..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir takým þeyler görürsünüz ve "Niye?" diye sorarsýnýz. Ben ise bir takým þeyler düþlerim ve "Niye olmasýn?" diye sorarým. -George Bernard Shaw
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




7 Ekim 2007
Ramazan ve Teravih  
M.NÝHAT MALKOÇ
Ramazanýn geliþiyle beraber Ýslam coðrafyasý birlik ve beraberlik ruhuyla yeniden hayat kazandý. Tabir caizse hayata hayat geldi. Ýslam dünya gündemine oturdu. Müslümanlar kýþ uykusundan uyandý. Nadasa býrakýlan ruhlar, ekime hazýr hâle getirildi. Oysa bir aylýk ibadet bizi Cennete ulaþtýrmak, Cehennem ateþinden korumak için kâfi deðildir. Müslüman yýlýn 365 günü Allah’la beraber olmalýdýr. Ýbadetleri Ramazana sýkýþtýrmak kendimizi aldatmanýn bir baþka sinsi yoludur. Müslüman’ýn bir gününün nasýl geçeceði Kur’an’da ve hadislerde belirtilmiþtir. Hayatýmýzý bu doðrultuda þekillendirmeliyiz.


:AEIG:
RAMAZAN VE TERAVÝH

                     M.NÝHAT MALKOÇ


     Ramazanýn geliþiyle beraber Ýslam coðrafyasý birlik ve beraberlik ruhuyla yeniden hayat kazandý. Tabir caizse hayata hayat geldi. Ýslam dünya gündemine oturdu. Müslümanlar kýþ uykusundan uyandý. Nadasa býrakýlan ruhlar, ekime hazýr hâle getirildi. Oysa bir aylýk ibadet bizi Cennete ulaþtýrmak, Cehennem ateþinden korumak için kâfi deðildir. Müslüman yýlýn 365 günü Allah’la beraber olmalýdýr. Ýbadetleri Ramazana sýkýþtýrmak kendimizi aldatmanýn bir baþka sinsi yoludur. Müslüman’ýn bir gününün nasýl geçeceði Kur’an’da ve hadislerde belirtilmiþtir. Hayatýmýzý bu doðrultuda þekillendirmeliyiz.

     Ramazan’ýn geliþiyle beraber gecelerimiz teravihle þenlenir. Büyük küçük demeden camilere akýn ederiz. Mevlitler ve ilahiler okunur. Eller semaya açýlýr. Allah’tan af ve maðfiret dilenir. Teravih namazlarý ruhlarýmýzý geniþletir. Diðer zamanlara kýyasla Allah’a daha çok yakýnlaþýrýz. Ýslam ve onun þart koþtuðu ibadetler gündemimize oturur.

     Teravih köklü bir geleneksel ibadettir bizde. Ramazan ayýnda yatsý namazýndan sonra kýlýnan namaza ‘teravih namazý’ diyoruz. ‘Teravih’ kelimesi Arapça, ‘terviha’nýn çoðuludur ve ‘oturmak, istirahat etmek’ anlamýna gelmektedir. Teravih namazý her dört rekâtýn sonunda oturulup biraz dinlenildiði için bu adý almýþtýr. Teravih, orucun sünneti deðil, vaktin sünnetidir. Bir mazereti dolayýsýyla oruç tutamayanlar da teravih namazý kýlabilirler.

Peygamber Efendimiz, 3–4 gün teravihi cemaatle kýldýrmýþ, daha sonra evden çýkmamýþtýr. Sebebi sorulunca, ‘Teravih namazýnýn size farz olacaðýndan korktuðum için evden çýkmadým’ buyurmuþtur. Teravihin yirmi rekât oluþu ve cemaatle kýlýnmasý hadis-i þerifle bildirilmiþtir. Teravihin sünnet olduðu ashab-ý kiramýn icmaý ile sabittir. Peygamber Efendimiz teravihi, 8, 12 ve 20 rekât olarak da kýlmýþtýr. Fakat bizde genelde 20 rekat kýlýnýr.

