..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan gülümsemeyle gözyaþý arasýnda gidip gelen bir sarkaçtýr. -Byron
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Ali ÞAHÝN




6 Mayýs 2006
Cumok Kastamonu Konferansý Ýzlenimleri / Ali Þahin  
Bir konferanstan izlenimler, notlar, düþünceler....

Ali ÞAHÝN


CUmok ve ADD'nin Kastamonu Etkinliklerinden Ýzlenimler... Duygu ve Düþünceler...


:BDFI:
CUMOK KASTAMONU KONFERANSI ÝZLENÝMLERÝ / ALÝ ÞAHÝN

“...Ýnsan olan vatanýný satar mý
Beyler bu vatana nasýl kýydýnýz?..”
Nâzým Hikmet


"Sen Gelmezsen Bir Eksiðiz" sloganý ile çaðrýsý yapýlan Kastamonu CUMOK’ UN 3. etkinliði Mustafa Yýldýrým’ýn konuþmacý olduðu “Büyük Ýþgal Planý ve Savaþým” konferansý A.Ü. Kastamonu Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonu’nda yapýldý, 07 Nisan 2006 Cuma günü saat 14.30- 18.00 arasýnda.

Konferansýn açýþ konuþmasýný yapan Kastamonu SSK Hastanesi eski Baþhekimlerinden Ahmet Zafer Ergün, Cumhuriyet gazetesinin iki kýrmýzý çizgisi bulunduðunu; Bunlardan ''Birincisinin ülkenin bölünmez bütünlüðünü korumak, ikincisinin ise büyük Atatürk' ün kurduðu laik Türkiye Cumhuriyeti'ni devam ettirmek.“ olduðunu vurgulayarak, Mustafa Yýldýrým’ý tanýttý kýsaca. Denizli’nin Selcan köyünde doðmuþ 1948’de.ODTÜ Elektrik Mühendisliði’ni (1971) bitirdikten sonra SEKA ve TEK’nda ayrýca çeþitli kurum ve kuruluþlarda uzman araþtýrma mühendisi ve yönetici olarak çalýþmýþ, EMO’nýn çeþitli komisyonlarýnda ve Ýstanbul Þubesi yönetim kurulunda görev almýþ, Türkiye Ulusal Enerji Sistemi ile ilgili makaleler yayýnlayarak ulusal elektrik programýnýn yok edilmesine karþý savaþým vermiþ.

“Ulusal tarihin dýþardan desteklenen gri propaganda çerçevesinde çarpýtýlmasýna karþý, yerinde araþtýrmalarla Baðýmsýzlýk Savaþý’nýn halk direniþini konu alan belgesel öyküler” yazmýþ.

Ortadoðu’nun yeniden iþgaline karþý bir uyanýþ saðlamak için 1918 iþgal saldýrýsýnýn son dönemini ve Ortadoðu tarihini araþtýrmýþ, konusunda bir ilk olan “58 Gün- Mustafa Kemal ile Filistin'den Anayurdun Daðlarýna” (Belge Roman, 2004) adlý belgesel romanýnda Mustafa Kemal’in iþgale ve teslimiyete karþý direniþini yeniden örgütleniþini yazmýþ, bu romaný yeni belgeleri, fotoðraflarý ve haritalarýyla birlikte Ulus Daðý Yayýnlarý (UDY) tarafýndan yeniden yayýnlanmýþtýr.

ABD’nin “Uluslararasý Din Hürriyeti” senaryosu kapsamýnda Türkiye’de gerçekleþtirilen 1999-2000 yýlý operasyonunu konu alan dizi yazýsý 2000 yýlýnda yayýnlanmýþ ”Project Democracy” operasyonunu da 2000-2001 arasýnda çeþitli dergilerde yayýnlamýþ, bu belge araþtýrmasý engelleri aþarak ancak 2004 yýlýnda ”Project Democracy - Sivil Örümceðin Aðýnda” (Araþtýrma 2004) adlý bir kitap halinde yayýnlanabilmiþ.

“O Eski Þarký” (Þiirler, 2004) adýyla yayýnlanan kitabýndaki þiirlerden bir bölümü Fransýzca’ya çevrilerek Genese / Olusum (Nancy) dergisinde yayýnlanmýþ. M. Yýldýrým, Anadolu’nun çeþitli gazetelerinde haftalýk makaleler yayýnlayarak ve konferanslar vererek baðýmsýzlýk savaþýmýný sürdürmektedir,.(1) “Ýþte bu konferans da bu çalýþmalardan biridir” diyerek Mustafa Yýldýrým’ý kürsüye davet etti Ahmet Zafer Ergün.

