..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mutlu insanlar tatlý þeylerden söz ederler. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > Eralp Elli




24 Þubat 2006
Sevgi  
Eralp Elli
Temmenniler yetermi? isimli denemenin devamý niteliðinde yazdým. ALýntýlar 'Evrensel Ýnsan' Ergün Arýkdal


:BCJH:


Hepte söyleriz, ne kadar da çok kullanýrýz, bu sözcüðü! Eþimize, çocugumuza, anamýza, babamýza, kardeþimize, dostumuza daha kimlere, nelere. Hem ne seviniriz, karþýmýzdaki insanýn mutluluðunu görünce sözcüklerin karþýsýnda. Ne güzel, ne etkili sözdür “Seni seviyorum” demek, hele kalpten söylenmiþse!
     Hatýrlarým, çokca zaman önce bir televizyon programýnda kaçýþan insanlarýn arasýnda, muhabir kadýn yakaladýðýna soruyordu soruyu “Sevgi ne demek?”
     Þaþalayan gözler, gevelenen sözler, cevap vermeden kaçanlar, ne ararsan vardý, hatta bir tanesi anlamadýðýný þöyle dile getirdi. “Ne” diye sordu. Kadýn hasmýný köþeye sýkýþtýrmýþ boksörün seri yumruklarýný sýralamasý gibi zevkle tekrarladý soruyu bir kaç kere “Sevgi ne demek diye soruyorum beyfendi, Sevgi”. Böyle bir soruya anýnda cevap verememek adam için zaten o kadar büyük bir darbeydi ki, ayrýca evine hýzlý adýmlarla giderken önünün kesilip bir de aþaðalanmasý da iyici aðýrýna gitmiþti. Belki de ne kadar zamandýr pek düþünmemiþti, belki de yaþamamýþtý. Sevgiye aç muhabire müthiþ bir zafer imkaný vererek “Ben nereden bileyim” diye geçiþtirdi. Kadýn matadorun boðaya vuracaðý son kýlýç darbesi öncesinde kibirli edasýyla programýnýn devamýnda bu ve bunun gibi insanlarýn cevaplarýyla alay ederek geçirdi, kendine büyük bir ödül verdi, o sevgisiz insan. Belki daha da çok sorsa daha da eðlenecekti mübarek, hepimizin pek de vakit ayýrmadýðý temel deðerlerle.
     Durun ben de sizinle dalga geçmeyeceðim! Ama lütfen bir de ben sorayým size “Sevgi nedir?” diye. Sevgi, o güzelim enerji dolu söz. Sevgi? Lütfen kendinizi yaptýðýnýz iþten, meþgaleden bir kaç dakikalýðýna ayýrýn, birazcýk düþünün lütfen. Çok da deðil istediðim bir kaç dakika! Býrakýn yazýyý burada okumaya en azýndan bir dakika ayýrýn, hadi acilen yapacak iþiniz yoksa beþ dakika, bir taným arayýn kafanýzda Sevgi’ye.
Maksadým sizleri üzmek, kafanýzý kurcalamak, ya da olaya duygusallýk katmak deðil kesinlikle. Maksadým insanlara bu deðerli sözcükleri kullanýrken anlamýný, kuvvetini ne kadar düsünüyoruz diye biraz da olsa sorgulatmak. Hatýrlasanýza anlamýný kaç kere düþündük, üzerinde kaç kez sohbet ettik, içindeki anlamý ya da enerjiyi bulmaya ne kadar çalýþtýk Sevgi’nin?
     Þimdi ne gerek var? Neden Sevgi kelimesi de baþkasý deðil? Aman caným sende, senin de iþin yok mu? Beni bu meþguliyetimde, bu boþ iþlerle uðraþtýrma lütfen! Sen biliyor musun benim yaþadýklarýmý çekdiðim acýlarý, aldýðýmý yaralarý, bir de kalkmýþ sevgiden bahsediyorsun! Benim içim kinle, kýzgýnlýkla dolu, bana ne sevginin anlamýndan! Tabi ki aranýzdan bazýlarý bunlarý söyleyecek, ya da benzerlerini mýrýldanacak ya da ne münasebet deyip geçiþtirecek. Tabi ki olacak, bu da çok doðru olacak. Onlar için yazýnýn devamýný okumaya da gerek olmayacak, belki bir baþka zaman ya da baþka bir an daha uygun olacak.
     Ýnsana bazen duygularý sorulduðunda, ya da çok mutlu bir anýnda, hani bir þey baþardýðýnda, örneðin bir atlet çok önemli bir yarýþý önde bitirdiðinde sorduklarýnda çokca söyle duymuþuzdur, “duygularýmý kelimelerle tarif etmek çok güç, çok mutluyum”. Sevgi de böyle bir þey olsa gerek, sorduðunuzda insanlara o anda bir þey toparlayýp da bir taným vermeleri çok güç olur. Herkes bir anlam verir, kimisi aþkla baðlandýrýr, kimisi çocuðuna duyduðu sonsuz baðlýlýkla iliþkilendirir, kimisi Allah der, kimisi kendinde bulur. Biraz düþündüðünde herkes bir anlam bulur kendince Sevgi’ye.
