..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Cumhuriyet fikir serbestliði taraftarýdýr. Samimi ve meþru olmak þartýyla her fikre saygý duyarýz. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bireysel > erol baþçý




26 Mart 2007
Olta  
erol baþçý
Kýzkulesi açýklarýndan dikkatli bakýnca, Karaköy rýhtýmýndaki þehir hatlarýnýn uskurunu bile seçebileceðim neredeyse..


:AHHI:

-Siz gidin evlat, ben yorgunum bugün, þu feribot kuytusunda kestireceðim biraz..Dikkatli olun ama..
-Sen bilirsin Babalýk..
Son zamanlarda nedense elini eteðini çekti babalýk deryadan sanki..Herhalde artýk yeteri kadar piþtiðimizi düþünüyor alemde, baþýmýzýn çaresine bakabileceðimizi ya da bakmamýz gerektiðini düþünüyordur, kim bilir?
Geçen hafta çaðýrdýðýmýzda da yine yan çizmiþti..Bize öðrettiðin numaralarý yapacaðýz desek de oltaya gelmemiþti.. Sen bilirsin Babalýk ne yapalým..
Limana doðru gözden kayboldu Babalýk..Uzun süre izledim arkasýndan..
Ne tuhaf, yýllar önce gidiyorum dediðinde daha çabuk kaybolurdu ortadan, gidenler..Berbat bir kirlilik vardý.. Kimse, kim nerdedir bilemez, göremezdi kýsa mesafe yaklaþana kadar..Þimdi neredeyse Haliç’in içlerinden, Marmara aðzýna kadar uzun bir alaný görebiliyoruz þükür ki..Kýzkulesi açýklarýndan dikkatli bakýnca, Karaköy rýhtýmýndaki þehir hatlarýnýn uskurunu bile seçebileceðim neredeyse..Çýkardýklarý köpük ve gürültü olmasaydý kim bilir kaç can verirdik geçmiþ yýllarda Sarayburnundan geçerken..
Þimdilerde hangi gemi sintine basýyor, derine doðru yayýldýkça geniþleyen kapkara hortum gibi izinden hemen anlaþýlýyor, uzak durabiliyoruz hiç deðilse. Önceden zaten her yer sintine rengindeydi..
Hah, çocuklar geliyorlar iþte..
-Hadi gidiyoruz..
Yine Galata köprüsüne takýlacaðýz bugün..Allah vere de geçen seferki Azmanlardan peþimize düþen olmasa bugün bari..Zor yýrtmýþtým ama, bizim çocuklardan bir iki tanesini aðzýna bile deðdirmeden yutuvermiþti..Sanki kocaman bir huni gibi oluyor açtýðýnda aðzý, kendi karanlýðýna doðru büyülenmiþ gibi çekildiðini hissediyor menziline girenler..
-Çömezlere anlattýnýz mý ne yapacaklarýný?
Ýlk seferinde çömezlerin neredeyse çok azý hayatta kalabiliyor..Her ne kadar akýn öncesi bir sürü taktik verilse bile, balýk hafýzadan mý yoksa gaza gelip konsantrasyonlarýný kaybettiklerinden midir nedir hepsini unutuyorlar sanýrým..Her biri üzüm salkýmý gibi oltanýn birer kancasýnda yer kapmaya çalýþýyor sanýr dýþarýdan görenler..Öyle bir salaklýk yani..
Halbuki babalýk ne çok anlatmýþtý;
Köprü altýna yaklaþýldýðýnda hiç kimse bugünkü nevaleyi bulduk galiba diyip dip çýrpýntýlarýnda süzülen her þeye yumulmayacaktý..Önce altýna girip, ufak sýrt dokunuþlarýyla
hem hareket edip etmediðini, hem de aðýrlýðýný tartacaktýk..Yem olduðundan emin olduðumuza en dýþ noktasýndan yaklaþýp mümkün olan en az aðýz açýklýðýyla ýsýrýp çekecektik..Kopup gelen parça zaten bizim kýsmetimizdi..Ama küçük kuyruk dalgasýyla bile hareket etmesi gereken nevale, çektiðimizde gelmiyor kopuyorsa, zaten kancaya takýlý olduðunu keþfetmiþ olacaktýk..Benzer birkaç ýsýrýktan sonra en safýmýz bile olta iðnesini fark edebilecekti..Böylece sýyrýlmýþ iðneler diðer arkadaþlar için de tehlike olmaktan çýkacaktý..
Hani bir nevi sosyal dayanýþma..
Bu durumda bazen yukarýdakinin halini de düþünürdüm..Uzun süre bekledikten sonra sen oltayý çek, o ne?
Yemler uçmuþ..
Yüz hallerini görmeyi çok isterdim ama kýsmet olmadý hiç..
Ben de öðrenene kadar bayaðý darbe aldým..Dudak kenarýmdan sýyýrttýrmýþtý bir keresinde de çok caným yanmýþtý..
-Geldik çocuklar, hadi bakalým dikkatli olun..
Sanki su altýna halat çekmiþler gibi, iki yaka arasýnda yan yana dizili o kadar yem, ne çok boþ insan varmýþ?.Gidin kardeþim, burada vakit öldürene, balýk öldürene kadar baþka þeylerle uðraþýn..Hobiymiþ?
-Oh ne ala, sizin keyfiniz için biz can verelim, siz maceracý ruhunuzu tatmin edin..Kalýbýmý basarým içlerinden bir tanesi bile akþam çocuklar ekmek bekliyor diye gelmemiþtir buraya..
-Aha iþte, salaðýn birisi debeleniyor yine, ya bunlar akýllanmayacaklar..Aç gözlülükleri hayatlarýna mal oluyor, öldün mü, önce test etsen ya?
Eee salak mý bunlarýn hepsi yaa, niye koca küme bodoslamadan daldý ki oltalarýn içine?

