..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir dost nedir? Öteki ben. -Zenon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > Tarihsel Roman > Can




30 Mart 2007
Alman Terbiyesi  
Can
Enver Paþa`larýn, Hitler´in, von Papen`lerin, Talat Paþa`larýn, Alman, Ýngiliz casuslarýnýn, Türk istihbaratçýlarýnýn, Nazi hayraný milliyetçilerin, faili meçhul cinayetlerin, yarým kalan aþklarýn alýþýlmamýþ bir kurgu içinde anlatýldýðý bir roman (Arka kapak yazýsý)


:CDEB:
Can Þimþek: Zafer Þenocak, Alman Terbiyesi, 1. Baský, Ýstanbul Þubat 2007, Roman, 168 s. , Alef Yayýnevi

Zafer Þenocak, 1961 yýlýnda Ankara´da doðmuþtur. 1970’ten beri Almanya’da
yaþamaktadýr. Sadece Almanya’da deðil, Avrupa’da da tanýnmýþ bir yazardýr. Pek çok eseri Fransýzca, Ýngilizce, Ýtalyanca ve Türkçeye çevrildi. Düzenli olarak Frankfurter Allgemeine Zeitung (F.A.Z.), Die Welt, Tageszeitung (taz) gibi gazetelere yazýlar yazmakta, çeþitli Alman radyo ve televizyonlarýnda söyleþiler yapmaktadýr. Þiirleri ve hikâyeleri çeþitli Batý dillerinin yaný sýra Arapça, Ýbranice ve Japoncaya da çevrilmiþtir. (Ýç kapak yazýsý)

Romaný, insan iliþkilerini anlatan bir düzyazý türü olarak tanýmlayabiliriz. Ýnsanýn yaþadýðý serüvenler, iç dünyasýndaki hesaplaþmalar; insanýn insanla, mekanla ve doðayla olan iliþkileri, yaþadýðý ortamýn özellikleri ve de toplumsal olaylar bir romanda iþlenebilecek konular arasýndadýr. Romanda ayrýca, kiþiler ve çevre ayrýntýlý olarak tanýtýlýr.
(http://epigraf.fisek.com.tr/index.php?num=861)

Zafer Þenocak “Alman Terbiyesi” adlý yapýtýný, romanýn yukarýda deðinilen karakteristik özellikleri çerçevesinde kaleme almýþtýr. Ýstanbul ve Berlin arasýnda geçen bu tarihi romanýnda yazar, Türk-Alman kimlik çatýþmasý yaþayan bir karakterin (Salih´in) baþýndan geçenleri, baþka bir deyiþle hatýralarýný yazýya dökmesinden bahsediyor. Romanda okuyucu, baþkahraman Salih´in sýk sýk yaþayacaðý kimlik çatýþmasýna, bu aþamada kendisiyle yüzleþmesine ve de Türkiye´ye mi yoksa Almanya´ya mý ait olduðu konusundaki kararsýzlýðýna tanýk olacaktýr. (Arka kapak yazýsý) Okuyucunun ilk bakýþta dikkatini çekecek olan noktalardan biri de, romanda Enver Paþa, Talat Paþa, von Papen, Hitler gibi tarihte yaþamýþ ve belleklerde iz býrakmýþ ünlü kiþiliklerden sýkça bahsedilmiþ olmasýdýr. Romanda ayrýca, James Bond filmlerinden tanýdýðýmýz güzel ve gizemli casus kadýnlarla yaþanan aþklardan, sýr perdelerinden tutun da, gerçek aþktan ve de yer yer cinsellikten bahsedilmektedir.
     
Þenocak´ýn bu yapýtý toplam olarak altý bölümden oluþmaktadýr. Her bölüm kendi içinde alt bölümlere ayrýlmýþtýr. Birinci bölümde yazar, romanýn baþkahramaný Salih'in, Prusya ordusunda subay oluþundan, daha sonra da Ýstanbul'a dönüþünden ve orada baþýndan geçenlerden bahsetmektedir. Baþkahramanýmýz Salih, o sýralarda altmýþlý yaþlardadýr ve de yeni bir savaþ (II. Dünya Savaþý) her an çýktý çýkacak gibidir. Kapýda savaþ çanlarý çalarken, o yine de hatýralarýyla meþguldur. Ýkinci, üçüncü, dördüncü ve beþinci bölümlerde kahramanýmýz ýsrarlý biçimde hatýralarýný yazýya dökmeye devam eder. Arada bir küçük molalar vererek, eski eþyalarýný karýþtýrýr ve aralarýndan seçtiklerini beyninin süzgecinden geçirerek yazýya döker. (S. 152: “Sonra bir üst çekmeceyi açýp orta boy bir zarf çýkardý.”) Özellikle dördüncü bölümde, Almanlarýn Yahudilere yönelik aðýr eleþtirilerinden bahsedilmektedir. (S. 127: “…Bu kavram saðlam bir bünyeyi bozmak, hasta etmek, bütün saf ýrklarý piçleþtirmek için Yahudiler tarafýndan icat edilmiþtir.”) Altýncý ve son bölümde ise Salih´in, kýsa da olsa çocukluðundan küçük bir kesit anlatýlýr. (S. 164: “Çocukluðunu ve gençlik yýllarýný geçirdiði þirin Balkan þehri…”) Artýk Ýstanbul onun için varýlacak, daha doðrusu demir atýlacak tek ve son limandýr.

Zafer Þenocak'ýn romaný “Alman Terbiyesi”, tarihsel sahneyi iyi sunan bir kurguyla oluþturulmuþtur. Kitap ayný zamanda, okuyucuyu sürükleyen birtakým unsurlarý da içinde barýndýrýyor. Okuyucu bazen, kendinden bir þeylerin romanda varolduðu hissine kapýlarak, kendini bir anda romanýn içinde bulabiliyor. Bu da, kitabý okumayý zevkli hale getiriyor. Yazar ayrýca, yapýtýnda gayet anlaþýlýr bir dil kullanmýþtýr. Kitapta anlatýlanlarý daha iyi kavrayabilmek için okuyucunun az da olsa I. ve II. Dünya Savaþlarý zamanýndaki Türkiye-Almanya iliþkilerine ait bir ön bilgiye sahip olmasý, sahip deðilse bile edinmesi tavsiye edilir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Babaþiþ [Ýnceleme]


Can kimdir?

Yeni çýkan kitaplar hakkýnda, özellikle de yazarlarý Almanya'ya gidip gelmiþ ya da halen orada ikamet etmekte olan yazarlarýn eserleri hakkýnda, okuyucularýn kafalarýnda oluþan soru iþaretlerini elimden geldiði kadar azaltabilmeyi amaçlýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Zafer Þenocak


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Can, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.