..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Güzellik her yerde karþýlaþýlan bir konuktur. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çocuk Yetiþtirme > Güven Uluköse




1 Nisan 2006
Çocukluk Döneminden Gençlik Dönemine  
Güven Uluköse
Birleþmiþ Milletler Çocuk Haklarý Sözleþmesi'ni Türkiye 1990 yýlýnda imzalamýþtýr. Çocuðun kiþiliðinin geliþmesi için,sevgi, anlayýþ ve uyum içindeki bir aile ortamýnda yetiþmesi esas alýnmýþtýr.Bu ortam yaratýldýktan sonra çocuðun eðitim sorunu ortaya çýkar. Çocuk


:CJCE:
Birleþmiþ Milletler Çocuk Haklarý Sözleþmesi'ni Türkiye 1990 yýlýnda imzalamýþtýr. Çocuðun kiþiliðinin geliþmesi için,sevgi, anlayýþ ve uyum içindeki bir aile ortamýnda yetiþmesi esas alýnmýþtýr.
Bu ortam yaratýldýktan sonra çocuðun eðitim sorunu ortaya çýkar. Çocuk kendi hareket alaný içinde, eþyalarýn, yakýn çevresinin fiziksel durumunun, (soðuk, sýcak, ýslak, kaygan gibi) ana, baba, aðabey, kardeþ, bakýcý abla, yaþýtý arkadaþlarýnýn diretmeleriyle karþýlaþýr; yapma, elleme, gitme, tutma, bana ver, baðýrma gibi.
Çocuðu hakim bir iradenin ve çevrenin baskýsýndan, emir ve yasaklara boyun eðmekten korumak gerekir. Çocuðun yapmak istediði þeylere ulaþmasýna ket vuracak engelleri mümkün olduðu kadar azaltmak gerekir. Ayrýca yaptýðý zararlý þeylerin tamiri ve düzeltilmesi için ana, babaya veya yakýnýna güvenmemesi için de uzak durulmalýdýr, sonunda bir alýþkanlýk halini alýr.
Kendi gücüne dayanarak engelleri aþmasý,eylemlerinin sonucuna dayanmasý gerektiðini öðrenmek mecburiyetinde kalmalýdýr.
Eðitimcinin ve ebeveynin görevi, zamanýnda koruyup, kollayýcý görev üstlenmektir.
J.J.Rousseau Emile isimli eserinde " Serbest býrakýlan bir çocuðun ne kendini öldürdüðünü,ne de bir tarafýný sakatladýðýný hiç bir zaman görmedim. Yeter ki çocuk yüksek yerlere, ateþin yanýna oturtulmasýn, elinin yetiþeceði yerlere kesici aletler býrakýlmasýn. "demektedir.
Çocuk yararýný yaþayarak öðrendiði kurallar ve emirleri, iyi yol gösterildiði takdirde, kýsa zamanda öðrenecektir. Düþünerek hareket edecek, veya faaliyetinden sonra düþünecek, doðru, yanlýþ hakkýnda karar verebilecektir. Ana, babalar küçük çocuklarýnýn düþünme yetisi olduðunu kabul etmezler. Ýlk hamlede tam yapýlamayan hareketler zaman içinde mükemmel hale gelecektir.
Çocuklar yaþýtlarý ile birlikte oyun oynamaya baþlayýnca kurala uyma düþüncesi gelimeye baþlar.
Okula baþladýðýnda sorumluluk ve ödev duygusu ile birlikte kendisini disiplin altýna almaya baþlayacaktýr.
Zihinsel geliþmesi, tarih, coðrafya, matematik, fen derslerinin kazandýracaðý bilgiler ve muhakeme yetisi ile olacaktýr.
Okul, öðrencinin tek baþýna yaþadýðý yapay bir çevre deðildir. Arkadaþ ve arkadaþ gruplarý ile kollektif bir yaþam oluþur ve toplum hayatýna karýþýlýr. Kiþiliðinden bir þey kaybetmeden, çocukken yaptýðý gibi, disipline, emir ve yönetmeliklere uymanýn gerekliliðini öðrenir. Bunlarýn koyulma ve uygulanma nedenlerini düþünerek bulabilir veya bulmalýdýr ki,akýl yürütme yetisi kazanmýþ olsun.
G. Duhamel, kiþileri, eðitimlerinin sonucunda, þöyle bir tablo ile karþýmýza çýkarýr;
" Giþelerin önünde sabýrla kuyruk bekleyen, kýrmýzý ýþýkta bekleyip, yeþil ýþýkta geçen, toplumsal yasaklara uyan, baþkasýnýn önüne geçip, hakkýný gasp etmeyen, vb.,kiþiliklerine zarar vermeden birlikte yaþamayý öðrenenler...."olarak
Bütün bunlar bir toplumun uyum içinde yaþamasý için gereklidir.
Çocuklara itaati zorlayarak, baský ile öðretmek yerine, topluluk içinde yaþayarak öðrenmelerine olanak hazýrlamalýdýr.
Yazdýklarýmýzý özetlersek:
-) Çocuklarýn oyunlarýna gözlemci olmalý, kendisinin çözüm bulmasý beklenmelidir.
-) Okulda kollektif çalýþma yaptýðý zaman, ödev hazýrlarken yararlanacaðý malzeme ve kitaplarý hazýr bulundurarak, kendisinin yapmasýna izin verilmelidir.
-) Kurallar, yönetmelikler ve yasalarýn konuluþ amaçlarýný, eðer uyum göstermekte direniyorsa, kendisi ile konuþmalý, uymamanýn getireceði zararlarý kendisinin bulmasýna çalýþmalýdýr.
-) Okul, öðrencinin 3-5 saatini geçirdiði, yoðun bir öðrenme faaliyetinin olduðu bir mekandýr. Okul ortamýnda disiplin, öðretmen ve yöneticinin, zorunlu, otoritesi vardýr- Ev ortamýnda ebeveyn çocuðunu hem öðrenmeye, hem otoriteye, hem de kural ve yönetmeliklere göre davranmaya hazýrlamakla yükümlü görmelidir kendini.
-) Okulda ASÝ olmak tavrýný seçen bir çocuk, acaba farklýlýk yaratmak amacýnda mýdýr? Okul ve aile bu davranýþýn nedenlerini ortaklýk yaparak bulmak ve çözüme gitmek zorundadýr, kaçýþ yoktur.
Böyle durumlardaki öðrencilerin davranýþlarý okulun dýþýna taþmak gibi, çok sakýncalý olaylara neden olabilir.
Okul, öðretmen, eðitim uzmaný, yönetici ve karþýsýnda AÝLE; iþbirliði GEREKLÝDÝR:



