..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan bir küçük dünyadýr. (Mibres Kosmos) -Demokritos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > 21. YÜZYIL > Demet Yetiþ




11 Nisan 2007
Teknoloji,uygarlýk ve Eþitsizlik  
Demet Yetiþ
“Uygarlýktaki her yeni ilerleme,ayný zamanda,eþitsizlik yolundaki yeni bir ilerlemedir.Uygarlýkla doðmuþ olan toplumun kurduðu bütün kurumlar,ilk ereklerinin tersine dönerler”Jean Jacques Rousseau.


:CGEF:




Teknoloji alanýndaki her yeni ilerleme, uygarlýða yeni bir adým olarak nitelenir. Yaþadýðýmýz yüzyýl içinde, kapitalist sistemin hakimiyet sürdüðü dünyanýn bir çok yeri için teknoloji ve uygarlýk bir bütünün parçalarýdýr. Çünkü, kapitalist düzenin ihtiyaç duyduðu tüketimin politikasý teknolojiye kucak açar. Sürekli bir ilerleme vardýr teknoloji alanýnda, bu buluþlar bir çok insanýn hayatýný kolaylaþtýrýrken, her yeni buluþun bir öncekini eski kýlmasý bu döngü içinde insaný edilgen kýlmaktadýr.

Teknoloji kullanan ile kullanmayan arasýnda yaratýlan, uygar ve uygar olmayan ayýrýmý, kapitalist sistemin bireylere vaat ettiði eþitlik ilkesine zýt düþmektedir Bu düzenin beslendiði en büyük gücü de böylece teknoloji olmaktadýr. Yeniden üretime her dakika olanak saðlayan ve bilinçsiz tüketime teþvik eden bir güçtür teknoloji. Teknolojinin getirdiði bir çok fayda gözardý edilmeksizin þunlar söylenebilir: Ýçinde yaþadýðýmýz dünya artýk, bazý araçlarýn yardýmý olmaksýzýn ayakta kalamayacak kadar tüketilmiþtir. Ancak, bu tüketimi yine bu araçlar tarafýndan bir yandan da hýzlandýrmaya devam ediyoruz. Üstelik, bu araçlarýn büyüttüðü ekonomik ve toplumsal uçurumlar, her yeni gün bir üst modelin geliþiyle derinleþmektedir. Dolayýsýyla, ekonomik durumu yetersiz olanlar toplum dýþýna itilmektedir. Doðanýn kanunu olan ‘güçlünün zayýfý yenmesi’ modern toplumlarda insanýn insana uygulamasý olarak görülmektedir. Böylece toplumlarda doðumla birlikte varolan bazý eþitsizliklerin sýnýrý sistemin elleriyle geniþletilerek yeniden oluþturulmaktadýr.

Her þeyi pazarlama odaklý düþünen kapitalist sistemde,istenilen zaten eþitsizliktir, çünkü pazarlamada eþitlik olamaz; ’kaybedenler ile kazandýðýný sananlar’ olabilir. Ekonomik gücü olanlar ile olmayanlar arasýnda varolan eþitsizlik, toplumsal boyutlara taþýnmaya baþlanmýþtýr teknoloji araçlarýyla. Teknolojiyi takip edememenin acizliði yaþatýlmaktadýr insanlara, adeta bir suçluluk duygusu verilerek. Bu þekilde, toplumda istenmeyenler toplum dýþýna itilmeye çalýþýlýr. Çünkü, sistem onlardan bir þey kazanamayacaktýr. Bu yabacýlaþmayý istemeyen, direnen bir çok kiþi de, toplumdaki çoðunluða ayak uydurabilmek için yaratýlan eþitsizliðe ortak olur. ”Yeryüzünde günýþýðýna layýk olmayan nice insan vardýr, ama güneþ her gün doðar” sözlerinin sahibi Seneca’nýn ifadesi bu durumu özetlemektedir.

“Uygarlýktaki her yeni ilerleme, ayný zamanda, eþitsizlik yolundaki yeni bir ilerlemedir. Uygarlýkla doðmuþ olan toplumun kurduðu bütün kurumlar, ilk ereklerinin tersine dönerler” der Jean Jacques Rousseau ve uygarlýk ile eþitsizlik arasýnda var olan paralellikten söz eder. Günümüzde teknoloji ve uygarlýk eþ anlamda kullanýldýðýndan ve teknoloji kullanýmý sosyo-ekonomik eþitsizliklere neden olduðundan, böyle karamsar bir tablo çiziyoruz uygarlýða dair. Çünkü, yalnýzca ekonomik tabana dayalý politika yapan zengin ülkeler, yüksek teknolojileriyle milyonlarca insaný her dakika izlerken ‘baþka dünyalar’da yaþayan insanlar tarafýndan uygar olarak nitelenir ve o seviyeye ulaþmak arzu edilir, modernlik oradadýr çünkü.

Ýnsanlar,doða kanunlarýnýn hudutlarýný aþmadan yaþamayý öðrenemedikçe ya da kabullenemedikçe tüketimin kötü ruhu bizi acý gerçeklerle yüzleþtirmeye devam edecektir.Kendimize ait bir dünya yarattýk çünkü baþtan,kurallarýný biz yazdýk;kimin yaþayýp kimin öleceðine yine biz karar verdik.Ama,bu karar vericiler,güç sahibi insanlar oldu.Çünkü,sistem buna olanak veriyordu.Ve yarattýðýmýz bu yeni dünyada yaþamanýn adýna ‘modernlik’ dedik

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: KöleliðeBaðlýlýk
Gönderen: utku demir / Ýstanbul/Türkiye
27 Nisan 2007
Ýnsanlýðýn geleceði açýsýnda üzerinde çok ciddi düþünülmesi gereken bir konuya hoþ bir dokunuþ olmuþ. Belki insanlýðýn nasýl oluyorda bu denli teknoloji ve uygarlýða baðlanabiliyor ve zaman farkýnda olmadan nasýl oluyorda "insan"ýn dýþýna çýkabiliyorlar kýsmýnada deðinilmeli. Ýnsanlýk birilerine köle olmayý býrakýnca birþeylere köle olma ihtiyacý istiyor olmasýn...! Sakat bir bedene temiz bir ruh hapsedilmiþse,teknolojiyle rahatlatma çabasý öylesine normalki, bu ruhun umrunda bile deðil ancak ruh kendisi herhangi bir bedene yada bedenlere girecek kadar zayýfsa ve girmiþse iþte o zaman,uygarlýk da eþitsizliðe döner... Duygular hapsolmasýn ve kaybolmasýn...Sevgiyle...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn 21. yüzyil kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kaybedenler ve Kazandýðýný Sananlar

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Evrensel Kültür

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Narçiçeði Kýrmýzýsý [Þiir]
Sonsuzluðun Çaðrýsý [Þiir]
Kendini Yaþamak [Deneme]
Politika Duraklarýnda Bekleyen Medya [Ýnceleme]
Pir Sultan'ý Anlamak [Ýnceleme]


Demet Yetiþ kimdir?

Herkese merhaba. Kiþinin en büyük mücadelesi en baþta kendisiyle olmalýdýr diye düþünürüm. Bu yüzden, yazýlarýmda ve þiirlerimde bireysel mücadelem vardýr. Ama, tüm bunlar en duyarlý olduðum toplumsal sorunlardan beslenir. Hayatýmýzda yanýlsamalar yaratmaya çalýþanlara karþý en büyük savaþým. Üzerimize örtülen sessizlik perdesini açmalýyýz artýk.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Demet Yetiþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.