..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünya hiçbir padiþaha kalmadý, sana da kalmayacaktýr. -Nizamî
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Eralp Elli




16 Haziran 2006
Ütopya Peþinde  
Eralp Elli
Bu anýmý yazarken biraz da günümüz sosyal düzenini eleþtirme imkaný buldum


:BBDB:
Uzun zamandýr seyehat etmiyordum, Finlandiya'ya yaptýðým bu seyehat gerçekten cok güzel geldi. Hem uzun zamandýr gitmediðim Helsinki'yle hasret giderdim hem de ikinci evim gibi olan bu þehirde dostlarýmla görüþme þansýný yakaladým. Aslýnda bu bir tatil deðildý. Üstelik iki günü haftasonuma gelen kýsa bir iþ gezisi idi. Oda yetmezmiþ gibi ek sefer koyulan uçaklarala çok uzun ve yorucu bir yolculuk yaptým. Ama ne olursa olsun son bir kaç haftadýr kapitalizmin çarklarý arasýna bütünüyle sýkýþan varlýðýma bir nebze olsun nefes aldýrmak çok iyi geldi. O sebeple, bu yazým biraz sosyal içerikli olacak!
Karl Marx 1848'de Engels ile birlikte "Komünist Manifesto" yu yazdýðýnda, eminim bizlerin þu halini tahmin etmemiþti bile. Gelgelelim o devirde Avrupa'da iþçilerin hali acýnacak durumdaydý. Ücretlerin düþüklüðü, calýþma ortamýnýn zorluðu, uzun calýþma saatleri bir yana ya ücretlerini alamýyorlar, ya da içki karþýlýðý alýyorlardý. Þimdi ücretlerimizi içki karþýlýðý almýyoruz, bu doðru! Ama sattýðýmýz fizik ve zihin gücü yanýnda ruhumuzu ele geçiren bu düzenin her gün beni kemirdiðini içten içe hissediyorum. Daha fazla kar etmek isteyen kurumlar rekabet yüzünden fiyatlarý çok arttýramadýðý için maliyetleri kýsmaya devam ediyorlar. Bu da en basitinden benim gibi enayileri daha cok calýþtýrmakla mümkün oluyor.
Marx 19 yy. ortasýnda kapitalist düzenin zaman içerisinde kendi kendini yok edeceðini öngörmüþtü. Rekabet ortamýnda yaþayabilmek için Burjuvanýn yani iþletme sahiplerinin maliyetleri kýsacaðý, bunun proleter kesimin daha fazla sömürülmesine yol açacaðý idi. Tabi ayný adýmlarýn rakipler tarafindan da alýnmasý sonucunda daha az iþ gücüne ihtiyaç duyulmasý bu da çalýþan kesimin iþe yabancýlaþmasýna sebep olacaktý. Bunun neticesinde sosyal problemlerin artacaðýný, ortaya çýkan krizlerin kapitalizmin kendi sonunu getireceðini öngörmüþtü. Bu teori belki de gerçekleþecekti. Ama o zaman sanayi devrimi daha dev adýmýný atmamýþ ve tüketimini tetikleyen seri üretim baslamamýþtý. Bu atýlým kapitalizme yeni bir yol açtý. 2.dünya savaþý sonrasý soðuk savaþ döneminde tam savaþý kaybediyorken, 1980 sonrasý teknolojik geliþme ile hýz kazanan globalizmle beraber 1991 yýlýnda, rakibi komünizmi can evinden vurdu. Zaten öncesinde evinde kaynaklarýný ve ucuz iþ gücünü yitirmiþ olan firmalar yemyeþil ovalara salýnan sürüler gibi teker teker önüne açýlan ülkeri sömürmeye baþladý. Komünizmi kolay kolay bir daha ortaya çýkmamak üzere yere serdi. Bildiðiniz üzere bizde 1981 yýlýnda resmi olarak kutlanmasýna son verilen Ýþçi Bayramý (bizde Bahar Bayramý olarak anýlýrdý) avrupanýn bir çok ülkesinde bunca meþaketli yýlýn anýsýna hala deðerli bir resmi bayramdýr. Onca mücadelenin anýsýný insanlara hatýrlatmaktadýr. Özellike Ýtalya, Fransa ve Almanya’da çalýþanlarýn önemli sosyal haklar edindiði bu bayram azýnlýktaki Komunist partilerin öncülüðünde çoþkuyla kutlanýr.
Finlandiya’da bu bayramý kutlayan ülkelerden biridir. Burada da çalýþanlar çok önemli sosyal haklar edinmiþlerdir, ama burada biraz daha farklý kutlanýr. 1 Mayýs “Wappu day” olarak anýlmaktadir. Helsinki sokaklarýnda iþçi haklarý hakkýnda sert konuþmalar, sokak yürüyüþleri yerine, parklarýn her bir köþesine sýzmýþ sarhoþlarýn usta jimnastikçilere nazar edercesine esneklikte uyuma þekillerini görürsünüz. Evet gercekten cok ilginç!

