..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan özgür doðar, ama her yaný zincire vurulmuþtur. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Zeynep Küçük




25 Þubat 2006
Gelin, Kaynana - Kayýnbaba Geçimsizliðine Son  
Zeynep KÜÇÜK

Zeynep Küçük


Mucize gibi bir þey oldu. O asýk suratlý adam gitti; dudaklarý kavuþmayan, elinden tornavida, pense düþmeyen bir adam geldi. Oturup hizmet bekleyen “Bugün buram aðrýyor, þuram aðrýyor.” Diyen kadýn gitti. “Bugün size bir börek açayým da parmaklarýnýzý yiyin… Çið köfte yoðurayým, gelinim sever…” diyen kadýn geldi. Gelin lafý gitti; kýzým, yavrum lafý geldi.


:EHHE:
GELÝN, KAYNANA-KAYINBABA GEÇÝMSÝZLÝÐÝNE SON!

Gelinlere, sakýn kaynana-kayýnbaba lafýný etmeyin. Sonra hemen yüzlerinin þekli deðiþir, suratlarý sararýr. Peki bu kadar kötü mü bu insanlar? Suçlarý anne ve baba olmak mý? Yoksa telli duvaklý gelin almak mý? Yoksa gelinlerine ayrý ev döþeyip, aslan gibi oðullarýný koynuna vermek mi?
O zaman neden gelinler, kaynana ve kayýnbaba lafýný duyunca kaçacak delik ararlar?.. Aslýnda bu sorunun cevabýný bulmak için çok eski yýllara dönmek gerekir. Bundan on sene öncesine mi diyelim, yüz sene öncesine mi diyelim… Gelinlerin mal gibi alýnýp satýldýðý, hizmetçi gibi kullanýldýðý… Gelinin kapý arkalarýnda oturup; mutfaklarda, kilerlerde yemek yediði günlere bakmak lazým. O günlerden kalmadýr belki de bu gelinlerin, kaynanadan-kayýnbabadan hortlak gibi korkmalarý…
Gelinlerin korkularýný çözdük. Ama þimdinin kaynanalarý-kayýnbabalarý onlara hiç benzemiyor deðil mi? Çok deðiþtiler… Kaynana-kaynata deðiþti de gelinler deðiþmedi mi peki?.. Þimdiki gelinler de sabahýn ýþýklarý ile evden çýkýyorlar, gece yarýlarý eve dönüyorlar. Eskisi gibi evin geçimi kocanýn sýrtýnda deðil, ortak. Eee.. Durum böyle olunca da ne kaynananýn-kayýnbabanýn gelini gördüðü var, ne de gelinin onlarý… Bayramda seyranda, el gibi birbirlerine gider gelir oldular. Böyle olunca da aradaki baðlar soðuyor.
Efendim, ben de yukarýda bahsettiðim gelinlerden biriyim. Çalýþtýðým için aile büyükleri ile görüþmeye vaktim olmuyor. Geçen hafta kaynanam ve kayýmbabam bize geldiler. Ser de gelinlik var; ne yedireceðimi, ne içireceðimi þaþýrdým. Misafirlerimi mutlu etmek için uðraþýp duruyorum. Kayýmbabam çok alýngan bir insandýr, konuþmalarýma öyle dikkat ediyorum ki sormayýn.
Bir iki gün böyle geçti. Onlarda beþ karýþ surat, ben de beþ karýþ surat. Ev de matem havasý esiyor, kimsede çýt yok. Bir tek sesi çýkan var, o da televizyon; aðlýyor, gülüyor… Biz de tepkisiz onu izliyoruz.
Baktým bu iþ böyle olmayacak; gülmeye baþladým. Evet gülüyorum, hem de kahkahalarla… Neye mi? Her þeye…Kaynanam ne dese gülüyorum, kayýmbabam ne dese gülüyorum… Beni görseniz, kesin “delirdi” dersiniz. Orta da gülünecek ne var ki?.. dersiniz. Yok, gülünecek hiçbir þey yok ama ben gülüyorum. Kaynanam “A” dese ben baþlýyorum “Aha aha aha…” , kayýnbabam “B” dese ben baþlýyorum “beeh beh be…” GÜLÜYORUM.
Aradan birkaç gün geçti daha geçti. Akþamýn geç saatleri bizim evden kahkaha sesleri yükseliyor. Sabahýn ilk saatleri bizim evden kahkaha sesleri yükseliyor. Hayýr yanýlýyorsunuz. TV’den gelmiyor. Bu duyduðunuz sesler, kaynanamýn ve kayýnbabamýn sesi…
Mucize gibi bir þey oldu. O asýk suratlý adam gitti; dudaklarý kavuþmayan, elinden tornavida, pense düþmeyen bir adam geldi. Oturup hizmet bekleyen “Bugün buram aðrýyor, þuram aðrýyor.” Diyen kadýn gitti. “Bugün size bir börek açayým da parmaklarýnýzý yiyin… Çið köfte yoðurayým, gelinim sever…” diyen kadýn geldi. Gelin lafý gitti; kýzým, yavrum lafý geldi.
Evet sevgili gelinler;
Kaynanamýn ve kayýnbabamýn misafirliði bana neler öðretti:
• Korkularýmýzý yenmemiz gerektiðini…
• Kaynana ve kayýnbabanýn da bizler gibi birer insan olduðunu; öcü olmadýðýný…
• Kaynana ve kayýnbabanýn aslýnda gelinlerden sadece güler yüz beklediðini, öðrendim.
Öðrendiðim bilgileri sizinle de paylaþmak istedim. Ýsterseniz suratýnýzý asýn; bir köþede onlar, bir köþe de siz oturun. Ýsterseniz: GÜLÜN!.. Bir evlat þefkatini görün.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Vah gelinler!
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
3 Mart 2006
Merhaba Zeynep; Gelinlerin ömürleri - özellikle gençlikleri- , büyüklere hizmet etmekle, onlarýn gönlünü hoþ etme çabalarýyla geçer gider.Özellikle kýrsal kesimlerde.....En iyisi, senin yaptýðýn gibi yapmak.Yani hayatýn eðlenceli yönünü yakalayabilmek....Neþeli, sevimli bir yazýydý...Sevgiyle kal...Kâmuran Esen