Aaa yine o Azman kovalýyormuþ..Hay Allah, yazýk olacak çocuklara..Nasýl süpürüyor koca aðzýyla yine?
Bazen dua ediyorum, daha büyüðü de onu kovalasýn diye, sanki bizi küçümseyecekmiþ de es geçecekmiþ gibi..Ama biri bunun cezasýný vermeli artýk..Nereye kadar böyle arkamýzý kollayabiliriz ki?
Babalýk, kendini göstererek kaç kez sürüyü Azman`dan kurtardýðýný anlatmýþtý..Bizlere göre oldukça iri olan Babalýðýn peþine düþünce çömezler yýrtýyorlarmýþ yem olmaktan..
-Gel bakalým Azmancýk gel..Bak, ben tek baþýma bir öðünlüðüm nerdeyse..!
Balýk olup da salak olmayan var mý? Bak benim peþime düþtü þimdi de..Gel bakalým köprü ayaklarýna doðru nasýlsa ekerim seni..Bu sefer daha mý hýzlý ne sanki? Arkasýnda koca bir huniyle yüzgeç sallamak zor ama bu sefer, hýzýný düþürmemek için o da açmýyor aðzýný..
-Vay uyanýk..
-Ayaklara ulaþamayacaðým galiba, deli gibi bu yaa..
Kahretsin, bu kez sofralýk bile olamayacaðýz yukardakinin tavasýna..
Ben biliyorum yapacaðýmý ama; Yavaþlayayým biraz, nasýlsa yakalanacaðým, tam aðzýný açtýðýnda ben iðne ucundaki yeme asýlacaðým..Doðruca huninin dibinden midesine, senin de sonun geldi yavrum meraklanma..


-Abi bu güne kadar böylesini yakalamamýþtým..Buralara böylesi gelir miydi hiç?
-Baba, hala çýrpýnýyor bu?
-Tamam arkadaþlar, hadi bakalým..Dükkana satacaðým orada seyredersiniz, tut oðlum kuyruðundan þunu arabaya atalým, amcan da fotografýmýzý çeksin..


-Hýh..Sanki siz yakaladýnýz da..




erol baþçý



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bendeniz [Þiir]
Çýðlýk [Þiir]
Aspasya [Þiir]
Sokak Sayýklamalarý [Þiir]
Soyun [Þiir]
Bir/iki/mim [Þiir]
Pelesenk [Þiir]
Küstüm Ýþte [Þiir]
Sus [Þiir]
Unutma Beni [Þiir]


erol baþçý kimdir?

Üsküdarda yaþar, Çamlýcadan Kýzkulesini seyrederim. .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © erol baþçý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.