..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan özgür doðar, ama her yaný zincire vurulmuþtur. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > Elif Taner




11 Haziran 2007
Dünyaya Tokat Atmak Ýstiyorum  
Elif Taner
Çocukluðumuz geleceðimizdir. Bu yazýmda çocukluðumda yaþadýðým bir anýmdan bahsediyorum. Hayatýmýn bazý anlarýnda bu anýnýn canlandýðýný ve sanki tekrar tekrar yaþanýyormuþcasýna etkin olduðunu vurguluyorum...


:BBDA:


Ýnsanýn hayatýnda, yýllar önce yaþadýðý bir olay öyle bir iz býrakýyorki, günün birinde bambaþka bir ortamda, yýllar sonra karþýna çýkýyor o izler, ayný o anki yoðunluðuyla yaþatýyor sana acýlarý ve hisleri. Bazen olayýn tam þeklini deðil bir his hatýrlýyorsun, bazen de bir film sahnesi gibi tüm detayý ile görüntüler geliyor gözlerinin önüne.

Dünyaya tokat atmak isteyecek kadar öfkeliydim bu sabah. Öfkem, dün akþamdan kalma. Týpký, yýllar önce ilkokulda yediðim o tokat gibi, yüzüme patladý bir tokat daha dün...Ama bu kez, artýk yetiþkinim ve tokat sözle, davranýþla, indi elle deðil.

O yýllarda da, yani ilkokulda, bugünün temelini atan bir sorumluluk bilinci ve çalýþkanlýkla gidiyordum okula. Sýnýfýn en çalýþkan öðrencilerindendim. Bununla da kalmýyor akýllý, uslu davranýþlarýmla arkadaþlarýma örnek gösteriliyordum.

Ne ailemden, ne de öðretmenimden asla bir þikayet veya bir ses yükseltme yaþamamýþtým. Çünkü bunu yaþatacak bir davranýþým asla olmazdý. Ama bu yetmiyor. Anladým ki hayatta tokat yememek için baþka bir þeyler gerekiyor ki ilkokul 3. sýnýfta ilk tokatýmý yedim.

O anda tokat deðildi beni þok edip aðlatan, haksýzlýðý ve nedenini anlayamamaktý, yüzümden akan yaþlar kýpkýrmýzý olmuþ yanaklarýmýn ateþini azaltmaya yetmiyordu. Çünkü haksýz bir tokat yemiþtim. Tokatýn haklýsý olmaz tabiiki, þiddetin asla! ama böylesi daha da korkunçtu.

O gün, derse geçici olarak bir baþka öðretmen girmiþti. Beni ve sýnýfý hiç tanýmayan bir öðretmen. Dersin baþýndan itibaren konuþan ve sorun çýkaran çocuklarý uyarýyordu. Ben, zaten, tamamen derse konsantre olduðumdan, hiç bu uyarýlarý üstüme almýyordum. Ama tam önümde oturan ve sýnýfýn en yaramazý olan çocuk, sürekli arkasýný dönüp, benim silgimi alýp, beni kýzdýrmaya, dikkatimi daðýtmaya çalýþýyordu. Ben O'na "öðretmen kýzýyor, önüne dön" desem de dinlemiyordu.

Bu arada geçen konuþmalarý duyan öðretmen, arkasý da dönük olduðundan ve olayý tam göremediðinden, "Size konuþmayýn demedim mi? diye öfkeyle gelip bana kocaman bir tokat atmýþtý..

O an, hayat durmuþtu benim için. Utancýmdan alevler çýkýyordu sanki yüzümden. Gözlerimden yaþlar süzülmeye baþladýðý sýrada, arkadaþlarým "öðretmenim, Elif'in hiç suçu yok, o zaten hiç yaramazlýk yapmaz, öndeki arkadaþýmýz yaptý" dedikleri anda da, ayný duruma, öðretmen düþmüþtü. Bana sarýldý. Öptü. Özür diledi. Ama nafile. O tokatý yemiþtim artýk ve o tokatýn þoku bende öyle bir iz býrakmýþ ki, ne zaman bir haksýzlýða uðrasam tekrar tekrar patlýyor yüzümde. Her defasýnda daha çok canýmý yakarak.

Ýþte o günden sonra, hayatýmýn çeþitli alanlarýnda defalarca yedim o tokatlarý. Dediðim gibi, belki elle deðil ama sözle, arkadan iþ çevirme ile, davranýþla, e-mail ile .

Gördüm ki; hayatta, akýllý, uslu, dürüst, çalýþkan olmak yetmiyor. Baþka meziyetler gerekiyor, tokatlardan korunabilmek için. Büyük kalkanlar gerekiyor.

Iþ hayatýnda da bu böyle, doðru, dürüst, iþ odaklý ve iyi niyetliyseniz maalesef çok tokat yiyorsunuz. Hem de bundan bir tatmin saðlayanlara maalesef bu zevki tattýrarak. Yaptýðýnýz iþi sahiplenenler, ya da sizin uyarý çabanýza raðmen dinlemeyip, sonuçlarýndaki hatalarý size yükleyenler, söz verip tutmayanlar veya söylediðini hatýrlamayanlar vs. vs. vs.

