..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > ERDEN ERKÝN




23 Þubat 2006
Bir Aný  
ERDEN ERKÝN
Topkapý Eresin Otelinin restoranýnda oturuyorduk, internetten tanýþtýðým ve yýllardýr çok büyük bir dostum olan ünlü gazeteciyle. ERDEN ERKÝN


:BFIBG:
BÝR ANI


Topkapý Eresin Otelinin restoranýnda oturuyorduk, internetten tanýþtýðým ve yýllardýr çok büyük bir dostum olan ünlü gazeteciyle.

"Bak Erden," dedi," bir anýmý anlatayým sana. Bunu ben yazmadým gazeteme, ama istersen sen yaz."

Anlatan o oldu, kaleme alan ben.

"Gazetem adýna Bayrampaþa Cezaevinde mahkumlarla seri bir röportaj yapmak istedim. Bakanlýktan gerekli izni aldým. Kadýn mahkumlarla Paþakapýsý Cezaevinde ayrý, erkek mahkumlarla Bayrampaþa Cezaevinde ayrý röportajlar yaptým. Bir aydan fazla sürdü bu röportajlar.Büyük ilgi gördü bu röportajlar. Ancak bir bölümü var ki onu yazmadým. Yazmayý da sana býrakýyorum. Erkek mahkumlarla röportaj yaparken, koðuþta yataðýna uzanmýþ, çevreye ilgisiz genç bir mahkum dikkatimi çekti. Onunla da röportaj yapmak istedim. Koðuþtan çýkardým kendisini. Avluda gezinmeye baþladýk. Suçunu sordum. Hýrsýzlýk dedi. Neden yapýyorsun dedim. Sorma abla dedi. Bir iþim yok. Kimim kimsem yok. Evim barkým yok. Tek yaþarým. Hýrsýzlýk yapar geçinirim. Yalnýz benim diðer hýrsýzlardan bir farkým var, asla fakiri soymam. Ben zengin evlerine girer, mücevher ve para çalar çýkarým. Arada da böyle yakalanýr hapse düþerim. Burada tatil yaparým. Bekleyenim, kimim kimsem yok. Hayat böyle sürer gider. Peki dedim, neden bir iþ yapmýyorsun. Çok safsýn abla, hýrsýza kim iþ verir. Bizi kim adam yerine koyar. Ben de bana o iþ vermeyenlerin, vergi vermeyenlerin, bizi bu hale düþürenlerin, bizden çalanlarýn çaldýklarýndan çalýyorum. Yani amme hizmeti görüyorum anlayacaðýn. Devletin alamadýðýný ben çalarak alýyorum ve yetim hakkýna mahsuben devletten çaldýklarýný ben de onlardan çalýyorum.

Bu çok özel itiraflar beni þok etmiþti. Düþünsene Erden, benim gibi bir ünlü gazeteci bu genç karþýsýnda verecek cevap bulamýyordu. Uzun uzun konuþtuk, bana rüyalarýný, hayallerini, ne olmak istediðini durmadan anlattý. Çok ilginç biriydi, doðrusu ondan etkilenmiþtim. Bir hýrsýz gibi deðil de, entelektüel biri gibi konuþuyordu. Ailesini sordum. Hatýrlamak bile istemiyordu. Bütün bildiði annesinin kötü bir kadýn olduðu, onu býrakýp gittiði ve nerede olduðunu bilmediðiydi. Ya baban nerede dedim. Babamýn kim olduðunu bilmiyorum dedi. Sanýrým annem de bilmiyordu. Onun bunun çocuðuyum iþte abla. Benim hikayem de bu. Peki dedim böyle güzel ve kültürlü biri nasýl oldun. Hapishanede dedi, ne bulduysam okudum dedi, kendimi yetiþtirdim dedi. Okudukça bu çok zenginlere düþman oldum dedi.


Her hapisaneye gidiþimde ona zorla para verdim. Bakýmýný üstlendim. Çýkmasýna az bir zaman kala bütün dostlarýma adeta yalvardým. Mahkuma bir iþ bulmak için. Adý Doðan. Doðan'a iþ bulmak için herkese yalvardým. Bir dostumun yardýmýyla buna bir fabrikanýn geri hizmetinde eski hükümlü iþi ayarladým. Fabrikanýn bahçývaný olacak, köpeklere bakacak ve bahçedeki bahçývan odasýnda yatýp kalkacaktý.

Þimdi iþ Doðan' ý ikna etmeye kalmýþtý. Zor ikna ettim Doðan'ý. Ben zenginlerin yanýnda çalýþmam, yapsam yapsam onlardan çalarým diyordu. Bir dene sözüyle zor ikna ettim Doðan'ý. Daha doðrusu benim baskýmla kabul etti. Çýkar çýkmaz iþe yerleþtirdim. Çalýþmaya baþladý Doðan. Bir kaç ay sonra fabrika müdürünü aradým. Doðan'dan çok memnundu. Buna ben de çok sevindim tabi, birini topluma kazandýrmak çok güzel bir þeydi.

