..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Eðer bir kelebeði sevebiliyorsak, týrtýllara da deðer vermemiz gerekir. -Antonie de Saint-Exupery
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýtiraflar > Alican Doðar




6 Haziran 2007
Þehir Sormaz Ölürsen  
Alican Doðar
Sabah olur tanrý güneþi gönderir. “Ýþte mucize” dersin


:BJHC:
Þehir sormaz ölürsen… Dibine bir yerlere gömerler anlamazsýn.

Karanlýðýn turuncu þapkalý çocuklarýný görüyorum rüyalarýmda. Kafalarý güzel sarhoþ ve pembe. Su yosunu düþlerimde badem aðaçlarýna kurulu salýncaklar, huzur tenha bir þey. Yosma dikenlere takýlýp düþüyorum dizlerimin üzerine her defasýnda aðlatýlarak uyanýyorum. Kadýnlar acýtýyor sanma sözcükler acýtýyor artýk. Yazýp kanamalar var avuçlarýmda, öfke intiharlarýný asmýþ birileri dudaklarýma.

Kendini tanýma sürecinin sosyal çýrpýnýþýnda kalýyorum bazen. Merkez soldan aðrýlarým var. Kalbe yakýn, kalbe zarar. Tren garlarýnda kaybolma heveslisi birkaç tuhaf aný var içimde. Bankamatiklere yatýp zengin uyanacaðýný sanan çocuklarýn masum hayalleri kemiriyor zihnimi. Sarý sayfalarda umutlarým, dar koridorlarda intiharlarým. Toplamýna yaþama süreci belki de sevinci demeyi öðretildim. Bildiðimden deðil ezbere gidiyorum iþ görüþmelerine. Ezbere sözlüleri beceremiyorum kahretsin. Þurada doðdum, þu kadar iyi biriyim, çok acayip eðitimliyim diyemiyorum! Nah bu kadar saçma iþte her þey… kovuluyorum…

Mutluluðun resmi sorulduðunda kaçacak delik lazým oluyor. Her soru fütursuzca sorulmasýn istiyorum. Sorularýn bazýlarýný sormayýn iþte… Ben size sorunlarýn hepsinden bahsediyor muyum!

Þehir sormaz ölürsen… Dibi doludur bazen rasgele gömerler ölünü bulamazsýn.

Erkekliðini cebinde taþýyan arkadaþlarýn olur bazen, normaldir sinirlenmeye lüzum yok. Bir anda çýkarýr cebinden falan kýzla özdeþleþtirir þekilsel öyküsünü. Tuhaf sözcüklerle sakýz gibi anlatýr, sakýz gevþektir içine yapýþýr. Dinlersin uzun uzun ses etmeden. O sana öðretmen olmuþtur artýk, sen de onun kadýnlardan bir haber mecburi talebesi. Kýrk dakika deðildir bu ders ömür boyu sürer. Belli dönemlerde çýkarýr cebinden erkekliðini senin teneffüsün o an biter. Oturur ondan öðrenirsin kadýný, erkeði. Tuhaftýr, seni sana anlatan bir sosyal sakatlýk yaþarsýn. Özürlüdür bir yanýn, kaçamazsýn.

Samimi olmayan ikramlarý geri çeviremezsin küstahlýktýr. Senin küstahlýk edebilme hakkýn elinden çoktan alýnmýþtýr. Onu da içirirler, içersin. Sonra ben koyun muyum? sorgularýna gömersin de kendini bir süre geri alamazsýn. Sistem tokatlar ayýlýrsýn, kadýnýn öper yeniden bayýlýrsýn. Böyle garip tekrarlara þifa niyetine sarýlýrsýn.

Þehir sormaz ölürsen… Dibi karanlýk olaný kimse sormaz aslýnda ayýptýr söylenmez ulu orta. Ben söylemiþ bulundum hadi iyisin, bu ara terbiyesizim.

Sabah olur tanrý güneþi gönderir. “Ýþte mucize” dersin, akþam ne diyeceðini hesapladýn mý? Hesaplamadýn çünkü bilemezsin. Ezbere yaþamýnýn hoþ sözleri çýkýp gider içinden. Nerede kaldý þairliðin? Ayýp ettin kendi mucizene. Mucizen için sakladýðýn bütün tenhalarýný yok ettin, aferin.


Alican Doðar



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýtiraflar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hiç Bir Yere Ait Olamayan Yazý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Öylece Çýkýp Gitmek Ýstedin
Sustum...
Yüzümü Uyuyan Yüzüne Çevirdim
Çok Uzun Gecelere Bölünce Hayatý
Ruhun da Yýrtýlýr Hayallerin de
Kendime Ne Kadar Düþman Olabilirim ki
Çok Zor Sesindeki Yabancýyý Tanýmak
Anlamýný Çürütmüþsün Bir Kere Tutunduklarýmýn
Binlerce Parçasýn Sen Ýçimizin Bulmacasýnda

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Zor Kadýn [Þiir]
Hiçbir Kadýný Sevemeyeceðiz Sevgili [Þiir]
Bir Kesikten Bir Felakate Doðru Pusulamýz [Þiir]
Yüzünü Döküp Gitme Kal... [Þiir]
Eller Deðmesin [Þiir]
Ara Geçiþ Formu / Kimileri [Þiir]
Geceler Uzundur Korkularsa Ýçinde Sahipsiz [Þiir]
Deli Gömleðimi Giyindim, Hangi Mitinge Çaðýrsan Gelirim Artýk [Þiir]
Þimdi Susup Yargýlayýn Beni [Þiir]
Ah Sen! [Þiir]


Alican Doðar kimdir?

Bir delinin duvarda açtýðý izi takip eden, diðer deliyim ben. Nereye ve ne kadar derine gittiðinin hiç önemi yok. Gidilecek iþte o yol… Her delinin kendi ibadethanesinde kaybolmasý icap eder. Kafa kaðýdýna takýlmamaktýr delilik. Ýzahý yoktur çoðunlukla, gidilen yoldur, gidilir…


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Alican Doðar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.