Kadýn erkek ülkenin büyük bir coðunluðu sarhoþ olup yýkýlana kadar içerler. Hele bu sene olduðu gibi 1 Mayýs'in haftasonu ile birleþtiði yýllarda ise bu kutlamalar hafta sonunda yayýlýp bir þenlik :) havasýna döner. Bunun sebepleri, acaba Marx' ýn isyan ettiði gibi maaþlarý içki ile ödeme geleneðinin günümüze bir yansýmasý mý diye buradaki arkadaþlarýma sordum. Aldýðým cevap tahminlerimin tam aksineydi. “Wappu” gününü anlamak için, burada bir kýþ geçirmem gerektiðiydi. O zaman bu günün uzun ve karanlýk bir kýþ sonrasý insanlarýn hayata tekrar sarýlmasý ve bunu kutlamasý olduðunu anladým. Anlayacaðýnýz buradaki Ýþçi bayramýnýn bir zamanlar bizde de kutlanan Bahar bayramýndan baþka bir þey olmadýðýný öðrenmiþ oldum.
Bildiðiniz üzere Marx’dan sonra sosyalist hareket Sosyal Demokrasi ve Leninizm olarak ikiye bölündü. Ilýmlý yaný olan sosyal demokrasi özellikle kuzey ülkelerinde oldukça fazla yandaþ buldu. Özellikle soðuk savaþ döneminde komünizmin baskýsýný en çok hisseden kuzey ülkesi olan Finlandiya, dönem içerisinde çok da mali zorluklar yaþamýþ da olsa sosyal demokrasiyi baþarýyla uygulamaktadýr. Sonraki yazýmda da detaylarýný belirteceðim üzere, gelir seviyesinin artýþýna paralel olarak yüzde elliler üzerine çýkan vergi oranlarý hükümetin yükümlüklerini getirebilmesine en önemli desteði saðlýyor. Ama gelir vergisi oranlarý bilinenin aksine çok fazla deðil! Ama bunun üzerine belediye, kilise, bezner vergiler de eklenince toplam vergi rakamý yükseliyor. Bizim vergi yükümlülüklerimizle onlar arasýnda bir uçurum olduðunu lütfen düþünmeyin. Bence Finlandiya’da ki en temel farklýlýk, ister þirket sahibi ister çalýþan olsun, toplumdaki her bir bireyin bu sorumluluðunu dürüstce ve sorumlukla yerine getirmesidir. Bizlerin her birinin içine iþlemiþ olan gelirini saklamak, az göstermek, ödemeleri geciktirmek ya da ödememek gibi kavramlarýn orada herhangi bir anlamý yoktur. Gerçekten çok dürüsttürler. Akýllarýndan herhangi bir hinlik geçmez. Sonunda bu ödediði paralarýn yine kendisine çalýnmadan geri döneceðini, gerektiðinde haklarýný da sorabileceklerini bilirler. Ýstedikleri takdride yan komþusunun ne kadar vergi ödediðini her bir vatandaþa eriþimine açýk olan vergi raporlarýndan takip edebilirler. Devlete ödeyeceði yükümlükleri nasýl azaltabileceðini düþünen biz Türkler için bu tip erdemleri kavrayabilmek biraz zordur.
Thomas More’un 1515’de yazdýðý Ütopya isimli kitabý duymuþ, belki de okumuþsunuzdur. Ýlk olarak onun tarafýndan betimlenen “yok” devlet daha sonra Campanella, Francis Bacon gibi bir çok yazar tarafýndan daha hayal edilmiþtir. Sýnýf ve cins farkýnýn olmadýðý, her kesin barýþ ve huzur içerinde yaþadýðý, eþitlikçi, paylaþýmcý bir düzen hülyasýný, hepimiz ister ve dileriz. Böyle bakýldýðýnda ileride oluþmasýný hayal ettiðim Birleþik Ýnsanlýk Realitesi’ne ya da Ütopya’ya en yakýn ülkerden biri de Finlandiya’dýr ve diðer Ýskandinav ülkeleridir. Eðer bu hayali gerçekleþtirmek isterseniz, More’un hayal ettiði ýlýman iklimdeki ada yerine, buranýn soðuklarýyla ve karanlýkta geçen aylarý ile yaþamaya alýþmalýsýnýz.
Kimilerine göre Marx’ýn komünizmi de bir ütopyaydý. Bireylerin egosu, statü beklentileri bu rüyanýn gerçekleþmesine hiç müsade etmedi. Ýnsanlar ve toplum hep kolay olaný, bencilliði seçti, hep önce kendini ve kendi cebini kolladý. Neticesinde kapitalizm tüm dünyayý kontrolü altýna aldý ve her bir sistemin bir baþkasýný sömürdüðü emperyalist düzenle bizi karþý karþýya býraktý. Komünizmde, dinlerin baskýsýndan uzak, gelirin ve emeðin adilce paylaþýldýðý bir ülke hayal edilmiþti ve ne kadar ilginçtir ki günümüzde sadece bir ada devlet bu hayali gerçekleþtirdi. Bu More’un mu, yoksa Marx’ýn mý ütopyasýydý? O kadarý bilinmez ama belki de çok deðil sadece lideri kadar yaþayacak bir ütopya! Bu ülkede baþka bir yazý da!


