..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tarihten öðreniyoruz ki tarihten hiçbir þey öðrenmiyoruz. -Hegel
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Eðitim > Adem KORKMAZ




14 Kasým 2007
Bilgi ve Hayat  
Bilgi ve Önemi

Adem KORKMAZ


Güneþin dünyaya uzaklýðýný bilmenin halka ne faydasý olabilir.Yüz üç sayýsýnýn kara kökü halk için yani bizler için faydasýz ve hamallýk olan bir bilgi. Elbette doðru bilgi çok önemli Bilgi güçtür,güç bilmektir o halde kim gücü istemez!Mutlaka güçlü olmalýyýz.Zira kýlýcýn yerini kalemin aldýðý asrýmýzda bilgisiz insanlarýn yeri yok!


:BCAE:
Ah bu 21. Yüzyýl..
Ýlim o kadar arttý deniyor.Kýsmen doðru. Aslýnda bilgi arttý aslýnda artan faydasýz ve tesirsiz bilgi yani kupkuru bir bilgi.Güneþin dünyaya uzaklýðýný bilmenin halka ne faydasý olabilir.Yüz üç sayýsýnýn kara kökü halk için yani bizler için faydasýz ve hamallýk olan bir bilgi. Elbette doðru bilgi çok önemli Bilgi güçtür,güç bilmektir o halde kim gücü istemez!Mutlaka güçlü olmalýyýz.Zira kýlýcýn yerini kalemin aldýðý asrýmýzda bilgisiz insanlarýn yeri yok!Ve sanýrým çok yakýn bir tarih de bilgisayar kullanmasýný bilmeyen ve Ýngilizcesi olmayan genç insanlar tahsilde görmüþ olsalar doðru dürüst iþ bulamayacaklar.Fazla incelemeden konuya geçiyorum. Bilgiyi nerde aramamýz gerekiyor?Doðru soru bu.Ve en önemlisi doðru kiþilerden doðru ilim.
Ýmamý Gazzali o müthiþ eseri ihya da evlilikle alakalý genç insanlara þu nasihatte bulunuyordu hatýrýmda kaldýðý kadar aktarayým;

Evlenmeden önce mutlaka üç þeyi yapýn zira bunlarý yapmadan evlenirseniz bu iþleri yapmanýz tehlikeye girer.Bu bahsedilen iki konuyu size aktarmayacaðým meraký olan ihya gibi büyük bir esere sahip olsun ve bu sayede bilgi edinsin.
Bahsedilen üç þeyden biri ilimdir.Geçim endiþesine düþen bir beyin bilgiye hor gözle bakacaktýr.Kitap okuyamayacak,boþ zamanlarýnda yorgun olacak sürekli ertesi günleri düþünecektir,bir kaçta çocuk dünyaya gelmiþse artýk ilim sahibi olmasý güç bir hale dönüþecektir.Mutlaka tavsiyem ve hayat adýna doðru ilim evlenmeden önce Ýmamý Gazalinin Ýhya-u-ulum- iddin Ýsimli eserinin okunmasýdýr.Yani biraz önceki sorduðum sorunun cevabý bilgiyi arayacaðýnýz adres.

Bilgi;

