..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir takým þeyler görürsünüz ve "Niye?" diye sorarsýnýz. Ben ise bir takým þeyler düþlerim ve "Niye olmasýn?" diye sorarým. -George Bernard Shaw
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > Can Macit




26 Mayýs 2002
Bir Irkçýnýn Ýhaneti  
Can Macit
“Doðan Kitap” tarafýndan yayýnlanan bu kitabýn yazarý, 1961 Zara doðumlu Rýdvan Akar.Yazarý “Varlýk Vergisi” , “Ýstanbul’un Son Sürgünleri” ve “Aþkale Yolcularý” isimli eserlerinden tanýyoruz. Bu k


:CHEA:
"Doðan Kitap” tarafýndan yayýnlanan bu kitabýn yazarý, 1961 Zara doðumlu Rýdvan Akar.

Yazarý “Varlýk Vergisi” , “Ýstanbul’un Son Sürgünleri” ve “Aþkale Yolcularý” isimli eserlerinden tanýyoruz. Bu kitap yazarýn ilk roman çalýþmasý.

Halen ATV Televizyonunda yayýnlanan, 32. Gün Haber Programý’nda yayýn yönetmeni olan yazarýn bu kitabý kýsa süre içerisinde ikinci baskýyý yaptý!

Öncelikle belirtmeli ki, yazarýn anlatýmý mükemmel! Hani, “Elimden býrakamadým, bir solukta okudum” denir ya, aynen öyle!

Fakat konusu için ayný þeyleri söyleyemeyeceðim!

Kitap için bir dostum, “Kitap yazmanýn iki yolu vardýr. Ya tamamen hayali kiþiler ve hayali olaylar konu edilir, ya da tamamen gerçek kiþiler ve gerçek olaylar konu edilir... Rýdvan Akar, söz konusu kitabýnda hayali kiþiler ve hayali olaylarla, gerçek kiþiler ve gerçek olaylarý birbiriyle bütünleþtirmiþ.” diye yazmýþ ki, ben de aynen katýlýyorum.

1944 Irkçýlýk-Turancýlýk davalarýnýn gerçek kiþileri ile romanýn hayali kahramanlarý bir araya getirilmiþ. Ýnsan kitaptaki karakterlerin hangisinin gerçek, hangisinin hayali olduðunu karýþtýrýyor.

Aslýnda yazarýn istediði de bu!

Ýkinci Dünya Savaþý’nýn sonlarýna doðru, zamanýn Ýsmet Ýnönü yönetimi, Nazi Almanya’sýnýn yenileceðini anlayýnca, Müttefiklerin gözüne girmek için, düzmece iddialar ile ülkenin ileri gelen Türkçülerini toparlayýp, önce iþkenceden geçirip sonra mahkum ettirmeye kalkmýþ. Fakat sonunda içlerinde Alpaslan Türkeþ’in de bulunduðu tüm sanýklar beraat etmiþti.

Yazar romanýnýn hayali kahramanlarý aracýlýðý ile bu kiþilerin aslýnda suçlu olduklarý ve Nazi Almanyasý'ndan para aldýklarý havasýný vermek istiyor.

Çoðumuzun tanýdýðý 1944 Irkçýlýk-Turancýlýk davasý sanýklarýnýn, Ýkinci Dünya Savaþý’nýn sonlarýna doðru Nazilerce kurulan ve sonralarý CÝA ile iþbirliði içine giren ODESSA Örgütüne benzer bir oluþum içerisinde olduklarý imajý verilmeye çalýþýlýyor. Bunun ne kadar gerçek dýþý olduðu hepimizin malumu.

Kitapta bir aþk hikayesinin içerisinde, 1964 yýlýnda sýnýr dýþý edilen Yunan vatandaþý Rumlarýn durumu acýklý bir dille anlatýlýyor ki, zaten bu yazarýn uzmanlýk konusu.

Yukarýda belirttiðim gibi yazar Zara ilçesi doðumlu. Bu ilçemiz Ermeni dönmeleri ve Dersim civarýndan getirilerek bölgeye yerleþtirilen Koçgiri aþireti mensuplarýnýn bolca yaþadýðý bir ilçe. Zaten ilçenin eski adlarýndan biri de, “Koçgiri”.