Eralp Elli
21.05.2006
Helsinki, 13:30
www.eralpelli.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Temenniler Yeter mi?
Tutkular Ah O Tutkular!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Artýk Vazgeç Sayýn Baykal

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
O Bana Dedi ki [Þiir]
Kýzým [Þiir]
Aðlayan Gözler [Þiir]
Evrenin Gizemi [Þiir]
Beni de Bekleyin! Geleceðim [Þiir]
Zaman [Þiir]
Bir (1) [Þiir]
Gündüz Geceye Yanarken [Þiir]
Koþunca [Þiir]
Kara Delik [Öykü]


Eralp Elli kimdir?

Kendini Bilmek! Ben kimim? Hepimiz çokca sormuþuzdur bu soruyu kendimize, hele benliðimiz yerine geldikten sonra yavaþ yavaþ yaptýklarýmýzý ve hayatýmýzý sorgulamaya baþladýðýmýzda gelmiþtir bu sualler. Ben kimim ve burada ne yapýyorum? Kimimiz daha bütünsel bakmýþtýr kimisi bireye, kendisine odaklanmýþtýr. Ben de hala bu soruyu kendime soruyorum, sürekli olarak kendimle ilgili bir þeyler öðrensemde hala cevaplayamadýðým bir çok soru var! Ne muhteþem paradoksal bir coþkudur o. Bütün ömrün boyunca bilmek için çabalarsýn ne olduðunu, gelgelelim tam bulduðunda da artýk dünyadan ayrýlýrsýn. Soracaksýnýz coþku nerede! Benim için bir coþku o, çünki ölüm buradan ayrýlma ve yeniden doðma vakti, ondan korkmak yerine aksine sevgiyle karþýlýyacaðým gerektiðinde. Yaþam zaten kendinde bir heyecanlar silsilesi, bir çok imtahanlar, iniþler ve çýkýþlarla dolu. Duygularýn bize yaþattýðý bir fantezi, seyretmekten çok oynamasý keyifli. Þimdi burada kendimle alaklali bir kaç tane kronolojik detay vermek gerekebilir ama istemeyin, dizginleyin merakýnýzý, benim nerede doðduðumun, nerede yaþadýðýmýn, ne okuduðumun, nerede ne kadar yýl hangi pozisyonda çalýþtýðýmýn size ne faydasý var? Varsa yoksa gidip benim detaylarýmý kendiniz ile yok bir baþkasý ile karþýlaþtýrýp, “haa bu ortamda yaþamýþ, ama hayattan ders almamýþ” “o okulda okumuþ ama, tecrübesi zayýf”, yok “iyi fimalarda çalýþmýþ ama yurt dýþý tecrübesi az” diye yorumlar yapacaksýnýz, yok belki de tamamýný çok beðeneceksiniz ya da hiç beðenmeyecek ama belki de kýskanacaksýnýz! Belki de bazýlarýnýz yürekten destekleyecek, katýlmak isteyecekler. Ben kendimi daha tanýmamýþken, ve siz beni tanýmadýktan sonra bunca mukayesenin hepsi nafile olacak. Sonunda ben Benim ve Kendimim, bir baþkasý da öyle. Ýkimiz elma deðiliz ki karþýlaþtýralým, ki bu elma için de bu pek mümkün olmasa da. Bir tek gerçek var! Ben senden ne kadar farklý olursam olayým, bir o kadar bütünseliz, yani aslýnda bir baþka perspektifte veya düþünce Aynýyýz, yani Biriz. Her karþýlaþtýrdýðýnda bulduðun farklýlýklar, hem bizim bütünselliðimizi hem de bir o kadar senin zihninde zedelemekte. Býrakalým onlarý yakayalým aný, tadýný çýkaralým yaþadýklarýmýzýn, ne kadar çirkin ya da güzel olsa da, alalým alacaklarýmýzý, açalým yelkenleri alabildiðince çok imkan versin dolaþtýðý gibi limanlarý teknelerin. En sonunda ne yaparsak yapalým, noktalayacaðýz buradaki hayatý, aman dikkat edelim, “baþkasý için kötümüz düþüncede, sözde ve fiilde az olsun, vidanýmýz aþkýmýz bol olsun”. Ýþte ben buyum! Tanýdýk geldi mi :)


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Eralp Elli, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.