..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öyle yaþamalýsýn ki ölünce mezarcý bile üzülsün. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Söyleþi > Sayým Çýnar




27 Kasým 2007
Eddi Anter. Kumbara - Söyleþi  
Sayým Çýnar
Goa Yayýnlarý çok satan kitaplar yayýmlamaya devam ediyor. Eddi Anter’in Kumbara adlý kitabý da çok satýyor. Kitabýn yazarý Eddi Anter, ilk söyleþisini Akþam Kitaba verdi. Kitap çok hýzlý bir þekilde okunuyor ve içinde pek çok kadýn tiplemesi var. Ancak kadýnlar daha çok hangi erkekleri tercih ederler konusu pek açýk deðil. Bir erkeðin düþünce þekli nasýldýr? Karþý cinsten biriyle iliþkiye girmek, onu tavlamak için neler yapýlýr?


:DDEG:
Goa Yayýnlarý çok satan kitaplar yayýmlamaya devam ediyor. Eddi Anter’in Kumbara adlý kitabý da çok satýyor. Kitabýn yazarý Eddi Anter, ilk söyleþisini Akþam Kitaba verdi. Kitap çok hýzlý bir þekilde okunuyor ve içinde pek çok kadýn tiplemesi var. Ancak kadýnlar daha çok hangi erkekleri tercih ederler konusu pek açýk deðil. Bir erkeðin düþünce þekli nasýldýr? Karþý cinsten biriyle iliþkiye girmek, onu tavlamak için neler yapýlýr? Baþlayan birliktelikler neden ve nasýl biter? Aziz, kendi yaþadýklarýný tüm içtenliðiyle sizlerle paylaþacak. Ayný fikirde olabilir veya olmayabilirsiniz. Kahramanýmýz Aziz, genelev ve randevuevlerinde yapamadýklarýnýn üstesinden, yurtdýþýna gidince fazlasýyla geliyor.



Son kitabýnýz Kumbara’nýn adý da içeriði de oldukça ilgi çekici. Okuyucunun aklýna gelen ilk soru, “erkekler için aþk var mýdýr?”

Tabii ki var. Aþk her zaman etrafýmýzda ve biz hazýr olduðumuzda elimizi uzatýp ona dokunabiliriz. Nereye bakacaðýný bilmezsen ömür boyu arayýp da bulamazsýn. Aþký inkâr etmek kendine yalan söylemektir. Varlýðý gerçek, sorun onun gücünü kabullenmek. C. Bernard’ýn dediði gibi “Aradýðýný bilmeyen, bulduðunu anlayamaz.”

Kitap çok hýzlý bir þekilde okunuyor ve içinde pek çok kadýn tiplemesi var. Ancak kadýnlar daha çok hangi erkekleri tercih ederler konusu pek açýk deðil.

Ýnsandan insana deðiþebileceði gibi yaþla da ilgilidir. Genç kýzlar onlarý sahiplenecek erkekleri sevmezken çýkýp gezecek eðlenecek kiþiler arayabilir. Yaþ ilerledikçe onlara bakacak onlarý koruyacak bir eþ tiplemesi peþinde olabilirler. Yakýn ve sýcak iliþkilerde duygularýnýn farkýnda olan ve bunu dile getirmekten korkmayan erkekler her zaman içine kapanýklardan avantajlýdýr.

Kitabý günlük halinde yayýmladýnýz, ne kadar süredir günlük tutuyorsunuz?

Romana baþladýðýmda planlamamýþtým, akýþýnda günlük haline geliverdi. Böyle bir günlük yok. Olay ve karakterlerin tamamý kurgudur. Etrafýmda olan biteni gözlemlediðimde kendi gençliðimden pek çok þeyin ayný kaldýðýný fark ettim. Bunu yeni nesillere aktarmanýn yolunu düþünürken pek çok yaþýtým ve benden büyüklerle sohbetler edip, notlar aldým. Özellikle bazý yer isimleri ve adresleri ilk defa duyuyor olmama raðmen farklý kiþilerden teyit aldýðýmda kullanmanýn o dönemi anlatmak açýsýndan doðru olacaðýný düþündüm. Ayný zamanda ergenlik çaðýndaki gençlerle de görüþtüm. Onlarý konuþturup aðýzlarýndan laf almak çok zordu. Yazýlanlarý mutlaka birileri bir yerlerde yaþamýþtýr. Bu anlamda her þey gerçek ancak benim gerçeklerim deðil. Aziz diye biri yok, bütün özelliklerine sahip bir kimsenin de olduðunu sanmýyorum fakat okuyanlar kendinden bir þeyler görüyorsa o karakter zaten benim için gerçektir. Görmemesi için de hiçbir sebep yok. Tüm karakterler doðal, halktan, bizden içimizden tiplemeler. Soru kendinden ne kadar görüyor olduðun…

Genç bir adamýn yaþadýðý bütün cinsel çeliþkileri yazmýþsýnýz. Tek eþlilik mi zor yoksa çok eþlilik mi?