Düþünün gece vakti bir eve misafir oldunuz! Misafir olduðunuz evin halký kalabalýk.Oda sayýlarý az ve çok sayýda çocuklarý var siz sedirde veya çekyatta otururken bu küçük çocuklar farklý yerlerde uyuyorlar.Ýçeri girerken ayaklarýnýz çocuklarýn üzerine basmadý.Odada ýþýk olduðu için rahatça bir yerlere dokunmadan size gösterilen yere oturdunuz.Ve ev halký size bir þeyler ikram etti.Sehpaya sýcak suyu ile birlik de çayýnýz bittikçe ilave etmek üzere çaydanlýðý koydular.
Birkaç dakika sonra odanýn ýþýklarý kesildi.Ve gece vakti zifir karanlýk tüm odayý iþgal etti.
Bu ara cep telefonunuz çaldý;
-Acilen gelmeniz isteniyor.veya baþka bir þey o odadan derhal ve hýzlýca çýkmanýz gerekti.
Iþýðýn olmadýðý odadan telaþla kalktýnýz yürüyorsunuz,bir adýmdan sonra sehpaya çarptýnýz,sehpa ve üzerindeki kaynar suyun bulunduðu çaydanlýk devrildi.Az ilerde uykuda bulunan sevimli ve tatlý çocuðun üzerine kaynar su döküldü.Buna sebeb siz oldunuz.Çocuk acý içinde kývranýrken ,yolunuza devam etmek istediniz bu sefer baþka bir çocuðun küçük bacaklarýna ayaðýnýzla görmediðiniz için bastýnýz!Çocuðun bacaðý kýrýlmýþ olabilir,devam ettiniz ve odanýn çýkýþýna ulaþmaya çalýþýyorsunuz kapýya yaklaþtýðýnýzý sanýyorsunuz ama sobaya çarptýnýz bu sefer, oradan kurtuldunuz kapýyý buldunuz ama kapý kolunu arýyorsunuz,Ev halký size nasihat ediyor aceleden aldýrýþ ettiðiniz yok,odadan çýkmak üzeresiniz ama tüm ev elektrik kesildiði için karanlýk kapýnýn eþiðini fark edemediniz hýzlý adýmlarýnýz yüzüne sertçe ayaðýnýz çarptýnýz acý hissettiniz beklide ayak baþ parmaðýnýz kýrýldý.Saða,sola çarparak evin çýkýþ kapýsýný buldunuz,yeni aldýðýnýz ayakkabýyý giydiðinizi zannederek bir daha hiç uðramayacaðýnýz ev halkýndan birinin eski dökülmüþ ayakkabýlarýndan birini giyerek maddi zarara uðradýnýz.Bu da yetmedi hýzlý olduðunuz için büyük demir kapýnýn eve açýlýþýndaki yüzünde bulunan elbise asmak için köylünün kendi eliyle yaptýðý uzun ve sivri demirlerinden birine çok yaklaþarak gözlerinizden birini kaybettiniz.
Evet tüm bunlarý ev de ýþýk olmadýðý için yaþadýnýz!

Bilgi ve hayat!

Evi yaþadýðýnýz hayat olarak algýlayýn.Ve beyninizi bu hayatý aydýnlatmak için kullandýðýnýz ýþýk veya lamba..Yani eðer o evden çýkarken ýþýklar sönmemiþ olsaydý,her yeri görebilir(bilir,bilgi)kusursuz ve kimseye zarar vermeden hatta kendinize zarar vermeden ayakkabýnýzý kaybetmeden dýþarýya çýkabilirdiniz.
Cahil derler hata yapanlara.
Ýþte O karanlýk da evi terk etmeye çalýþan kiþi cahilin tanýmýdýr.Yani bilseydi ki;bu orda görmekle olurdu sorunsuz evi terk edebilirdi. Bilmediði için baþýna neler geldi.Ýlmi yani bilgiyi o evdeki ýþýðýn yerine koyalým ve o evi de yaþadýðýmýz hayat olarak sayalým O zaman bilginin gücünü anlayabilirsiniz.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Belarus Minsk'de 4 Ay
Türk Þiir'i Nereye Gidiyor
Murat Göðebakan ve Gülpembe
Fatih Abb ve Müzik
Türkiye de Edebiyat ve Dergicilik
Güneþ ve Gerçekler
Hicran Dergisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Þiir Nasýl Olmalý? [Þiir]
Þaþý Dünya [Þiir]
Seni Sana Býrakýyorum [Deneme]
Sevgiliye Mektup - 1 [Deneme]
Uyuþmuþ Beyinler [Eleþtiri]


Adem KORKMAZ kimdir?

Yarým Kalan Dua,Kartallar Leþ Yemez Romanlarýnýn Yazarý,Yüzlerce þiirin sahibi ,Hicran Dergisinin mimarý ve yazý iþleri Müdürü.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Adem KORKMAZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.