..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bütün sanatlarda insaný þaþýrtan bir yan vardýr. -Alain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > M.NÝHAT MALKOÇ




7 Ekim 2007
Sonbahar Hüzünleri Beyanýndadýr  
M.NÝHAT MALKOÇ
Ýçimizdeki boþluðu hüzünlerle doldurur sonbahar… Dallarýmýzdaki son diri yapraklarý da döker sert esen rüzgâr… Toprak kokar kýnalý ellerimiz… Gözlerden süzülen son damla yaþ yerçekimine direnemeyerek çatlamýþ topraða düþer upuzunca… Hayata dair gerçekler geçer gözlerimizin önünden. Ömrün de ilkbaharý, yazý, hazaný ve kýþý var elbet… Daðlarýn yamaçlarýndan esen rüzgârlar daðýnýk saçlarýmýzý okþar, adeta tarar bir anne þefkatiyle.


:BJHD:
SONBAHAR HÜZÜNLERÝ BEYANINDADIR

M.NÝHAT MALKOÇ


     Ýçimizdeki boþluðu hüzünlerle doldurur sonbahar… Dallarýmýzdaki son diri yapraklarý da döker sert esen rüzgâr… Toprak kokar kýnalý ellerimiz… Gözlerden süzülen son damla yaþ yerçekimine direnemeyerek çatlamýþ topraða düþer upuzunca… Hayata dair gerçekler geçer gözlerimizin önünden. Ömrün de ilkbaharý, yazý, hazaný ve kýþý var elbet… Daðlarýn yamaçlarýndan esen rüzgârlar daðýnýk saçlarýmýzý okþar, adeta tarar bir anne þefkatiyle.

     Tozlu yollar uzar gider boylu boyunca. Umarsýzca düþeriz iri gölgelerimizin peþine. Etrafýmýzdan aðýr adýmlarla sürüklenerek gider yalýnayak çocuklar. Üzerlerindeki yýrtýk fanilalarla gülücükler daðýtmaktan geri durmazlar yine de. Bunca sýkýntýlara raðmen nefes aldýklarýndan dolayý keyiflerine diyecek yoktur. Kanaatkârlýðýn ýþýltýsý yansýr toza ve çamura batmýþ kirli yüzlerinden. Akþam karanlýk basmadan evin yolu gelmez akýllarýna. Zira onlarý eve baðlayacak, heyecanlarýný artýracak hiçbir sebep yoktur besbelli.

     Sarýya çalan hazan yapraklarý ölüm rengine bürünür güneþin ýþýltýlarý altýnda. Çiçekler soluverir bahçelerde, ölümün soðukluðu ve sessizliði, kurumuþ otlarýn hafif yel deðmesiyle çýkardýklarý sese karýþýr. Ruhumuzda açýlan gedikler gün batýmlarýnda daha da derinleþir. Dudaklarýn acýyla gülümsediðini görerek daha bir tutunursunuz hayata. Bir çocuk saflýðýyla bakarsýnýz ufuklarda kararan bulutlara. Umutsuzluðun çýkar yol olmadýðýný, elemlerin yüreðimizi güçlendirdiðini, adeta çelikleþtirdiðini gördükçe bakýþýnýzda köklü deðiþiklikler oluþur. Her þeye raðmen hayatta olmanýn, varlýða tutunmanýn doyumsuz hazzýný yaþarsýnýz.

     Gönül çýkýnýnýzda zor günler için sakladýðýnýz umutlar ve direnç dalgalarý imdadýnýza yetiþir dar vakitlerde. Nefes alýþýnýza, konuþabildiðinize, diþlerinizi toplayýp gülebildiðinize sevinirsiniz. Yaþanan bunca zorluðun gelecekteki mutluluklarýn bedeli olduðu kanaatine vararak gerçekte her þeyin bir bedeli olduðunu, hiçbir þeyin anlamsýz olmadýðýný geçirirsiniz aklýnýzdan. Bu, mutlu olmak için sebep arama safhasýdýr, hayata tutunmanýn iþaretidir. Hayattan kopmak da, hayata tutunmak da bilinçaltýnýn beyni ikna çabasýdýr aslýnda. Her þey kalple beyin arasýndaki iþaret dilinin doðru ve yerinde iþlemesiyle baðlantýlý olsa gerek.

     Sonbaharýn buruk resmi sözün bittiði yerde kurþundan bir çýðlýk olup düþer yürek atlasýmýza. Kýrýlmýþlýklar ve küskünlükler buz daðlarý gibi görkemli bir siluet oluþtursa da kararlý bir güneþle eriyip yok olmaya mahkûmdurlar. Teslimiyetin ve vicdanýn sesine kulak vermenin nihayetinde karanlýk ufuklarýn açýlmasý, ýþýðýn gönlümüzün kör dehlizlerini aydýnlatmasý en yüksek ihtimaldir. Sancýlarýn býçak gibi kesilmesi, kalp aðrýlarýnýn dinmesi iç huzurun tekrar geri dönüþüyle mümkündür. Ýkna olmanýn zorluðu kadar, doyumsuzluðu da meþhurdur elbet… Hayallerin, hayal kýrýklýklarýna dönüþebileceði de ihtimal dâhilindedir.

     Sevgilinin þefkatinden umut kesmek aþka havlu atmaktýr bir anlamda. Hiçbir aþk pehlivaný son nefesini vermeden aþk meydanýndan çekilmeyi aklýnýn ucundan bile geçirmez. Aþka havlu atmak, yaþamýn kýyýsýnda yapayalnýz kalmaktýr. Dört duvar arasýnda geçen çile nöbetleri sevda merdivenlerinden çýkýþýmýzý, yükseliþimizi, aþk narýnda yanýþýmýzý da beraberinde getirir. En tepedeki merdiven menzil olsa da tökezleyenler için en tehlikeli olanýdýr maazallah. Yalnýzca yüksekte olanlar korkar düþmekten. Aþaðýdakilerin düþme korkusu ne kadar abesse, sevdaya tutunamayanlarýn muhtemel ayrýlýklardan dertlenmeleri de o derece abestir. Zira fizik kanunlarý gereði düþmek için öncelikle yükselmek gerekir.

     Sonbahar, aðaçlarýn giysilerini ulu orta soyan, onlarý anadan üryan bir halde býrakan bir mevsim hýrsýzýdýr. O, hayallerimizi çalan, bize ayrýlýðý ve ölümü reva gören acýmasýz, taþ kalpli bir zaman dilimdir. Sonbahar yahut nam-ý diðer hazan, çýldýrtan sessizliklerin anasýdýr. Hayallerimizi öðüten koca aðýzlý bir deðirmendir. Ölümün yankýsýnýn hayatýn duvarlarýna çarpýp geri dönmesi, þiddetli yýldýrýmlarýn kulaklarýmýzda akis bulmasýdýr hazan… Aþk sancýlarýnýn sevda bedenini bir kurt misali yiyip bitirmesidir. Aþka tutunamayanlarýn yalnýzlýðý, hicran uçurumlarýndaki korku nöbetleri sonbaharýn mirasýdýr. Hazan yalnýzlýktýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sevgi ve aþk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Düþler Rýhtýmýnda Bir Ay Doðuyor!..
Trabzon'da Mevlana Günleri
Sevgiyle Baþlar Herþey!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.