..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...öyküyü yazan bilge, beþinci ya da altýncý göbekten kral torunu olduðumu ortaya çýkaracak þekilde belirleyebilir soyumu." -Cervantes, Don Quijote
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > Hardal Biber




22 Haziran 2006
Sevme Organý  
Sevgi, sevmekle ilgili acýlardan, hazlardan dem vurulur. Çoðu zaman kalbin haddeden geçmiþ hali, ‘gönüldür’ sevmenin sorumlusu.

Hardal Biber


Ýlk sevgi tepkisi veren organ gözlerdir. Bir baþka dalgalýný verir, bebeðinin etrafýný saran açýk deniz yosunlarý.


:CIJE:

Sevgi, sevmekle ilgili acýlardan, hazlardan dem vurulur. Çoðu zaman kalbin haddeden geçmiþ hali, ‘gönüldür’ sevmenin sorumlusu. Yani, sevme organý olarak bilinir kalp. ‘Kalbimi verdim ben sana’ olur; ‘Ah kalbim ben senden…’ olur. Aþtan býkan: ‘Son verir kalbinin iþine.’
     
     Kalp denilen düz-çizgili-pötikare kaslardan oluþan vücudun en mezbaha çukuru halli, kan revan içindeki organý nasýl becerir böyle ince duygularý üretmeyi, depolamayý, konuk etmeyi. Kan bankasýndaki soðutucularda, naylon torbalarda saklanan kan torbalarýndan pek de farký olmayan bu organýn kerameti böyle ‘Suzinak’ fasýllarda hafifçe sýzlamasýndan ibarettir.
     
Oysa marifet sýzlamakta olsaydý, gök gürültüsü tonunda gümbürdeyiþlerle sýzlayan kalýn baðýrsaklar en harbi sevme organý olurdu. Aþk acýsýný, gönülden, gönül denen kan pompasýndan daha bir içli yaþar kalýn baðýrsaklarýmýz. Birini sevmeye görün bir guruldar bir guruldar yerinde duramaz. Ayrýlýklarda en çok üzülen odur. Kas katý kesilir. Uzun süren ayrýlýklar sonrasý kavuþmalarda, iç içe geçmiþ halkalarý býngýldar durur. Hazdan dalgalanan bedenlerin doyuma ulaþtýðý noktada, zurnanýn son deliði sayýlsa da, benim diyen klarnet ustasýna taþ çýkartan sesleri çýkaran odur. O zaman insanlar, kalýn baðýrsaklarýyla mý seviyorlar diyeceðiz.
     
Ýlk sevgi tepkisi veren organ gözlerdir. Bir baþka dalgalýný verir, bebeðinin etrafýný saran açýk deniz yosunlarý. Ortadaki siyah nokta bir baþka parlar. Meraklýsý keþfetmiþ, insanýn âþýk olduðunda ilk sinyali veren organý gözleriymiþ. Onlara bakýlýrsa sevme organý gözlermiþ.
     
Sevdiðine dokunduðunda, hazan yapraðý gibi titreyen; buzdolabýndan çýkarýlýp güneþe býrakýlmýþ kola þiþesi gibi terleyen; kaný çekilip dondurmacý küreði gibi buz kesen ellere ne demeli? O da kendisine göre tepkiler verir sevgi dalgalanýþlarýna.
     
Bir zamanlar haklarý yenilse de, karþý cinsin bir göz süzüþüyle, vücudun tüm kanýný çekip kora kesen organlarýmýz, son dönemlerde baþlýca sevme organýmýz sayýlýyor. Hastane acil servislerine; ‘’ölene kadar seveyim’’ derken, önlerine artlarýna garip cisimler saplanmýþ gelen hastalarýn sayýsý; ‘sevme organlarýný’ oralarý sananlarýn sayýsýna paralel olarak artýyor.
     
Ben size ufak bir sýr vereyim. Sevme organýmýz: Ceviz içi gibi, damarlý zarýnýn içinde çevresindeki zýrha sarýlýp, kývrýlmýþ yatan beynimizdir.
     
Beyni, þirazesinden çýkmýþlar; sevgi sinyali vermekten zarý dingildeyen beyinler de var. Onlar, birilerini sevip sevmediklerini bir yerlerine sormalarýna fýrsat kalmadan sevgi tavasýnda tereyaðý gibi eriyip gidenlerdir.
     
Doðuþtan sevme özürlüleri saymayýn. Böyleleri, ‘Birilerini sevip sevmediklerini’, nerelerine sorarlarsa sorsunlar hep ayný yanýtý alýrlar:
‘Kaça?’
Onlarýn sevme organlarý kullanýlmamaktan dumura uðramýþtýr. Geçin onlarý.
     
      Birini sevip sevmediðinizi anlamak için beyninize sorun, düþünüp size kararýný bedeninizin deðiþik organlarýna sinyal yollayýp bildirsin. Diðer organlarýn sevgide cürümü, ustasýnýn talimatýna uyup; tezgâhýn tozunu alan, þalumayý yakan, aletleri toparlayan bir kuyumcu çýraðý kadardýr.




Kayseri /2006



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Katýlmama Raðmen Anlatým Çok Güzel
Gönderen: özgür yenigün / Kýrýkkale/Türkiye
31 Mayýs 2007
Merhaba, Bu yazýyý iki kere okudum. Ýyice sindirmek istedim. Çünkü konu ve ona yaklaþýmýnýz çok farklý geldi bana. Katýlmadýðým bir nokta þu: Ýnsanlar hem kalplari hem de beyinleri ile severler. Yani hem duygu hem düþünceleriyle. Beyinleriyle sevmeye karar verirler, kalpleriyle de o sevmeyi yaþarlar. Yani kalp bu kadar önemsiz deðildir. "Kas katý" ve "dalgalýný verir" kelimeleri birleþik yazýlmalý. "Sevme organýmýz: Ceviz içi gibi, damarlý zarýnýn içinde çevresindeki zýrha sarýlýp, kývrýlmýþ yatan beynimizdir." "Diðer organlarýn sevgide cürümü, ustasýnýn talimatýna uyup; tezgâhýn tozunu alan, þalumayý yakan, aletleri toparlayan bir kuyumcu çýraðý kadardýr." cümleleri konuyu anlatma da çok etkili olmuþ. Ellerin aðarmasýn.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Savaþýn Gerçek Tadý
Köþeli Karpuz
Geç Kalmýþ Bir Bayram Ýlaný

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Karþýlýksýz Aþk [Öykü]
Þehir, Dað ve Çocuk… [Öykü]
Bankamý Boynuzladýlar [Öykü]
Bu Þehir [Öykü]
Obur Öküzler [Öykü]
Güldemdekiler 2 [Öykü]
Türk Nikahlý Kuvvetleri Yönetime Elkoydu. [Öykü]
80'ler Okan Bayülgen Hakký Devrim ve Ötekiler [Eleþtiri]
Güldemdekiler 1 [Eleþtiri]
28 Yýl Önce 28 Yýl Sonra [Eleþtiri]


Hardal Biber kimdir?

Ferrari'si Olmadan Bilge Olmaya Soyunan Taksi Þöförü.

Etkilendiði Yazarlar:
Voltaire, V.Hugo, K.Marks, Netekim Kenan


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hardal Biber, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.