..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyada insandan çok aptal var. -Heinrich Heine
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar > M.NÝHAT MALKOÇ




7 Aralýk 2007
Altýn Kuþaðýn Son Yýldýzý: Vüs"at O. Bener  
M.NÝHAT MALKOÇ
Türk hikâyeciliðinin altýn kuþaðýnýn son yýldýzý olarak görülen Vüs’at O. Bener geçtiðimiz aylarda hayatýný kaybetmiþti. 83 yaþýnda hayata veda eden bu deðerli kalem, hikâyeyi þiire yaklaþtýrmýþtý. Uzun ömrüne raðmen az sayýda hikâye yazmýþtý. Mükemmeliyetçi bir sanat anlayýþýna sahipti. Az ve öz yazmayý ilke edinmiþti. Kelimeleri yerinde ve tabir caizse iktisatlý kullanýrdý. O, sözlere hakkýný veren bir hikâyeciydi.


:BIJB:
ALTIN KUÞAÐIN SON YILDIZI VÜS’AT O. BENER

M.NÝHAT MALKOÇ

Türk hikâyeciliðinin altýn kuþaðýnýn son yýldýzý olarak görülen Vüs’at O. Bener geçtiðimiz aylarda hayatýný kaybetmiþti. 83 yaþýnda hayata veda eden bu deðerli kalem, hikâyeyi þiire yaklaþtýrmýþtý. Uzun ömrüne raðmen az sayýda hikâye yazmýþtý. Mükemmeliyetçi bir sanat anlayýþýna sahipti. Az ve öz yazmayý ilke edinmiþti. Kelimeleri yerinde ve tabir caizse iktisatlý kullanýrdý. O, sözlere hakkýný veren bir hikâyeciydi.

Peki, kimdi Vüs’at O. Bener? Okuyucularý ne kadar tanýyordu onu? 1922 yýlýnda Samsun'da doðmuþtu. Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitiren Bener, modern Türk öykücülüðünde “altýn kuþak” olarak tanýmlanabilecek 1950 kuþaðýnýn önde gelen isimlerinden birisiydi.

Bence yarýþmalar yazarlarý doðuran anadýr. Onlar yeni simalarla buluþtururlar bizi. Kenarda köþede kalmýþ yazarlar, ciddi yarýþmalar sayesinde keþfedilir. Bener de böyle bir yarýþma neticesinde kalem hayatýna atýlmýþtý. Vüs’at O. Bener, 1950’de New York Herald Tribune gazetesi ile Yeni Ýstanbul gazetesinin ortaklaþa düzenledikleri öykü yarýþmasýnda ”Dost” adlý öyküsüyle adýný duyurdu. Vüs’at O. Bener’in, yarým yüzyýlda ortaya koyduðu az sayýda öykü, roman ve oyunu bulunuyor. 1950’li yýllarda yazdýðý öyküleri genellikle Seçilmiþ Hikâyeler, Varlýk, Yeditepe dergilerinde yayýnlandý. Bu öykülerden bir bölümü “Dost” adý altýnda (1952); bir bölümü “Yaþamasýz” ismiyle kitaplaþtýrýldý(1957).

1962 yýlýnda ilk oyunu Ihlamur Aðacý basýldý, oyun Türk Dil Kurumu’nun 1963 yýlý tiyatro armaðanýný aldý. 1977 yýlýnda 29 öyküsü yine “Dost” adý altýnda, tek cilt halinde basýldý. Öykülerinden, “Dost” Fransýzca’ya; “Batak” Almanca’ya; “Ýlki” Ýngilizce’ye çevrildi. Öyküleri, yabancý ve Türk antolojilerinde yer buldu. Bunlar onun ismini daha da büyüttü.

Yazarýn ikinci oyunu Ýpin Ucu, 1980 yýlýnda Abdi Ýpekçi Armaðaný’ný kazandý. Ýlk romaný “Buzul Çaðýnýn Virüsü” 1984 yýlýnda basýldý. Ýkinci romaný “Bay Muannit Sahtegi’nin Notlarý” 1991 yýlýnda yayýnlandý. “Siyah-Beyaz” adlý kitabý 1993’te basýldý.

