..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilge kiþi her þeye þaþan kiþidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Didaktik > Sevgili Özbek




25 Temmuz 2006
Güneþin Üvey Çocuklarý  
Sevgili Özbek
Onlar, güneþ doðarken þafak ezgisine yansýyan buðday sarýsýnýn mavi ýþýðýný bilmeden, hayallerinde ki atiyi gül nesline benzetip yaþamaya çalýþan çocuklarimizdi.


:BBAJ:
Onlar,

güneþ doðarken, þafak ezgisine yansýyan buðday sarýsýnýn, mavi ýþýðýný bilmeden, hayallerinde ki atiyi, gül nesline benzetip yaþamaya çalýþan;

bir yangýn sonrasý gibi, bakýr tenlerinin çatlak çizgiler gölgesinden, yoksulluðun bir baþka gecesinde, üzerinde þaklayan kamçýnýn ucunu, bilinçsizce yakalamaya uðraþan;

gümüþ bedenlerinde minik kalpleriyle, hayatýn ince sýzýsýnda, kin ve nefretle büyüyen, büyütülmek üzere salýverilen, güneþin üvey çocuklarýydý.


Onlar,

mümkünü yok, kendi iç dünyalarýnda kocamandýlar. Erken vakitlerde dana ve kuzu güderek, hayatýn yelpazesine, sanki þimdiden alýþmak gibi devam ettiriyorlardý yaþamlarýný. Kangallarý toplarken; ellerine gurbet gibi batan dikenlerin acýsýna aldýrmadan, kendi aralarýnda, keyifle günü akþam ediyorlardý.


Onlar,

yurdumun tüm çocuklarý gibi, isteksizce, hazýrlýksýz doðmuþlardý.Üvey çocuk olmanýn koþullarýnda daha bir deðiþmeyen...' Böyle gelmiþ böyle gider' deðimini doðrularcasýna, bilemeðe ömür törpüsü gibi býrakýlmýþlardý.
Yetiþtirme tarzýmýz anlayýþýndan, çocuklar, yalnýzca çocuklarla ve kendi aralarýnda oynardý. Hayatlarýnda öðretmenleri dahil, yetiþkin bir insanla oyun oynamamýþlardý hiç. Artý,yine güneþin üvey çocuklarý muamelesi görüyorlardý. Onlara; 'Haydi, ya kar topu oynayalým.' dediðimde gülüþmüþler, ciddi olduðumu gördüklerinde de þaþýrmýþlardý.Oyun esnasýnda, ilk yadýrgamalarý geçtikten sonra, yüzlerinde ki mutluluðun çoðrafyasýný çizememiþtim bir an.Toz içinde kalmýþ yüzlerinde, týpký, tuz ve kül arasýnda açan nadide karanfilleri yansýtýyorlardý.


Düþündüm bir zaman; uzun yýllar çocuklarla çalýþtýðým dönemlerde, türk çocuðu, arap çocuðu, fransýz çocuðu diye bir þeye ratlamamýþtým. Hangi ulustan olursa olsun, hangi renkten olursa olsun, ayný isim altýnda, (ÇOCUK) ayný koþullarda, ayný muamele görüyorlardý.
Aðaç yaþken eðilir* kavramýndan;
kin ve nefretle, sevgisizliðin sýkýntýlarýnda þefkatten yoksun, ayrýcalýklar içerisinde büyüyen çocuklar, gelecekte, insanlýða ve ülkeye ne gibi faydalar getirebilirdi?


Kýssadan hisse,
yeryüzüne sunulan yaðmurdan sonra, renkler cümbüþünü tüm yeryüzüne akseden gökkuþaðý, dünyanýn heryerinde aynýdýr.

Þair demiþ; bebeklerin ulusu yok* diye. Þimdi ayný þey, çocuklarýn ulusu yoktur.Ýnsanlýða armaðan olan çocuklar, evrenin aðustos yadigârýdýr.


Üþüyen göðsümüzden, onlara olan deðerin altýn saçaklarýndan tutam tutam çýkarýp, güneþle ýsýtarak, irfan tohumlarýný saçalým.Her tanenin býrakacaðý ileti ekosunda kalýntýlar ve alýntýlar yaþadýðýmýzý, yaþayacaðýmýzý hatýrlayarak...

Seni ne çok sevdim bilsen çocuk..
Özlemine tutunduðum yekta ülkem de
Çok uzaklardan baðrýma iþleyen
Hardan,
Ateþ oldun kilitlendin ben de

02/07/2006

Sevgili Özbek






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aþkýn Halleri I (Aðrý Daðý) Anneme Ýthafen...
Seyr-i Sefer
Sevgili

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sevgi Nedir [Þiir]
Nevruz Bayramý (Aný) [Þiir]
Bahar-ý Düþ Lütfen [Þiir]
Baþ Öðretmen Atatürk [Þiir]
Feodal Kýrýntýlar [Þiir]
Kars"ý Yaþamak [Þiir]
Ýnsan Olmak [Þiir]
Dar Aðacýnda Üç Fidan [Þiir]
Dünden Kalma Aþk Bu [Þiir]
Dýþarýda Kar Var [Þiir]


Sevgili Özbek kimdir?

Siir yaziyorum, ve hikaye denemelerim var. Amacim gerçekten yazabilmek.

Etkilendiði Yazarlar:
Nazim Hikmet Ran ve gerçekten yazan her yazar


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Sevgili Özbek, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.