..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkesin derdi baþka. -Orhan Veli
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Dünya > Mustafa Kemal ÞEN




21 Ocak 2007
Diplomasinin Gerçek Yüzü  
Diplomaside devletlerin kavýrlarýný hemen kabul etmeden önce bir sorgulayýn, çünkü hepsi ayný amaca hizmet ediyorlar

Mustafa Kemal ÞEN


Bu yazý diplomaside oynanan oyunlarý anlatýyor. ABD ve AB ülkelerinin aslýnda hiç bir konuda ayrý düþmediklerini tamamen bir batý bloðu olarak ortak hareket ettiklerini anlatmaya çalýþýyor


:BABB:
Dünyada yalnýz baþýna siyasetin yapýlamayacaðý tüm ülkelerin bildiði bir gerçek. 11 Eylül sonrasýnda Bush son derece tehditkâr bir söz sarf etmiþti: Ya bizden olursunuz ya da teröristlerin tarafýnda olursunuz. Bunun açýklamasý þudur ki; ya bizden olacaksýnýz her dediðimize evet diyecek zulümlerimize ortak olacaksýnýz. Ya da sizi de terörist sayarak teröristlerin safýnda olduðunuz için iþgal edileceksiniz. Ne ABD ne terörizm diyemiyorsunuz çünkü Bush’un sözünün arkasýnda Tevrat’tan ilham alarak ortaya atýlmýþ bir Aristo mantýðý var. Bir þey ya siyahtýr ya beyaz, ortasý yoktur!
ABD’nin sýnýr tanýmayan iþgal arzularý ve gücü karþýsýnda ayrýca kapalý kapýlar arkasýnda kaynaklarýn azalmasýndan dolayý üretici olmayan nüfuslarý kýrma amaçlý dünya nüfusunu 3’te 2 oranýnda azaltma kararlarý karþýsýnda yapýlacak en doðru iþ dünya siyasetinde bloklaþarak güç kazanmak, yalnýz olmamak, bir grubun üyesi olmak
Bir gün namlunun ucunun kendisine de çevrileceðinin farkýnda olan her ülke sýðýnacak bir dam arýyor. Bloklar, gruplar, birlikler ekonomik siyasal ve askeri güç kazanarak bu tehdide boyun eðmek istemiyor.
ABD tarafýný seçenlerin ülkelerini yönettikleri mantýkta hiçbir tutulasý yön yok. ABD gözüne kestirdiðini öyle ya da böyle yutacaksa þerefle yutulmak lazým. Boyun kesilsin ama eðilmesin. Ýktidara gelebilmek için en milliyetçi nutuklarla medyanýn halký yönlendirmesiyle baþa geçenler emperyalistlerle iþ birliði içinde ancak bir dönem iktidarda kalacaklarýný bilseler de ülke menfaatlerini düþünmeden komplolarýn komplosuna hizmet ediyorlar. Hizmet etmeyenler ise en basit gerekçelerle “hallediliyorlar”. Refahyol hükümeti gibi.
ABD ne istiyorsa AB onu istiyor. Hepsinin yöneticileri ayný masadan emir alýyorlar. Taktik geri çekilmeler, göstermelik karþý duruþlar, danýþýklý dövüþler ancak dünya tarihini ve dünya siyasetini iyi okumayanlarý kandýracak bir yöntemdir.
Yok olmamak için, yeni dengeler kurmak için, dünyaya yön vermek ve baki kalan bu kubbede bir hoþ seda býrakmak için zerre kadar acýma duygusundan mahrum olanlara karþý birlik olmak gerekiyor.
Aklý baþýnda olan herkes AB ve ABD’nin birbirine kaþý ihtilafta olabileceðini düþünmez. Birinin nihai hedefi kesinlikle öbürü tarafýndan destek görür. Aradaki bazý pürüzler ancak devletlerin milletlerini aldatmasý amacýyla yapýlýr. Ya da gerçekten desteðe ihtiyaç yoktur. Irak Savaþý’nda AB’nin ABD’ye desteði gibi.
Türkiye’nin dýþ politikasý yanlýþlar üzerine kurulu. Türkiye maalesef gözü dönmüþ gruplarýn amaçlarýna hizmet edecek þekilde dünya siyasetinde konumlandý. Bunu kötü niyetle yaptýðýný asla düþünemem. Dünya siyasetinde asla kendisinin iyiliðini istemeyen ABD’ye tam teslimiyet göstermese de, ABD’ye tüm iþlerini gördürenlerin ayný þekilde koþulsuz þartsýz AB’ye de gördürdüklerinin farkýnda olmayarak Türkiye’miz kendini AB’nin kollarýna býrakýyor. Türkiye Avrupa Birliði iliþkilerine bir bakýn…
Küfür tek millettir düsturu, diplomasiyi anlamaya çalýþan her insanýn kulaðýna küpe, anlamaya çalýþan her yerin de giriþ kapýsýnýn üstüne yazý olsun.
Güya AB, kuzey ve güney ülkeleri olarak görüþ birliði içinde deðilmiþ, güya tüm Kýbrýs politikasý ABD ve Ýngiltere arasýnda dönüp duruyormuþ, ABD’nin kurdurduðu NAFTA AB’ye karþý kurulmuþ, bu ve benzeri hiçbir görüþün aslý yok. Batýdaki tüm politikalar ABD’nin hareket alanýný rahatlatmak amacýyladýr. ABD ise orta doðunun ve burayý tehdit eden ülkelerin baþýna Ýsrail’in salladýðý bir topuzdur. Tüm politika ise budur.
AB ve ABD’ye alternatif olarak kurulan dünyadaki diðer birliklerin gerçekten alternatif olup olmadýðýný zaman gösterecek. Bir yöntem vardýr. Sana karþý kurulan bir birlikte önce gözlemci olursun sonra üye olursun sonra baþa geçersin sonra da fesh edersin. Amacýna ulaþýrsýn. ABD Dünyada kurulan birliklerin neresinde duruyor. Ne zaman fesh zamaný gelecek Sýrayla ve sezdirmeden, ürkütmeden ama mutlaka ama zamaný gelecek.
Onlarýn bir hesabý varsa , Allah’ýn da bir hesabý var.


Mustafa Kemal ÞEN



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türkiye'yi Yöneten Siviller


Mustafa Kemal ÞEN kimdir?

bireyin ve toplumun etkileþimli huzuru arayan serüveninde mihenk taþlarýný kucaklayýp onlarý iþleyen bir yazar

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Kemal ÞEN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.