..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam hoþtur, ölüm rahat ve huzurludur. Zor olan geçiþtir. -Asimov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > Mehmet Demir




5 Ocak 2006
Aþk ve Ayrýlýk  
Mehmet Demir
Maksadým ne aþký küçümsemek ne de ayrýlmanýn esef verici bir durum olduðunu anlatmaktýr.Dikkat çekmek istediðim nokta aþkýn baþlangýcý ve aþkýn yaþandýðý süreç ile ayrýlýk arasýndaki tuhaf , çeliþkili ve bence bir o kadarda komiklik.Yani;nerden baksan tutarsýzlýk nerden baksan ahmakça!!!


:CJHE:
Ah o yeminler ah!Aþýklarýn birbirlerine verdiði sözler ne çabuk unutulur olmuþ...Birbirlerinin gözlerine bakarak verilen bu sözlerin hiç mi geçerliliði yok veya en azýndan kýymeti..Ne garip sanki hiç söylenmemiþ gibi unutulurlar.Ayrýlýrken bunlar hiç mi akla gelmez anlayamýyorum..

Hele bazý sözler vardýr sanýrsýnýz ki leyla-mecnun ,ferhat- þirin gibi büyük aþýklarýn sözleridir bunlar.Ýlk aklýma gelenler:’’Sana tapýyorum’’ ve ‘’Senin için ölürüm’’...Agýzdan çok kolay çýkar bu sözler ama zaman gelir çiðnemeden yutarýz bunlarý..Ne saçma veya daha aðýr bir tabirle ne kadar ‘’aþaðýlýk’’ ve þerefsiz’’ bir þey bu öyle deðil mi?

Maksadým ne aþký küçümsemek ne de ayrýlmanýn esef verici bir durum olduðunu anlatmaktýr.Dikkat çekmek istediðim nokta aþkýn baþlangýcý ve aþkýn yaþandýðý süreç ile ayrýlýk arasýndaki tuhaf , çeliþkili ve bence bir o kadarda komik durum.Yani;nerden baksan tutarsýzlýk nerden baksan ahmakça!!!

Aslýnda salt olarak deðinmek istediðim konu ayrýlýk ve arýlmak üzereyken ile ayrýlýk arasýnda geçen ilginç süreç.Þu ana kadar bir çok ayrýlýk ve ayrýlýk sürecine tanýk oldum yaþadýðým çevrede – yaþadýðým çevrede diyorum çünkü dünyanýn diðer bir ucunda veya yaný baþýmdaki apartmanda farklý bir aþk ve ayrýlýk süreci yaþanmýþ ,yaþanýyor olabilir.

Bazý aþklar vardýr çabuk baþlar , taraflar birbirlerini çabucak tüketir ve ayrýlýk tez gelir.Bu aþk tipinde aþýklardan en az birisi daha önce ya hiç sevilmemiþ veya sevmemiþtir..Çaresizce aþka býrakýr kendini.Biraz sevgi biraz þefkat ve ilgi kendinden geçirir aþýðý.Ayrýlýk genelde çok sessiz ve gürültüsüz olur.Zaten iki aþýkta birbirlerinden o kadar da haz almamaya baþlamýþtýr..Ve birikteliðin sonuna doðru birbirlerinden iyice soðumuþ olurlar.Arkadaþ kalma saçmalýðý genelde bu tip aþklarda görülür.Yaþanýlan onca þeyin;sahilde geçirilen onca anlarýn ve þehvetli seviþmelerin en ufak bir kýrýntýsý bile kalmamýþcasýna hem de..

Gözlemlediðim bir baþka aþk tipide çýkar iliþkisine dayalý iliþkidir.Daha çok ego tatminine dayanýr.Bu tip aþýklar biraraya geldiklerinde konuþmaktan çok öpüp-koklaþmayý ve
haþna –fiþneyi tercih ederler.Konuþtuklarýnda ise daha çok birbirlerinin kýyafetlerinden pahalý arabalarýndan veya magazinden bahsederler..Genellikle bunlar ‘’burjuva piçleri’’ dediðimiz zümredir.Ayrýlýklarý genellilikle aldatma ile baþlar.Yani ayrýlma sebepleri bir üçüncü sahýþtýr.Ayrýlýðýn hemen öncesinde birbirlerine þirinlikler yapýp kendini masum gösterme peþindedirler..

