..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En büyük mutluluk ve en büyük sýkýntý anlarýnda sanatçýya gereksinme duyarýz. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Unutulamayan Dönemler > M.NÝHAT MALKOÇ




7 Ekim 2007
Mersin Yenice Ýzlenimleri  
M.NÝHAT MALKOÇ
Havalarýn ýsýnmasýyla birlikte insanlar memleketlerine akmaya baþlarlar. Sýla özlemini hafifletmek için herkes akrabalarýný, eþ dostlarýný ziyaret eder. Ýnsanlar memleketlerine gelmiþken eðlence de bir yandan hayatý renklendirir. Bu aþamada festivaller girer devreye. Yerleþim yerleri kendi özelliklerini de dikkate alarak bir dizi sosyal faaliyetler düzenlerler. Festival þeklinde gerçekleþen bu eðlenceler insanlarýn ilgisini çeker. Yaz aylarýnýn neþesidir festivaller… Hayatý güzelleþtiren bu eðlenceler yörelerin tanýtýmýný da saðlarlar.


:CAEG:
MERSÝN YENÝCE ÝZLENÝMLERÝ

M.NÝHAT MALKOÇ


     Havalarýn ýsýnmasýyla birlikte insanlar memleketlerine akmaya baþlarlar. Sýla özlemini hafifletmek için herkes akrabalarýný, eþ dostlarýný ziyaret eder. Ýnsanlar memleketlerine gelmiþken eðlence de bir yandan hayatý renklendirir. Bu aþamada festivaller girer devreye. Yerleþim yerleri kendi özelliklerini de dikkate alarak bir dizi sosyal faaliyetler düzenlerler. Festival þeklinde gerçekleþen bu eðlenceler insanlarýn ilgisini çeker. Yaz aylarýnýn neþesidir festivaller… Hayatý güzelleþtiren bu eðlenceler yörelerin tanýtýmýný da saðlarlar.

     Geçenlerde davetlisi olduðum Mersin Yenice Barýþ ve Kültür Festivali, insanlarý birbirine kaynaþtýrarak sosyal dayanýþmayý zirveye çýkardý. Ýçerisinde onlarca faaliyeti barýndýran bu festival sayesinde Akdeniz bölgesini, bu bölgenin güzel insanlarýný da görme imkâným oldu. “Ýnsan Sevgisi” konulu þiir yarýþmasýnýn serbest kategorisinde birinci olduðum için 500 YTL’lik para ödülü kazandým. Festivalde, birincilik kazanan þiirimi okumam için Yenice beldesine davet edildim. Yol, konaklama, yeme içme giderlerini de karþýladýlar.

     Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali 1–2 Eylül tarihlerinde Yenice beldesinde yapýldý. Özellikle bu tarihlere rastlatýldý. Çünkü bilindiði gibi 1 Eylül Dünya Barýþ Günü olarak kutlanýyor. Bu yüzden festivalin barýþ gününe denk getirilmesine çalýþýldý. Festivale katýlmak üzere Trabzon’dan yola çýktým. Sýrasýyla Trabzon-Giresun-Ordu-Samsun-Çorum-Yozgat- Kayseri-Niðde-Adana-Mersin güzergâhýný izleyerek Yenice’ye vardým.

Adana’da indim otobüsten… Yanýmda da oðlum Levent vardý. Onun da bu bölgeyi gezip görmesini istedim. Adana’da biraz dolaþtýk. Ortadoðu’nun en büyük camii olan Sabancý Merkez Camii’ni ziyaret ettik. Daha doðrusu kavurucu güneþten kaçarak bu mübarek camiye sýðýndýk. Gerçekten de çok görkemli bir cami… Osmanlý tarzýnda inþa edilmiþ bir eser bu… Adana’yý baþtanbaþa gezmeye niyetliydik fakat aþýrý sýcaklar mani oldu. Bizi gelip alacak olan arkadaþlarý aradýk, 25 kilometre uzaktan gelip bizi aldýlar. Özel taksiyle Yenice’ye gitmek üzere yola çýktýk. Önce Belediye’ye uðrayarak Baþkan Veli Serin Bey’le tanýþtýk. Belediye çok kalabalýktý. Deðiþik þehirlerden sanatçýlar, bilim adamlarý ve gazeteciler gelmiþti.

