..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Matematiðe, yalnýzca yaratýcý bir sanat olduðu sürece ilgi duyarým. -Godfrey Hardy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar > M.NÝHAT MALKOÇ




8 Aralýk 2007
Bir Kalem Daha Sükût Etti: Erhan Bener  
M.NÝHAT MALKOÇ
Seksenine merdiven dayadýðý bir dönemde aramýzdan ayrýlan Bener, yaþý ileri bir safhada olmasýna raðmen hayal kurmaya ve kurduðu hayalleri okuyucularýyla paylaþmaya devam ediyordu. Hayattan elini eteðini çekmemiþti, nefes aldýkça hayat yaþanmaya deðerdi. Onun hayata bakýþý sevgi ve hoþgörü temeli üzerine bina edilmiþti. Doðrusu da bu deðil miydi zaten. Söz sarraflarý olan þair ve yazarlara da hayata sevgiye hâkim noktadan bakmak yakýþýrdý. O da kendine yakýþaný yaparak yaþadýkça okuyucularýna muhabbet bahçesinden güller derdi. Kalem sustu… 08 Aralýk 2007’de edebiyatýmýz bir deðerini daha topraða gömdü.


:BJDC:
BÝR KALEM DAHA SÜKÛT ETTÝ: ERHAN BENER

M.NÝHAT MALKOÇ

Hayatýmýz pamuk ipliðine baðlý sanki… Her þey yaþamla ölüm arasýnda sýkýþýp kalmýþ… Bizi ayakta ve diri tutan “can” denen o ipliðin gücü… Yahya Kemal Beyatlý’nýn dediði gibi “Bir tel kopar ahenk ebediyen kesilir.” Öyleyse, tel kopana kadar dünya denen bu fena yurdunda güzel bir iz býrakmalýyýz. Ýz býrakmayan bir insanýn yaþadýðýnýn delili ne olabilir ki?… Tekrar dünyaya dönüp “Ey efendiler… Bu dünya denen mezrada ben de yaþadým. Þunu þunu yaptým, sonra da ebedî yurduma göçtüm” diyemeyeceðinize göre, adýnýzý ebedileþtirecek eserler vermeniz gerekir. Bu eserler çeþit çeþittir. Mimarsanýz görkemli bir yapý, müzisyenseniz eþsiz bir beste, doktorsanýz bir can, mühendisseniz hünerli bir buluþ, öðretmenseniz geleceðe altýn nesiller, þairseniz þiirler, yazarsanýz hikâye ve romanlar býrakabilirsiniz. Eserleriniz ayakta kaldýðý müddetçe sizler de dünya üzerinde yaþarsýnýz.

Türk edebiyatýna çok sayýda eser kazandýran Erhan Bener’in dünyadan göçüþü, ebedî âleme gidiþi bana “insan ve eser” iliþkisini hatýrlattý. Zira insan eseriyle vardýr. Horasan erlerinden Hâdim’de medfun büyük evliyadan Mevlânâ Ebû Sâid Muhammed Hâdimî der ki: “Kâmil odur ki, býraka dünyada bir eser/Eseri olmayanýn yerinde yeller eser” Gerçekten de öyle deðil midir? Bence kiþiye ölmek deðil, asýl unutulmak koyar. Yazar Bener, giderken unutulmayacaðýný da fýsýldadý kulaklara. Zira adýný yaþatacak onlarca eser býraktý geride.