Bir gün, bir pazar günü bir süpermarkette alýþveriþe gittim. Çok kalabalýktý. Market arabasýný aðzýna kadar doldurdum. Ne bulsam alýyordum. Kasaya yaklaþtým. Market arabasýnýn içinde çantamý arandým. Çantam yoktu. Yerinde yeller esiyordu. Durumu güvenlik görevlisine bildirdim. Birkaç yerle görüþtü. Tutanak tutuldu. Karakoldan polis çaðrýldý. Suçlu benmiþim gibi ifademi aldýlar. Nerede kaybettin, neden kaybettin, ehliyet ve banka kartýný neden çantana koydun, iki bin dolarý nasýl taþýrsýn üstünde gibi onlarca soru. Bütün eþyalarý býraktým. Bana bir çilingir çaðýrmalarýný rica ettim. Arabamýn anahtarý, cep telefonu her þeyim çantayla birlikte yok olmuþtu. Derken çilingir geldi, park yerindeki arabamýn kapýsýný açtý. Ücretini market yönetimi ödedi. Zaten ben istesem de ödeyecek param yoktu. Arabama bindim doðruca eve gittim. Asansörde aðlamak üzereydim. Saatler geçmiþti aradan ve neler baþýma gelmiþti.


Kapýyý açan annem, beni eli boþ ve çantasýz görünce durmadan sorular sordu. Kýsaca anlatýp kendimi kanapeye attým. Bir süre uzandým kanapede. Derken kapý çaldý. Gidip açtým. Baktým karþýmda Doðan, elinde benim çantam. Gir içeri dedim, girmek istemedi. Israrla içeriye soktum. Abla dedi, bugün pazar, benim tatil günüm. Eski arkadaþlara bir uðrayayým dedim. Yeni oturmuþtum ki dýþarýda olan öteki arkadaþým eve geldi. Elinde bu çanta vardý. Çalmýþtý. Markette yürüttüm dedi. Çantayý boþalttýðýnda ehliyette senin resmini gördüm. Çantayý onlardan alýp sana getirdim. Hiç bir þeyine dokunmadýlar. Hepsini bana teslim edip özür dilediler. Ben de sana getirdim abla dedi.


Doðan düzelmiþti. Hýrsýzlýðý býrakmýþtý. Bu benim eserim ve iftihar tablomdu.

Bir süre sonra Doðan fabrikada iþçi olarak çalýþan baþka bir kýzla evlendi. Nikah þahidi de bendim..."


BÝR ANI...
ERDEN ERKÝN...

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ne güzel.....
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
28 Þubat 2006
Merhaba Sevgili Erden Erkin; Ýnsanlarý kazanmak, kaybetmekten çok ama çok zor.Yazýnýz, bunun bir örneði.....Ben de , ayný yanlýþý yapan bir öðrencimi topluma kazandýrmýþtým.Yazmasý uzun sürer......Güzel bir anýydý.....Sevgiyle kalýn.....Kâmuran ESEN




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mazi Ýçimde Yaradýr
Bu Gece Yýlbaþý

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gidenin Ardýndan...
Bir Gidiþ Gittin Ki…
Bayramýn Ýlk Günü...
Samanyolu
Gonca Gül
Tuhaf Bir Raslantý
Mankenler Dünyasý
Aþkýn Hüzünlü Yüzü...
Kýsmet
Eski Dostlar...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Seninle Aþkýmýz [Þiir]
Karanlýðýn Gözleri [Þiir]
Son Bölüm [Þiir]
Ýçimdeki Fýrtýna [Þiir]
Yalnýzlýk [Þiir]
Sen de Gittin Oldun El [Þiir]
Mutluluk Masallarý... [Þiir]
Armaðan [Þiir]
Sabah Saat Beþti [Þiir]
Doðanýn Deðiþen Dokusu [Þiir]


ERDEN ERKÝN kimdir?

Bilmiyorum þimdi kiminlesin, nerde? Eðer düþmeseydim ayrýlýklarla derde, seninle çok mutlu olurdum, olur olmaz her yerde. . . Ne olur gitme, kal! Bitmesin bu masal. . . ERDEN ERKÝN Uluslararasý Turizmci

Etkilendiði Yazarlar:
Aþk, martý kanadýnýn denize deðdiði andýr; yitirilen, kumsalda beklemekle geçirilen zamandýr. ERDEN ERKÝN


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ERDEN ERKÝN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.