..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Paranýz varsa toprak alýn. Artýk üretmiyorlar. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ýronik > ihsan alaittin bilgen




8 Nisan 2006
Þöhretli Yazar Olmanýn Formülü  
Ýlkokul yazý defterleri boyutundaki, içi boþ bu kitap çok satanlar listesinde yer almasa da; çok kazananlar listesi yapýlsa yýllarca en üst sýrada yer alýrdý.

ihsan alaittin bilgen


Bir pop þarkýcýsýnýn mutluluðun formülünü bulduðu gibi o da þöhretli bir yazar olmanýn formülü bulmuþtu: 4K, 1B.


:CHAF:
''Güncel olaný yakalamak önemliydi. Dalgayý zamanýnda yakalarsa o dalga, onu önüne kattýðý gibi, týrmanmak istediði zirveye taþýrdý.''     
     Yazýlarý hakkýnda profesyonel destek almak için gittiði ünlü editörün ‘standart tavsiye paketi’ bu sözcüklerle baþlýyor;''Önemli olan: Hedef kitlenizi saptamanýzdýr.'', diye devam ediyordu.      Ünlü dediðimiz editör,’Dünya basýnýnda bir ilk’, diye tanýtýmý yapýlan; seçici kurul baþkanlýðýný da yaptýðý amatör yazar yarýþmasýyla ilk kez adýný yazýn dünyasýna duyurmuþtu. Yazar adaylarý, oldukça ciddi paralar ödeyerek satýn aldýklarý içi boþ sayfalardan oluþan kitaplara, el yazýlarýyla eserlerini yazarak bu yarýþmaya katýlýyorlardý. Ýlkokul yazý defterleri boyutundaki, içi boþ bu kitap çok satanlar listesinde yer almasa da; çok kazananlar listesi yapýlsa yýllarca en üst sýrada yer alýrdý. Yarýþmada birinci olan yazarýn kitabý baþkaca para ödemesine gerek kalmadan yayýnlanacaktý.
     Bu ’büyük ödül’ amatör yazarlar arasýnda hezeyan yaratmýþ; yarýþmaya rekor düzeyde katýlým olmuþtu. Yarýþmaya; O, da katýlmýþ ancak üçüncü denemesinde de kitabý yeterince okunaklý olmadýðý için ‘eseri’ deðerlendirme dýþý býrakýlmýþtý.
     Gide gele ’dostça iliþkiler’ kurduðu; mizah kitaplarý basan bir yayýnevinin editörlüðünü de üstlenen giriþimci editörümüz yazdýðý mizah öykülerini yayýnevinde yayýnlamak için fazla ciddi ve düzeyli bulmuþtu.
     ‘Ýroni’ demeye kalkmýþ; editör:’’Ýronik, dediðinize bizde komik diyorlar. Ayaðý kayýpta düþene güleriz. Bizi güldüren þey karþýmýzdakini aþaðýlama isteðidir. Kim düþenin niye düþtüðünü irdeler ki. Düþene çüþ demek milli hasletlerimiz arasýndadýr.’’, demiþti.
     ''Doðru bir okur kitlesi seçerse sadýk bir okur topluluðu edinir; yazarlýðýn çetrefilli yollarýndan onlarý yanýna katar ilerlerdi.''
     Çocuk kitaplarý yazdý.
     ''Satýn alanlarýn okumak zorunda olmadýklarý kitaplardý, çocuk kitaplarý. Bu nedenle modalarý geçmiyor rahatça satýlýyorlardý.''
     Olmadý.
     ''Yaþý genç olsa, okur kitlesiyle birlikte olgunlaþmasý olanaklý olacaktý. Okurlarýyla birlikte, olgunlaþacak yaþý çoktan geçmiþti. Okur kitlesi eriþkin yaþýna gelene dek o, çoktan elden ayaktan düþmüþ olacaktý. Çocuk yazýnýyla adýný duyurmasýnýn bir mahsuru daha vardý. Ýlerde eriþkin kiþilere yönelik yazýlar yazmaya baþladýðýnda yazdýklarý, çoluk çocuk yazarýnýn elinden çýkma diye hafife alýnabilinirdi.''
     Gençlik sorunlarýný ‘tiye’ alan bir kitap yazarsa basabileceklerini söylemiþti deneyimli editör. Alternatif Ö.S.Y.S sorularý yazabilirdi.
     Yazdý da. Günlerce Lise ders kitaplarýný aktardý durdu. Ýki ayrý istasyondan ayný anda kalkan trenler, iþi gücü havuz doldurup, boþaltmak olan musluklar… Tarih ve Din Bilgisi dersiyle ilgili sorularý, test kitaplarýndan bire bir kitabýna kopyalýyor; trenli sorularýn altýna musluklu sorularýn cevap þýklarýný koyuyor, ‘komiði’ yakalýyordu.
     Kitabý bir ayda bitirdi. Editör kitabýný beðenmiþ: ''Rahat okunan bir kitap olmuþ þimdi sana bir yayýnevi bulmalýyýz.'', demiþti.