Yine adamýna göre deðiþen ve göreceli bir konu. Ýnsanoðlu her zaman elindekini fark etmek yerine baþkasýnda olanlara bakýp imrenmeyi tercih eder. Evli birine “bekârlýk sultanlýk” fikri cazipken, bekâr biri de evlinin düzenine ve dengeli oluþuna kapýlabiliyor. Elinde olanla yetinmeyi bilmekse zaman, tecrübe, olgunluk, bilgi ve birikim gerektirir.

Kahramanýmýz Aziz, genelev ve randevuevlerinde yapamadýklarýnýn üstesinden, yurtdýþýna gidince fazlasýyla geliyor. Yabancý ülkelerde cinselliði yaþamak daha mý kolay oluyor?

Romanýn geçtiði dönem bugünkü þartlardan çok farklýydý. Ýnternetle istediðin kiþiye, resme, filme, videoya, sese anýnda ulaþmak fikri, otomatik kapýlar, yürüyen merdivenler veya cep telefonlarý uzaylýlar için geçerliydi. Hayat kadýnlarý, yabancý uyruklu 90-60-90 ölçülerinde hevesli bayanlar da etrafta yoktu. Fotoðraf veya mecmualar elden ele dolaþýrdý. Karikatürler bile bazen tahrik etmeye yeterdi. Yurt dýþýndaysa cinsel devrim çoktan yaþanmýþ, kadýnlar erkekler kadar haklara sahip olduklarýný baðýra çaðýra duyurmuþlardý. Bir kadýn, erkeðin onu tavlamasýný beklemek yerine kendi içgüdülerini takip edip istediðinin peþinde koþabiliyordu. Ve bu bir ihtiyaç, eðlence ve hayatýn parçasý olarak görülüyordu. Ayýp, yasak, günah veya tabu olmasý kýsmý aþýlmýþtý. Toplumsal kavram deðil de kiþisel tercih olarak görülüyordu.

Kýsa bir süre içinde kitabýnýz “En Çok Satanlar” listesine girdi. Sizce sebebi nedir?

Özellikle konuþtuðum gibi yazýyorum. Ayný þekilde roman okunduðu gibi anlaþýlýyor umuyorum. Okurken, durup “acaba yazar ne demek istedi?” diye düþünme fýrsatýný vermiyorum. Böyle olunca roman akýcý oluyor. Zaten ben de kendimi yazardan daha çok okuyucu olarak görüyorum. Yazdýklarým, “ben olsaydým nasýl yazardým?” sorusuna cevabýmdýr. GOA yayýnevinin kuvvetli halkla iliþkileri ve reklâmlarýnýn da katkýsý tabi ki önemli bir destek oldu.

Neden erkek için bekâret çok önemli olabilirken kadýn için erkeðin bakir olup olmamasý anlamsýz bir konudur?

Erkekler arasýnda süregelen bir rekabet ezelden beri vardýr. Bu özellikle ergenlik çaðýnda barizdir. Popüler olmak birlikteliklerle baðdaþtýrýldýðýndan bakirlik, hangi yaþta kaybedildiði ve ne sýklýkta kadýnla iliþkiye girildiði önem kazanmaktadýr. Etrafta olan hemcinslerin ne düþündüðü de önemli olduðundan konu öncelikli. Kadýnlarýn yaklaþýmý ise daha saf ve duygusal olduðundan çoðu zaman erkekler arasýnda olan bu rekabete anlam veremezler. Erkekler konuya daha iþlevsel bakarken kadýnlar hisleriyle yaklaþýyorlar.

Hayallerle yaþamak bazen sarsýcý þeylere yol açabiliyor. Düþle gerçek arasýnda gitmek nasýl bir duygu?

Ýnanýlmaz bir güç. Gerçek olarak algýladýðýmýz, bedenimizin bulunduðu yer olduðundan diðer gördüðümüz her þeyi düþ kabul ediyoruz. Geceleri ortalama yedi sekiz saat uyurken her biri üç-dört dakikalýk dört veya beþ rüya görüyor bazen hiç birini hatýrlamýyoruz. Ancak bir þeyler yaþadýðýmýzý biliyoruz. Gündüz vakti hayal kurarken birkaç dakika içerisinde aylar hatta seneleri gözden- hakikatten oluyor gibi- geçirebiliyoruz. O zaman gerçek ve düþü nasýl ayýrt edebiliriz ki? Þahsen düþ dünyasýnda olmak beni fazlasýyla mutlu ediyor. Özel bir çaba, kuvvet veya para harcamadan tatlý, güzel ve mutlu bir süre yaþayabiliyorsam neden onu gerçek kabul etmeyeyim? Kime ne zararý var ki? Varsýn düþ desinler, varsýn hayal dünyasýnda yaþýyor desinler…

Siz sevgiyle yaþanan cinselliðe mi inanýyorsunuz?

