..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam baþlangýcý olmayan bir yolculuktur. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Mehmet Sinan Gür




21 Eylül 2006
Homojen Toplum  
Mehmet Sinan Gür
Türkiye, geleceði için iç sorunlarýný çözmelidir


:CABC:
Kurtuluþ savaþý, Cumhuriyet’in kuruluþu ve toplumun Osmanlý düþüncesinden milliyetçi düþünceye dönüþmesi sýrasýnda milliyetçiler, Osmanlý devlet ve toplum yapýsýný eleþtirmiþ ve reddetmiþlerdir. Milliyetçilere göre Osmanlý Devletinin çöküþünü hazýrlayan baþlýca nedenlerden biri, toplumun homojen deðil, birçok din, mezhep ve ulusun toplamýndan oluþan heterojen bir yapýda olmasýdýr. Bundan sonra yeni felaketlerle karþýlaþmamak için homojen bir toplumun oluþmasý saðlanmalýdýr.

Atatürk ünlü “Ne Mutlu Türküm Diyene” özdeyiþini bu nedenle söylemiþtir.

Bu amaçla çalýþmalar baþlarken bir konu da ihmal edilmedi: Din konusu. Her ne kadar Türkiye Cumhuriyetinin temeli laikliðe dayalýdýr dense de gerçekte ve uygulamada dinle sýký sýkýya baðlýdýr. Homojen toplum için Yunanistan ve Bulgaristan’la insan deðiþimin yapýldýðýný herkes biliyor. Bu sýrada Türk olduðu halde Hýristiyan olan bir grup da deðiþim için Türkiye’den gönderilmiþ, yerine Müslüman olanlar kabul edilmiþtir. Boþnaklar, Arnavut kökenliler vb. balkan uluslarýndan gruplar Türk olmadýklarý halde ama Müslüman olduklarý için Türkiye’ye kabul edilmiþlerdir. Bu konuda öyle ileri gidilmiþtir ki son zamanlarda doðru dürüst Türkçe konuþmasýný bilmeyen Afganlar bile Türk vatandaþlýðýna alýnmýþlardýr. (Evet, savaþ nedeniyle onlar zor durumdaydý. Ama kim zor durumda deðil ki?) Bilindiði gibi Türkiye’de yaþayan Kürt ve diðer uluslarýn tamamý kendi milliyetçiliklerinin iddiasýnda deðildir. Onlarýn da içinde birçok kiþi en baþta konan kural çerçevesinde Türkiye için çalýþýrlar. Atatürk’ün sloganý Türkiye’de yaþayan herkesi kapsar. Ancak burada Ermeni, Rum, Yahudi ve Moldavyalý Gagavuz Türkü gibi Hýristiyan veya Yahudi Türkler Müslüman olmadýklarý için bir ayýrým vardýr. Ayrýca homojen toplum adýna Müslümanlýðýn yalnýzca Sünni mezhebi dikkate alýnmýþ ve kayrýlmýþtýr. (Halbuki Cumhuriyetin kuruluþunda hem Kürtlerin hem Alevilerin küçümsenmeyecek katkýlarý vardýr). Bir devlet kurumu olan Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýnda Alevi olanlar, daha doðrusu Sünni olmayanlar görev alamazlar. Bu durumda Türkiye’de homojen toplum olarak çekirdeði Türk ve Sünni Müslümanlar oluþturmuþtur. Birçok yerde kiþinin yalnýz Türk olmasý deðil, Müslüman olmasý da iyi bir vatandaþ olmak için gerekli görülmüþtür. Yasal olarak Türk isimlerinin verilmesi zorunlu kýlýnmýþtýr. Osmanlý devleti zamanýnda baþka ülkelerden gelen Hýristiyanlar ordu içinde görev alýp savaþlarda ölürken Cumhuriyet döneminde Türk vatandaþý olduðu halde Türk ve Sünni Müslüman olmadýðý bilinen kiþiler çeþitli sýkýntýlar çekmiþlerdir ve çekmektedirler. Doðudan batýya yapýlan zorunlu göçlerle Türk olmayan unsurlarýn asimilasyonu için çalýþýlmýþtýr.

