..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sorularla dolu bir kitap... hiçbir zaman eksiksiz olamaz. -Robert Hamilton
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




7 Ekim 2007
Ramazaný Ortalarken!..  
M.NÝHAT MALKOÇ
Eskilerimiz ne kadar da doðru demiþ ‘Sayýlý gün çabuk geçer’ diye… Gerçekten de sayýlý gün çok çabuk geçiyor. Dakikalar saatleri, saatler günleri, günler haftalarý, haftalar aylarý, aylar yýllarý, yýllar ise koca bir ömrü kovalayýp duruyor. Bir zaman geliyor ki soðuk perdelere çarpýp kalkýyorsunuz. Bundan sonra teslimiyetten baþka bir yol da görülmüyor. Þayet zamanýnda Hakk’a teslim olmuþsanýz bu son noktadaki acizlikten mahzun olmazsýnýz.


:AEGA:
RAMAZANI ORTALARKEN!...

                M.NÝHAT MALKOÇ


     Eskilerimiz ne kadar da doðru demiþ ‘Sayýlý gün çabuk geçer’ diye… Gerçekten de sayýlý gün çok çabuk geçiyor. Dakikalar saatleri, saatler günleri, günler haftalarý, haftalar aylarý, aylar yýllarý, yýllar ise koca bir ömrü kovalayýp duruyor. Bir zaman geliyor ki soðuk perdelere çarpýp kalkýyorsunuz. Bundan sonra teslimiyetten baþka bir yol da görülmüyor. Þayet zamanýnda Hakk’a teslim olmuþsanýz bu son noktadaki acizlikten mahzun olmazsýnýz.

     Ramazan ayý daha dün gelmiþti. Fakat görüyoruz ki bu mübarek ayý gözümüzü açýp kapayýncaya kadar ortaladýk. Yarýsý gitti, öbür yarýsý kaldý. Zaten ikinci yarýsý birinci yarýsýndan daha çabuk ve kolay geçer. Müslüman ramazanýn geçip gitmesinden hoþnut olmaz. Zira müminler bir yýl boyunca onun gelmesini büyük bir heyecan ve þevkle bekler durur. Ramazanýn gitmeye hazýrlanmasý bizleri ancak hüzünlendirir. Çünkü hayatýmýza büyük bir hareket, bereket ve neþe katan bu güzel zaman dilimi gönüllerimizi mamur ediyor.

     Ramazan gönüllerin sükûnete erdiði, kalplerin yumuþadýðý, karþýlýksýz sevmenin ve saygýnýn doruða çýktýðý nurlu bir fasýldýr. Bu ayda içimiz durulur ve paklanýr. Bir yýlýn kiri orucun týlsýmýyla arýnýr, akar gider. Ýnsan yeniden doðmuþçasýna saf ve hafif olur.

     Kim ister ramazanlarýn bizleri bir baþýmýza býrakýp gitmesini?... O ramazan ki sosyal dayanýþmanýn ve cömertliðin tavan yaptýðý aydýr. Zenginlerin malýný garip gurebayla paylaþtýðý ve servetlerini temizlediði bu güzel ayda ellerimizi semaya kaldýrýp acizliðimizi Yüce Yaratana beyan ederiz. O da rahmet ve merhamet þemsiyesini üzerimize açar. Nasibimiz neyse onun sonsuz rahmetinden o miktarda faydalanýrýz.

     Ramazanlarý öyle kolay kolay unutmak mümkün müdür?... Gider mi burnumuzdan ramazan pidelerinin mis gibi kokusu?... Akþama doðru fýrýnlarýn önündeki uzun kuyruklarda bekleyip pideleri kolumuzun altýna koyup hýzlý adýmlarla yola revan oluruz. Neticede pideler elimizde olduðu halde eve girdiðimizde çocuklarýn yüzündeki tatlý gülümseme ve o berrak nurlu parýltý daha bir belirginleþir. Yemekler sýralanýr mutfak tezgâhýnýn üzerinde… Çorba mý dersin pilav mý, yoksa kuru fasulye mi? Her biri ötekiyle lezzet yarýþý yapar adeta… Salatadaki cümle yeþillik, taze soðan ve marul damak tadýmýzý doyumsuzlaþtýrýr. Ferahlar midemiz ve bütün azalarýmýz… Sofraya uzanan eller bereket olup taþar dört bir yana…

     Ýþte biz böyle bir neþe çaðlayaný olarak görürüz ramazaný… Bu ayla kurduðumuz gönül baðý çelikten daha güçlüdür. Nasýl koparýz ramazanýn o týlsýmlý atmosferinden?... Dosttan ayrýlmak dostu üzer ancak… Ramazan da müminin sadýk dostu deðil midir?