     Ama gelgelelim, biraz düþününce anlam bulduðumuz Sevgi’yi niye yaþýyamýyoruz bu dünyada? Nedir bu içimizde ki sevgisizlik? Acaba tanýmýmýz mý yanlýþ? Yoksa karþýlýklý mý Sevgimiz? Bir þey almadan, bir deðer vermemeye çok mu alýþtýk? Düþenin elinden tutmamaya. Otomatik mi oldu sevgimiz, yoksa sevgimiz bedensel ve duygusal masturbasyon mu oldu? Bir düþünsenize? Sýraladýðýnýz bütün sevgi tanýmlarýnda birilerinden bir karþýlýk bekliyoruz, belki pek açýk gözükmüyor kendimize, ama iyice derinden baktýðýmýzda bal gibi ortada deðil mi? Ben eþimi seviyorum, o beni aldatmasýn, beni býrakmasýn! Ben çocuðumu seviyorum, büyüyünce adam olsun mevki sahibi olsun benim gururumu okþasýn yok yaþlandýðýmda yanýmda olsun, benimle ilgilensin! Ben Allah’ý koþulsuz seviyorum, öldüðümde cennette bana iyi bir yer bulsun, sýralanýr gider bizim karþýlýksýz sevgimizin gizli koþullarý böyle. Çok mu duygusal sevgimiz? Tatmine ve almaya dayalý mý yoksa sevgimiz? Bunlar karþýlanmadýðýnda yoksa nefrete, kýzgýnlýða mý dönüþüverir bir anda? Eh öylese Sevgi bunun neresinde? Yoksa çoðumuzun yaþadýðý bu duygusal Sevgi bize beraberinde kýskançlýðý, bencilliði, alýnganlýðý ve sonunda öfke ve nefreti mi getirdi?
     Baþka sebebi yok mu? suç sadece bizde mi? Yoksa bizlerin oluþturduðu rahatlýk ve mutluluk tutsaðý mekanik toplumun da suçu yok mu? Biliyor musunuz acaba? Seyrettiðiniz, filmler, aktüalite programlarý, býrakýn haberler nasýl programlýyor bizleri hep kendimize yontmaya! Nerede doðallýðýmýz, içtenliðimiz, samimiyetimiz? Kurtaralým sevgimizi korkularýmýzdan, eþ koþmalarýmýzdan serbest býrakalým onu gönlünce paylaþalým diðerleriyle.
     Bende buldum kendimce bir taným Sevgi’ye, hatta öðrendim belki de okuduklarýmdan yaþadýklarýmdan, kendime göre öðretimden. Bana göre Sevgi; bir enerji, bir kuvvet, hatta bir kudrettir. Sevgi varlýklar arasýnda temel baðlantýyý, iletiþimi saðlar. Sevgi kalktýðý zaman o baðlantýda kopar, iletiþim kuramayýz. Hiç yaþamadýk mý? tanýþtýðýmýz yeni bir insanýn tipine, konuþma þekline, giyimine, hatta fikrine bakarak yanýmýzdan uzaklaþtýrdýðýmýzý, hatta býrakýn daha uzaktan gördüðümüzde kafamýzý çevirerek onu yok saydýðýmýzý!
     Bence asýl Sevgi almýþ olduðumuz yüksek enerjileri ayrým yapmaksýzýn ilk baþta kendinizle ve sonra varlýklarla paylaþmaktýr. Paylaþmak deyince aklýnýza kolayý gelmesin, her yolda gördüðünüze “Seni Seviyorum” demekle olmaz bu, yok biraz psiþik olsun “Ben kalbimi insanlara sevgiyle açýyorum” gibi safsatlarla da! Biraz çaba biraz fedakarlýk, biraz tolerans, biraz özveri, biraz uyum ister, bedavadan olmaz, ilk baþta siz içinizde yaþayacaksýnýz ve davranýþlarýnýzla örnek olacaksýnýz, içinizde nefret, önkoþul, filtreler olmayacak, onun baþý baðlý, ötekini kýçý açýk diye ayýrmayacaksýn, býrakacaksýn oda hayatýný yaþayacak senin yaþadýðýn gibi, onu olduðu gibi kabul edeceksin, onun hayatýný sorgulayacaðýna sen kendine bakacaksýn, nerede çuvalladýðýný fark edip oraný yontacaksýn! Kalýpsýz olacaksýn kalýpsýz! Takmayacaksýn ona buna, ötekinin þekline. Bak o zaman batmayacak senin fikrinin tam zýttýný söyleyenler! Hoþ göreceksin garibi. Býrak insanlar senin erdemlerini görsünler, seni tatbik etsinler, sen böbürlenmeden. Bence Sevgi böyle bir þey ya.


