..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýþimden büyük tat aldýðýmý söylemeliyim." -John Steinbeck
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sinema ve Televizyon > Kardan adam




21 Mayýs 2002
Bir habercilik dehasý  
Kardan adam
Televizyon seyredersiniz deðil mi?Hemen hepimiz belirli saatlerde, belirli programlarý seyrederiz.Tv ler özelllikle akþam saatleri açýk olur evlerimizde.Evin reisleri babalarýmýz dedelerimiz akþam saatleri hemen evin gençlerine ''haberleri açýn da izl


:BFCD:
Televizyon seyredersiniz deðil mi?Hemen hepimiz belirli saatlerde, belirli programlarý seyrederiz.Tv ler özelllikle akþam saatleri açýk olur evlerimizde.Evin reisleri babalarýmýz dedelerimiz akþam saatleri hemen evin gençlerine ''haberleri açýn da izleyelim'' derler.
Evet haberler önemlidir.Þu tv denen sihirli kutunun nimetlerindendir haberler.Fakat ülkemizde maalesef kendini habercilik dehasý olarak tanýmlayan kiþilerde var.Bu kiþiler ana haber bültenlerinde ülkede geliþen ciddi, önemli olaylarý insanlara ulaþtýracaklarýna sadece basit magazinsel olaylarý ana haber bültenlerine dolduran kiþiler.Sanýrým artýk sizde tahmin etmiþsinizdir bu kiþiyi.Evet bu kiþi kendini bir habercilik dehasý olarak tanýmlayan bir insan.Yýllar yýllar önce komþumuz Yunanistan dan bildiren gazeteci muhabir aðabeyimiz.Özel tv lerin açýlmasýndan sonra bir özel tv ye adeta patron edasý ile oturan bu aðabey aslýnda yýllardýr gazetecilik yapan iþinin bir ustasý.Fakat kendine yakýþaný yapmaktansa kimin silikonu patladý, kim kime niye tokat attý, kim kiminle nerede basýlmýþ tarzýndan insana hiç bir þey vermeyen haberlere bülteninde yarým saat ayýran bir aðabeyimiz.
Tamam þahsen bende haberlerde hiç magazin olmasýn demiyorum.Çünkü halkmýz bunuda istiyor.Zaten bütün televizyoncularýn klasik arkasýna sýðýndýklarý bahanedir bu.Ama bu tip haberler haber bültenlerini tümüyle kaplamamalý.Araya extra bir renk olsun halkýmýzýn bunaldýðý ekonomik ve politik haberler içinde biraz kafamýzý daðýtsýn diyerek konulmalý.Hem zaten magazin programlarý bu tip haberler için fazlasýyla var.Ama bu deha aðabeyimiz maalesef inatla bu yanlýþ habercilik anlayýþýný sürdürüyor.
Arada sýrf merakýmdan ciddi bir haber verecekler mi diye oturup izliyorum ama hep hayal kýrýklðý ile tv baþýndan ayrýlýyorum.Birde son zamanlarda yeni bir bölüm çýktý ortaya.Ýnternetteki komedi sitelerinden ya da yabancý tv lerdeki þaka programlarýndan aþýrdýklarý görüntüleri, iki tane bas bas baðýran ses eþliðinde gösteriyorlar.
Bu aðabeyimiz konuþtuðu bazý laflar ile komik duruma düþmüþ, komedi sitelerinde okunsun diye laflarý replik olmuþtur.Sizde duymuþsunuzdur mesela Çocuðunu düþürmüþ bir þarkýcýnýn haberini verirken yaptýðý telefon baðlantýsýnda ''çocuk þu anda nerede'' tarzýnda bir laf ederek traji komik bir gaf yapmýþtýr.Daha bunun gibileri niceleri var da benim aklýmda yer iþgal etmiyor böyle þeyler.
Bu deha aðabeyimiz bir çok kuruluþtan zaman zaman ödüller, plaketler de alýr.Aldýðý bütün ödüllerin de görüntülerini hemen haber bülteninde yayýnlatýr.Fakat her ne hikmetse ödül veren kuruluþlar genelde özel okullar ve benzeri kuruluþlardýr.
Bunlarýn altýnda yatan maksat ise basittir.Ödülü veren okul bedavaya kendi reklamýný yaptýrýrken dehamýzda bakýn bir ödül daha aldým diyerek kendini onore etmektedir.Baþka bir kanaldaki bir diðer gazeteci üstat da deha aðabeyimizi insanlarý ''rehabilite'' ediyor diyerek hýnzýrca ''ti ye alýr.
Bu aðabeyimizi daha önce bir çok tv eleþtirmeni de gazetelerdeki köþelerinde iþlemiþlerdir.Ýsmi lazým deðil deha aðabeyimiz yaptýðý kendince önemli bir haberden sonra eleþtirdiði kiþleri sivri bir dille adeta azarlar.
Ýsmi lazým deðil siz kimi kastettiðimi anladýnýz.Benim bu aðabeyimize karþý özel bir kinim yok.Amacým ona hakaret etmek, onu karalamak deðil.Bu eleþtirel yazým aksine onun yanlýþlarýný kendimce dile getirmek, ve onun gibi tecrübeli bir insana yakýþtýramadýðým habercilik anlayýþýný anlatmak içindi.Bu benim fikrim tersini düþünenlere saygý duyarým.
Belki de sizde bizde biraz hata payý var ki onu gereðinden fazla izleyip haketmediði reytingleri ona kazandýrýyoruz.
Unutmatýn ............ ile ..... haberi her 100 kiþiden 75(!) i seyrediyor........



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sinema ve televizyon kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Reklamlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Katil [Roman]
Erkin Korayý Anlamak(Reload) [Ýnceleme]


Kardan adam kimdir?

Zor bir çocukluk dönemi, acýmasýz insanlar ve her yeni yaþta yüklenen yeni sorumluluklar. Ýþte tüm bu zorluklarýn ülkesinde ve o insanlar arasýnda yaþayan kalabalýk ama yalnýz mutlu ama kederli bir insan; ben. . . Nice ümitlerin, her ümidin bir çicek oldugu o bahçede bir kardan adam tek baþýna bir birey. Kar kadar beyaz, temiz ama kar gibi soðuk olmayan duygular dolu bir kardan adam. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Rýfat Ilgaz, Aziz Nesin, Özdermir Asaf, Edip Cansever


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kardan adam, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.