..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýçtenlik bütün dehanýn kaynaðýdýr." -Boerne
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Sevgi ve Arkadaþlýk > feride özdemir




13 Aralýk 2006
Bir Ýnsan Bir Öykü (2. Bölüm) Gerçek Hayattan Alýnmýþ Bir Damla  
keþke kazanmasaydým o sýnavi diyeceðimi nerden bilebilirdim 18 yýl sonra...

feride özdemir


Ýþe girip çalýþa bilmem için mahkeme kararý ile yaþýmý büyüttük. Artýk memurluða hak kazanmýþtým teknik eleman olmak yerine direk dairede iþe baþladým. Þimdi daha bir sýký sarýlýyordum üniversite hayallerime, daha çok çalýþýp yükselmeli daha fazla maaþ almalýydým. Yaþam demek buydu çünkü paran kadar insandýn...


:BCGI:
2 : bölüm

Annem bana hep Hacer ablayý örnek gösterirdi. Baþka çaresi yoktu ki hayata dair. Küçük bir köyde geçmiþti çocukluðu o nasýrlý ellerinde ki toprak kokusu hiç gitmemiþti. Fakirlik için de aç açýk geçirdiði çocukluk yýllarýný hiç unutmamýþtý. Belki baþka çocuklar nenelerinin dedelerinin anlattýðý masallarla büyüdüler ama biz annemin yokluk içinde geçen acý hikâyesini dinleyip ders alarak geçirdik çocukluðumuzu. Aðabeyim yaptýðý marangozluk iþinden kazandýðý ile ancak altý kiþinin karnýný doyurabiliyordu. Benim kazanacaðým para ile de kardeþlerimi okutacak hayatlarýný kurtaracaktýk. Üniversiteyi okuma mý da çok istiyordu annem, kendisi küçük bir köy de yetiþmiþ olmasýna raðmen okumanýn önemini hayatýný kazanmak olduðunu, saygýnlýk olduðunu düþünüyordu.

Hacer abla 25 yaþýna gelmiþ ve hala evlenmemiþti. O yýllar da küçük bir kasaba da çoktan geçmiþti evlenme yaþý, Annesi ile birlikte yaþýyorlardý, iki kardeþini okutmuþ birini Ýzmir’e öðretmen, diðerini Ankara'ya subay yollamýþtý. Ev iþlerinden hiç baþýný alamaz ne zaman gitsem kollarý sýyrýlmýþ olurdu. Bir devlet dairesin de memurluk yapýyordu. Bilmem neden evlenmemiþti ve hala neden evlenmiyordu.

Artýk bu yýl ticaret lisesi bankacýlýk bölümündeydim. Staj yapmaya baþlamýþtýk, elimize de asgari ücretin %30'unu veriyorlardý. Son yýl olduðu için bir taraftan öss sýnavlarýna da hazýrlanýyordum. 16 yaþýn da ki bir çocuða göre tek hedefim vardý. Yüksek öðrenimimi de tamamlayýp yöneticilik yapacaktým. Staj yerinde verilen parayý hafta sonlarý doðruca anneme götürüp o ellerinin damarlarý çýkmýþ incecik zayýf nasýrlý parmaklarýný okþardým usulca, sonra dudaklarýma götürür hem derin bir koku çekerdim içime hem de öperdim ya, o kokuyu hala burnumun direðini sýzlatýrken anýyorum. Ahýr da ki ineklerimizi saðardý, hava kararmýþ iyice výzýldayan bir rüzgârla akþam saati damýn o sýcacýk ama aðýr kokulu loþ ortamýndan kýþýn ayazýna uzatýrdý baþýný elinde aðýr süt bakracýyla. Hiç telaþsýz san ki üþümezmiþçesine; hayat kovalamadý onu þimdi bizi iþten eve evden iþe kovaladýðý gibi ya neyse.

Güneþin eðimli cýlýz ýþýklarý ýsýtmýyordu artýk. Havalarýn soðuðu baþka memleketlere göre bizimkinin çok altýn daydý, hatta bizim buralar için derlerdi ki kedi damdan dama atlarken havada donar kalýr, çetin kýþ mevsimi baharlar geldiðin de bile gitmek istemez bir türlü buralardan.