     Diðer bir aþk tipi ise tek atraflý aþktýr.Bahsettiðim platonik aþk deðil.Ýki kiþiden en az biri daha çok sever- daha doðrusu sadece bir tanesi tam manasýyla sever- diðeri oralý bile olmaz.Ama bu durum dýþarýdan bakýldýðýnda çok rahat gözlemlenemez.Dýþarýdan çok mutlu ve birbirini deli gibi seven iki aþýk olarak görülürler.Ama þunuda belirtmek isterim ki ;baþlangýçta iki aþýkta birbirlerini seviyodur-en azýndan kendilerini öyle zannediyorlar- ve bu durum tahminen 3 – 4 ay sürebilir.Bu süreden sonra-þayet beraberlik devam ediyorsa-artýk bir taraf iliþkiden kopacaktýr.Onun býraktýðý yerleri diðer saf aþýk dolduracaktýr(bu kiþi genellikle erkek olur).Bir onu yerine geçecektir bir kendi olacaktýr.Yani tabiri caiz ise tek baþýna stand-up show yapacaktýr.Ama bu durum fazla sürmeyecek kiþi durumun farkýna varacak ve bu rahatsýzlýðýný sevgilisine aksettirecektir.Sevgilisi muhtemelen onu ciddiye almayacak ve ayrýlýk lafýný ilk kulllanan o olacaktýr.Zaten buna dünden razýdýr da!Ama sevgilisini de ikna etmeye çalýþacaktýr-daha doðrusu vicdaný rahat býrakmýyacaktýr(nede olsa verilen sözler vardýr ortada)-ama sevgilisi ikna olmayacaktýr.Bu aþamadan sonra artýk ufak ufak restleþmeler baþlar.Bu restleþmelerin sonu hakarete dek varýr.Ama seven taraf yine de ýsrar eder birlikteliðin devamý için...Bir türlü gerçekleri görmek istemez çünkü ne de olsa seviyordur veya sevdiðini zannediyordur..Ama inadý fazla sürmez ve acý son :ayrýlýk kapýyý çalar ve içeri girer bir daha gitmemek üzere.Ayrýlýk beklenmedik bir misafir deðildir ,aksine günler öncesinden randevu alýpta gelmiþtir..Ayrýlýktan sonra bir kaç kez telefonla arar erkek ama sadece o kadar..Artýk bundan sonra kendini sorgulama dönemi gelmiþtir(seven kiþi için).Kendini ,aþkýný ,iliþkisini ve eski sevgililerini sorgular.Bu süre depresyonda olduðu bir süredir.Yakýn çevresinden bol bol tavsiye alýr.En çok verilen tavsiye : ‘’Sana kýz mý/erkek mi yok.Selma gider aylin gelir o da gider baþka biri gelir/ahmet gider mehmet gelir o da gider baþkasý gelir, hem ondan daha iyisinide bulursun ,sen daha iyilerine layýksýn oðlum /kýzým.’’þeklindedir.Bu nasihatlar kiþiyi daha çok gerer.

     Sonra zamanla dünyanýn döndüðünü farkeder ve zamanla materyal dünyada kaybolur gider – ne de olsa kapitalist sistem böyle emretmektedir.Derken yeni bir aþk güneþ gibi doðar ,penceresinin kenarlarýndan süzülerek odasýna kadar ulaþýr ve yeniden tüm benliðini kaplar.Yeni bir umuttur onun için bu aþk.Eskisinde olduðu gibi býrakýr kendini aþka çaresizce.Ama bu sefer farklý olarak ;kafasýnda hep bir þeyler dönüp durur eski sevgiliye dair.Aþký ,umutlarý ,sevdasý verilen sözleri, hayalleri ve ayrýlýðý...Kafasýnda þüphe de vardýr yeni sevgiliye ve iliþkiye dair ; acaba o da býrakýp gidecek mi onu, gene hayalleri yýkýlacak mý..Þüphesinde haklýdýr..Ve gene ayrýlýk kapýsýný çalar.Bir darbe daha almýþtýr.Peki daha sonra ne olur?Tam olarak deðilse bile umutlarý çok azalmýþtýr..Umutsuzca aþkýn kapýsýný tekrar çalmasýný bekler..