Bir de þunu gördüm ki ne kadar profesyonel de olsa ortam fark etmiyor ve týpký doðadaki gibi gücünü, týrnaðýný gösteren kazanýyor. Kýsacasý doðal seleksiyon burada da var...

Insanlarýn çoðu maalesef duyarsýz ve çýkarcý. Bazen durup dururken, sahip olduðun ve emeðinle kazandýðýn tüm haklarýna göz dikebiliyorlar, kendilerinde herþeyi hak görürken, baþkalarýný yok sayabiliyorlar. Üzüyorlar, kýrýyorlar, strese sokuyorlar....

Ýþte tüm bu davranýþlarý, bilerek yapan ya da bu konuda hassasiyet göstermeyip insanlarýn duygularýný hiçe sayanlara, bazen de, tüm dünyaya, tüm haksýzlýklara haklý olarak tokat atmak istiyorum.

Hem de en þiddetlisinden, kýzartanýndan ki, geride iz býraksýn.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Bende Dünyaya Tokat Atmak Ýstiyorum
Gönderen: aysel erdal / Eskiþehir/Türkiye
18 Haziran 2007
Merhaba Elif Haným, Yazýnýzda olduðu gibi bu bütün iþyerleri için geçerli benim çalýþtýðým yerde de bu böyle el ense yapýp yatanlar daha makbul; çalýþýyorsunuz takdir beklerken daha farklý davranýþlarla karþýlaþýyorsunuz böyle durumlarý gördükçede insan nefret ediyor çalýþmaktan,birde insanlar gittikçe tuhaflaþýyorlar insani meziyetlerden yoksunlar böyle oldukça bazen çýldýrma noktasýna geliyor insan;kasýrga gibi ,öfkeyle yýkmak, kýrmak istiyor.Bulunduðun yerdeki kiþileri kýsacasý benim düþüncelerimde bunlardan ibaret...

:: Gecmiste Yasananlar
Gönderen: Eralp Elli / riyad/Suudi Arabistan
18 Haziran 2007
Ne kadar ilginc ve anlamli degil mi? biraz once Serceler Sevilmez mi? isimli yaziya asagidaki yorumu yapmistim. "Annelerin, babalarin ve kardeslerin onemsemeden yaptigi veya yapmadigi davranislar ve sozler kucuk kalplerde ne buyuk yaralar aciyor. Insan olgunluk yasina geldiginde bu yaralar davranislarini ve diger insanlar ile iliskilerinde hep bunlarin sikintisini cekiyor." Akabinde okudugum yaziniz da benzer bir konuda cikti. Bu izler ve yaralar ruhumuzdaki enerji akisini olumsuz etkileyecekler. Bunlardan teker teker kurtulmak gerek. guzel bir yazi olmus. Eralp Elli




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hayat Adil Mi, Yoksa Bazýlarý Ýçin Engeller mi Var?
Hayatýn Banliyösünde Yaþam
Bir Ölünün Gözüyle Hayat


Elif Taner kimdir?

Merhaba, Yaþadýðým her günün, hayatý anlamam ve kendimi geliþtirmem için yeni bir fýrsat olduðuna inanýyorum. O nedenle de, mesleðim eczacýlýk ve iþletme olsa da, 15 yýllýk iþ hayatým boyunca yazý yazma konusunda sadece günlük tutmakla kýsýtlý kalmýþ olsam da, her zaman edebiyatý sevdim ve her fýrsatta okudum. Son yýllarda, yazmaya da baþladým. Bunu, herhalde deneme diye nitelendirmek lazým. Edebiyat açýsýndan kendimi geliþtirmem gerektiðine inanýyorum ve bunun ancak yazdýklarýmý paylaþýp, olumlu ya da olumsuz eleþtiriler alarak gerçekleþebileceðine inanýyorum. O nedenle de, bu sitenin, benim için en uygun fýrsat olduðunu düþünüyorum. Belki de hiçbir zaman yazý konusunda seçilmiþ olamayacaðým ama en azýndan, yazmanýn bana yarattýðý huzur, rahatlama ve bu amaçla kendimi geliþtirmem, benim edineceðim en iyi kazaným olacaktýr. Yazarken, evli, iki çocuklu ve çalýþan bir bayan olarak, toplum içinde, diðer tüm hemcinslerimle, annelerle paylaþabileceðim edinimler, fikirler ve belki de önerilerin mutlaka olacaðýný ve bunlarýn bende saklý kalmamasý gerektiði, fikri de benim için motive edici bir faktördür. Pozitif düþünen ve insanlara her zaman bu düþünce ile yaklaþan, azimli, hýrslý ama hiçbir zaman hayatýn özü olan sevgiyi geri plana atmayan bir olarak, sevgiyle kalmanýzý dilerim, Elif Taner

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan,Pýnar Kür, Duygu Asena,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Elif Taner, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.