27.07.2004

Temenniler Yeter mi? nin devamý
Alýntýlar: Ergün Arýkdal – Evrensel Insan (RM Yayýnlarý)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
O Bana Dedi ki [Þiir]
Kýzým [Þiir]
Aðlayan Gözler [Þiir]
Evrenin Gizemi [Þiir]
Beni de Bekleyin! Geleceðim [Þiir]
Zaman [Þiir]
Bir (1) [Þiir]
Gündüz Geceye Yanarken [Þiir]
Koþunca [Þiir]
Kara Delik [Öykü]


Eralp Elli kimdir?

Kendini Bilmek! Ben kimim? Hepimiz çokca sormuþuzdur bu soruyu kendimize, hele benliðimiz yerine geldikten sonra yavaþ yavaþ yaptýklarýmýzý ve hayatýmýzý sorgulamaya baþladýðýmýzda gelmiþtir bu sualler. Ben kimim ve burada ne yapýyorum? Kimimiz daha bütünsel bakmýþtýr kimisi bireye, kendisine odaklanmýþtýr. Ben de hala bu soruyu kendime soruyorum, sürekli olarak kendimle ilgili bir þeyler öðrensemde hala cevaplayamadýðým bir çok soru var! Ne muhteþem paradoksal bir coþkudur o. Bütün ömrün boyunca bilmek için çabalarsýn ne olduðunu, gelgelelim tam bulduðunda da artýk dünyadan ayrýlýrsýn. Soracaksýnýz coþku nerede! Benim için bir coþku o, çünki ölüm buradan ayrýlma ve yeniden doðma vakti, ondan korkmak yerine aksine sevgiyle karþýlýyacaðým gerektiðinde. Yaþam zaten kendinde bir heyecanlar silsilesi, bir çok imtahanlar, iniþler ve çýkýþlarla dolu. Duygularýn bize yaþattýðý bir fantezi, seyretmekten çok oynamasý keyifli. Þimdi burada kendimle alaklali bir kaç tane kronolojik detay vermek gerekebilir ama istemeyin, dizginleyin merakýnýzý, benim nerede doðduðumun, nerede yaþadýðýmýn, ne okuduðumun, nerede ne kadar yýl hangi pozisyonda çalýþtýðýmýn size ne faydasý var? Varsa yoksa gidip benim detaylarýmý kendiniz ile yok bir baþkasý ile karþýlaþtýrýp, “haa bu ortamda yaþamýþ, ama hayattan ders almamýþ” “o okulda okumuþ ama, tecrübesi zayýf”, yok “iyi fimalarda çalýþmýþ ama yurt dýþý tecrübesi az” diye yorumlar yapacaksýnýz, yok belki de tamamýný çok beðeneceksiniz ya da hiç beðenmeyecek ama belki de kýskanacaksýnýz! Belki de bazýlarýnýz yürekten destekleyecek, katýlmak isteyecekler. Ben kendimi daha tanýmamýþken, ve siz beni tanýmadýktan sonra bunca mukayesenin hepsi nafile olacak. Sonunda ben Benim ve Kendimim, bir baþkasý da öyle. Ýkimiz elma deðiliz ki karþýlaþtýralým, ki bu elma için de bu pek mümkün olmasa da. Bir tek gerçek var! Ben senden ne kadar farklý olursam olayým, bir o kadar bütünseliz, yani aslýnda bir baþka perspektifte veya düþünce Aynýyýz, yani Biriz. Her karþýlaþtýrdýðýnda bulduðun farklýlýklar, hem bizim bütünselliðimizi hem de bir o kadar senin zihninde zedelemekte. Býrakalým onlarý yakayalým aný, tadýný çýkaralým yaþadýklarýmýzýn, ne kadar çirkin ya da güzel olsa da, alalým alacaklarýmýzý, açalým yelkenleri alabildiðince çok imkan versin dolaþtýðý gibi limanlarý teknelerin. En sonunda ne yaparsak yapalým, noktalayacaðýz buradaki hayatý, aman dikkat edelim, “baþkasý için kötümüz düþüncede, sözde ve fiilde az olsun, vidanýmýz aþkýmýz bol olsun”. Ýþte ben buyum! Tanýdýk geldi mi :)


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Eralp Elli, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.