..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öküzün rengini dýþýnda, insanýn rengini içinde ara. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > ESRA BAYKAL ÇETÝNKAYA




11 Aralýk 2007
Bizi de Ýhaleyle Satsanýza  
ESRA BAYKAL ÇETÝNKAYA
Bu Türk adýnýn gururunu yok edenlerden sýkýlmadýnýz mý? Bizi de toplu halde satsýnlar da, kime neye hizmet ettiðimizi bilerek kölelik yapalým bari!


:BDBI:
Bu ülkede satýlmadýk herhalde sadece biz halk kaldýk. Hoþ çoðumuz marka sahibi olmak derdinde, pek çok uluslar arasý þirkette kölelik yapýyoruz ama yine de resmi olarak ihale ile satýþa çýkarýlmadýk.

Adým attýðýmýz topraklarý kendimizin sanýyoruz, bir havalarda geziyoruz ya, deðil aslýnda. Kullandýðýmýz telefon hattýndan, bindiðimiz otobüslere, paramýzý ödeyen þirketlere kadar her yer satýlmýþ durumda. Þimdi köprülerle, otoyollarý da özelleþtireceklermiþ, buyurun gittiðimiz yollar da bizim olmayacak.

Kemal Unakýtan zamanýnda açýklama yapmýþtý, “Sat sat bitiremedik amma komünist milletmiþsiniz!” diye hatýrlar mýsýnýz? Vatanýmýzýn öz sermayesine sahip çýktýðýmýz için de suçlu olduk. Birileri satýyor, sattýklarý ile bu ülkeyi var eden deðerleri deðiþtirmek için kaynak yaratýyor, bu ülkenin halký, týpký Osmanlý zamanýnda olduðu gibi kölelik yapmaya, aç oturmaya, sahip olduklarýnýn %40’ýný devletine vermeye, yemeden içmeden devleti, ecnebisi için çalýþmaya devam ediyor. Ve bu ülkenin nimeti ne hikmetse gerçekten bitmiyor.

Birinci dünya savaþý zamanýnda her þeyin ecnebinin elinde olmasý gibi, þimdi de resmi olarak her þeye sahipler. Yarýn bir gün savaþ çýksa, telefon hatlarýmýz bizim deðil, yollarýmýz gitti gidiyor, çete kurup direniþ yapacak yüreðe sahip kimseyi de göremiyorum ortalýkta, herhalde zamanýnda kabul etmediðimiz mandalardan birinin içine yavaþ yavaþ girip, sömürülmeye devam edeceðiz.

Sizin az da olsa umudunuz var mý bilmiyorum ama, benim ne bu ülkeye, ne vatandaþýna ne de gelecek nesline bir inancým yok. Herkesin tek derdi kendi günü… Elbet açlýðýn, yokluðun içinde kimseden idealist olmasýný beklemiyorum ama, ekmek kavgasýný verdiðimiz bu ülke artýk bizim olmadýðýnda sanýrým ekmeði de dilenmek zorunda kalacaðýz.
Herkes birlikte beraberlik içinde olmamýzý söylüyor ama ben baþýndan sonuna bu zincirde birlikte olan kimseyi göremiyorum. Ne halký örgütleyen, ne bilinçlendiren ne de ne yapýlmasý gerektiðini anlatan kimseyi göremiyorum.

Futbolundan siyasetine, ticaretinden eðitimine herkeste bencillik hakim. Bir de küstahlýk baþladý bu ülkede. Parasý olan küstahça yanlýþý bile savunur oldu. Halk hala sessiz, öylesine sindik ki elimizdekinden de olacaðýz korkusuyla susup oturur olduk.

Ateþ düþtüðü yeri yakýyor iþte ölen erlerimizin aileleri dýþýnda bu acýyý hisseden bunun için çabalayan da yok. Sessizlik büyük güçtür kullanmayý bilene, onu bile yapamýyoruz. Her kafadan bir ses çýkýyor. Anlamsýz gürültüler.

Ben yoruldum artýk söylenmekten, baðýrmaktan, susmaktan. Siz inanýyor musunuz bu ülkede bir gelecek olduðuna? Siz hala doðurduðunuz çocuklarý bu ülkeye þehit vermeye niyetli misiniz? Siz hala yediðiniz ekmeðin %40’ýný bu devlete vermek istiyor musunuz? Siz hala kazanmasýnýz da vergi ödemekten sýkýlmadýnýz mý? Siz heceleme yarýþmalarý olan bir ülke istiyor musunuz? Siz doðurmak istiyor musunuz? Siz emek vermek istiyor musunuz? Siz Türk olmaktan utanmaya baþlamadýnýz mý? Bu Türk adýnýn gururunu yok edenlerden sýkýlmadýnýz mý?
Bizi de toplu halde satsýnlar da, kime neye hizmet ettiðimizi bilerek kölelik yapalým bari!



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hatun Kaçmýþ Sen Hala…
Demokrasi, Uzlaþma ve Doða Ana
Kendimi Aptal Gibi Hissediyorum
Show Must Go On
Kirlenmek Güzeldir

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Size Aþýk Olabilir Miyim?
Bugün Seni Her Zamankinden Çok Özledim
Nefesimi keseceksin biliyorum!
Korkak Erkeklerden Sýkýldým
Aþk, askerlik, erkekler...
Her Sabah Ayný Adamla Uyanmak...
Kadýn Olmanýn En Güzel Tarafý Erkeklerdir
Red Kid
Korkak Erkeklerden Sýkýldým - 2
Bir gün size ahlak-sýz bir teklifle geleceðim...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelme Bu Gece [Þiir]
Nehir, Deniz, Sen vs. [Þiir]
Aþký Küstürdük! [Þiir]
Bir Islýk [Þiir]
Aþktan Korkan Adam [Roman]
Kurtlar Vadisi [Eleþtiri]
Ýlk Gece Birlikte Olmayacak Hatun Aranýyor [Eleþtiri]
Sevmedende Olur Diyorlar! [Eleþtiri]
Benim Kocam Ab"ye Karþý [Eleþtiri]
Reklamcýlar ve Topluma Ettikleri [Eleþtiri]


ESRA BAYKAL ÇETÝNKAYA kimdir?

Arýza hallerin dýþa vurumu

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan,Murathan Mungan, Sait Faik, Alain De Paton


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ESRA BAYKAL ÇETÝNKAYA, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.