     ''Ama siz istediniz, ben yazdým. Basmayacak mýsýnýz?'', diyecek oldu. Editör:      
''Bizim bu alanda kontenjanýmýz doldu. Biz, ‘Yaþamý Islýklayan Sorularý‘ bastýk bile. Senin kitabýný basacak baþka bir kitapevi bulmalýyýz.'', dedi.
     Onu, Caðaloðlu’ unda asarý antika niyetine kalmýþ, fatura, irsaliye, Musiki cemiyeti yayýnlarýný basan bir basýmevine yolladý.
     Aylardýr tozu alýnmamýþ masasýnýn ayrýlmaz bir parçasýymýþ gibi duran; gözlüklü, saçý sakalý biri birine karýþmýþ yaþlý adam, daha basmasý istenen kitabýn bir sayfasýný bile okumadan:
30 -60 -90 vadeli senetleri önüne sürmüþtü. Senetleri, hayran bir okuruna kitap imzalýyormuþçasýna keyifle imzaladý. Ayýp olmasýn diye üzerinde yazan meblaða bile doðru dürüst bakmamýþtý. Arada dostluklar vardý! Tavsiye üzerine gelmenin faydasý buydu: Henüz ilk kitabýný bastýran bir yazara baþka türlü kim para verirdi ki!
     Masa adam:
     ’’Kapak tasarýmýný ve kapak baskýsýný sen halledeceksin’’, dedi.
     Ona baský ve tasarým için Ýran Konsolosluðunun arkasýndaki bir matbaayý salýk verdi. Kartvizitlikten kenarlarý sararmýþ bir kart çýkardý, arkasýna ‘‘Arkadaþa yardýmcý ol. Necmi Günbey’’ yazdý. Bu dünyada hatýrlý dostlar edinmek gibisi yoktu! Basýmevinden çýkarken Necmi Bey’in senetleri ona geri iade etmemesini kitap basýldýktan sonra vereceðine yordu.
     Ýran Konsolosluðunun arkasýndaki Favori Ofseti bulmakta zorlanmadý.
Basýmevi adýný, dört renkli ofset baský yapan, bir zamanlarýn dillere destan, baský makinelerinden almýþtý.
     Camekânlý bölmeyi ýsýtan tüplü sobanýn üstünde demlenen çaydan arka arkaya iki bardak içtiler. Sigara tablasý, kendinden beter tiryaki basýmevi sahibi, duvarda asýlý kartonlarý gösterip:
     ’’ Kitabýnýn kapaðýný sen seç’’, dedi.
     Duvarda prova baskýlardan kalma hurda kartonlar asýlýydý. Baklava, bisküvi kutusu, çay paketi olmaya niyetli renkleri kayýk kartonlara göz gezdirdi:
      ‘‘ Prezervatif kutusu yok mu’’, diye sordu. Kitabýnýn kapaðý erotik olsun istemiþti.
Basýmevi sahibi:
     ‘‘Bizde olanlar bunlar, seç bir tanesini.’’, deyip kestirip attý.
     Uygun yazý karakterini nüfus kayýt defterine benzer bir katalogdan seçti. Kitabýnýn adý üstte iki satýr, kendi adý altta tek satýr:
     ‘‘Yaþama Yan
Gelen Sorular
Yaman Yalçýn’’
     Kýzarmýþ, gevrek, fýstýklý minik baklava dilimlerinin üzerinde koyu yeþil, dolgun harfler cuk oturmuþtu.
     Bu sefer neden senet imzalamasý gerektiðini anlamasa da önüne uzatýlan senetleri imzaladý.
     Kitaplarýný ona teslim ettiklerinde þaþkýndý. Ne yapacaðýný bilmiyordu. Ortada ödemesi gereken bir sýra senet olduðunu anlamýþtý. Artýk kitabýný kendi imkânlarýyla basan baðýmsýz bir yazardý. Baðýmsýzlýðýn bedeli aðýrdý. Elinde satýp parasýyla senetlerini ödemesi gereken bir dolu kitap vardý.
     Editör, birkaç daðýtým firmasý önerdi. Kitabýnýn adýný duyduðunda kýzacaðýný düþünmüþtü; öðle olmadý. Memnun bile olmuþtu. ‘Yaþamý Islýklayan Sorular‘ adlý kitaplarýnýn ardýndan ‘Yaþama Yan Gelen Sorular’ adlý bir baþka kitabýn çýkmasýnýn kendi kitaplarýnýn satýþýný tetikleyeceðini düþünmüþtü.
     Daðýtým evleri kitaplarýna evet, senet sepet vermeye hayýr demiþlerdi. Eski bir okul arkadaþýnýn tavsiyesiyle korsan iþi yapan üç genç buldu. Kitaplarý gençlerin eline tutuþturdu. Okul önleri, Özel Dershanelerin kantinleri hedef kitlesini oluþturan gençlerle doluydu.
     Borçlanmak ona yaramýþtý. Senetlerin ilk partisini ödemiþ; kredisi artmýþtý. ‘Editör’ dostu sayesinde kitap basýmý konusunda engin bir bilgi birikimi edinmiþti. Tahsilâtta sýkýþtýrmadýkça korsancý gençler fena kitap satmýyordu.
