..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bilmezlik ile ne hoþtum; hayalimde ne güzellik, ne de aþk vardý." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Beklenmedik > Orhan TURAN




4 Þubat 2007
"Sakýn Yapma"  
Orhan TURAN
"Seviyorum" demek yetmez... Sevgi, ruh ve bedenin aidetliðidir


:CCBH:
‘SAKIN YAPMA’
Senaryo: Orhan TURAN



Tredman

Genç adamýn boynuna dolanmýþ olan urgan bir monitöre baðlýdýr. Genç adam sevgilisinden ayrýlmanýn verdiði üzüntü ile intihar etme yolunu seçmiþtir. Bunun için de bir inþaatýn tepesine çýkmýþtýr. Ancak tam intihar edeceði sýrada kucaðýnda tuttuðu monitör çalýþýr ve görüntüde ayrýldýðý sevgilisini görür. Ekrana gelen sevgilisi ‘Seni seviyorum, yapma’ ifadesini kullanýr. Halisinasyon yada hayal olarak gelen bu imgelemenme sonrasýnda, genç adam intihar etmekten vazgeçerek, ayrýldýðý sevgilisinin evine gitmeye karar verir. Umar ki, biten aþklarý yeniden baþlayacaktýr. Elinde monitör, boynunda iple caddede yürüyen genç adam sonunda sevgilisinin kapýsýna gelir. Çalmadan önce monitörde yine sevgilisinin görüntüsü belirir ve ‘sakýn yapma’ anlamýnda el iþareti yapar. Ancak genç adam, ‘hala intihardan vazgeçirmek için mi bu iþaret görünüyor’ kuþkusuna düþer ve kapýyý çalar. Kapý açýlýr. Açýlan kapýdan genç adamýn sevgilisi çýkar. Genç adam, ‘Merhaba aþkým’ der. Genç adamýn yüzünde heyecanlý bir ifade vardýr. Ancak, sevgilisinin yüzü ‘þaþkýnlýk’ ifade eder. Tam bu sýrada, genç adamýn sevgilisinin arkasýnda bir adam belirir ve ‘kim gelmiþ aþkým’ der.


ÇEKÝM SENARYOSU

1. Sahne / Gün
Bina

Genç adam, binanýn en üst katýndadýr. Alýcý sol profilden önce genç adamýn baþýný çeker. Boynundaki ip, baþ kýsmý kadrajdadýr. Yüzü, ‘sevgilimden ayrýldým çok üzgünüm, az sonra intihar edeceðim’ der. (6 saniye)

2. Sahne / Gün
Bina

Alýcý, eldeki monitördedir. Yan cephe profiline konumlandýrýlýr. Eller dirseðe kadar görüntü alanýnýn içerisindedir. Monitörün ekraný gökyüzüne doðru yarým açýyla bakmaktadýr. Görüntü içerisinde, eller, dirsekler ve kucaktaki monitör vardýr. (2 saniye)

3. Sahne / Gün
Bina

Alýcý, yan cephe profilde konumlandýrýlýr. Genç adamýn ayaklarýndan baþýna kadar kadraj alýnýr. Görüntüde her þey görünmektedir. Monitör, ip, genç adam... (4 saniye)

4. Sahne / Gün
Bina

Alýcý sadece monitörü kadrajlamaktadýr. Monitör alýnýrken, siyah ‘iç ekranýnýn’ yaný sýra, dýþ plastikleri ve genç adamýn monitördeki ‘tutan elleri’ de görünmektedir. (Daha sonra yapýlacak kurgu ile, bu boþ siyah ekrana, genç kýzýn görüntüsü eklenir. Bu görüntüde kýz, ‘seni seviyorum’ demekle birlikte, elleriyle ‘sakýn yapma’ anlamýnda iþaret verir. Genç adamýn sevilisinin bu görüntüsü, monitörün içine montajlanýr.) (4 saniye)






5. Sahne / Gün
Bina

Alýcý, genç adamý ‘belden yukarý’ kadrajlayacak þekilde konumlandýrýlýr. Alýcý, açýsýný yüz kadrajýna daraltacak çerçevede, genç adamýn yüzüne zoom yapar. Bu noktada sadece alný ve çene altý kadrajlanýr. Genç adamýn yüz ifadesi ‘tamam vazgeçiyorum’ ifadesini verir.
(4 saniye)