Konuþmasýna çeþitli Kastamonu gezilerinde edindiði izlenimlerle baþlayarak Kastamonu’nun ve Kastamonulularýn “ Ulusal Baðýmsýzlýk Savaþý’ndaki yerini vurgulamýþ; yukarýda deðinilen araþtýrmalarý ýþýðýnda ve Samim Kocagöz 2002 Edebiyat Ödülü’nü de alan romaný “Ulus Daðýna Düþen Ateþ” (Roman 2002,) ile “58 Gün- Mustafa Kemal ile Filistin'den Anayurdun Daðlarýna” (Belge Roman 2004), kitaplarýnýn mekanlarýnda, O kahramanlarla birlikte gezdirdiði izleyicilerin “Aydýnlanma Ateþini” diri tutmaya çalýþtýðý konuþmasýna baþladý Mustafa Yýldýrým.

M. Yýldýrým bizi; Taif, Ýskenderiye, Tulkerim, Cenin, Nasýra, es-Salt, Rayak, Baalbek, Halep, Katýma... gibi bize çok yakýn ve bir o denli de uzak kentlerde dolaþtýrarak 14 Eylül 1918'de Ýskenderiye'nin dar sokaklarýnda baþlayan 58 günlük yürüyüþün duraklarýndan geçirerek bir þiirinde:

"...eski zaman þeyhlerinin/sona ermesin diye saltanatlarý/ve kurulacak diye petrol ziftine bulanmýþ demokrasi/ölmemeli/buradakiler ve oradakiler"

diyen Mustafa Yýldýrým, Ortadoðu'nun son büyük iþgalini anlatýrken "Ulus Daðýna Düþen Ateþ"i tutuþturan kývýlcýmý Filistin vadilerinde buluyoruz. Akdeniz kýyýlarýndan Tukan þatosuna yürüyoruz, Gerizim daðýnda Samarit kýzý güzel Asu'nun sevda çýðlýðýný duyuyoruz hep birlikte... (CK,30.09.2004)

Oralardan da alýp izleyicileri… Demirci, Simav, Gördes, Kula, Gediz... Yurdumuzun, Kurtuluþ Savaþýmýz’da en çok acý çeken topraklarýna doðru yolculuða çýkarýyor... Bu topraklarý, her þeylerine göz koyan düþmana ve iþbirlikçilerine karþý ölümüne savunan insanlarýmýzla; 'Asker' Makbule, Küçük Halil Efe, Parti Pehlivan, Ýbrahim Ethem Bey, Dudu Kadýn’la tanýþtýrýyor... Mustafa Kemal'in isimsiz neferlerini; kurtuluþumuzun destanýný, sevdalarý, acýlarý, gözyaþlarý, kanlarý ile yazan büyükbabalarýmýzý, büyükannelerimizi yeniden yad ediyoruz...

Mustafa Yýldýrým iyi bir araþtýrmacý-yazar olduðu kadar iyi de bir konuþmacý... Üç buçuk saate yaklaþan konuþmasýnda sigara molasý bile vermeden bir uzun yürüyüþe çýkardý bizi…Yýllarca uðraþarak uzun araþtýrmalar sonucu ortaya koyduðu yapýtlar ýþýðýnda bizleri O mekanlarda O kiþilerle birlikte dolaþtýrarak, yeniden Kuvay-i Milliye ateþini yakýyor, izleyenlerin içinde, sarsýcý, sürükleyici ve gerçeklerden damýtýlmýþ bir roman olan “Ulus Daðýna Düþen Ateþ”le yaptýðýný konuþmasý ile yapýyor bu kez… ( CK, 23.05.2002)

“Sivil Örümceðin Aðýnda” her gün yeni ilmikler örülürken, görüldü ki; gizli iþgal, önünde sonunda, askeri iþgale dönüþecektir. Askeri iþgaller sanal olamaz ve saldýrýlara, fantezilerle kurgulanmýþ savaþ kitaplarýyla karþý konulamaz. Yüreklerinde özgürlük ve baðýmsýzlýk ateþi sönmeyenler, yeni saldýrýya karþý direneceklerdir… Bu direniþ, geçmiþin savaþ yöntemlerini örnek alacak ve o günlerin baðýmsýzlýk ruhunu günümüze taþýyacaktýr.