Gençken yanýtým farklý olurdu, þimdiyse cevabým kesinlikle evet. Akýl, beden, duygu ve ruhun hepsinin birlikte olduðu beraberlikler uzun ömürlüdür. Kalan kombinasyonlarýn hepsi geçici ve yeni arayýþlarý tetikleyici oluyor.

Cinselliðe bir erkeðin açýsýndan bakýþ, özellikle duygusal ve ruhsal yaklaþýmý daha önce pek irdelenmedi. Sizce bu konu bayanlarýn mý erkeklerin mi ilgisini daha çok çekecek?

Hep bayanlarýn iç dünyasý, ruh halleri ve kafasýndan geçenler yazýldý, çizildi ve konuþuldu. Erkekler cinsellik konusunda ne düþünüyor, ne hissediyor ve ne yapýyor konusu biraz bakir kalmýþ. Özellikle ergenlikten geçen bir erkeðin zihinsel ve ruhsal yolculuðu cinselliði kadar merak uyandýrýcý bir konu gibi geldi. Evet, romanýn içinde cinsel eylemler mevcut ancak kahramanýn aklýndan geçenler ve yaþadýðý duygularý da fazlasýyla var. Bayanlar ilk defa bir erkeðin iç dünyasýna rahatça girebilecek, onlarý sorgulayabilecek ve arzu ederlerse yargýlayabilecekler. Erkeklerse ya kendilerinden bir þeyler görecek ya da eski dönemlerde neler yaþandýðýný veya yaþanmadýðýný görüp hallerine þükredecekler. Genç bir erkeðin hayalleri, fantezileri ve hayat felsefesi anlatýlýyor. Hiçbir þey tesadüf deðil ve hakikatten hepimizin ayný þeyler yaþýyor olduðumuz doðru. Ancak olanlara ve olaylara bakýþ açýmýz farklý olduðundan deðiþik hayatlar yaþadýðýmýzý sanýyoruz. Ýþte bu, gerçek deðil HAYALDÝR!



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn söyleþi kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Söyleþi - Reþat Çalýþlar: Þahan Gökbakar'ý Fazýl Say'a Tercih Ederim.
'Diriliþ Operasyonu, Türkiye Gündemini Tamamen Ýçine Alacak'
Ömer Çelebi, Deviniþ Projesi - Söyleþi
Hayat Bir Yutturmaca Mýdýr? Söyleþi


Sayým Çýnar kimdir?

1989'da kitap satýþ iþine baþlayan Sayým Çýnar, "Türkiye'de paket kitap satan sistemin dýþýnda bir iþ yapmak istedim. Bir bavul alýp iþe baþladým. Pera Akademisi tiyatro bölümünü bitirdim. Yararýný da kitap satarken görüyorum. Çünkü daha iyi iletiþim kuruyor ve doðaçlama yapar gibi iþimi yapýyorum" diyor. Kitap sektöründe son yýllarda ciddi bir pazarlama stratejisi olduðunu vurgulayan Çýnar, "Kitabýn parasýný ödemek istemeyen insan, o kitabý okumayacaktýr" diyecek kadar da bu iþin piri olmuþ. Çýnar þunlarý söylüyor: "Etiket fiyatýna 4 taksitle kitabý okuyucunun ayaðýna kadar götürüyorum. Ýnsanlarýn ruhsal bir kýrýlmasý varsa okumaya baþlýyor. Günde 75 kitap taþýyorum. Basit bir hesap yaparsak, 14 yýlda 300 bin kitap taþýmýþým demek ki. Kültür hayatýna katkým fena deðilmiþ hani. . . " Pek çok yazarýn menajerliðini de yapan genç kitapçý, Ahmet Ümit, Tayfun Pirselimoðlu, Esmahan Aykol, Hakan Býçakçý, Metin Üstündað, Nedim Þener gibi isimlerle çalýþmýþ. Þu sýra magazin yazarý Þenay Düdek'in çýkaracaðý kitapla ilgileniyor: "Edebiyat camiasýný yakýndan tanýrým. Yazarlarýn psikolojisi çok farklýdýr. Her þeyden önce çocuk büyütür gibi bir yatýrým olarak görürler yazdýklarý kitabý. Yazarlarla belli bir yakýnlýðým olduðu için artýk kitaplarýný yazmadan önce bana vermeye baþladýlar. Onlara önerilerde bulunuyor, yayýnevi bulmalarýna yardýmcý oluyorum. Ödeme konularýný bile takip ediyorum. Yazar menajerliði de böyle bir þey. " Halen Nokta Yayýnlarý'nýn halkla iliþkilerini yürüten Çýnar, sabah dokuzda mesaisine baþlýyor ve bir günde en az 30 kiþiyle görüþtüðünü söylüyor: "Neredeyse tüm gazetelere her gün giderim. Bu iþi ilk yapmaya baþladýðýmda hastane ve okullara da gidiyordum. Artýk sýradan insanlara kitap götürmüyorum. "

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Sayým Çýnar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.