..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Zamaný gelen bir düþüncenin gücüne hiçbir ordu karþý koyamaz. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > M.NÝHAT MALKOÇ




25 Aralýk 2007
Nazým Bilgin Öldü… Bitkiler Öksüz Kaldý…  
M.NÝHAT MALKOÇ
Ölüm bayram seyran dinlemiyor. Vakti dolan kiþi dünyadan göç ediyor. Bunu gösteren bariz bir örnek yaþadýk geçtiðimiz günlerde. Kurban bayramýnýn ilk günü(20 Aralýk 2007) herkes bayram ederken Sürmene ilçesi esnaflarýndan Nazým Bilgin aramýzdan ayrýldý. O, Trabzon’un önemli insanlarýndan biriydi. Seksen yaþýnda olmasýna raðmen bir delikanlý gibi diri görünüyor, sürekli çalýþýyordu. Karadeniz’in zengin bitki çeþitlerini toplattýrarak ilaç sanayinde kullanýlmasýný saðlýyordu. Bu iþten hem dar gelirli vatandaþ, hem kendisi, hem de ilaç firmalarý kazançlý çýkýyordu. Ona Sürmene’de “bitkilerin babasý” diyorlardý.


:CFJA:
M.NÝHAT MALKOÇ

     Ölüm bayram seyran dinlemiyor. Vakti dolan kiþi dünyadan göç ediyor. Bunu gösteren bariz bir örnek yaþadýk geçtiðimiz günlerde. Kurban bayramýnýn ilk günü(20 Aralýk 2007) herkes bayram ederken Sürmene ilçesi esnaflarýndan Nazým Bilgin aramýzdan ayrýldý. O, Trabzon’un önemli insanlarýndan biriydi. Seksen yaþýnda olmasýna raðmen bir delikanlý gibi diri görünüyor, sürekli çalýþýyordu. Karadeniz’in zengin bitki çeþitlerini toplattýrarak ilaç sanayinde kullanýlmasýný saðlýyordu. Bu iþten hem dar gelirli vatandaþ, hem kendisi, hem de ilaç firmalarý kazançlý çýkýyordu. Ona Sürmene’de “bitkilerin babasý” diyorlardý.

     O, Karadeniz bölgesindeki zengin bitki örtüsünün dünya pazarýnda deðerlendirilmesini saðlýyordu. Allah’ýn bizlere sunduðu bu þifa hazinelerinin daðlarda yok olup gitmesine gönlü razý olmuyordu. Hayvanlara yedirilen otlar onun elinde þifa kaynaðýna dönüþüyordu.

     Trabzonlu Nazým Bilgin, Karadeniz doðasýnda yetiþen birçok bitkiyi yurt dýþýna ihraç ederek, ülkemize döviz girdisi saðladý. Nazým Bilgin, baþta Amerika, Ýngiltere, Fransa ve Hollanda gibi ülkelerin ilaç sektöründe kullanýlmak üzere tam 54 yýldýr çok sayýda bitkiyi yurtdýþýna gönderiyordu. Bilgin’in uluslararasý çapta tam altý madalyasý vardý.

O artýk yok aramýzda. Sürmene Merkez Yeni Camii’nde kýlýnan cenaze namazýnýn ardýndan aile mezarlýðýna defnedilen Nazým Bilgin’in bu ani ayrýlýðý, siyaset, edebiyat ve iþ dünyasýndan birçok sevenini bir araya getirdi. Öðle namazýnýn ardýndan kýlýnan cenaze namazýna AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl, Trabzon Belediye Baþkaný Volkan Canalioðlu da katýldý. Kalabalýk halk kitlesinin katýldýðý cenaze törenine Nazým Bilgin’in Köprübaþý’ndan da birçok seveni katýldý. Cenazede mahþeri bir kalabalýk göze çarpýyordu.

Lise öðrencilik yýllarýmda ben de merhuma bitki satmýþtým. O zamanlar gelirlerimiz yetersiz olduðu için bütün köy halký olarak daðlara çýkar, ormanlardan ligarba(likapa) toplardýk. Bidonlara doldurduðumuz ligarbalarý(yaban mersini) götürür kendisine satardýk. Bu kazanç bize ilaç gibi gelirdi. Okul harçlýklarýmýzý bunlardan çýkarýrdýk. Bu arada yaylalardan topladýðýmýz ‘fýndýk otu’ adlý bitkiyi kurutur, çuvallara doldurur, Sürmene’ye götürür satardýk. Bunun yanýnda bazý aðaçlarýn kabuðunu soyar, kurutur, ona pazarlardýk.

Merhum Nazým Bilgin çok deðiþik þeyler satýn alýrdý. Aldýklarý þeyleri ne yaptýðýný düþünüp dururduk; çok merak ederdik. Kendisine sormaya da cesaret edemezdik. Bir ara salyangoz alýmý yapýyordu. Köyde ýslak ve yaðmurlu havalarda salyangoz avcýlýðýna çýkardýk. Bunu her bir geçim kapýsý, hem de oyun bellerdik. Bir gün salyangozlarý topladým, evin kenarýnda atýl durumda olan bir odacýða doldurdum. Sabah kalktýðýmda ne göreyim… Bütün salyangozlar aðzýný aralýk býraktýðým poþetten çýkmýþ, her biri bir duvardan yukarý týrmanmaya baþlamýþtý. Bir kýsmý da odanýn deliklerinde kaçmýþ, kendini doðal ortamlarýna, tabiata atmýþtý. Duvarlarda dolaþanlarý yakalayýp torbalarýna koydum ama deliklerden sývýþýp kaçanlarý bir daha yakalayamadým. Onlar bir hatamdan yararlanýp özgürlüðe koþtular. Yakaladýðým salyangozlarý zaman kaybetmeden gidip sattým. Çünkü hiçbiri güven vermiyordu bana.

Bilgin, Sürmene’de de, Trabzon’da da sevilip sayýlan bir insandý. Onun elinden gelmeyen iþ yoktu. Hayatta yaptýðý iþlerde hep muvaffak olmuþtu. Bir ara siyasete de girmiþ, DYP Sürmene ilçe baþkanlýðý da yapmýþtý. Fakat siyasetin kendisine göre bir iþ olmadýðýný çok geçmeden fark etmiþ, siyasî macerasýný ileri götürmeden bu iþten vazgeçmiþti.

Nazým Bilgin inançlý bir insandý. Beþ vakit namazýný kýlacak kadar dindardý. Dünya iþlerini yürütürken öteki hayatý da ihmal etmezdi. Çok alçakgönüllü bir kiþiydi. Kýrk elli yýldan beri eski bir binada iþlerini yürütmüþtür. Ýstese kendisine konforlu bir büro yapamaz mýydý? Elbette buna gücü yeterdi. Fakat o gösteriþi sevmezdi. Yanýnda pek çok kiþiye iþ vermiþ, onlarýn bir anlamda ekmek kapýsý olmuþtur. Yurtdýþýna pazarladýðý bitkiler aracýlýðýyla devlete binlerce dolar döviz girdisi saðlamýþtýr. Vergisini de düzenli olarak vermiþti. Nerden baksan Nazým Bilgin pek çok kiþiye faydalý bir insandý. Allah rahmet eylesin.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Ýfakat Belgeseli
Köprübaþýlýlar Derneði ve Hemþehri Dayanýþmasý
Trabzon Lisesi"nde Rusya Halk Danslarý Þöleni
Neler Oluyor Bize? Bize Neler Oluyor?..
Fatih Lisesi "Vesaire"…
Böyle Buyurdu Jüri!..
Dün Akþam Neredeydiniz?..

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.