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Karý - Koca Kavgasýna Son!
Eþinizin Kalbini Feth Edin
Yaðmur Ýle Ýnsan

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köylüm
Müþteri Hizmetin En Ýyisine Layýktýr
Kuyruðun Önemi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýstanbul - Kýrþehir Otobaný [Þiir]
Özledim Annem [Þiir]
Gel Kaðýt Kalem Dertleþelim [Þiir]
Býrak Beni Anne [Þiir]
Ayrýk Otu ile Menekþe"nin Aþký [Öykü]
Ayrýk Otu Ýle Menekþe Ayrýldý [Öykü]
Ayrýk Otu ile Menekþe"nin Mutluluðu [Öykü]
Çalýþ Aytekin Usta Çalýþ [Öykü]
Biz Seninle Ayrýlmaz Bir Dörtlüyüz [Öykü]


Zeynep Küçük kimdir?

Okumayý ve yazmayý çok seviyorum. Sevdiklerim için zaman aramýyor, zaman üretiyorum. Bazen karanlýk geceleri aydýnlatýyor sevdiklerim. Bazen uykumu renklendiriyor. Bazen bir sözcük oluyor sevdiðim, Bazen de bitmiþ bir kalem. Bazen kýzgýn bir surat oluyor: "Çayým nerde kaldý?" diye baðýrýyor. Ama biz herþeye raðmen seviyoruz birbirimizi. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazýda kendime ait birþeyler ararým. Özellikle; Ömer Seyfettin, Necip Fazýl, Doðan Cüceloðlu, Üstün Dökmen, Muhammet Bozdað, Halit Ertuðrul, Dr.Lynn Weiss, Ali Erkan Kavaklý, Hasan Yýlmaz


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Zeynep Küçük, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.