Ne yazýk ki zaman içinde Atatürk’ün sloganý “Lanet Olsun Türküm Demeyene” sloganýna dönüþtü. Bazýlarý daha da ileri giderek “Lanet Olsun Türk Olmayana” sloganýný þiar edindiler. Bugün yaþadýðýmýz sýkýntýlarýn bir ayaðý bu düþünceden kaynaklanmaktadýr (diðer ayaðý küreselleþmedir ancak burada konumuz dýþýndadýr).

Gerçekte Atatürk’ün sözünde Türkiye’de yaþayan herkesin Türk olmadýðýný kabullenmek vardýr.

Türkiye’de azýmsanamayacak kadar çok sayýda Sünni ve Türk olmayan nüfus vardýr. Bunun büyük bir bölümü her þeye raðmen “Ne Mutlu Türküm Diyene” þiarýný kabul etmiþ ve benimsemiþtir. Yukarýda gördüðümüz gibi bazý gruplar Türk olmadýklarý halde sýrf Sünni olduklarý için belirlenmiþ sýnýrlar içinde devlet otoritesini kabul etmiþ ve –çoðu zaman kimliklerini saklayarak- homojen toplum isteðine uymuþlardýr. Bu nüfusu çýkardýktan sonra yine de geride büyük bir nüfus kalmaktadýr. Bilindiði gibi bu nüfusun bir bölümü kendilerine PKK diyerek devleti tümden reddetmiþ ve daða çýkmýþtýr. Bir bölümü daða çýkmamakla birlikte PKK’yý desteklemekte ve onlara yardým etmektedir. Bunlar da çýkarýldýktan sonra geride kendilerine Türk demeyen, aslýnda kazanýlmasý gereken yine büyük bir nüfus kalmaktadýr. Bu insanlar baþta iþaret ettiðim homojen toplum kriterlerine uymadýklarý için adý konmadýðý halde ikinci sýnýf vatandaþ muamelesi görmekte, horlanmakta, potansiyel olarak Türkiye’yi satacak karakterde insanlar gözüyle bakýlmaktadýr. Türkiye’nin geleceði ve iyiliði için daha demokratik, iyi yaþanan, daha çok sevilen bir ülke için bu durumun deðiþmesi gerekir. Çünkü bu insanlar Sünni veya Türk olmadýklarý bilindiði, ya da bunu söyleme cesaretini gösterdikleri halde Türkiye Cumhuriyetinin iyiliði için çalýþýrlar, öyle ki gerekirse kanlarýný da dökerler, canlarýný verirler. Yani bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaþý olarak Sünni ve Türk olanlardan hiç farklarý yoktur.

Devlet bu vatandaþlara karþý tutumunu deðiþtirmelidir.

Gerçekte demokratik bir ülkede homojen toplum olanaksýzdýr. Çünkü ne kadar insan varsa o kadar düþünce ve davranýþ farklýlýðý olacaktýr. Zaten önemli olan toplumun homojen olmasý deðil, iç sorunlarýný çözmüþ, iç barýþý saðlamýþ olmasýdýr. Gerçekten demokratik yollarla iç sorunlar çözülebilir. Japonya iç sorunlarýný çözmüþ homojen bir toplum yapýsýna sahipse Kanada yine iç sorunlarýný çözmüþ homojen olmayan bir toplum yapýsýna sahiptir.
ancak baskýyla, ezerek, asimile etmeye çalýþarak deðil. Bunu baþarabilirsek önümüzde çok yeni, beklenmedik, geniþ ufuklar açýlacaktýr.

Atatürk’ün bir sözü ile yazýmý bitirmek istiyorum. “Ben manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir donmuþ ve kalýplaþmýþ kural býrakmýyorum. Benim manevi mirasým ilim ve akýldýr. Benden sonrakiler bizim aþmak zorunda olduðumuz çetin ve köklü müþkülat önünde, belki gayelere tamamen eremediðimizi, fakat asla taviz vermediðimizi, akýl ve ilmi rehber edindiðimizi tasdik edeceklerdir.”