Hanefilere göre, teravih namazýnýn rekât sayýsý Hz. Ömer’in uygulamasýna dayanýr. Hanefi mezhebinin kurucusu Ýmam-ý Azam Hazretleri, ‘Teravih namazý sünnet-i müekkededir. Hz. Ömer, teravihin yirmi rekât olarak cemaatle kýlýnmasýný kendiliðinden ortaya çýkarmamýþtýr. O, elindeki saðlam esasa, yani Resulullah’ýn sünnetine dayanarak emretmiþtir’ buyuruyor. O gün bugündür yaygýn olarak böyle kýlýnýyor.

Teravih namazýný kýlarken iki rekâtta bir selam vermek evladýr, dört rekâtta bir selam vermek de caizdir. Bazen dört ve bazen iki rekâtta bir selam vermek de caizdir. Teravih, vitirden önce kýlýnýr. Vitirden sonra da kýlmak caizdir. Hadis-i þerifte buyruldu ki: “Ramazan ayýnda inanarak ve sevabýný umarak teravih namazý kýlanýn, günahlarý affolur.” Bu ne büyük bir müjdedir. Tutulan oruçlarýn sevabýna ilave edilen teravihin ecri bizi manevi sahada inkiþaf ettirir. Ruhlarýmýz adeta kanatlanýr. Allah’ýn beðendiði kullar zümresine katýlýrýz.

Türk milleti teravih namazýna büyük ilgi duymaktadýr. Diðer zamanlarda vakit namazý kýlmayanlar ramazan gelince teravihleri kaçýrmamaktadýrlar. Otuz teravih kýlmak bazýlarýnca huzur ve þeref vesilesi olmaktadýr. Fakat öncelikle farz olan vakit namazlarýnýn kýlýnmasý gerekir. Sünnet farzdan daha mühim deðildir. Bu demek deðildir ki farzlarý kýlmayanlar teravih de kýlmasýn. O ayrý, bu ayrýdýr. Teravihlere düzenli olarak devam edenler belki zamanla namaza ýsýnýr, vakit namazlarýný da düzenli olarak kýlmaya baþlarlar.

Bazý gençler teravih namazý kýlmak için cami cami dolaþmaktadýrlar. Bunda bir beis yoktur. Fakat çok dolaþmanýn da hususi bir sevabý bulunmamaktadýr. Bir yerde kýlýnmasý daha güzel olur. Bunun yanýnda bazý gençler hýzlý teravih kýldýran camileri keþfetmek için birinci hafta keþif yaparlar. Hangi imam hýzlý kýldýrýrsa orada kalýrlar. Bu son derece yanlýþ bir davranýþtýr. Çünkü teravih zaten sünnet-i müekkededir; farz deðildir. Þayet arzu etmiyorsan, aðýr buluyorsan kýlmazsýn. Namazdan vakit çalmak çok yakýþýksýz bir davranýþtýr.

Ramazan geceleri bazý camilere teravih namazýný kýlmaya gittiðimizde bir kýsým imamlarýn namazý hýzlý kýldýrdýðýna þahit oluyoruz. Bu çok yaygýn bir durum deðildir, fakat az da olsa tabir caizse böyle jet imamlar vardýr. Bu camilerdeki imamlar tadil-i erkâna riayet etmeyerek teravihi hýzlý kýldýrmaktadýr. Hâlbuki Hanefi mezhebinde tadil-i erkân vaciptir. Vaciplerinden biri kasten terk edilerek kýlýnan namazý tekrar kýlmak vaciptir. Unutularak vacip terk edilirse, sehiv secdesi gerekir. Tadil-i erkân, Þafii’de ise farzdýr. Farz terk edilince namaz sahih olmaz. Teravih de olsa, sahih olmayacak kadar hýzlý kýlmak caiz olmaz. Buna hiçbir imamýn hakký yoktur. Üstelik hiçbir din görevlisi bu manevî sorumluluðun altýna girmek istemez. Dediðim gibi bu durumlar istisnalardan ibarettir. Hiç olmamasý en doðrusudur. Bütün Müslümanlara hayýrlý bir ramazan ve tadil-i erkâna uyularak kýlýnmýþ manevî mükâfatý bol teravihler diliyorum. Bu manevi bereket saðanaðýndan istifade edelim.







Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Marifet Ýltifata Tabidir
Oruç Kalkandýr
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Ramazan Bayramý Düþünceleri
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Þehitlerine!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.