..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bulanmadan ve donmadan akmak ne hoþtur. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Çocuk > sevil güler ortaylý




29 Ocak 2006
Fikriye  
sevil güler ortaylý
çocuklarýmýz bizim çocuklarýmýz,onlar daha güzel yaþamalý...onlara en büyük mirasýmýz güzel bir gelecek olmalý...


:BCAJ:

Her günkü sabah yürüyüþlerinden birindeyim. Sabah saat 7.30 Evden yeni çýktým . Bir kaç metre yürüdüm, önümde küçük bir kýz çocuðu. Elinde kocaman bir poþet. Ýçi ekmek dolu. Belli ki çok aðýr, sürüyerek götürüyor. Kýrmýzý palto, kýrmýzý yýrtýk çoraplý, eski bir bot, kýrmýzý þapkalý, sarý saçlý altý, yedi yaþlarýnda sevimli bir çocuk... Usulca yanýna gittim.'Yardým edebilir miyim?' dememe kalmadý hemen elindeki poþeti elime tutuþturdu..Ben bir þey demeden;
'Bayat ekmekler,biz kalabalýðýz.' Bir yandan da elini oðuþturuyor, belli ki elleri çok üþümüþ , ekmeklerin aðýrlýðýndan poþet elini kesmiþ. Ýçinde beþ tane büyük köy ekmekleri var ,epeyce de aðýr!
'Kaç kiþisiniz?' diye sordum.
'Annem babamla on kiþiyiz.'
'Senin adýn ne?'
'Fikriye Baþ. Dört kýz ve dört erkek kardeþiz.Her gün birimiz ekmek alýrýz . Bugün sýra bende.' 'Okula gidiyor musun Fikriye?'
'Evet birinci sýnýfa. Okulum eve çok yakýn.'
'Okumayý öðrendin mi?'
'Biraz okuyorum, öðreniyorum. '
'Öðretmenin adý ne?' Birkaç saniye duraksayarak ;
'Bilmem unuttum,okulumun adýný da unuttum.. '
'Neyse caným,hatýrlayýnca söylersin . Fikriye, bir þeye ihtiyacýn var mý? ' 'Eþofman lazým. Bir tane var da, önü yýrtýk. Ama olsun yýrtýk kýsmýný arkaya atýyorum, giyiyorum. Zaten annem alacak, söz verdi. Bende para bulunca biriktiriyorum, alýrým. 'Parayý nereden buluyorsun?'
'Annem bazen simit parasý veriyor,karným acýkmýyor ,saklýyorum.' 'Baban ne iþ yapýyor?'
'El arabasý var. Fakat bugünlerde hep evde, hastalandý.'
Çok tatlý ve sevimliydi. Sohbet çok güzeldi. Evine gelmiþiz. Hemen ekmekleri aldý. ''Teþekkür ederim,okula beklerim. (Okulu göstererek) 1-C sýnýfýndayým'', diyerek evine koþtu. Aslýnda biraz kýzmýþtým, tabii ki annesine. Bu saatte, üstelik hava karlý ve soðuk .küçük bir çocuðu ekmek almaya yollamýþlardý..
O gün, bütün gün Fikriye 'yi düþündüm. Herkese anlattým, üzülmüþtüm. Hayatýn gerçekleriydi, görmüyor ,belki de görmek istemiyorduk. Her tarafta Fikriyeler vardý. Eþofman, çorap ve eldiven aldým. Hemen vermek istiyordum ama nasýl vermeliydim? Ters bir þeyler olmamalýydý ,baþkalarýndan almaya alýþmamalýydý. Hemen imdadýma hiç önemsemediðim, hatta kýzdýðým, saçma bulduðum''Sevgililer Günü' yetiþti. Bugün sevgililer günüydü. Hemen evine gittim.Hediyemi vermek için sabýrsýzlanýyordum. Kapýyý bir genç kýz açtý, ablasý olduðunu söyledi . Ýçerden kahkaha sesleri geliyordu. Ev buz gibiydi ama sýmsýcaktý. O an benim evi düþündüm, kaloriferli , sýcak fakat boþ, kimse yoktu.Biran benim evimin buz gibi olduðunu hissettim, yalnýzlýk! O an biraz da olsa Fikriye' yi kýskanmýþtým..'Fikriye evde mi?' dememe kalmadý sevimli haliyle karþýmdaydý. Gülüyordu.
'Merhaba tatlým .Fikriye' ciðim, biliyor musun, bugün Sevgililer Günü. Ýnsanlar bugün sevdiklerine hediye alýrlar.Bende sana aldým.Kabul eder misin?' 'Teþekkür ederim'. dedi ve hediyeyi alýp odaya koþtu. Annesi yanýma geldi.Sadece gülyordu .Ablasý beni içeri davet etti. Çok geç olmuþtu, giremezdim eve dönmeliydim. Teþekkür ettim. O an annesinin Türkçe bilmediðini öðrendim.Kýzý annesinin Arapça bildiðini Türkçe bilmediðini söyledi.
Güler yüzlü ve neþeli insanlardý, her zorluða raðmen mutlu olabiliyorlardý.
Her gün Fikriye yi görüyorum .Þimdi 3.sýnýfa gidiyor.Büyüdü…Artýk bisikletiyle ekmekleri taþýyor ve hava buz gibi…Ama o mutlu…. Dilerim hiç bir zaman gülen yüzleri solmaz.
Ben de Sevgililer Günü nü, sadece bir gün deðil her güne pay ettim ve kutluyorum..

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ....:)
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
22 Temmuz 2006
Merhaba Sevgili Ortaylý; Satýrlarýnýzda; bir öðretmenin, sevgi dolu yüreðinin yansýmalarýný buldum.........Sevgiyle kalýn...Kâmuran ESEN

:: Gerçek Yaþamdan Bir Kesit
Gönderen: Orkun Levent BOYA / Ankara/Türkiye
22 Temmuz 2006
Çok güzel bir yazý olmuþ,tebrikler... duygu ve gerçeði çok hoþ birleþtirmiþsiniz... Dediðiniz gibi, hergün onlarca Fikriye görüyoruz yaþamda... Ama kaçýmýz farkýna varýyoruz? "Çocuklarýmýza kendi yýldýzlarýndan evvel sekizinci kat göklerdeki yýldýzlarýn ve hareketlerin bilimini öðretmek büyük bir saflýktýr."-Montaigne "kendisine kendi yýldýzlarý öðretilmiþ" olan Fikriye'nin onca yokluða raðmen sonsuza dek mutlu olacaðýna inanýyorum... Sevgi ve Saygýlarýmla...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ben Daha Çocuðum [Þiir]
Bu Kuþ Buradan Gitmeyecek [Þiir]
Ceviz Aðacý [Þiir]
Bugün Doðum Günüm [Þiir]
Yeter [Þiir]
Yeni Yýl Sabahý [Þiir]
Güle Güle Caným Oðlum [Þiir]
Bizim Sýnýfýn Ali'si [Þiir]
Altý Yaþýnda Büyümüþ! [Eleþtiri]


sevil güler ortaylý kimdir?

Ne demir, ne tahta, ne tül perde var hayatýnda, hürriyeti seçmene lüzum yok hürsün. Bu hürriyet hazin þey yýldýzlarýn altýnda.

Etkilendiði Yazarlar:
yaþar kemal,orhan pamuk,nazým hikmet ran


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © sevil güler ortaylý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.