..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir önyargýyý yok etmek, atomu parçalamaktan daha zordur. -Einstein
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Meryem Rabia Taþbilek




1 Aðustos 2007
Oyumu Pinokyo'ya Vereceðim!  
Zorba Devletten Hukukun Üstünlüðüne...

Meryem Rabia Taþbilek


"Türkiye'de oynanan "demokrasicilik oyununu" þu misalle daha güzel anlatabilirim: Ülkeyi bir gemi olarak düþünün, bu geminin biri gizli olmak üzere iki adet kaptan köþkü var, tabiiki iki de dümeni... Herkesin gerçek sandýðý sahte dümenin kaptanýný yolcularýna seçtiriyorlar. Seçilen kaptan ucu boþ olan sahte dümenin baþýna geçiyor ve hep "...miþ" gibi yapýyor; görevi bu. Gemi ahalisi, kendilerini istedikleri rotada, ulaþmak istedikleri limana doðru, seçtikleri kaptanýn götürdüðünü düþünedursun; gizli kaptan köþkünün seçimle gelip-gitmeyen demirbaþ kadrosu gemiyi istediði rotada seyrettiriyor. Eðer sahte dümenin baþýna "rol" icabý oturtulan "göstemelik kaptan", gemi ahalisinin iradesini geminin rotasýna yansýtmaya yeltenirse, 27 Mayýs'ta olduðu gibi, kaptan "rol"ünden alýnýp daraðacýna yollanarak haddi bildiriliyor."


:BBJD:
Oy verme yaþým gelmeden önce; bir oy bir oydur, kullanýlmayan oylar toplumun aleyhinedir diye düþünüyordum. Zihnime oturttuðum örnek de Hazreti Yusuf'tan idi. Þöyle ki; nasýl hazreti Yusuf iki þer görünen "Züleyha ve zindan" arasýnda seçim yapmak durumunda kaldýðýnda, her iki þerden daha hayýrlýsýný seçmiþti; ben de içinde bulunduðumuz durum ve seçenekleri bu þekilde deðerlendiriyordum. Doðal olarak bu seçenekler ve sistem karþýsýnda oy vermeyi de her iki þerden daha hayýrlýsý olarak görüyordum. Fakat daha sonra kararýmý deðiþtirdim, zaten oldum olasý iki seçenekten birini seçme durumunda kaldýðýmda en az bir üçüncü yolun varlýðýna inanýp onu bulmanýn yollarýný denerim. Tek baþýna oy vememenin de bireysel ve toplumsal olarak kafi olmadýðý aþikar olsa da hiç oy vermedim ve vermeyi de düþünmüyorum. Zira gidiþatýný "halka raðmen; halk için" olarak belirlemiþ bir sistemde; koltuk deðneði olmak istemiyorum!

Hal böyleyken yine de þimdilerde Pinokyo'yu siyasete atýlmaya ikna etmekle meþgulüm. Eðer baþarabilirsem kararýmda bir istisnaya kapý açarak; bir sonraki seçimlerde oyumu Pinokyo'ya vermeye niyetliyim. En azýndan kendisi de diðerleri gibi bir kukla olsa da yalan söylediðinde burnu uzamakta! Doðrularý örtmek, rant saðlamak, zulmetmek veya adaleti geciktirmek için yalan söylediðinde, burnunun uzamasý; ya kendisini bundan alýkoymasýna yada bizim durumdan haberdar olup onu alýkoymamýza vesile olacaktir diye düþünüp, bir hevesleniyorum ki sormayýn! Bu topraklarý/ýn insanýný tabandan deðil tavandan bakarak tanýmaktan ve daha fazlasýndan dolayý burnu göklere uzanan, burnunu taþýmak için burun deyneklerine muhtaç, baþkasýnýn gözleriyle, dürbünüyle bakan, nice modern Firavunlara þahit olduk ve de hala olmaktayýz. Soytarýlar ve Hamanlar'dan hala neler çekiyoruz! Aslýnda sorun burunlarýnýn havada olmasýndan ziyade merkeze yaklaþtýkça niyetlerinin bulanmasý, evrim gerçirmesi, yolun baþýnda araç olarak görülenlerin teker teker elde edildikçe amaç haline gelmesi... Meydanlar Nietzche'nin tabiriyle; "çaldýðý diþlerle halkýný ýsýran namertler"le dolu! Oysa bizim en azýndan anne bak kýral çýplak demeyi baþaran insanlara ihtiyacýmýz var.