     ''Piyasa þartlarýna uyarsa yeni kitabýyla gerçek bir çýkýþ yakalayabilirdi.''
     Korsancý gençlerin: ‘‘Haydi bastýr, haydi bastýr, haydi. Tam zamaný, tam zamaný þimdi.’‘ ara gazýyla çýkýþ kitabý: Vapurda Kalitesi Garantili Frikik Aþklar’ ý bastýrmaya karar verdi. Kitabýn adý dýþýnda her þeyi çoktandýr tamamdý. Kitabýna, ünlü editörle birlikte saptadýðý hedef kitlesinin tüm beklentilerini karþýlayacak bir ad koymuþtu. En yaygýn okuma alaný olan Þehir Hatlarý Vapurlarýný çaðrýþtýrmýþ, kalite düþkünü garantici, erotizmden hoþlanan okur kitlesinin dikkatini çekmiþ, kadýnlarýn okuma nedeni olan aþký anmýþtý. Böyle bir kitabýn satmamasý mümkün deðildi. Yeter ki satýþa ilk çýktýðý hafta, ünlü kitapevlerinin haftalýðý bilmem kaç dolardan tutulan göz alýcý raflarýnda yer alabilsin. Bu arada kendine fiyakalý da bir ad bulmuþtu:
     ’’ Yaman Yalar… Vapurda Kalitesi Garantili Frikik Aþklar’’ adlý kitabýn yazarýna cuk oturan bir addý bu.
     Yeni adý, bundan sonra yayýnlayacaðý kitaplara uymasa da olurdu. O, artýk müthiþ çýkýþ yapacaðýný umduðu bu kitabýn adýna yaraþýr kitaplar yazacaktý nasýl olsa.
     Raf parasý dediðin az para deðildi. Üstelik ardýnda güçlü, bu raflarý bir yýllýðýna kapatmýþ yayýnevlerinden biri de yoktu. Ortada þimdiki adýyla deðil de, bir baþka adla yayýnlanmýþ bir kitabý ve bu kitabýn yayýný sýrasýnda edindiði eþsiz bilgi birikimi vardý. Satýþý garanti olmadan hangi kitapevi onun kitabýna raflarýnda yer açardý ki.
     Ama O, bu sefer baþarmak zorundaydý. Çýkýþý mükemmel olmalýydý. Yayýncýlýk alanýndaki birikiminin verdiði güvenle Caðaloðlu’ undaki basýmevinin yolunu tuttu.
     Özellikle kitabýnýn baskýsýnýn özensiz, puntolarýnýn neredeyse hiç okunmayacak kadar küçük olmasýný istedi. Kapak problem deðildi. Üzerinde, kenarlarý kýrmýzýçizgili porselen tabaða oturtulmuþ, ince belli çay bardaðý resmi olan çay kutusu hurdalarý kitabýnýn kapaðýný için ideal seçim olacaktý.      
     Sonuç tam istediði gibi olmuþtu. Kitabýnýn daðýtýmýný üstlenen ekip, mevzi deðiþtirdi;
vapur iskelelerini kuþatmaya aldý. Satýþ gelirinin yarýsý onlarýn olacaktý. Hepsini isteseler vermeye razýydý. Hedef kitleyle arasýndaki iletiþimi saðlayan ‘korsancýlar’; yeni adlarýyla seyyar P.R’ larý, vapurda elinde kitabýyla görünen üç beþ zoka okur edinmesinin satýþlarýný arttýracaðýný salýk vermiþti. Vapurun yoðun olduðu sabah-akþam saatlerinde okuryazar kýlýklý birkaç atkuyrukluya kitaplarýný bizzat kendi elleriyle hediye etti.
     Baþka tezgâha gerek kalmadan bir haftada elindeki kitaplarýn yarýsý Kadýköy, Karaköy vapur iskelelerinin önündeki tezgâhlarda eritilmiþti. Çýðýrtkanlar, kitabý:
     ‘‘Yaman Yalar’ ýn son kitabý sadece 1 YTL’’, diye baðýrarak satýyorlardý. Kimse, ‘’Yaman Yalar kim? Vapurda Kalitesi Garantili Frikik Aþklar’ ý yazmadan önce hangi kitaplarý yazmýþ?’’, diye sormuyordu. Parasýný ödeyen kitabý hýzla göðüs cebine indiriyordu.     Planýn birinci bölümü baþarýyla tamamlanmýþtý. Topladýðý paralarla borçlarýný kapamýþ; sýra kitabýn ithal kâðýda özenle basýlmýþ ikinci baskýsýyla daðýtým evlerinin kapýsýný çalmaya gelmiþti. Kitabý, kitapevlerinden sorulmaya baþlamýþtý bile. Kim satýþý garanti ünlü bir yazarýn kitabýna hayýr diyebilirdi ki.
     Bir pop þarkýcýsýnýn mutluluðun formülünü bulduðu gibi o da þöhretli bir yazar olmanýn formülü bulmuþtu. 4K, 1B: Kendi Kitabýnýn Korsanýný Kendi Basýp; hem þöhret hem de servet çanaðýný doldurmayý becermiþti.
     