     Sinema günlerini saymazsak iki gün sürdü festival… Yenice beldesinde, 1 Eylül Dünya Barýþ Günü nedeniyle düzenlenen 4. Barýþ ve Kültür Festivali, kortej yürüyüþü ile baþladý. Yürüyüþe Mersin CHP Milletvekilleri Ýsa Gök, Ali Oksal ve Vahap Seçer, Yenice Belediye Baþkaný Veli Serin, sanatçýlar ve çok sayýda vatandaþ katýldý. Yenice Belediyesi önünde baþlayan 4. Barýþ ve Kültür Festivali, Atatürk anýtýna çelenk konulmasý ile devam etti. Anýt alanýnda gerçekleþtirilen saygý duruþu ve Ýstiklal Marþý’nýn ardýndan protokol üyeleri, barýþýn sembolü olan beyaz güvercinleri uçurdu. Festival etkinlikleri kapsamýnda ayrýca Churchill Barýþ Parký’nda Barýþ Anýtý meþalesi de yakýldý. Kalabalýk katýlýmcý gruplar tarafýndan “Yaþasýn 1 Eylül Dünya barýþý”, “Tüm dünya çocuklarý ayný dili konuþuyor”, “Barýþta oðullar babalarýný, savaþta babalar oðullarýný gömer” özlü sloganlarý atýldý.

Halkýn heyecaný gözlerinden okunuyordu. Festival etkinliklerinde bir konuþma yapan Yenice Belediye Baþkaný Veli Serin, dünyanýn barýþtan çok uzak olduðunu belirterek, “1 Eylül, 50 milyondan fazla insanýn yaþamýný yitirdiði, milyonlarca insanýn sakat kaldýðý ve bunun birkaç katý insanýn evini, yurdunu kaybettiði en yýkýcý, en vahþi savaþlardan biri olan 2. Dünya Savaþý’nýn baþladýðý gün… Zaten þu an dünyanýn birçok yerinde baþta kadýnlar ve çocuklar olmak üzere savaþlar can almaya devam ediyor” dedi. “Barýþla kültürü birlikte anmazsak eksik yapmýþ oluruz” diyen Veli Serin, “Ýþte bu nedenle þirin beldemizde bir kez daha barýþ çýðlýklarý atmak, hatta ‘hemen barýþ’ diye dünyaya haykýrmak için buradayýz. Barýþýn hâkim olduðu ve çocuklarýn ölmediði bir dünya istiyoruz” ifadelerini kullandý.

Belediye Baþkaný Veli Serin’in konuþmasýnýn ardýndan Karikatürcüler Derneði’nin “Barýþ” konulu karma karikatür sergisinin açýlýþý yapýldý. Protokol üyeleri ve vatandaþlar, Churchill Barýþ Parký’nda Çaðdaþ Yaþamý Destekleme Derneði Baþkaný Türkan Saylan, Çetin Yiðenoðlu, Zeynep Oral, Mustafa Bilgin ve Cemal Þener’in katýldýðý “Önce Ýnsan” adlý söyleþiyi takip etti. Uzun süren söyleþi vatandaþlar tarafýndan ilgiyle dinlendi.

Festivalin ilk gün gündüz bölümünden sonra Yenice Gar Lokantasý’nda akþam yemeði yedik. Yemekten sonra Cem Evi yanýndaki açýk alanda festivalin gece bölümü baþladý. Yenice Belediyesi Halk Danslarý Topluluðunun gösterisi bir hayli beðenildi. Daha sonra sevilen müzik grubu ‘Moðollar’ sahne aldý. Moðollar’ýn müziðiyle coþan Yeniceliler halaylar çektiler. Ýkinci gün Selda Baðcan’ý dinledik. Gençler festivalde doyasýya eðlendiler.

Ýki gün boyunca yetkililerden ve halktan çok ilgi gördük. Yeniceliler bize gerçek misafirperverliðin ne olduðunu bizzat yaþayarak ve yaþatarak öðrettiler. Baþta Yenice Belediye Baþkaný Veli Serin olmak üzere, Belediye Zabýta ve Kültür Müdürü Tuncay Akdað’a ve bütün belediye personeline, Yenice halkýna en kalbi þükranlarýmý sunuyorum. Sað olun, var olun. Sizlerin bu samimiyetini, sevgi ve hoþgörüsünü hiçbir zaman unutmayacaðým. Sizi daima sol yanýmda taþýyacaðým. Ýyi ki varsýnýz Yenice’nin dost insanlarý… Türkiye’nin çok kültürlülüðünün ve inanç zenginliðinin bir avantaj olduðunu anlamak için Yenice’ye gitmek, oradaki samimiyeti ve hoþgörü ortamýný görmek yeterlidir.





.Eleþtiriler & Yorumlar

:: TEÞEKKÜRLER
Gönderen: ÖZGÜR BIÇAK / /Kuzey Kýbrýs TC
12 Ocak 2008
BENDE BÝR YENÝCELÝ OLARAK SÝZÝN YAZDIKLARINIZ ÝÇÝN TEÞEKKÜR EDERÝM.YENÝCEMÝZÝN TANITIMINA BULUNDUÐUNUZ KATKIDAN DOLAYI TEÞEKKÜRLER.ÇALIÞMALARINIZDA BAÞARILARINIZIN SÜRMESÝ DÝLEÐÝYLE...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn unutulamayan dönemler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Kapadokya Yahut Güzel Atlar Ülkesi

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Gerçek Hayaller Dükkâný
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.