Ramazanda nur yüzlü nineler ve pamuk dedelerin cami dönüþünde ceplerine koyup torunlarýna getirdiði mevlit þekerlerinde maddi tatlarýn ötesinde bambaþka bir güzellik saklýdýr. Paylaþmanýn ve baþkalarýný düþünmenin parlak pýrýltýsýdýr bu… Sofralarýmýza konuk olan güzel insanlarý nasýl unuturuz, nasýl özlemeyiz? Ýftar sonrasýndaki teravihler ve teravih dönüþü çay ve kahve eþliðinde sahura kadar süren dost sohbetleri ruhlarýmýzýn açlýðýný giderir. Bizi birbirimize daha çok sevdirir ve yakýnlaþtýrýr. Özlenen dostluklar doyumsuzlaþýr.

     Akþama doðru açlýðýn üst düzeye çýktýðý ve manevi sorumluluðun yerine getirilmesinden doðan hazzýn belirginleþtiði o mübarek vakitlerde gözümüz minare ýþýklarýnda, kulaðýmýz ezanda, burnumuz ise mutfaktan gelen yemek kokularýnda olur. Anneler maharetli elleriyle eþ ve çocuklarýna, çektikleri açlýðý yatýþtýracak birbirinden lezzetli yemekler hazýrlarlar. Her yemeðin içine maddi malzemelerin yanýnda bir kaþýk sevgi ve samimiyet týlsýmý eklemeyi ihmal etmezler. Onun içindir ki ev yemekleri dýþarýda(lokantalarda) yenen yemeklerden çok daha leziz olur. Bu sevginin farkýdýr.

     Ramazan bütün bir toplumu çepeçevre kuþatýr. Hemen hepimizin ramazana dair hatýralarý vardýr. Kimileri çocukluðunun, kimileri gençliðinin, kimileri orta yaþlýlýðýnýn ramazanlarýný yaþatýr zihninde. Geçmiþe dair anýlar canlanýr gözlerimizin önünde. Hepsi de muhabbet yüklüdür bu anýlarýn. Çünkü güzelliðini ramazan ikliminden almýþlardýr. Bu ay içerisinde yaþananlar öyle kolay kolay hafýzlardan silinmez. Hepsi de belleklerimize nakþedilir. Ne kadar büyüyüp olgunlaþsak da zihnimizin bir köþesinde yaþatýrýz onlarý.

     Ramazaný yaþamayanlara ne kadar da acýyorum. Bunlarýn bir kýsmý gurbette olduðu için bu duygudan mahrumdur. Bir kýsmý ise zihinlerindeki karanlýðýn tesiriyle ramazanýn nurlu yüzünü ve bereketli yanýný görmekten ve yaþamaktan acizdirler, onlarýn bu rahmet saðanaðýndan nasipleri yoktur. Ne büyük bir ayýp ve kayýptýr bu…

     Ramazanýn içimize dolan rahmet esintisini doyasýya yaþayalým ve çevremize yaþatalým. Camilere sýðýnalým lanetli þeytanýn þerrinden… Ramazanda iblis her ne kadar baðlansa da þeytanýn þerri ve vesvesesi yine de býrakmaz peþimizi. Ama oruçla zýrhlanan yürekler nefsin gizli ve sinsi oyunlarýna pabuç býrakmaz. Ramazan orucu ve ibadetleri iradeleri çelikleþtirir. Daha bir güçlü ve donanýmlý oluruz nefsimize karþý. Ramazan bizi cümle þer odaklarýna karþý korur ve güçlendirir. Bu ibadet müminin manevi zýrhýdýr.

Fakat yine geri sayým baþladý. Çoðu bitti, azý kaldý bu sayýlý günlerin.... Görünen o ki ayrýlýk kavuþmaktan daha yakýn… Onu hoþnut gönderelim ki karþýlamaya yüzümüz olsun. Biz senden razýyýz, sen de bizden razý ol ya þehr-i ramazan… Allah kavuþtursun bizi tekrar sana… Sana layýk olamazsak da ümmet olarak bunun samimi mücadelesini verdik. Tevfik ve hidayet âlemlerin Rabbi olan Allah’ýn nezdindedir. Ne mutlu ramazanda kurtuluþa erenlere!...

     
     
     



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Marifet Ýltifata Tabidir
Oruç Kalkandýr
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Ramazan Bayramý Düþünceleri
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Þehitlerine!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.