..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir gün karþýma biri çýkacak ve bana: "Herþey olmasý gerektiði gibi olmaktadýr, efendim" diyecektir. -A. Aðaoðlu, Yazsonu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Ersen Yoldaç




21 Temmuz 2006
Gölgeme  
19 Haziran 2005

Ersen Yoldaç


Gece, gölge yanýdýr yeryüzünün.. Gölgeye düþen her ýþýk gibi kaybolur gece yerin kararan yüzünde. Oysa uykusuzlar iyi bilir, ýþýðýn yokluðu demek deðildir gece, yerin yüzünü ýþýktan gizlemesidir sadece. Sabah kokusu alýyorum.. Ýyi geceler..


:BFGA:
19 Haziran 2005_05:14

   Her zamanki gibi geceyi karþýma almýþ kendimle konuþuyorum. (Yansýmam ardýþýk cümleler kurarken gölgemin kayýtsýzca dinlemesine konuþmak denirse tabi) Kelimelerin yetmediði yerlerde ise uzak düþler kurmaya çalýþýyorum yine, ve tabi her zamanki gibi kelimeler yine yetersiz düþlerimin dibinde. Konuþacak kimsenin kalmadýðý zamanlarda en son çare yazmaktýr benim için. Gerçek diye adlandýrýlanlarýn aslýnda gerçek bile olamayacak kadar basit olduðunu gördüðüm anlar ise, bu gerçekliðin dýþýnda birine en çok ihtiyaç duyduðum anlardýr. (Gerçekler, kimi zaman en gerçekçi senaryolarda bile kurgu hissi verir insana. Öyle hayatlar vardýr ki, o hayatlarýn gerçekleri diðerlerine hiç benzemez. Diðer yanýmý fazla sýkmamak için bu konuyu þimdilik atlýyorum.) Bu yazýyý yazdýran gerçek ise oldukça basit: “Hiç kimsem yok akýp giden satýrlardan baþka …” Cemal Süreyya’nýn sözcükleriyle: “Hiçbir þeyim yok akýp giden sokaktan baþka…” Özgeçmiþim ise Edip Cansever’den ibaret:

   “Doðanýn bana verdiði bu ödülden
   Çýldýrýp yitmemek için
   Ýki insan gibi kaldým
   Birbiriyle konuþan iki insan”

   “Yazý, ayný anda birçok þey olabilir.” diyordu dün sabah bitirdiðim kitapta. Hak vermeden geçemedim; çünkü yazý, benim için hem yol üzerinde bir sýðýnak, hem de yolun ta kendisi oluverir böyle zamanlarda. Sevdiðim cümlelerimden birisidir: “Yazýlanýn yazýsýdýr silinmek.” Ýlk bakýþta saçma bir tespit gibi gelmesi doðaldýr; ama yine de o kadar önemli ki benim için... Yaralarýný eskiz defterleri arasýnda saklayanlar bilirler ancak kuruyan mürekkebin verdiði acýyý. Yaralarý yüzünden zaten “iki insan gibi” kalmak zorundadýr yeryüzünün huzursuz sakinleri; çýldýrýp yitmemek için ýslak tutulmalýdýr hep kurudukça kanayan yaralar.

   Saklamak için yazmadým hiçbir zaman, göstermek için de deðil. Çok sevdiðim birkaç þiiri saymazsak, hiçbir yazým defterlerde eskimedi. Ben sadece yazdým içimden akanlarý buzdan bir testiye doldurarak; ve acýtsa da canýmý yazýlaný yazýsýna býraktým çoðu zaman. Belki bu yüzden hiç dönüp bakma fýrsatým olmadý içimin akýntýlarýna; buzdan testim saklama kabý olamadý hiçbir zaman. En az insanlýk tarihi kadar karýþýk iç tarihimin kayýtlarý hiçbir zaman arþivlere geçmedi. Bu yüzden genelde bu saatlerde gölgemle aramýzda çýkan kavgalarýn hiçbirinde sorunu çözebilecek kayýtlara ulaþamadýk.

   Aslýnda þu an bile tam olarak ne yaptýðýmdan emin deðilim; sanýrým bu satýrlar, kendi tarih arþivimin ilk belgeleri. Zamanýn akan bir þey olduðunu kabul edersek, ve ben bu akýntýnýn içinde bir kum tanesiysem; bir gün kendi sularýmýn farklý bir köþesinde yüzerken dönüp baktýðýmda, 19 Haziran 2005_05:14 “sularýnda” tarihime düþmüþ bir koyuluða bakarken, gölgeme sarýlýp gülümsemek istiyorum.

   “Gece, gölge yanýdýr yeryüzünün.. Gölgeye düþen her ýþýk gibi kaybolur gece yerin kararan yüzünde. Oysa uykusuzlar iyi bilir, ýþýðýn yokluðu demek deðildir gece, yerin yüzünü ýþýktan gizlemesidir sadece. Tam da þimdi, yeryüzü aydýnlýða dönerken sesleniyorum gölgeme. Sakýn beni beklemeden bu þehirden gitme olur mu… Çünkü ben, yaðmurlarýyla iliklerime kadar kuruduðum bu ýþýklar sirkinde çýldýrýp yitmek istemiyorum.”

   Sabah kokusu alýyorum.. Ýyi geceler..



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Uyandým
Yol Üstü
Aynalarla Yaþamak

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Uyku Perisi [Þiir]
Def (Arasý) Ter [Þiir]
Tavþan [Öykü]
Okyanus Balýðýyla Röportaj [Eleþtiri]
Önce O Çizdi! [Ýnceleme]


Ersen Yoldaç kimdir?

Takvimin 83. noktasýnda yer_yüzüne_düþtü. . Giderayak lüzumsuz cümleler kurma uzmaný. Yeterince büyüdüðünde çocuk olmak istiyor. .

Etkilendiði Yazarlar:
Sað omzumdaki melek.. Özdemir Asaf, Cemal Süreya, Murthan Mungan, Franz Kafka, O. Henry


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ersen Yoldaç, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.