     Þimdiye kadar hep yaþanýlanlarý ve gözlemlerimi anlattým.Yani olanlarý anlattým.Ya olmasý gereken aþk...O nasýl biþey acaba..Bunu gerçekten çok merak ediyorum.Aslýnda aþkýn ne olduðunu da bilmiyorum..Ama en azýndan ne olmadýðýný biliyorum,sanýrým bu yeter.

     Ve þunu da ilave etmek isterim ki;’’aþk ‘’ kelimesini kullanmak zorunda kaldýðým için aþkýn kendisinden,aþký bu 3 tip içinde tartýþtýðým için tüm aþýklardan(aþký baþka türde yaþayan çiftlerden) özür dileme ihtiyacý hissettim.Aþktan ve tüm aþýklardan bunun için özür diliyorum..

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: binlerce aþk tanýmýndan biri...
Gönderen: emine uslu / Konya/Türkiye
29 Mart 2008
aþk;tek taraflý yaþanan bir duygudur paylaþýlmaz,artmaz eksilmez,kaybolmaz bitmez(gerçek aþk tabii ki bu...)aþkýn karþýlýðýný beklemek karþýlýklý çýkar iliþkisine dönüþtürmektir ki;buna da aþk denmez herhalde...bu da bence bir aþk tanýmý.aþkýn herkezce bir tanýmý vardýr genler gibidir aþk herkezce farklý yaþanýr ve algýlanýr.günümüzde aþklar hoyratça bedenlere teslim edilse de aþk bi yerlerde var uamrým herkesin karþýsýna gerçek aþk çýkar ve onu görürler.mehmet bey kaleminize saðlýk üç bakýþ açýsýda çok real bir yaklaþým maalesef o halde güzelim hayat kaynaðý aþkýmýz...yüreðiniz aþkla dolasý dileði ile.

:: ne yazsam az
Gönderen: nilüfer ferah / /
13 Ocak 2006
çok beðendim..nasýlda güzel anlatmýþ..nasýlda içten yazmýþ.. yazdýklarýna aynen katýlýyorum...gerçek sevgi gerçek aþk..nerde?

:: ÖZ'RE GEREK YOK BENCE.
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
12 Ocak 2006
Merhaba Sevgili Mehmet Demir; Neden özür diliyorsun ki!Ýstediðimiz konuda istediðimiz gibi düþünmek, bunu söylemek- yazmak ayýp deðil...Herkesle her konuda ortak paydada buluþmak zorunda deðiliz.Ne demiþ atalarýmýz:"Akýllarý pazara çýkarmýþlar, herkes yine kendi aklýný satýn almýþ."....Sevgiyle kal...Kâmuran ESEN




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ölümün Gölgesinde [Þiir]
Kuþ Tanrý [Þiir]
Umut Ýstemiyorum Artýk [Þiir]
Kürt Sorununa Kökensel Bir Bakýþ [Bilimsel]
Ruh Yazmayý Öðrenirse [Bilimsel]


Mehmet Demir kimdir?

Bilgiye açlýðýmdan dolayý pek fazla yazý yazdýðým söylenemez. Belkide buna ben izin vermiyorum. Çünkü her yazdýðýmda içim boþalýyormuþ gibi oluyo. Ama bütün bunlara raðmen,bilgi taþtýðý zaman ve yaþadýklarým dað gibi biriktiði zaman yazý yazmama ben bile engel olamýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
, Ayþe Kulin,Leyla Erbil,Necip Fazýl,Iris Galey,elif þafak


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Demir, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.