--------------------------------------------------------------------------------

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: bilinç önemli
Gönderen: gülhan çiftçi / , Türkiye
29 Mart 2010
Giþelerin önünde sabýrla kuyruk bekleyen, kýrmýzý ýþýkta bekleyip, yeþil ýþýkta geçen, toplumsal yasaklara uyan, baþkasýnýn önüne geçip, hakkýný gasp etmeyen, vb.,kiþiliklerine zarar vermeden birlikte yaþamayý öðrenenler...." zamaný geldiðinde zaten çocuk öðreniyor herþeyi.bir çocuk yetiþtirmek bir hayat yetiþtirmektir.gelecek yetiþtirmektir...bu ne yazýk ki bir çok insanýn umrunda deðil...savaþ görüp büyüyen çocuklar...aile içinde neler neler gören çocuklar...ah ah




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Harbiye - Fatih Tramvayý [Deneme]
Matematikte ve Günlük Yaþamda Aritmetik Ortalama [Ýnceleme]
Öðrenme Aþamasýnda Matematik [Ýnceleme]
Dilsel Zeka Geliþimi [Ýnceleme]
Sýfýr ve Sayma Sayýlarý ile Yakýn Çevre Ýliþkisi [Ýnceleme]
Neden Öðrenemiyoruz [Ýnceleme]


Güven Uluköse kimdir?

Ben Güven

Etkilendiði Yazarlar:
Azra Erhat, Selim Ýleri


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Güven Uluköse, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.