..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir þey yaþam kadar tatlý deðildir. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > ENGÝN ÖZTÜRK




30 Ocak 2007
Çitleri Kim Çekti  
Çitleri kim çekti

ENGÝN ÖZTÜRK


Hayatýmýza çitleri kim çekti veya bu çitleri kim kaldýrabilir


:BJDJ:
Çit ;sýnýrlarý birbirinden ayýrtmaya yarayan teller veya çalý benzeri engeller.Peki hangi çiti aþmak daha zor ,kafamýzýn içindeki çitler mi, yoksa binlerce kilometre uzunluðundaki sonunun nereye vardýðýný bilmediðimiz çitler mi?
Hangisinin tutsaðý olduðumuzda kurtulmanýn tek yolu ölümdür.Yada hiç düþündünüz mü neden çitler vardýr,kimin malýný kimden saklamak için ,neyi sýnýrlamak için .Birinin çiti diðerinin sýnýrýdýr.Herkes kendi sýnýrýnda ,kendi hayatýnda ;aþmak yasak,aþmaya teþebbüs etmenin sonu ölüm bile olabilir. Kafamýzdaki çitleri dýþarý çýkardýk birbirimize sýnýr yaptýk.Binlerce yýldýr insanlar birbirlerinden korunmak için,bu benim demek için dünyayý çitlerle sarmýþ durumda.Bu çitlerin en önemlisi hayatýmýzý sýnýrladýðýmýz çitlerdir,bu çiti aþmanýn bedelini insanlýk canýyla ödedi tarih boyunca, ödemeye de devam ediyor.
Birilerinin hayatýmýza çizdiði sýnýrlarý kaldýrmak için bazen bir ömür uðraþsak nafile.Sen busun diyor ,yaþamýn böyle ,böyle gelmiþ böyle gitmeli diyor.Senin ne düþündüðün umurunda bile deðil sen daha doðmadan atalarýnýn üstünden yapmýþ deðerlendirmesini.Bir gün gelip senin o sýnýrlarý kaldýracaðýný hiç düþünmüyor.Bugünden 1000 yýllýk planýný yapmýþ ,rahat ama hiç düþünmüyor dünyada 6 milyar insan varsa 6 milyar deðiþik düþünce var ,elbet bu düþündükleri bir gün birilerine ters gelecek ve o zaman kýyamet kopacak.
Dünya tarihi bu örneklerle dolu.Rosa Parks:1943 de ditroid de bindiði otobüste bir beyaza yer vermedi ve insanlýk tarihinin ilk sivil itaatsizlik eylemini gerçekleþtirmiþ oldu bunu ýrkýnýn ayakta kalmasý için yaptý ve þoför tarafýndan otobüsten atýldý.Ülkedeki tüm zenciler 93 gün boyunca otobüse binmediler ve Martin Luther King in öncülünde haklarýný alana kadar savaþtýlar.Bir baþka örnek ise Moly doubles , kardeþi ve kuzeni ;götürüldükleri -melez çocuklarýn (aborjinler) beyazlara hizmetçi olarak yetiþtirilmek amacýyla açýlan-kamptan kaçtý .1970 kilometre katederek evine geri döndü. Ama amerikada hala bu tür olaylarýn yaþandýðýný biliyoruz.
Þimdi bu politika dünyayý sarmaya baþladý tabi ayný eller tarafýndan.Amaç insanlarýn geliþmesini ,düþünmesini ve onlarýn belirlediði hayatýn dýþýna çýkmasýný engellemek .Bugün Ortadoðuda yaþananlar bundan ibaret ,geliþme,nükleer enrjiyle ilgilenme ,petrolü býrak biz zaten sana bir hayat biçmiþiz daha doðmadan sen sadece bu çizgiler içinde yaþa,bir düþünmeye baþlarsan ,temknolojinin tadýný alýrsan bir daha bize boyun eðmezsin o zaman biz seni nasýl yönetiriz,nasýl istediðimiz gibi yaþatýr,istediðimiz gibi öldürürüz.Bu itaatsizlik bugün dünya teröristinin aklýný kurcalamaya ve uykusunu kaçýrmaya baþladý çünkü ilk önce kendi elleriyle baþa getirdikleri insanlar kendilerini karþý durdu þimdi ise düne kadar yaþadýðýný bile unuttuklarý bir adam hesaplarýný bozmaya uðraþýyor nükleer denemeler ,tesisler yapýyor ve onlar ellerinden bir þey gelmeden bu geçmiþte zavallý saydýklarý insanýn davranýþlarýna boyun eðiyorlar .
