..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlýðýn hangi filizi köreltilmek istenmiþse, tersine o filiz daha gür büyümüþtür. -Freud
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Sedat Akýncý




28 Kasým 2007
Uzam...  
Sedat Akýncý
Uzam kavramýnýn ve onun dile getirdiði nesnel gerçekliðin anlaþýlmasý, felsefenin temel sorunlarýndan biridir..


:BFGC:
BÝR AYRINTI / UZAM

Ölçülebilen uzay anlamýný içeren Uzam kavramý; var olan tüm gök cisimlerinin evrendeki yayýlýmýný ve var bulunduklarý nesnel durumu dile getirir ve uzay kavramýnýn daha net anlaþýlmasýna olanak saðlar. Bu anlamda evrendeki her cismin, her nesnenin bir uzayý, bir de uzamý vardýr. Ýnsan zekasýnýn evreni anlama ona bir anlam verebilme mücadelesinin, insaný getirmiþ bulunduðu nokta; gökbilimin bu gün ulaþtýðý nokta, yüz milyarlarca gök cismini sayýp, haritalandýrýp kategorize etme baþarýsýný göstermiþtir. Ancak, madde ve onun baðýntýlarýnýn sonsuz ve sýnýrsýzlýðý, insanýn ölçebileceði uzayýnda sonsuz ve sýnýrsýzlýðýný belirler. Sonsuzca geliþme yeteneðine sahip olan evren ve onun bir parçasý olan insan, bilimin açmýþ olduðu yolda ilerleyerek tüm evreni bilme yoluna girmiþtir.
Tarihsel ve Diyalektik Materyalizmin derinliðinin kavranabilmesi için, uzam kavramýnýn bilinmesi büyük bir önem taþýmaktadýr; Zamana göre süre neyse, uzaya göre de uzam odur. Evrensel geliþme, derinliði, uzunluðu ve geniþliði kapsar. Maddenin temel niteliði olan yer kaplama, yani maddenin kendiliði, evrensel geliþimini bu üç boyut içerisinde gerçekleþtirir. Bu evrensel geliþmede insanýn ölçebildiði alan uzam, ölçülebilme olasýlýðý olan, yani evrenin geliþme yeteneði uzaydýr. Uzay asla zamandan baðýmsýz düþünülemez, çünkü zamansýz var olamaz.
Bu duruma uzay ve zamanýn bir parçasý olan birey insandan bir örnek verecek olursak; Ortalama olarak 65 yýl olarak deðerlendirilen bir insanýn ömrü, 65 yýllýk yaþamý boyunca beyinsel faaliyet bakýmýndan 65 yýllýk bir bilgi birikimini oluþturur. Bu durum o insanýn uzamý anlamýna gelir. Oysa ki o insanýn beyninin kapasitesi çok daha fazla bilgiyi algýlayabilecek yetenektedir. Ýþte bu yüksek kapasite yeteneði de o insanýn uzayý anlamýna gelir. Bir birey olarak kendi uzamýmýzý ölçebilmek olanaklarýna bu gün itibarýyla sahibiz. Bu ölçme iþleminin temel ölçütü, yaklaþýk dört bin yýllýk düþünce tarihimizin ne kadarýna hakim olduðumuzdur. Ýnsan, bir birey olarak tüm yaþamý boyunca insanlaþmasýný tamamlayamaz, insanlýðýn tüm bilgi birikimini içselleþtirip ona egemen olamaz, olanaklarýn yetersizliði ve yaþamýn kýsalýðý buna izin vermez. Çünkü insanlýk verili bir deðer deðil, öðrenilen bir deðerdir. Bir insan yürümeyi öðrenir, konuþmayý öðrenir, üretmeyi ve paylaþmayý öðrenir. Kýsaca bir insanýn tüm yaþamý öðrenme üzerine kuruludur. Bu öðrenme süreci insanýn seçebileceði bir þey deðildir. Doðal bir süreçtir ve iki koldan geliþir. Biri yaþayarak (pratik) biri bilinçli bir okumayla (teorik) , hiçbir insan bu sürecin dýþýnda kalamaz, çünkü insanýn tümü zaten bu demektir. Bir birey olarak bizim uzamýmýz, doða, toplum ve birey hakkýnda bildiklerimizle sýnýrlýdýr. Ancak bu sýnýrlýlýk bizim bilinçli öðrenmemizle geniþleyen bir sýnýrlýlýk olduðu için bizim egemenliðimiz altýndadýr. Ýnsanýn doðaya egemenliði kavramý bence bu anlamý içermektedir. Sonsuz Uzay içinde, bilincimizi geniþletmek, yani uzamýmýzý artýrmak için daha fazla okuyalým, daha fazla tartýþalým ve daha fazla yazalým.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Devinim... (Hareket) Üzerine...
Yasa Üzerine...
Diyalektik Üzerine...
Felsefe ve Þiir
Ýçtenlik...
Eðitim ve Felsefe Ýliþkisi Üzerine Bir Deneme...
Uzay ve Zaman Üzerine...
Düþünce Üzerine...
Düþünce Üzerine Bir Deneme
Felsefe Nedir...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sanal Sanrýlar... [Þiir]
Diyalektik Dizeler [Þiir]
Diyalektik Dizeler [Þiir]
Diyalektik Dizeler [Þiir]
Diytalektik Dizeler [Þiir]
Diyalektik Dizeler [Þiir]
Yeryüzü... [Þiir]
Diyalektik Dizeler... Esrik 1 [Þiir]
Sevmek... [Þiir]
Kaldýrým Taþlarý [Þiir]


Sedat Akýncý kimdir?

Felsefe ve þiirle uðraþýyorum. Tarihsel ve diyalektik materyalist felsefe ozel ilgi alanimdir.

Etkilendiði Yazarlar:
Serol Teber..Friedrich Engels..Orhan Hançerlioðlu..Aydýn Çubukçu..Anton Cehov..Sabahattin Ali..Nazim Hikmet..Dostoyevski..Ilya Ehrenburg..


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Sedat Akýncý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.