..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir gün karþýma biri çýkacak ve bana: "Herþey olmasý gerektiði gibi olmaktadýr, efendim" diyecektir. -A. Aðaoðlu, Yazsonu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




18 Aralýk 2007
Kurban Bayramýnýn Anlamýna Vakýf Olmak  
KURBAN BAYRAMININ ANLAMINA VAKIF OLMAK

M.NÝHAT MALKOÇ


Kurban Ýslam itaat kültürünün önemli bir yansýmasýdýr. Zorlu bir imtihana tabi olduðumuz bu dünyada bedenî ve malî ibadetlerle görevli kýlýnmýþýz. Ýbadetlerimizi Allah’ý hoþnut etmek, gazabýndan uzak durmak için büyük bir aþkla ve þevle yerine getiririz. Vaktinde ifa etmemiz gereken ibadetlerden birisi de kurban kesmektir. Fakat bu sadece malî gücü yeterli olanlara yönelik bir emirdir. Gücü yetmeyenlerin böyle bir sorumluluðu yoktur.


:AGFB:
M.NÝHAT MALKOÇ

Kurban Ýslam itaat kültürünün önemli bir yansýmasýdýr. Zorlu bir imtihana tabi olduðumuz bu dünyada bedenî ve malî ibadetlerle görevli kýlýnmýþýz. Ýbadetlerimizi Allah’ý hoþnut etmek, gazabýndan uzak durmak için büyük bir aþkla ve þevle yerine getiririz. Vaktinde ifa etmemiz gereken ibadetlerden birisi de kurban kesmektir. Fakat bu sadece malî gücü yeterli olanlara yönelik bir emirdir. Gücü yetmeyenlerin böyle bir sorumluluðu yoktur.

Kurban bazý mezheplere göre vacip, bazýlarýna göre de sünnettir. Hz. Peygamber (s.a.) yaþadýðý sürece kurban kesmiþ, ümmetine de bunu tavsiye etmiþtir. Zekât vermekle yükümlü olacak kadar zengin olanlar, bayram namazýndan sonra, kurban bayramý günlerinde bu ibadeti yerine getirirler. Kiþiler kesilen kurbanýn birazýný yer, birazýný ayýrýr, geri kalanýný da Allah rýzasý için muhtaçlara tasadduk ederler. Böylece sene boyunca evine et girmeyenler gerçek manada bayram etmiþ olurlar. Onlarýn sevincini görünce bizler de bayram etmiþ oluruz. Böylelikle muhtaçlarla varlýklýlar arasýndaki sevgi ve dayanýþma baðlarý kuvvetlenmiþ olur.

Türkiye’de dinî ve millî deðerlerimizi bir türlü kabullenemeyen kesimler, kurbaný bir fýrsat bilip bu milletin binlerce yýllýk dinî ve millî kýymetlerini hedef tahtasý olarak bellerler. Bu kiþiler ve kurumlar kurbaný þiddetle iliþkilendirirler. Oysa þiddet, hayvana eziyet etmek ve hiç ihtiyaç yokken onu kesmektir. Fakat kurbanda ne keyfilik ne de eziyet vardýr. Keyfilik yoktur, zira kurban Allah’ýn emirlerinden biridir. Hayvanlar incitilmez. Böylece ibadetten elde edilecek sevap artýrýlýr. Bunlarýn aksine davranýþlar gösterenlerin yanlýþlýklarý þahsîdir, bu olumsuzluklar ancak kendilerini baðlar. Bunlar Ýslama mal edilemez. Kötü örneklerin de hiçbir zaman emsal olamayacaðý aþikârdýr. Kurbaný yorumlayanlarýn bunlarý bilmesi gerekir.

Bazý kesimler Türkiye’nin, Avrupa Birliði’ne girmesiyle bir kýsým deðerlerinden vazgeçeceðini iddia ediyorlar. Vazgeçeceðimiz deðerlerden birisi de kurbanmýþ. Korkmayýn AB’ye gireceðimiz filan yok. Üstelik girsek bile Avrupalýlar, bizim sözde hayvan dostlarýndan daha geniþ ufka sahiptirler. Bizimkiler gibi sapla samaný birbirine karýþtýrmazlar.

Avrupa dedim de aklýma geldi. Ýspanya AB üyesi deðil mi? Ýspanya bütün dünyada boða güreþleriyle tanýnan bir turizm ülkesidir. Boðalara nasýl davranýldýðý, arenalarda nasýl hunharca þiþlenip öldürüldüðü herkesin malumudur. AB onlarý görmüyor mu? Onlar görmüyorsa bizim yerli hayvan dostlarý buna neden ses çýkarmýyorlar? Bunun yanýnda Çinliler ve Japonlar bu çaðda bile kedi köpek yemekten çekinmiyorlar. Onlara niçin tepki göstermiyorsunuz? Sizin derdiniz hayvanlar deðil, inancýný yerine getiren Müslümanlardýr. Güya bir açýk yakalamýþ gibi durduk yerde bu milletin dinî deðerlerine saldýrýyorsunuz. Sizi kurban kesmeye zorlayan yok; inanmýyorsanýz kesmeyin. Bari baþkalarýnýn ibadetlerini gölgelemeye ve lekelemeye kalkýþmayýn. Herkesin inancý ve görüþü kendini baðlar.

Hayvan haklarýný hepimiz savunuyoruz. Fakat bütün hayvanlarýn ve diðer varlýklarýn insanýn faydasýna sunulduðunu da biliyoruz. Kurbanýn merhamet ölçüleri içerisinde temiz ve uygun ortamlarda kesilmesine diyeceðimiz yok. Kurban tabiî ki sýhhî þartlarda kesilmelidir. Lakin bunu saptýrýp kurbanýn özüne saldýrmak çirkin bir davranýþtýr. Hayvan haklarýný savunduðunu söyleyenlerin, eþref-i mahlûkat olan insana da sahip çýkmalarýný, onun da haklarýný savunmalarýný bekleriz. Zira Bosna-Hersek, Kosova, Doðu Türkistan, Cezayir, Çeçenistan, Karabað, Filistin ve Irak gibi Ýslam beldelerinde kan gövdeyi götürüyor. Yüzünüzü biraz da oraya çevirin. Vatanlarý için kurban olanlarýn çýðlýklarýný duyalým.

Kurban bayramýný ruhuna uygun bir biçimde yaþayalým ve yaþatalým. Bu bayramda cimrilik ve aç gözlülük edip etleri dolaplara yýðmayalým. Diðer günlerde et alabilecek kimseler bu anlamlý paylaþma gününde kurbanlarýný fakirlere tasadduk etsinler, etsinler ki bayramlar gariban için de gerçek anlamda bayram olsun. Yoksullar, varlýklýlara özenmesin, el açmasýn. Hepinizin mübarek Kurban Bayramýný en iyi dileklerimle kutluyor, Müslüman ve Türk âlemi için hayýrlara ve uyanýþýmýza vesile olmasýný Allah’tan niyaz ediyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Sabrýn Sonu Selâmet
Þefaat Ya Resulullah!..
Allah Sabredenlerle Beraberdir
Tevbe Ýle Günahlardan Arýnmak
Kýrk Hadis Iþýðýnda
Kandiller Zincirinin Ýlk Halkasý: Regaib Kandili
Gönülden Güle Mektuplar…
Hicrî Yýlbaþýnýz Kutlu Olsun

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Okul ve Hapishane
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi
Ýlköðretim Okullarý ve 100 Temel Eser
Öðretmenler Günü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.