21.Eylül.2006




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yeni Bir Vatandaþ Tanýmý 2
Ýnsan Neden Sanat Yapar?
Zaman Çizgisi
Hiçbir Þey Deðiþmez, Her Þey Deðiþir
01 12 Küreselleþme
Anti Küresel bir mektup, yanýt, öykü, þiir

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gizemli Mýsýr - Tek Tanrýlý Firavun Akhenaton
Müzik - Eþkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz
Kitap - Martý Jonathan Livingston
Kitap - Suyu Arayan Adam - 1
Neanderthal Ýnsaný
Google Earth - Moskova'da Bir Araþtýrma Öyküsü
Antakya’da Bir Çiftlik ve Ýzlenimler
Orhan Gencebay Trt1'de
Milliyetçilik Üzerine
Nuh Tufaný

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nazým Hikmet'ten Çanakkale Þiiri [Þiir]
Ateþ ve Ölüm (Bütün Þiirler 16. 07. 2009) [Þiir]
Seni Seviyorum Bunalýmý [Þiir]
Ýncir Aðacý [Þiir]
Bir Dosta E - Mektup [Þiir]
10 Aðustos 1915 Anafarta Ovasý [Þiir]
Sevgisizlik [Þiir]
Mor Çiçekler [Þiir]
Eskiden [Þiir]
Bir Ruh Çaðýrma Operasyonu [Öykü]


Mehmet Sinan Gür kimdir?

Yazmayý seviyorum. Bir tümce, bir satýr, bir sözcük yazýp altýna tarihi atýnca onu zaman içine hapsetmiþ gibi oluyorum. Ya da akýp giden zamaný durdurmuþ gibi. . . Bir fotoðraf, dondurulmuþ bir film karesi gibi. Her okuduðunuzda orada oluyorlar ve neredeyse her zaman ayný tadý veriyorlar. Siz de yazýn, zamaný durdurun, göreceksiniz, baþaracaksýnýz. . . . Savaþ cinayettir. Savaþ olursa pozitif edebiyat olmaz. Yurdumuz insanlarý ölenlerin ardýndan aðýt yakmayý edebiyat olarak kabullenmiþ. Yazgýmýz bu olmasýn. Biz demiþtik demeyelim. Yaþam, her geçen gün, bir daha elde edemeyeceðimiz, dolarla, altýnla ölçülemeyecek bir deðer. (Ancak baþkalarý için deðeri olmayabilir. ) Nazým Hikmet’in 25 Cent þiiri gerçek olmasýn. Yaþamý ýskalamayýn ve onun hakkýný verin. Baþkalarýnýn da sizin yaþamýnýzý harcamasýna izin vermeyin. Çünkü o bir tanedir. Sevgisizlik öldürür. Karþýmýza bazen bir kedi yavrusunun ölümüne aldýrmamak, bazen savaþa –yani ölüme- asker göndermek biçiminde çýkar. Nasýl oluyor da çoðunlukla siyasi yazýlar yazarken bakýyorsunuz bir kedi yavrusu için þiir yazabiliyorum. Kimileri bu davranýþýmý yadýrgýyor. Leonardo da Vinci’nin ‘Connessione’ prensibine göre her þey birbiriyle ilintilidir. Buna göre Çin’de kanatlarýný çýrpan bir kelebek Ýtalya’da bir fýrtýnaya neden olur. Ya da tam tersi. Ýtalya’daki bir fýrtýnanýn nedeni Çin’de kantlarýný çýrpan bir kelebek olabilir. Bu düþünceden hareketle biliyorum ki sevgisizlik bir gün döner, dolaþýr, kaynaðýna geri gelir. "Düþünüyorum, peki neden yazmýyorum?" dedim, iþte böyle oldu. .

Etkilendiði Yazarlar:
Herþeyden ve herkesten etkilenirim. Ama isim gerekliyse, Ömer Seyfettin, Orhan Veli Kanýk, Tolstoy ilk aklýma gelenler.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Sinan Gür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.