..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlar yalnýzca yaþamýn amacýnýn mutluluk olmadýðýný düþünmeye baþlayýnca, mutluluða ulaþabilir. -George Orwell
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Murat Topgul




19 Þubat 2006
Kurtlar Vadisi Irak ve Hz. Muhammed Karikatürleri  
Murat Topgul
Yapýmýz gereði verdiðimiz ani kararlar, sert çýkýþlar, onlarý güçlendiriyor. Bu bir savaþ ise ki bence öyle, stratejiyi çok iyi belirlemek lazým. Ancak þuna da eminim ki, bu savaþ, canlý bombalarla, terörist eylemlerle, yada bayrak yakmalarla bitmeyecek.


:AIGA:
Uzun zamandan beri ilk defa bugün kendime biraz zaman ayýrdým ve þu merakla beklenen meþhur filmimiz Kurtlar Vadisi Irak`a gittim. Açýkcasý beðenmemek maksadý ile birazda önyargýlý olarak gittiðim film, kafamda kopuk kopuk duran bir çok olayý birlikte düþünebilmemi saðlayýverdi. Film gerçektende genellikle kötü taklitlerini yapmayý becerebildiðimiz ve fakat üstelik! birtürlü baþarýlý olamadýðýmýz Amerikan yada Avrupa sinemasýndaki örneklerini aratmayacak bir niteliðe sahip. Ama en önemli tarafý üslubu. Bu film saldýrgan, sözünü esirgemez, kimi kýrarýz acabalarý olmayan ve iþin tuhafý, içerisinde geçen tüm olaylar gerçek olmasada, çoðu gazetelerde yazýlmýþ ve halka yansýmýþ, yani bizimde bildiðimiz konular. Beni anlayamadýðým þekilde zevkten mest eden tarafý ise, bu filmde biz saldýrýyoruz. Yani darp anlamýnda deðil, Gece Yarýsý Ekspresi gibi. Doðru olmasada (yada olsada) içinde bariz taraf tutma var, film Amerikan düþmaný! Film gerçek, doðru, olmasý gereken Müslümanlýk nedir anlatmaya çalýþýyor. Kökten dinci hareketi yavaþça kýnarken, baþ kahramanlardan biri olan Marshall`in aðzýyla, Hýristiyanlýðýn, çok eskiden beri ortadoðu ve kutsal topraklar üzerine oluþturmaya çalýþtýðý politika ile ilgili iþaretler veriyor.
Bu yaziyi kaleme almadan ve filmi görmeden evvel, ayný gün erken saatlerde, þu Danimarka bayraklarýnýn yakýlmasýna sebep olan ve Ýslam dünyasýnda infial yaratan karikatürleri merak ettim. Internette buldum ve uzun uzun inceledim. Bu karikatürleri çizen kiþiler, kendi peygamberlerine "I will survive" þarkýsýný söyleterek klip çeken ve klip`in orta bir yerinde Hazret`i bir araba çarpmasý sonucu öldüren kiþiler. Burada dinlerimiz arasýndaki farklari iyice belirginleþtirmek için uzun uzun örnekler vermeye gerek yok. Bunlarýn katolikleri bile bizim normal dini vecibelerini yerine getiren bir vatandaþýmýzýn dine bakýþý açýsýndan, daha rahat daha serbest yada daha laçka daha saygýsýz, artýk nasýl isimlendirmek uygunsa...Kýzdýðýmýz kiþilerin Peygamberleri ile ilgili bu tarz bir saygý mekanizmasý yok. Yani kutba gittiðimizde Eskimolar bizi burunlarýný burunlarýmýza sürterek selamlýyorlar, çünkü el sýkýþmayý bilmiyorlar, yok öyle bir þey onlar için, kimse kýzamaz onlara "bu nasýl selamlaþma böyle" diye. Kendi Peygamberlerine yaptiklarina bakýlýrsa aslýnda saygýlý bir tutum içerisinde olduklarý bile söylenebilir.
Yazýya film ile sýrf bu yüzden girdim, film sayesinde anlayacaklarý bir dille cevap vermiþiz bu zamana kadar yapýlanlara. Karikatürlerde de ayný üslubu uygulamalýdýk cuma namazý sonrasýnda homurdanmak yerine. Mesela hemen aklimdan geçen, Vatikan`in eþcinsel papazlara saðladýðý hoþgörü ortamýnýn sapkýnlýðý, çarmýha gerilmiþ Ýsa`ya göz süzen tatlý bir papazcýk ile karikatürize edilip Hürriyetin yada büyük herhangi bir gazetenin manþeti üzerine konulsa, bence verilebilecek en güzel ! cevap olurdu bu dini hoþgörüsü yüksek ! vatandaþlara ve Vatikan`a.
Sözün özü, kendi silahi ile vurulanýn caný daha çok yanar. Yapýmýz gereði verdiðimiz ani kararlar, sert çýkýþlar, onlarý güçlendiriyor. Bu bir savaþ ise ki bence öyle, stratejiyi çok iyi belirlemek lazým. Ancak þuna da eminim ki bu savaþ, canlý bombalarla, terörist eylemlerle, yada bayrak yakmalarla bitmeyecek. Ýnsan öldürmeden, karakter ezerek, küçük düþürerek,soðukkanlý ve aþþaðýlayýcý davranarak yani onlarýn silahlarýný kuþanarak sonuç alýnacak. Ýlgisiz gibi gözüksede Kurtlar Vadisi Irak, bu konuda atýlmýþ küçücük, ancak savaþma üslubumuzla ilgili atýlmýþ dev bir adýmdýr.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Baþka taraftan baksak...
Gönderen: asivemavi / ege/Türkiye
26 Eylül 2008
Karikatür olayýna ben baþka taraftan bakmaya baþladým.Bu bir tepki ölçme olabilir.Bunu bu gün dünya jandarmalýðýný yapan süper güç!! te yapabilir, kendisini islam ýn temsilcisi sayan karanlýk güçte.Çünkü; At ile it izinin karýþtýðý hassas bir dönemden geçmekteyiz.Eðer bu bir tepki ölçmekse binlerce anketörün uzun bir zaman ve geniþ bir coðrafyada yapamayacaðýný bir ufak gazete ve görsel basýn çok kýsa sürede ve çok baþarýlý bir þekilde yaptý. Bundan sonra geliþecek olaylarý dikkatle incelersek bu krizi yaratan odaklarý görmemiz hiçte zor olmayacaktýr. Diðer bir husus hani bir laf varya gavur aþmýþ diye. Bazý þeyler aþýlmalý,aþýlmalý derken provakasyona gelinmemeli aklý selim içerisinde olaylarý deðerlendirmeli.Olaylarýn terör boyutuna ulaþtýðý yerlerdeki toplumsal eðitimi ,ekonomik seviyeyi ve bölgenin sosyal durumunu incelersek beklenen ve istenen tepkinin alýndýðý sonucu ortaya tam çýkmamýþtýr ve buda sevindirici bir geliþmedir. Kurtlar vadisi ne gelince;Her sokakta bir polat alemdar,bir çakýr yaratan dizinin býrakýn film yapýlmasýný TV lerde gösterilmesi bile büyük bir hata.Sanattan uzak bu tür diziler , filmler ne diye yapýlýr ve gösterilir buna anlam veremiyorum...Yazýnýz güzeldi keyif alarak okudum saðolun teþekkürler... asivemavi36




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Zamanlar Türkiye Cumhuriyeti Diye Bir Ülke Vardý... [Eleþtiri]


Murat Topgul kimdir?

Deneme

Etkilendiði Yazarlar:
Deneme


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Murat Topgul, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.