“aðlama kumru kuþu
kýrdýysa yavrun yað þiþesini
kýrkýna varmýþ çocuklar
seni ansýn diyedir
sen ak çýnarlarda
ben toprak damlarda yaþýyoruz
ve hüznümüze þaþýyoruz”


***

"Halima Kaptan" romanýyla Rýfat Ilgaz, Þile-Aðva açýklarýndan ve Sivastopol'dan mermi çeken gemicileri anlatmýþtý. Yýldýrým da düþman gerilerini anlatarak Kurtuluþ Savaþýmýzýn ýrmak romanýnýn oluþumuna önemli bir katký saðlýyor. Þimdi sýra Ýnebolu-Ankara arasý ve cephelerdeki uðraþýlarý konu edinen romanlarýn daha da çoðaltýlmasýna geliyor. Eskiþehir'deki Ýnönü Savaþlarý Karargâh Müzesi'ni geçen yýl bir kiþinin bile gezmediðini gazetelerde okuduk. Çanakkale'ye yenilen Anzaklar geliyor. Biz (Kastamonulular dýþýnda) oturduðumuz yerden TV'de onlarý seyrediyoruz.

Yurdumuzun Batý yarýsýna daðýlan þehitliklerimizin yanlarýndan okumuþ yetiþkinlerimiz ve çocuklarý tatile giderken hýzla geçiyorlar. Bu ne iþtir, bu ne duygusuzluktur... Oysa her düzeydeki okul programlarýmýzýn amaçlarý arasýnda "Milli, manevi, ahlaki, içtimai vb." sözleri baþta geliyor. Gençlerimizin, çocuklarýmýzýn bayramlarý törensel boyutlarýyla deðil; doyurucu içerikleriyle kavrayarak kutlamalarýný, yüreklerinde anlamlý coþkular yaþamalarýný bu tür çalýþmalarla saðlayabiliriz. Böyle bir romanýn ortaya çýkmasý için öncelikle ulusal kurtuluþçu bir yüreðe gereksinim var.

Kalpaksýz Kuvayý Milliyeciler’den M. Yýldýrým bu yüreðiyle sabýr dolu titiz araþtýrmasýný kaynaþtýrarak zoru baþarmýþ. Dikkatimizi o günlere yeniden çekerken güzel bir örnek oluþturmuþ. Eline, yüreðine, beynine saðlýk sevgili Yýldýrým. Ulusal Kurtuluþ Savaþýmýza iliþkin yeni romanlar bekliyoruz usta kaleminizden.” ( CK, 08.08.2002) diyen Mehmet Saydur’un kitabý (2) üzerine Cumhuriyet Kitap’ta (CK) ilk eleþtiriyi yazdýðýna, Saydur’un bir Kastamonulu olduðuna, yine bir Kastamonu gezisinden de bu roman için esinlendiðine yer verdiði konuþmasýnda Kastamonu ile ilgili küçük anekdotlara da yer vererek bunlarý her konuþmasýnda vurguladýðýný belirtti.

Ulus Daðý yurdun baðrýnda adý "Ulus" olan gerçek bir daðdýr. Ýþgal Ulus Daðý ve çevresini de içine almýþtýr. Ýhanet edenler etmiþ, iþgalciye katýlmýþ, hatlar belli olmuþtur. Ulus Daðý ve çevresinde Mustafa Kemal'in görevlendirdiði Ýbrahim Ethem, eski askerlerden, halktan oluþan bir gerilla kurar. Ýþgalciyi yýpratan bu gerçek savaþçýlar, halka güven verir, cephelerdeki ulusal orduya soluk aldýrýr. Yakýcý sevdasý ile savaþýmý birleþtiren genç kýzýn savaþý da gerçektir .

Baðýmsýzlýðýn gün be gün yitirildiði bu günlerde kurtuluþ yolunu gösteren romanýnýn kahramanlarýna da deðinen izleyicin sabrýnýn zorlanmadýðý uzun ve ilgi çekici konuþmasýný; On dokuz yaþýndaydý Gördesli Makbule. Ulus, Alaçam, Seydan daðlarýnda; karlarda ve fýrtýnalarda, içinde büyüyen isyan ateþiyle savaþtý… Onun karasevdasý olmasaydý; özgürlük de o kadar deðerli olamazdý! Diyerek bir þiirinden bölümle baðladý.

”Kara günler yeniden gelip çattý…
Korkuya yer yok!..
Yýlgýnlýk hiç gerekmez!..
Nihayetinde, Ulus Daðý’na çýkýlacak!
Ve yine bir ateþ yakýlacak!..”


________________________________________________________________________
(1, 2) Mustafa Yýldýrým, Ulus Daðýna Düþen Ateþ, Roman, 2004, (Ýlk Basým: 2002 / Samim Kocagöz 2002 Edebiyat Ödülü), 330s.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Kýrlangýç Yýldýzý" ve Leyla Þahin
Emeklinin Günlüðü'nden
Þiir Yazmanýn Güçlüðü Üzerine


Ali ÞAHÝN kimdir?

Kültür, Sanat, Edebiyat ve Eðitim konularý baþlýca ilgi alanlarým. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Toplumcu-gerçekçi yerli- yabancý þair ve yazarlar


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ali ÞAHÝN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.