                                        

2006-KAYSERÝ.      





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýronik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dýþardakiler
Havlu
Senin Annen...
Harbi Polisiye

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aynan Benim...
Botlar
Þeytanmerdiveni
Pijamalarýn Yok Mu?
Homa Kuþu'nun Seçimi
Gece
Bildik Bir Öykü
Yitik Bir Cumartesi Gecesi
Þampanya Þampuan
"Sandýk Sandýklar Ýçiinde Sandýðýýmýz Vaar... ""

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sýr'ýn Merkezine Seyahat [Roman]
Kutu Kutu Pense Kýsmetim Neyse [Deneme]


ihsan alaittin bilgen kimdir?

Yaþam denizinin kýyýsýnda taþ kaydýrýrken derinliklerinden gelen kokusunu içinize çekemezsiniz. Her seferinde biraz daha derinlerden gelen kokusunu duymak için ilerilere açýldým. Her seferinde yeni acýlar, hazlar tattým. Acýlarý, ''yaþadým ya, bu da bir þey'' ibmiginden geçirip katlanýr kýldým. Nerede ve ne þartta olursa olsun gülmeyi unutmadým. Gülümsetmeyi denedim.

Etkilendiði Yazarlar:
Haldun Taner,Nazým Hikmet,Volter,Victor Hugo


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ihsan alaittin bilgen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.