..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mermere sýkýþmýþ bir melek gördüm ve onu özgürlüðüne kavuþtuncaya dek mermeri oydum -Mikelanjelo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > Ramazan Yavuz




30 Mayýs 2006
Hayatýn Cilvesi  
Ramazan Yavuz
Gözümü hayata açtýðým zaman daha çok küçüktüm. Övgüler Allah’adýr ,kula övgü olmaz ama bazen de ister istemez kiþiler ister istemez övgülere maruz kalabilir. Hiçbir zaman kendime övgüler yaðdýrmayý da sevmem,ama bunlarý anlatýrken de ister istemez övgüye maruz kalacaðý


:AGGI:

Gözümü hayata açtýðým zaman daha çok küçüktüm. Övgüler Allah’adýr ,kula övgü
olmaz ama bazen de ister istemez kiþiler ister istemez övgülere maruz kalabilir. Hiçbir zaman kendime övgüler yaðdýrmayý da sevmem,ama bunlarý anlatýrken de ister istemez övgüye maruz kalacaðým.
1966 Ocak ayýnýn yedisinde dünyaya gelmiþim,gözümü dünyaya o zaman açmýþsam da asýl olarak dört yýl sonrada hayata gözümü açtým, nasýl olur bu iþ derseniz, 70 li yýllarýn en baþýndan bu güne kadar süregelen hafýzamda kendi yaþantýmýn bizzat canlý hayalleridir. Asla anlatýlanlardan etkilenerek yaþanmýþ gibi hafýzada oluþan hayaller deðildir. Bazý kiþiler vardýr ki çocukluklarýný anlatýrken bazý þeyler o kadar ilginçtir ki anlatýlamaz. Kiþi anlattýðý olayý anlatýrken , yaþadýðýný zanneder. Çünkü ona o olay anlatýlýrken veya birileri konuþurken hayal ederek onu yaþamýþ gibi olur. Oysa ki anlattýðý olay olduðu zaman o kiþi daha beklide dünyaya gelmemiþ yada daha kundakta bebektir.
Çocukluðumda oldukça zeki ve bir o kadarda afacandým , yaramazlýklarým tüm mahalle tarafýndan bilinir ve ona göre tedbir alýnýrdý. Ablalarýmýn okula gidiþleri dolayýsýyla daha dort yaþýnda mýsýr taneleriyle okuma yazmayý çözmüþtüm. Çok garip bir yapým vardý ,ablalarýmýn koyunlarýnda onlarýn anlattýklarý masallarý dinlerken kendi kendime bir dünya oluþuyordu zihnimde. Tabi o zamanlar televizyon yoktu , daha deðiþik bir muhabbet ortamý vardý. Küçükler kendi köþelerine çekilir masallar oyunlar oynarken büyüklerde kendi köþelerinde ayrý bir dünya içinde yaþarlardý. Çok mükemmel bir tablosu vardý o zamanlarýn, küçüklerle büyükler arasýnda net bir çizgi vardý . hiçbir kimse bu çizgi aþamaz aþtýðý zamanda gerekli cezayý alýrdý. Edep vardý ,bir örnekle kýsa olarak geçecek olursam , küçükler büyüklerin yanýnda çay içmez ve arkalarýný dönüp oturmazdý. Bu arka dönüp oturmanýn karþýlýðýnda aldýðým bir cezayý asla unutamam. Babam bana yeni bir kazak almýþtý pazardan okadar çok sevinmiþtim ki anlatamam, hemen kazaðý giymiþ zevkini çýkartýyordum ve de oldukçada sevinçliydim. O sevincin etkisiyle olacakki babamlara arkam dönük oturmuþum. Senmisin arkasýný bize dönen eline aldýðý gibi kazakta gitti , yediðim sopaya deðil kazaða halen yanarým.
O zamanlar evimizin aþaðýsýnda hafif bayýr bir kum bahçe vardý. Þu an sel sularýnýn getirdiði çamurlarla eski yamaçlýðý kalmadý dümdüz oldu. Orda çok oynardým küçükken. Kocaman yabani otlar vardý,bahçe kullanýlmadýðý için yabani otlar tarafýndan istila edilmiþti .yukarda büyük bir düzlük ve düzlüðün bittiði yerdede yamaç baþlardý,yamacýn tam baþýndada büyük bir tut aðacý vardý .tut aðacý oldukça büyüktü bir dalýndada salýncak vardý. Yamaç yere doðru salýnýrken inan okadar sevinçli oluyorduki insanýn içi gidiyordu bir an. Çoðu kez düþerdik bu þalýnçaktan otlarýn ve ýsrgan otlarýnýn içine, çoðu kez de vucudumuza batan çalýlar olurdu. Koþarak salýncaða giderken yalýnayak bacaklarýmýz tut aðacýnýn köküne vurur ayak parmaklarýmýz yara olurdu, okadar büyük yaralardýki anlatýlamaz,ama tez unuturduk. Gördüðümüz yýlanlar olurdu bazen üzerlerine basardýk, korkudan ödümüz patlardý. Çok güzel yýllardý onlar.
Gün geçti büyüdük artýk , o atlarý geçtik boy olarak ama asýl otlarla,ýsýrganlarla karþýlaþtýk. Hele yýlanlar inanýlmayacak kadar çok.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Ramazan Yavuz kimdir?

1967 samsun doðumluyum. Bir ömrün soluklarýný ruhunda eriten, sancý yüklü þair


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ramazan Yavuz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.