..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak ne güzel þey be kardeþim. -Nâzým Hikmet
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sinema ve Televizyon > Ömür Ýsfendiyaroðlu




11 Nisan 2006
Yine mi Pazartesi?  
Ömür Ýsfendiyaroðlu
“Ne @#!* Biliyoruz ki” bize daha olumlu sorularý sormamýzý saðlayan hatta filmden çýktýktan sonra bile kendimiz “Alice Harikalar Diyarý”ndaki bir kahraman zannetmemize yarayan bir belgesel yapýmýn kendimce yorumlarý


:BCEG:
Sabah uyanýyoruz. Ýlk düþündüðümüz bugünün ne kadar güzel bir gün olacaðý yerine yetiþmemiz gereken toplantý ya da sorun haline getirdiðimiz ne giyeceðim sorusu? Bir önceki gün herhangi bir kiþisel geliþim, Osho, felsefe kitabý okumamýþsak muhtemelen olumlu bir etki içerisinde uyanmýyoruz.

Hele bir de Pazartesi ise!

Ýþte “Ne @#!* Biliyoruz ki” bize daha olumlu sorularý sormamýzý saðlayan hatta filmden çýktýktan sonra bile kendimiz “Alice Harikalar Diyarý”ndaki bir kahraman zannetmemize yarayan bir belgesel yapým.

Biraz kurmaca öykü, biraz 'konuþan kafa'lardan bilim ve felsefe, biraz animasyon. Film bir belgesel tadýnda olmasýnýn yanýnda öyküsel tarafýnda, kocasýnýn kendisini aldatmasýyla büyük bir depresyon geçirmeye baþlayan fotoðrafçý Amanda (Marlee Matlin) var. Amanda mesleðinden ve hayattan giderek soðumakta ve anti depresanlarýn içinde boðulmakta olan bir kadýn. Günümüzde birçok insanýn yaþadýðý depresyon sorununu yaþayan Amanda hayatla ve insan iliþkileriyle ilgili tüm deðerlerini, bildiðini sandýklarýný sorgulayacaðý bir tür maceranýn içinde buluyor kendini. Belki de hepimizin zaman zaman karþý karþýya kaldýðý sorularla örgülü bir macera.

Amanda sýkýcý gördüðü hayatýný yaþayýp giderken,aralarýnda fizikçi, ilahiyatçý, biyolog, nörolog ve psikologlarýn bulunduðu bir grup bilim adamý, 'konuþan kafalar' biçiminde karþýmýza çýkarak Tanrý, hayatýn dengeleri, nörolojik süreçler üzerine türlü açýklamada bulunuyorlar. Ne @#!* Biliyoruz ki? / What the Bleep Do We Know?, ilginç noktalara deðinen, ancak içerdiði envai çeþit anlatým kanalýný kucaðýmýza býrakýp kaçan bir film. Evet film The Matrix hatta Vanilla Sky gibi kabullendiðimiz gerçeklerin arkasýnda baþka gerçeklerin bulunduðunu bir kez daha gözlerimizin önüne bu kez daha gerçekçi ayný zamanda eðlendirici biçimde gözlerimizin önüne seriyor.

Oscar ödüllü oyuncu Marlee Matlin’in baþrolünde olduðu yapýmda, dünyanýn önde gelen fizikçileri, nörokimyagerleri, hekimleri ve metafizikçilerinden 14 önemli isim, aydýnlatýcý olduðu kadar þaþýrtýcý bilgilerle izleyicinin karþýsýna çýkýyor. Etkileyici görsel efektler ve animasyonlarla da desteklenen film, türünün ilk örneði.

Sonuç; sadece bilgilendirmek ve düþündürmekle kalmayýp ayný zamanda eðlendiren, pozitif bir iz býrakarak izleyiciye yeni bir bakýþ açýsý getirebilen, son derece özgün bir yapým... Kuantum gibi detaylý bir konuyu iþlemesi açýsýndan bazý eleþtirmenler tarafýndan yetersiz bulunan film bana göre sadece bir belgesel olmamasý ve ulaþmayý hedeflediði geniþ bir kitleye ulaþmasý açýsýndan baþarýlý bir film. Belki de amaç biraz daha düþünmemizi saðlamak bir film bu konuda da ciddi olarak baþarýlý...


27.03.2006
Ömür Ýsfendiyaroðlu



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sinema ve televizyon kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Duymaya Vakit Bulamadýðýmýz Martý Çýðlýklarý
"Ben" Klimt
Sylvia Plath Nerede?
Casanova Aþýk
Akýl ve Yürek arasýndaki Gelgitler...

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mikado'nun Çöpleri
Bir Kelebeðin Ömür'ü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bulmaca [Öykü]
Pulkanatlý Öykü [Öykü]
Ýçinden bir isim tut [Öykü]
O Pity Pity Karamela Sepeti [Öykü]
Servi [Öykü]
Buluþma [Öykü]
Seni Seviyorum... [Öykü]
Maskeli [Öykü]
Sinek [Öykü]
Düþmek [Öykü]


Ömür Ýsfendiyaroðlu kimdir?

Kiþiliðimin tam anlamýyla gitmek istediði yoldan gitmek ve bunu yaparken de baþkalarýnýn bam tellerine dokunabilme isteði çoðu zaman hissettiðim. Yaþamýmýn hiçbir evresinde yazý olmadan yaþayabileceðimi düþünmüyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her kitaptan, her satýrdan, her cümleden kýsacasý; yaþamýn sözcüklerinden etkilenirim


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömür Ýsfendiyaroðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.