"Türkiye'de oynanan "demokrasicilik oyununu" þu misalle daha güzel anlatabilirim: Ülkeyi bir gemi olarak düþünün, bu geminin biri gizli olmak üzere iki adet kaptan köþkü var, tabiiki iki de dümeni... Herkesin gerçek sandýðý sahte dümenin kaptanýný yolcularýna seçtiriyorlar. Seçilen kaptan ucu boþ olan sahte dümenin baþýna geçiyor ve hep "...miþ" gibi yapýyor; görevi bu. Gemi ahalisi, kendilerini istedikleri rotada, ulaþmak istedikleri limana doðru, seçtikleri kaptanýn götürdüðünü düþünedursun; gizli kaptan köþkünün seçimle gelip-gitmeyen demirbaþ kadrosu gemiyi istediði rotada seyrettiriyor. Eðer sahte dümenin baþýna "rol" icabý oturtulan "göstemelik kaptan", gemi ahalisinin iradesini geminin rotasýna yansýtmaya yeltenirse, 27 Mayýs'ta olduðu gibi, kaptan "rol"ünden alýnýp daraðacýna yollanarak haddi bildiriliyor." Kýymetli Hocam Mustafa Ýslamoðlu'nun bu tezinin büyük ölçüde doðru olduðunu düþünüyorum. Fakat dümene seçilen kiþinin bu kadar pasif olduðunu kabul edersek, bu yapýlan tüm hata ve hayal kýrýklýklarýna bir mazeret sunmaktýr. Buna mukabil sistemin bir dümen üzerine kurulduðu muhakkak. Ayrýca içinde bulunduðumuz durumu tasvir ederken bazen eleþtirmeye, analiz etme çabalarýmýz vesilesiyle; gri propagandanýn, korku imparatorluðunun ekmeðine yað sürüp, kazanýlmýþ çaresizliði körüklemesinden de kaçýnmalýyýz. Özetle bu dümen sistemi için söyleyebileceðim en kapsayýcý cümle Seyyid Kutub'un; "Metod hiç de masum deðildir!" cümlesidir.

Bir gün gelecek "Üstünlerin Hukuku' nun gölgesinden sýyrýlýp, "Zorba Devletten Hukukun Üstünlüðü"yle beraber doðacak güneþ üstümüze. Cahit Zarifoðlu'nun dediði gibi dua edelim o gün mahþer olmasýn!..



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yumurtasýz Omlet ve Direniþimize Dair
Rus Ruleti ve Türkiyedeki Demokrasi Arasýnda Yedi Müþterekliði Bulmak!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Direniþ, Sivil Ýtaatsizlik ve Satyagraha Felsefesi
Her Kahrolsun Bir Yaþasýn, Her Yaþasýn Bir Kahrolsun Sloganý Üretir!
Oyunuzu Kime Vereceksiniz?
Riski Göze Alamama Riski/1
Riski Göze Alma Riski/2
Akletmek Yetmez - Kalbetmedikçe

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Gecede Kaç Kiþi Bu Þehirde?.. [Þiir]
Kalbimin Ýncir Bahçesi Sükûtumun Gizli Lehçesi [Þiir]
Bileklerimde Budanmýþ Gül Dallarý [Þiir]
Kork Putlarýnýn Elinde Patlamasýndan [Þiir]
Özledikçe Irmaklar Doðuran Gözlerim [Öykü]
"Köprüler Üstünde Þaþýrdýðým Bir An; Yüreðin Arafta Atýyordu" [Öykü]
Pencere Önü Düþünce Rutinleri [Öykü]
Kuþ Bakýþý/bosna/4 [Öykü]
Otantik Eðitim Metodlarý [Öykü]
Dilsiz'in Ben Tercümesi [Öykü]


Meryem Rabia Taþbilek kimdir?

Beni çabucak anlamak istemeyin yeter. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Kur'an, Aliya Ýzzetbegoviç, Ali Ural, Ýlhami Çiçek, Cahit Zarifoðlu...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Meryem Rabia Taþbilek, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.