..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Iþýk verirseniz, karanlýk kendiliðinden yitecektir. -Erasmus
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




7 Ekim 2007
Berat Gecesinde Allah"a Sýðýnmak  
M.NÝHAT MALKOÇ
Ramazaný müjdeleyen son kandil gecesidir mübarek Berat… Zira Berat kandilinden sonra, ramazandan evvelki kandiller bitiyor. Demek ki Berat kandiliyle birlikte ramazan da iyiden iyiye gösteriyor kendini. Bu hususta son hazýrlýklarýmýzý yapmalý, kendisinde bin aydan hayýrlý Kadir gecesi de olan ramazana yüzümüzü çevirmeliyiz. Gözlerimizi göklere yöneltip hilali gözetlemeliyiz. Hilali gözetleme iþini son birkaç günde gerçekleþtirmek daha makbul ve manidardýr. Gerçi günümüzde rasathaneler bu iþi hakkýyla yerine getiriyor. Buna raðmen yine de emin olmak için, þüphe ve tereddütlere mahal vermemek için hilal gözetlenebilir.


:AFIG:
BERAT GECESÝNDE ALLAH’A SIÐINMAK

M.NÝHAT MALKOÇ


     Ramazaný müjdeleyen son kandil gecesidir mübarek Berat… Zira Berat kandilinden sonra, ramazandan evvelki kandiller bitiyor. Demek ki Berat kandiliyle birlikte ramazan da iyiden iyiye gösteriyor kendini. Bu hususta son hazýrlýklarýmýzý yapmalý, kendisinde bin aydan hayýrlý Kadir gecesi de olan ramazana yüzümüzü çevirmeliyiz. Gözlerimizi göklere yöneltip hilali gözetlemeliyiz. Hilali gözetleme iþini son birkaç günde gerçekleþtirmek daha makbul ve manidardýr. Gerçi günümüzde rasathaneler bu iþi hakkýyla yerine getiriyor. Buna raðmen yine de emin olmak için, þüphe ve tereddütlere mahal vermemek için hilal gözetlenebilir.

     Kandiller zincirinin ramazandan evvelki son halkasý olan Berat, adý üzerinde kullarýn beraatýna vesile olabilecek kadar mübarek ve muazzez bir gecedir. Manevî feyiz ve bereketin doruk noktasýna çýktýðý bu gecede yüce Rabbimiz kullarýndan af talep etmelerini, yaptýklarý kötülüklerden piþmanlýk duymalarýný bekler. Zira yüce Allah’ý en çok mutlu eden þey, kulun günah iþledikten sonra samimi piþmanlýk duyup Yaratan’ýndan af ve maðfiret talep etmesidir.

     Mübarek gün ve geceler günahkâr kullarýn temizlenmesi için çok mühim vesilelerdir. Bu zaman dilimlerinde tefekkür ederek, geçmiþimizi süzgeçten geçirip, hatalarýmýzý bertaraf ederek geleceðimize sýrat-ý müstakim üzere yön vermeliyiz. Resulullah(sav) Efendimiz bir mübarek hadis-i þeriflerinde üç aylarla ilgili olarak þöyle buyurmuþlardý: “Recep, Allah’ýn ayýdýr. Þaban, benim ayýmdýr. Ramazan, ümmetimin ayýdýr”. Demek ki þu anda Peygamber Efendimizin mübarek Þaban ayýndayýz. Onun þefaatine nail olabilmemiz için bu ayýn kýymetini bilmeli, söz konusu ayýn içini þükürle, tefekkürle ve ibadetlerle doldurmalýyýz.

Ömür daldaki kuru yaprak gibidir. Þiddetli bir rüzgâr onu koparýp uzaklara sürükleyebilir. Gelecek senenin üç aylarýna eriþeceðimizi kim garanti edebilir ki?... Belki bu bizim son Recep, Þaban ve Ramazan ayýmýz olacaktýr. Geçen yýl ayný saflarda namaz kýldýðýmýz, iftarýna iþtirak ettiðimiz nice dostlarýmýz bu yýl aramýzda yok. Onlar öldü de bizler dünyada baki mi kalacaðýz? Ölüm bizim de kapýmýzý ansýzýn çalacak. Yüce Allah’ýn huzuruna elimiz boþ mu gideceðiz? O bizden maddî hiçbir þey talep etmez. Onun mahþerde bizlerde aradýðý en büyük ölçü, kulluk derecemizdir. Kulluk vazifesini hakkýyla yerine getirenler Hakk’ýn huzurunda mahzun olmayacaklardýr. Onlar baþlarý dik olarak sýrat köprüsünü geçip ebedî istirahatgâhlarý olan cennete varacaklardýr. O ne mübarek ve muazzez bir duraktýr.

Berat gecesinin özel bir ibadeti olmasa da bu gecede yapabileceðimiz þeyler vardýr. Öncelikle yaþantýmýzý gözden geçirerek yaptýðýmýz yanlýþlýklardan, günahlardan dolayý tövbe edip piþmanlýk duyabiliriz. Bu gecede geçmiþte kýlamadýðýmýz namazlarýn bir kýsmýný kaza ederek borcumuzu azaltabiliriz. Yüce Allah’ýn mübarek isimlerini zikredip onun merhamet iklimine sýðýnabiliriz. Peygamber Efendimiz bir hadis-i þeriflerinde Berat gecesinin feyiz ve bereketini þöyle izah etmektedir: “Þaban’ýn 15. gecesi geldiðinde geceyi uyanýk ibadetle, gündüzü de oruçlu olarak geçirin. O gece güneþ battýktan sonra Allah rahmetiyle dünya semasýna tecelli eder ve þöyle seslenir: ‘Ýstiðfar eden yok mu, affedeyim ve baðýþlayayým. Rýzýk isteyen yok mu, hemen rýzýk vereyim. Baþýna bir musibet gelen yok mu, hemen saðlýk ve afiyet vereyim.’ Böylece tan yerinin aðarmasýna kadar bu þekilde devam eder.”

Biz kullarýn böylesine mübarek gün ve gecelerde Allah’ýn af ve maðfiret ikliminde soluklanmasý ne kadar da elzemdir. Zira günahlarýmýz boyumuzu aþmýþtýr. Fitne, fesat ve haram çamurunda debelenip durmaktayýz. Lakin senenin tamamýna yakýnýný isyan ve þer ekseninde geçirip bütün ümitleri böylesi gecelere baðlayýp kârlý çýkmayý umanlar asla umduklarýný bulamayacaklardýr. Çünkü Allah, insanlarýn uyanýklýlýðýna deðil, samimiyetlerine bakar. Bir yýllýlýk mukadderatýmýzýn programlandýðý bu gecede Allah’a bol bol dua edip hakkýmýzda hayýrlý olan neyse onlarý bize nasip etmesini, isyan ve þirkten bizleri uzak tutmasýný talep etmeliyiz. Bizi ve çocuklarýmýzý felâha erdirmesini istemeliyiz. O bizleri kayýrmasa bizler hakikate eriþemeyiz. Ne mutlu bu mühim ve mümbit geceyi ihya edenlere…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Marifet Ýltifata Tabidir
Oruç Kalkandýr
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Ramazan Bayramý Düþünceleri
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Þehitlerine!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.