..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam hoþtur, ölüm rahat ve huzurludur. Zor olan geçiþtir. -Asimov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




18 Aralýk 2007
Kurban Hayvan Katliamý mý?  
M.NÝHAT MALKOÇ
Müslümanlarýn dini vecibelerinden birisidir gücü yetenlerin kurban kesmesi… Her yýl gerçekleþtirilen bu kulluk eylemi, kulu Allah’a yaklaþtýrýr. Sözlükte yaklaþmak, Allah’a yakýnlaþmaya vesile olan þey anlamlarýna gelen kurban, dinî bir terim olarak, ibadet maksadýyla, belirli þartlarý taþýyan hayvaný usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvaný ifade eder. Gücü yeten her müminin kurban kesmesi gerekir. Kurban kesmek, zengine Hanefi’de vacip, diðer üç mezhepte sünnettir. Sosyal dayanýþma ve yardýmlaþmanýn zirvesi olan kurban malî ibadetlerden biridir. Gücü yetmeyenin böyle bir vazifesi yoktur.


:BGCC:
M.NÝHAT MALKOÇ

Müslümanlarýn dini vecibelerinden birisidir gücü yetenlerin kurban kesmesi… Her yýl gerçekleþtirilen bu kulluk eylemi, kulu Allah’a yaklaþtýrýr. Sözlükte yaklaþmak, Allah’a yakýnlaþmaya vesile olan þey anlamlarýna gelen kurban, dinî bir terim olarak, ibadet maksadýyla, belirli þartlarý taþýyan hayvaný usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvaný ifade eder. Gücü yeten her müminin kurban kesmesi gerekir. Kurban kesmek, zengine Hanefi’de vacip, diðer üç mezhepte sünnettir. Sosyal dayanýþma ve yardýmlaþmanýn zirvesi olan kurban malî ibadetlerden biridir. Gücü yetmeyenin böyle bir vazifesi yoktur.

Bazý kesimler hadlerini aþýp kurban ibadetini hayvan katliamý olarak görmekte, onun yerine fakirlere sadaka vermeyi önermektedirler. Konuyu ayrýntýlý incelemeye geçmeden evvel belirtelim ki böyle bir þey mümkün deðildir. Zira kurbanýn temsilî bir anlamý vardýr. Üstelik kurban kesmek katliam falan da deðildir; islamýn beþ þartýndan biridir. Yüce kitabýmýz Kur’an-ý Kerim kurbana deðinmiþ ve onunla ilgili þu hükümleri getirmiþtir:

“Her ümmet için, Allah’ýn kendilerine rýzýk olarak verdiði hayvanlar üzerine ismini ansýnlar diye kurban kesmeyi meþru kýldýk…” (Hacc 22/34)

“Kurbanlýk büyükbaþ hayvanlarý da sizin için Allah’ýn dininin niþanelerinden kýldýk. Sizin için onlarda hayýr vardýr. Onlar saf saf sýralanmýþ dururken kurban edeceðinizde üzerlerine Allah’ýn adýný anýn. Yanlarý üzerlerine düþüp canlarý çýkýnca onlardan siz de yiyin, istemeyen fakire de, istemek zorunda kalan fakire de yedirin. Þükredesiniz diye onlarý böylece sizin hizmetinize verdik… Onlarýn etleri ve kanlarý asla Allah’a ulaþmaz. Allah’a ulaþacak olan ancak, sizin O’nun için yaptýðýnýz, gösteriþten uzak amel ve ibadettir.” (Hacc 22/36–37)

Kurban kesmek, akýllý, buluð çaðýna ermiþ, dinen zengin sayýlacak kadar mal varlýðýna sahip ve misafir olmayan Müslüman’ýn yerine getireceði malî bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarýndan ve borcundan baþka 20 miskal (80.18 gr.) altýn veya bunun deðerinde para veya eþyaya sahip olan kiþi dinen zengindir; dolayýsýyla Allah’ýn kendisine bahþetmiþ olduðu nimetlere þükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlýðýn niþanesi olarak kurban kesmelidir.

Kurban konusunda ciddi çeliþki ve yanýlgýlarýmýz vardýr. Çoðu insan kurbaný keser kesmez buzdolabýna doldurmaktadýr. Oysa kestiðimiz kurbanlarla ihtiyaç sahiplerini sevindirmek ve onlara senede bir kez olsa da et yeme imkâný saðlamak gerekir. Hz. Peygamber, kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesmeyen yoksullara daðýtýlmasýný, bir bölümünün akraba, tanýdýk ve komþularla paylaþýlmasýný, birinin de evde býrakýlmasýný tavsiye etmiþtir. Ailenin durumuna göre etin tamamý da evde býrakýlabilir. Ancak, toplumda muhtaçlarýn arttýðý bu dönemde kurban etinin çoðunun, hatta tamamýnýn daðýtýlmasý uygun olur. Fakat bizler kasaptan et almýþ gibi ne varsa kendimiz için kullanýyoruz; kâr, zarar ve kilo hesabý yapýyoruz. Böylelikle kurbanlarýmýz gayesinden uzak düþüyor. Kurban etinin fakirlere daðýtýlmasý bu bayramý fakirler nezdinde bayram kýlacaktýr.

Kurban ibadetini saptýranlarýn ve onu hayvan katliamý olarak niteleyenlerin art niyetli olduklarý aþikârdýr. Bu ibadet yeni icat edilmedi ki… Yeryüzünde1400 yýldan beri kurban kesiliyor. Kurban kesmek, Müslümanlýktan önce diðer Hak dinlerde de vardý. Yahudilerin de, Hýristiyanlarýn da Peygamber olarak kabul ettikleri atamýz Hz. Ýbrahim(a.s)’ýn sünnetidir kurban… Hz. Ýbrahim, oðlunu kesmeyip, bir koçu kestiði için, bu sünnet asýrlardan beri devam etmektedir. Bizler biraz da o günün hatýrasýna kesiyoruz kurbanlarýmýzý.

Kurbaný bir hayvan katliamý olarak niteleyenler acaba diðer günlerde kasaplarýn kestikleri hayvanlarý görmüyorlar mý? Hayvanlar sadece kurban bayramýnda mý kesiliyor? Kasaplarda satýlan etler de neyin nesi? Bunlarýn zoru hayvanlarý korumak filan deðil, ibadet olan kurbaný hayatýmýzdan silmektir. Üstelik hayvan haklarýný savunan(!) bu kiþiler astragan kürk giymekten de geri durmazlar. Giydikleri kürklerin bir hayvanýn öldürülmesiyle elde edildiðini görmezlikten gelirler. Bütün bunlar birer çifte standart ve çeliþki deðil de nedir?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Sabrýn Sonu Selâmet
Þefaat Ya Resulullah!..
Allah Sabredenlerle Beraberdir
Tevbe Ýle Günahlardan Arýnmak
Kýrk Hadis Iþýðýnda
Kandiller Zincirinin Ýlk Halkasý: Regaib Kandili
Gönülden Güle Mektuplar…
Hicrî Yýlbaþýnýz Kutlu Olsun

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Okul ve Hapishane
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi
Ýlköðretim Okullarý ve 100 Temel Eser
Öðretmenler Günü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.