Sabahýn soðuðu iliðime kadar dondurdu beni, ne vardý bu hýrkayla gelecek! Kalabalýk denmiyecek kadar az kiþi toplanmýþ kapýlarýn açýlmasýný bekliyorduk. Zayýf minyon yapýlý, kumral saçlarýný atkuyruðu yapmýþ, bahçenin bir kenarýn dan dan bana bakan kýz daha fazla dayanamayýp yanýma geldi. Kollarýný kavuþturmuþ titremekten iyice büzüþmüþ dudaklarý tek bir çizgi halini almýþ konuþmak için yaklaþtý yanýma, elini kaldýrdý kolunu sývazladý. " Sen de üþüyor musun benim kadar; hiç bu kadar soðuk olacaðý aklýma gelmemiþti." Ben de onun gibi kollarýmý kavuþturup titrercesine sarsýldým ve ona güldüm. Bu onun çok hoþuna gitmiþti. Ýsminin Gülten olduðunu söyledi. O da benim gibi Devlet Su Ýþlerinin sýnavýna girmek için müracaat etmiþti anlaþýlan. Ne yapsak boþtu aslýn da ama ümit küçük yerler de hayatýn ismidir, hele biz yaþlar da olunca. Sýnava sadece 15 kiþi girdi ve yalnýzca bir kiþi iþe alýndý. Alýnan kiþinin kazanacaðý da zaten belliydi. Anlarsýnýz ya formalite icabý birileri sýnava girer ve siz de orda figüransýnýzdýr.

Sýnav çýkýþý hiç bir þeyden habersiz bir birimizin telefon numaralarýný aldýk. Aradan çok fazla zaman geçmemiþti bir gün Gülten beni aradý. Sýnavý ikimizin de kazanamadýðýný haber veriyordu. " Ama dedi. " Ýstersen SSK anýn da bir sýnavý var. " Ben teknik eleman alacaklarý için girmeyi düþünmüyorum." Gene de sana haber vereyim dedim".
Önceden yaþanacaklarý bilemiyor insan keþke girmeseydim, keþke kazanmasaydým o sýnavý diyeceðimi nerden bilebilirdim 18 yýl sonra...
Kapýya asýlý listelerde hýzla parmaðýmý gezdiriyordum. Sonuçlarýn ev adreslerine postalanmasýný beklemeye sabredememiþtim. O günkü sevincimi anlatmam mümkün deðildi. 300 kiþinin girdiði sýnavda ilk üçte idim.

Ýþe girip çalýþa bilmem için mahkeme kararý ile yaþýmý büyüttük. Artýk memurluða hak kazanmýþtým teknik eleman olmak yerine direk dairede iþe baþladým. Þimdi daha bir sýký sarýlýyordum üniversite hayallerime, daha çok çalýþýp yükselmeli daha fazla maaþ almalýydým. Yaþam demek buydu çünkü paran kadar insandýn...

Devam Edecek
Feride Özdemir



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sevgi ve arkadaþlýk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Ýnsan Bir Öykü (1. Bölüm) Gerçek Hayattan Alýnmýþ Bir Damla

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dur Gitme [Þiir]
Ben Anemon; Yamaçlarda, Patikalarda,kýrlarda Büyüyen Bir Çiçek. [Þiir]
Ah Kilitli Sandýk Ah! [Deneme]
Bir Ben Ölür Bin Ben Doðar Sabahlarým da [Deneme]
Bir Nefes Keyif [Deneme]


feride özdemir kimdir?

Dediðim gibi dünyanýn bir yaratýlýþ gayesi var, her bir insanýn da, bunu bulmak çokta zor deðil, içimizde bir yerlerde.

Etkilendiði Yazarlar:
mevlana, tolstoy,necip fazýl,reþat nuri gültekin,hüseyin rahmi gürpýnar,sait faik,nurullah ataç,orhan kemal,yaþar kemal


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © feride özdemir, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.