Devamlý ülkemizdeki azýnlýklarýn uðradýklarý haksýzlýklar(!) konusunu iþleyen ve 1999 yýlýnda yazdýðý "Aþkale Yolcularý / Varlýk Vergisi Ve Çalýþma Kamplarý" adlý kitap yüzünden DGM'lik olan yazarýn etnik kökeni ise merak konusu!

Bazý tarihi olaylar konusunda ise yazar hataya düþüyor.

Mesela, kitabýnýn 212. sayfasýnda, Kýzýlordu’da görevliyken Nazilere esir düþen Türk asýllý askerlerden kurulu, Almanlarýn safýnda çarpýþan, 162. Türk Tugayý’nýn Kýzýlorduya en çok zararý verdiðini söylüyor.
Öncelikle bu isimde bir birlik yok! ( Türk asýllýlarýn da görev aldýðý Waffen SS tümenlerinin tamamý zaten 38 tane. Yazar belki de, “Osttürkischen Waffen-Verbände der SS” isimli birlikten söz etmek istiyor. Fakat Türk asýllý savaþ esirleri ve Almanya’da yaþayan Türk gönüllülerden oluþan bu birliðin “162” gibi bir numarasý yok. Üstelik 1943 yýlýnýn sonbaharýnda bu birlik daha kurulmamýþtý. Kuruluþ tarihi, 1944’ün ilk aylarýdýr. )

Kitabýn 214. sayfasýnda yazar, 1944 yýlýnýn Þubat ayýnda, bu tür birliklerin (Türk ve Müslümanlardan oluþan) Kafkasya’da Ruslar ile çarpýþtýðýný iddia ediyor.

Oysa bu tarihte Kafkasya’da savaþ çoktan sona ermiþti. Çatýþmalar Ukrayna ve Beyaz Rusya’da sürüyordu.

Üstelik Türk asýllýlardan oluþan birliklerin doðrudan Ruslara karþý kullanýldýðý doðru deðildir! ( Mesela, “Doðu Türkistan Lejyonu” ( Osttürkischer Waffenverband der SS ), önce cephe gerisinde, Beyaz Rusya’daki Rus gerillalara karþý, daha sonra ise Polonya’da, “Polish Home Army” isimli direniþçilere karþý kullanýlmýþtý. )

Þimdi bunlarý yazara sorsak, þüphesiz “kendisinin tarih kitabý deðil roman yazdýðýný” söyleyecektir.

Belki de doðrusu bu.. Yine de okunmaya deðer...

Canmacit

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Türkler ve Atatürkçüler
Gönderen: Hüsrev Özel / Ankara
30 Eylül 2002
Bu ülkede hakiki anlamda Türkler var, lakin bana sorarsanýz, ne yazýk ki, Atatürkten sonra bunlar devlet yönetiminde ya hiç kalmamýþ veya azýnlýkta kalmýþlar. Dikkat edilir ise, ülkemizde, deðil de, bu ülkede diye yazýma baþladým. Çünkü ülkesine karþý çok soðutulmuþ benim gibi bir çok insan vardýr. Yukarýda Can Bey\'in bahsettiði kiþiyi herkes gibi ben de tanýrým. Can bey haklý ama... Diyecek çok þey var. Anlayan zaten anlar. Fazla söze ne hacet.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Konstantiniye'nin Yitik Günceleri
Efendi

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Sezen Aksu Konseri
Hamamýn Namusu
Çanakkale Tacirleri
Savcýnýn Karýsý
Silahlara Veda Kumpanyasý
Soðan Çorbasý
Cumhuriyetin Masallarý
Çin Gerçeði
Mart ve Nisan
Welcome Yankee!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Görmeden Sevdiðimiz Büyük Büyük Türkiye [Deneme]
Türkçe Dil Sýnavý [Deneme]
Varolmanýn Dayanýlmaz Hafifliði [Deneme]
Onlar [Deneme]
Ukrayna’da Ýlginç Geliþmeler [Ýnceleme]
Türkistan Lejyonu [Ýnceleme]
Baraba Tatarlarý Hakkýnda Bir Derleme [Ýnceleme]
Mýsýr Ordusundaki Amerikalý Subaylar [Ýnceleme]
Grigory Gurkin [Ýnceleme]
Chulym Tatarlarý [Ýnceleme]


Can Macit kimdir?

Boþverin!

Etkilendiði Yazarlar:
Henüz yok! Belki ileride...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Can Macit, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.