Edebiyatýmýzýn usta kalemlerinden birisiydi Erhan Bener… O pek çok sahada eser veren çok yönlü ve zengin bir kalemdi. Herkes gibi þiirle baþlamýþtý edebiyata. 1948 senesinde þiirlerini “Sesler” adý altýnda iki kapak arasýna almýþtý. Þiirin ardýndan 1953’te ilk romaný olan “Acemiler” i yazmýþtý. Bu yazma macerasý ömrünün son demlerine kadar soluksuz devam etmiþti. Türk edebiyatý zincirine yeni halkalar eklemiþti. Bu halkalar roman türündeydi daha çok… “Yalnýzlar, Loþ Ayna, Ara Kapý, Baharla Gelen, Elif’in Öyküsü, Macellos da Vinci’nin Serüvenleri, Oyuncu, Böcek, Ölü Bir Deniz, Sisli Yaz, Ortadakiler, Tekilleþme, Bir Büyük Bürokratýn Romaný, Anafor, Hýnzýr Kýz, Dönüþler, Köleler ve Tutkular, Iþýðýn Gölgesi, Ýliþkiler” onun Türk roman külliyatýna kattýðý doyumsuz eserlerdir. “Aþk-ý Muhabbet Sevda, Gece Gelen Ölüm, Günbatýmý Öyküleri, Denizaþýrý Öyküler, Yaralý Aþklar, Bir Demet Mimoza, Aþk Nereye Kadar” adlý öykü kitaplarýný anmadan geçmek ustaya haksýzlýk olur.

Bener, hayatý boyunca 30’un üzerinde kitaba imza attý, kimi eserleri de yabancý dillere çevrildi. Çocuk kitaplarý, çevirileri ve radyo oyunlarý da bulunan Bener’in “Yalnýzlar”, “Ölü Bir Deniz”, “Böcek”, “Aþk-ý Muhabbet” ve “Sevda” adlý eserleri sinemaya ve televizyona uyarlandý. Bener’in, “Hýzýr Doktor”, “Bürokratlar” ve “Þahmeran” adlý oyunlarý, Ýstanbul Þehir Tiyatrosu, Ankara Halk Tiyatrosu ve Ankara, Konya, Diyarbakýr Devlet Tiyatrolarý’nca sahneye konuldu. Sahnelenen bu oyunlar izleyicisinden tam not aldý.

Bu kadar çok ve özgün eserler veren bir yazarýn ödüllendirilmemesi haksýzlýk olurdu. O da pek çok usta yazar gibi ödüller almýþ, aldýðý bu ödüller onun yazma þevkini fazlasýyla artýrmýþtýr. Erhan Bener, Fransýz-Türk Kültür Cemiyeti, Yunus Nadi ve Orhan Kemal roman ödüllerine, Haldun Taner, Yunus Nadi ve Dil Derneði Ömer Asým Aksoy Öykü ödüllerine, Muhsin Ertuðrul Oyun Ödülüne layýk görüldü. Edebiyatçýlar Derneði Onur Ödülü altýn madalyasý sahibi olan Erhan Bener, Fransa’nýn uluslararasý “Sanat ve Edebiyat Ustasý” ve Uluslararasý Film Festivalleri Kurumu’nun “Sanat Çýnarý” unvanýna da sahipti.

Seksenine merdiven dayadýðý bir dönemde aramýzdan ayrýlan Bener, yaþý ileri bir safhada olmasýna raðmen hayal kurmaya ve kurduðu hayalleri okuyucularýyla paylaþmaya devam ediyordu. Hayattan elini eteðini çekmemiþti, nefes aldýkça hayat yaþanmaya deðerdi. Onun hayata bakýþý sevgi ve hoþgörü temeli üzerine bina edilmiþti. Doðrusu da bu deðil miydi zaten. Söz sarraflarý olan þair ve yazarlara da hayata sevgiye hâkim noktadan bakmak yakýþýrdý. O da kendine yakýþaný yaparak yaþadýkça okuyucularýna muhabbet bahçesinden güller derdi. Kalem sustu… 08 Aralýk 2007’de edebiyatýmýz bir deðerini daha topraða gömdü.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Muhteþem Bir Mâziyi Muhteþem Bir Ýstikbale Baðlayan Köprü: Cemil Meriç
M. Nihat Malkoç "Sevgini En Ýyi Sen Anlat" Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Kanunî'nin Þâirliði
Zevrakî"nin Kýrýldý Gönül Sazý
Hüseyin Albayrak'ýn Kaleminden "Trabzon'un Fethi"
"Gülün Vedasý" Yahut Bahattin Yýldýz'ýn Þahadeti
Tarihi Sevdiren Adam: Yavuz Bahadýroðlu

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Okul ve Hapishane
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi
Ýlköðretim Okullarý ve 100 Temel Eser
Öðretmenler Günü
Sabrýn Sonu Selâmet

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.