. Dr. Mahmut Erol Kýlýç, “Dünya Mevlana’yý Bekliyor” konulu konferansýný verdi. Atlas Dergisi Genel Yayýn Yönetmeni Özcan Yüksek’in fotoðraflarýndan oluþan “Belh’ten Konya’ya” isimli sergi açýlýþý gerçekleþtirildi. Mevlana’yý Anlamak ve Yazmak” adlý panel yapýldý. Trabzon’daki Mevlana Günleri kapsamýnda ney dinletisi ve sema gösterileri izleyiciler tarafýndan ilgiyle takip edildi. Trabzon üç gün boyunca Mevlana’nýn feyiz ve bereketinden istifade etti. Bu etkinlikte emeði geçenlere teþekkür ediyoruz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sevgi ve aþk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Düþler Rýhtýmýnda Bir Ay Doðuyor!..
Sonbahar Hüzünleri Beyanýndadýr
Sevgiyle Baþlar Herþey!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.