6. Sahne / Gün
Cadde/

Çekim caddede gerçekleþir. Genç adam elindeki monitör ve boynundaki iple, caddede yürümektedir. Genç adam cadde ortasýndadýr. Ýki yönlü yolun tam ortasýnda. Bu sýrada alýcý, kaldýrýmda, genç adamla ayný hýz ve yan profilde ilerlemektedir. Çekim süresince, alýcý ile, genç adam arasýna araçlar ve insanlar girmelidir. (8 saniye)

7. Sahne / Gün
Apartman giriþi

Alýcý, bir apartman giriþine çapraz kadraj alacak þekilde kurulur. Genç adam elinde monitörle açýya girer. Genç adam apartmandan içeri girer. (2 saniye)

8. Sahne / Gün
Daire

Alýcý, çocuðun baþ seviyesinden, monitörün ekranýný ve merdivenleri görecek þekilde konumlandýrýlýr. Tepe çekimidir. Çocuk merdivenleri çýkarken, yukarýdan çekim yapýlýr. (Kurgu sýrasýnda, burada görünen boþ monitör içerisine, genç adamýn sevgilisinin ‘sakýn yapma’ der gibi olan ‘el iþareti görüntüsü’ montajlanýr. Çocuk görüntüyü görünce ‘ahaa’ ifadesiyle hareket eder. (4 saniye)

9. Sahne / Gün
Daire

Alýcý, çocuðun ön cephesine konumlandýrýlýr. Genç adam yürümeye devam ediyordur. Elindeki monitör de görüntü çerçevesi içinde kalýr. Genç adamýn yüz ifadesi , ‘bu kýz beni seviyor geri dönmemi istiyor’ düþüncesine kapýlýr. (3 saniye)


10. Sahne / Gün
Daire

Alýcý, dairenin dýþ kapýsýnýn karþýsýna, ön cepheden alacak þekilde konumlandýrýlýr. Bu kadrajda genç adam kapýya vurur. ‘Tak tak tak’… Elleri görünmektedir. Kapý açýlýr. Genç adamýn sevgilisi görünür. Yüzü ‘nerden çýktýn der gibidir’ Bornoz giymiþtir. (8 saniye)

11. Sahne / Gün
Daire
Alýcý, bu kez genç adamýn sevgilisinin durduðu noktadan genç adama bakmaktadýr. Genç adamýn yüzünde ise heyecan ve ‘kavuþmanýn verdiði mutluluk’ vardýr. Gülen yüz bir anda asýlýr. Bu sýrada, monitör de kadrajdadýr. (4 saniye)

12. Sahne / Gün
Daire

Alýcý, genç adamýn olduðu noktadan, sevgilisinin olduðu yere bakmaktadýr. Kadrajda sevgilisi vardýr. Ancak , genç adamýn yüzünün asýlmasýna neden olan içerdeki ‘yabancý adam da’ kýzýn yanýna gelmeye devam etmektedir. Adam gelir ve ellerini kýzýn omzuna atarak, ‘aþkým kim gelmiþ’ der. (5 saniye)

13. Sahne / Gün
Daire

Alýcý, genç adamýn sevgilisinin bulunduðu noktadan, genç adamýn, göðüs seviyesinden aþaðýyý kadrajlamaktadýr. Zemin de bu kadrajýn içindedir. Monitörün yere düþer. Ekran kararýr. (aðýr çekimle verilir) (6 saniye)


S O N



NOT: Bu notu Ýzmir'den eleþtrisini paylaþan Çaðdaþ için düþüyorum. Çaðdaþ; öncelikle böylesi güzel ve usturuplu eleþtrin için teþekkür ediyorum. Bu senaryoyu çekmek nasip olmuþtu. Bir de izledikten sonra düþünceni almak isterim. Senaryosu çekilen film için lütfen bu linki týklayýnýz. http://www.youtube.com/watch?v=bLljiMna7x0

