..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçýnýn iþlevsel tanýmý bilinci neþelendirmektir. -Max Eastman
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aþk ve Romantizm > Faik Murat Müftüler




1 Þubat 2006
Aþkýn Perspektifi  
Faik Murat Müftüler
Londra’daki Royal Art Museum’un en geniþ dört galerisi 1998 yýlýnýn Temmuz ayý boyunca “Let me tell you love” adlý karma resim sergisi için ziyarete açýlmýþtý. Serginin en ilgi gören çalýþmasý, seri halindeki beþ adet kadýn portresi idi...


:BIEI:
   Londra’daki Royal Art Museum’un en geniþ dört galerisi 1998 yýlýnýn Temmuz ayý boyunca “Let me tell you love” adlý karma resim sergisi için ziyarete açýlmýþtý. Sergiye katýlan altmýþ üç ressam, toplam dört yüz kýrk yedi resimde aþký betimlemeye çalýþmýþlardý. Serginin en ilgi gören çalýþmasý, seri halindeki beþ adet kadýn portresi idi ve Ýspanyol ressam Adriano Francisco Llerriva’ya aitti.

   Llerriva’nýn bu çalýþmalarýný izleyen ziyaretçiler, portrelerin aþký anlattýðý konusunda þüpheye düþüyorlardý. Ta ki standýn sonundaki altýncý çerçevede yazýlý hikâyeyi okuyana kadar. Ýþte Llerriva’nýn kaleminden resimlerin hikâyesi.

* * *


   Asistaným Marian poz verecek modeli ayarlamýþtý. Mevsimin yaz olmasý nedeniyle yer sorunumuzu kolayca aþabildik. Aksi halde yüz metre uzaklýðý barýndýran kapalý alana gereksinim duyacaktýk. Zaman zaman havanýn kapanmasý ve ýþýðýn deðiþmesi pek fazla sorun yaratmadý ve çalýþmamýzý Ýbiza sahillerindeki tenha sayýlabilecek bir kumsalda, bir aylýk süre sonunda tamamlayabildik.

   Marian’ýn ayarladýðý model hiç tanýmadýðým bir kadýndý. Son resme kadar da kasýtlý olarak tanýþmadýk. Çalýþmamýn amacý buydu çünkü. Aþký anlatmak…

   Ýlk resmi yaparken, modelim tam yüz metre uzaðýmda bir sandalyenin üzerinde oturuyordu. Bu uzaklýktan görebildiðim kadarýyla portresini çalýþýp bitirdim. Ýkinci resimde uzaklýðý yetmiþ beþ metreye düþürdük. Üçüncü resimde elli ve dördüncü resimde yirmi beþ metre uzaklýktan ayný kiþinin üç portresini daha yaptým. Tabii tahmin edileceði üzere mesafe kýsaldýkça modelin yüz hatlarýný daha iyi seçiyor, resmimi ona daha çok benzetebiliyordum.

   Son resme baþlamadan önce modelim Gabriella ile tanýþtým. Harika bir seçimdi. Asistaným Marian ile bir kez daha gurur duydum. Son portreyi çalýþýrken artýk modelim sadece üç metre uzaðýmda oturuyordu. Yüzünün tüm hatlarýný tuvale kusursuzca yansýtabiliyordum.

   Haziran ayý sonunda son resim de bitti. Beþini bir arada izlemek üzere atölyeme gittik. Son portreyi, hazýrladýðým þövalenin üzerine koyup ilk dördünün üzerindeki örtüleri indirdim. Resimleri gördüðünde Gabriella’nýn yüzünde oluþan hüznü tarif edemem. Resimlerdeki en güzel kadýn ilk portredekiydi ve Gabriella’ya hiç mi hiç benzemiyordu. Diðer üçünde giderek modelime daha çok benzemiþ, son resimde neredeyse aynýsý olmuþtu. Gabriella çok güzel bir kadýn deðildi – Dedim ya Marian’ýn harika seçimi… Ýlk resimde iþlediðim çehre, yüz metre uzaðýmda oturan kadýnýn yüzünde olmayan, sadece kendi arzularýmla yarattýðým bir güzelliði taþýyordu. Nitekim aþk buydu.

Adriano Francisco Llerriva
29 Haziran 1998 – Madrid

* * *


   Llerriva’nýn yazdýðý öykünün üzerine bir þey söylemeli mi?

   Sanýrým gerek yok.

   Peki; ister ruhsal uzaklýk olsun ister fiziksel... O sevgiliye hep ve her zaman uzaktan bakmanýn aslýnda bir yanýlsama olduðunu tartýþmalý mýdýr?

   Kim bilir?...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aþk ve romantizm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Siyah - Beyaz

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Concerto Grossi No: 1 B Minor Opus: 37
Altýný Çizmeden Okumak
Mutlak Sözcük
Þans

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Matematik [Þiir]
Mahkeme [Þiir]
Sevda Sýçradý [Þiir]
Boþluk [Þiir]
Bu Ýþte! [Roman]
Buðulu Camýn Ardýndaki [Deneme]
Söz - Anlam [Deneme]
Beþ Kere [Deneme]
Bungee Ayrýlýk [Deneme]
Boyama Kitabý [Deneme]


Faik Murat Müftüler kimdir?

Profesyonel hayalperest , amatör yazar

Etkilendiði Yazarlar:
Orhan Pamuk'u çok beðenirim . Etkilenmeye çalýþtým , beceremedim . Taklit bile edemem .


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Faik Murat Müftüler, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.