Dünyada baþlayan sivil itaatsizlik eyleminden sonra yavaþ yavaþ halklarda yaþam haklarýný geri almaya baþlýyorlar.Ve bu birilerini fena halde rahatsýz ediyor.Düne kadar sadece bizim verdiðimiz kadar kullanabilirsin diyen zihniyet bu yeniçaðýn çocuklarýný engelleyemiyor beklide bu çocuklar onlarý kendi silahlarýyla vuruyor. Artýk herkes internet kullanýyor,arýyor ,araþtýrýyor.Ama bu internet denileni de bunlar çýkartmadýlar mý ?Eee hayat yavaþ yavaþ geri sarmaya baþlýyor kapitalizm kendi sonunu yaratacak diyenlerin tezinin doðruluðunu zaman gösteriyor.Kapitalizm bir boyuta geldi ve artýk yiyecek bir þey kalmadýðý için kendini yiyor.Kendi sistemi kendini alt etti,eskiden insanlar bu kadar geliþmemiþti,bu tür olaylarý o zamanlarda þiddetle kýsa sürede hallediliyordu þimdi ise kelimenin tam anlamýyla Diclecin kenarýnda kaybolan kuzudan herkes haberdar.
Artýk herkesin dünya hakkýnda bir düþüncesi var hem de eskisi gibi aklýnda sýnýrlamýyor insan pratiðini de hayatta gösteriyor.Ýnsanlarýn aklýndaki bilgiler ne yapýlýrsa yapýlsýn silinemiyor.Günden güne yeni þeyler ekleniyor ve bu durum insanlarý içlerindeki ve dýþlarýndaki sýnýrý zorlaya hatta parçalamaya baþlýyor.Ýþte tam bu noktada insanlar sýnýrlarýn ne kadar gereksiz olduðunu fark ediyor ve sýnýrý koyanlarý yargýlýyor.Bugün barýþ toplumlarýnýn bile sýnýrý var eðer o topluluða üye deðilsen dünya barýþýný istemiyorsun anlamý çýkýyor.Halbuki barýþý ,birliði amaçlayan veya amaçlamýþ gibi görünen toplumlar bile ilk önce bizim sýnýrlarýmýza uyacaksýn diyor .Tam bir çeliþki anlayacaðýnýz sýnýrsýzlýkta bile sýnýr var.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumsallaþma
Bahar Yazýsý
Nasýl Bir Dünya Ýstiyoruz
ve Karar...
Öncesi 62 Sonrasý
Uðurlar Olsun
Dil Dev (Ý) Rimi
Nobel E Doðru
Girdik Giriyoruz

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tarih
Sýkýþmak…
Neden Yazýyorum

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hayatý Dilinin Ucunda Yaþayanlar [Öykü]
Pardon [Eleþtiri]
Nasýl Bir Dünya Ýstiyoruz 2 [Eleþtiri]
Sahte Mutluluk [Ýnceleme]


ENGÝN ÖZTÜRK kimdir?

Adým bora atak 21 yaþýndayým sekiz senedir medyanýn içindeyim bir yýldýr da kendime ait bir yerel gazetem var yazma serüvenim baya eski þu anda eskiþehir anadolu üniversitesi iþletme bölümünde okuyorum

Etkilendiði Yazarlar:
uður mumcu deniz som erdal atabek aziz nesin


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ENGÝN ÖZTÜRK, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.