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Merhaba...
Gönderen: çaðdaþ çetinkaya / Ýzmir/Türkiye
9 Þubat 2007
Senaryonuzu ilgiyle okudum ve kendime þu soruyu sordum; Bu yönetmen ya da senarist bana ne anlattý? Baþlarda modern kent yaþamýnýn tüm yalnýzlýðýyla kendini kaybeden bir insanýn düþsel, imgesel dünyasýna gireceðimizi, bu dünyada giderek yoksunlaþan insanlarýn yaþamlarýyla empati kuracaðýmýzý düþündüm. Ama kurgu, ya da olay dizisi beklediðimden daha da enteresan geliþti!.. Hikayenin en baþýnda kahramanýmýzýn boynundaki urgana baðlý bir monitör vardý. Daha sonra monitörü elinde taþýmaya baþladý, boynuna asýlý monitör nasýl eline geçti ve neden? Ardýlýnda monitöre her görüntü geliþinde onu kafa hizasýna çýkartýp izledi mi, bilmiyorum... Monitör nesnesine yüklenen farklý anlamlar olduðunu düþündümüþtüm, bulamadým. Sadece görsel etki yaratmak adýna hiçbir yönetmenin neredeyse hikayenin baþ kahramaný olacak bir objeyi kullanacaðýný düþünmüyorum,naçizane fikrim... Son olarak, kiþilerin birbirlerine, ''Merhaba aþkým'', ''Kim gelmiþ aþkým'' gibi replikler kullanmalarý hikayenin tüm düþselliðinin benim dünyamda kaybolmasýna sebep oldu. Bu hikaye sizce de bu kadar basit, düz repliklerle mi iþlenmeli? Ýþleniyorsa eðer ben birbirlerine bu kadar düz tanýmlamalarla hitap eden insanlarý neden önemseyip izleyeceðim? Sanki bu insanlar baþka þeyler konuþmalý... Eðer bile isteye yaptýðýnýz bir seçim ise, bence inandýrýcý durmuyor, sakil kalmýþ gibi... Kurulan atmosferi ise gerçekten çok beðendim, ama sadece bu görüntüleri monitöre yansýtacaksanýz bu konuda çekim aþamasýnýn sizi oldukça zorlayacaðýný düþünüyorum. Elde taþýnabilecek bir monitöre kurguladýðýnýz görüntülerin verilmesiyle, görüntü ana planda sadece monitör ekranýný çekecektir, o zaman monitörün iþlevi ne yazýk ki kaybolacak, eðer kahramanýmýz monitörü elinde taþýr, tutar durumdayken görüntüler ekrana yansýyacak ise, izleyicinin ekrandaki detaylarý takip etmesi sizce de güç deðil mi? Kahramanýn mimiklerini, beden diliyle yansýttýðý duygularý mý takip edeceðiz, yoksa monitörü mü? Bence spontane çekimle görüntüyü ikiye bölerek bu sorunu giderebilirsiniz... tamamýyla kendi görüþülerim, emeðinize saðlýk, iyi çalýþmalar...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn beklenmedik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Aþk, Aþk Ýster"
"Saat 14. 00"
Kýrnap
Umut ve Çocuk…

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sesimi Duyan Var mý? (2. Bölüm)
Sesimi Duyan Var mý? (1. Bölüm)
Yusuf Kuyuda

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Özledim [Þiir]
Yanacaðým [Þiir]
Öncesi Yok [Þiir]
Seni Kendime Sakladým, Hepsini Bana Sapladým. [Þiir]
Bana Her Þey Seni Hatýrlatýyor! [Þiir]
Benim Adým Mabure; [Þiir]
Su ve Ateþ [Þiir]
Tüm Ayrýlýklara Dair [Þiir]
Dua… [Þiir]
Utandým Filistin [Þiir]


Orhan TURAN kimdir?

Yazarken çarptýðým kayalar, ruhumun akýþýný kemirince görüntü farklýlaþtý. Her otuzuna geldiðinde mi, muahasebe yapma gereði duyar insan. . . Cevaplanmasý gereken çok soru var þimdi. . . Allah'a af dileyerek, hayata ikinci defa baþlamak. . . Ýkinci þans da bu olsa gerek!

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Orhan TURAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.