Vüs’at O. Bener, dili güzel kullanan bir yazardý… Yani çalakalem yazmazdý. Titiz bir dil iþçiliði gözükürdü hikâyelerinde… Onun içindir ki 83 yýllýk hayatýnda yazdýðý eserlerin sayýsý son derece azdýr. Bu, onun dil hassasiyetinden kaynaklanan bir durumdur. Onun hikâyelerinde ülke insanýnýn kültürel yelpazesini bütün ihtiþamýyla görmek mümkündür.

Kendisine özgü bir cümle yapýsý vardý O’nun… Yani üslûp sahibi bir insandý… Bunu uzun yýllar boyunca ýsrarla yazarak kazanabilmiþti. Eserlerinde taklit edilmiþ, iðreti ifadelere rastlamak zordur. Zaten az sayýda eser vermiþ bir yazarýn bugün konuþuluyor olmasý onun ancak özgün bir anlatýma sahip olmasýyla açýklanabilir. Demek ki önemli olan özgünlüktür.

O, hikâye, roman ve oyunlarýnda gündelik hadiselerin yansýmalarýný konu edinmiþtir daha çok… Bunu, yazdýðý eserlerin çoðunda görmek mümkündür. Fakat sýradan olaylarý dile getirirken dilin sihirli gücünden azamî derecede yararlanmýþtýr. Olaylar sýradan olsa da anlatým sýradan deðildir. Anlatýmdaki güzellik, sýradan mevzularý bile zevkle okunur kýlmýþtýr.

Vüs’at O. Bener þiirle de uðraþmýþtýr. Fakat biz onu þair olarak deðil, hikâyeci olarak tanýyoruz. Roman ve oyun da yazmýþtýr ama asýl ses getirdiði edebî tür hikâyedir. Þiirlerini “Manzumeler” adý altýnda bir araya getirmiþtir. Manzume aslýnda ölçülü ve kafiyeli, edebî deðeri pek fazla olmayan þiir diye algýlanýr bizde… Fakat onun þiirlerinde ölçü ve düzenli bir kafiye sistemi yoktur. Belki de þiirde iddialý olmadýðýný ifade etmek için þiirlerini böyle bir isim altýnda okuyucuya sunmuþtur. Bence þiirleri vasat olmaktan öteye gidemez.

O, pek çok yazar gibi þiire de merak salmýþtýr. Þiirlerindeki imajlar soyut ve kapalýdýr. Sýradan bir okuyucunun bu imgeleri çözüp anlamlandýrmasý hiç de kolay deðildir. Düzyazýya yaklaþan anlatým tarzý, þiirlerinin bir baþka özelliðidir. Orhan Veli tarzý kýsa ve ilk görünüþte sýradan gibi algýlanabilecek þiirsel söyleyiþleri vardýr. “Sitem” bunlardan birisidir:

     “Nur içinde yat anacýðým
      Mecbur muydun beni doðurmaya
     Bir daha yapma”

Baþkent Hastanesi’nde uzun süre tedavi gören Bener, 31 Mayýs 2005’te vefat etti. Bence kalemin susmasý âlemin susmasý anlamýna gelir. Vüs’at O. Bener’in hayattan göçüþüyle birlikte bir kalem sustu, bir âlem sustu… Yarým yüzyýl boyunca yazan bu kalemin vedasý da sessiz oldu. Gazetelerde koca puntolu harflerle bahsedilmedi ölümünden. Ölümü televizyonlarý günlerce meþgul etmedi. Sözlerimi bu usta yazarýn, fakat vasat þairin “Ölüm” adlý dörtlüðüyle noktalýyorum. Kim bilir belki de ötelerde öykülerine devam ediyordur:

“Ölüm süzmüþ gözlerini
Testi yazýtlarýnda sözü geçmez
Uzun fýsýldadýðý sen deðildin hiç
Geceye yineler ak doðumlarý”



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Muhteþem Bir Mâziyi Muhteþem Bir Ýstikbale Baðlayan Köprü: Cemil Meriç
M. Nihat Malkoç "Sevgini En Ýyi Sen Anlat" Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Kanunî'nin Þâirliði
Zevrakî"nin Kýrýldý Gönül Sazý
Hüseyin Albayrak'ýn Kaleminden "Trabzon'un Fethi"
"Gülün Vedasý" Yahut Bahattin Yýldýz'ýn Þahadeti
Tarihi Sevdiren Adam: Yavuz Bahadýroðlu

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Okul ve Hapishane
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi
Ýlköðretim Okullarý ve 100 Temel Eser
Öðretmenler Günü
Sabrýn Sonu Selâmet

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.