..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýyi bir aþk mektubu yazmak için, neler yazacaðýný bilmeden oturman, kalktýðýnda da ne yazdýðýný bilmemen gerekir. -Rouesseua
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gülmece (Mizah) > düþge su




19 Aralýk 2005
Kaktüs  
düþge su
manken oyuncular, kaktüs, okyanus, yazar, psikolog ve müteahhitler ile mevcut tüm kaktüslere atfen...


:BGGA:
KAKTÜS

Uzun zaman oldu yazmadým.
Hayatým hep birbirine girince kaleme sarýldýðýmdan herhalde yazmadým. Aslýnda böyle yapmamak lazým, hep yazmak lazým ki beni bu sürece getiren þeyleri iyice görebileyim. Ama yok, öyle yapmýyorum! Ne zaman ki her þey tam anlamýyla b.ka batýyor - o zaman- yazýyorum. Ne ayýp bir þey aslýnda yazarlýða öykünen biri için. Pilot olmayý hayal et daha iyi.
..
Þimdi de ne yazacaðýmý bilmiyorum ya, lafý dolaþtýrýp duruyorum. Susuyorum!
Oh ne ala, git bir bardak su iç!
Yok öyle deðil
Susuyorum.
…kelimelere itimadým kalmadý…
Bu böyle bir gece iþte, ne dersen de. Az önce sessiz yatak baþlarý arasý cinnetlerimden herhangi birini daha geçirdim. Alýþtýðým, bildiðim, kimseye belli etmediðim, öðrendiðim, idare ettiðim bir basit cinnet. Oh ne ala. Onu da evcilleþtirip, koþullandýrabilen bir beynim var ya, Pavlov’a rakibim artýk. Baþka kimseyi kendime rakip görecek deðilim. Kimse de kusura bakmasýn artýk.

Güzelcümle kurma becerim var ya, yazarlýða öykünürüm.
Vah vah!
Vah ki ne vah!
Ýki þeyi üst üste güzel giyince modacýlýða, bir maçta iki gol attým diye futbolculuða ve biraz sansasyonel bir hayatým var diye manken oyuncu olmaya özeneceðim az kaldý!
Tanrý Allah’tan biraz basen, biraz boy fukaralýðý vermiþ de yýrtmýþ millet!
Þimdi sanýrsýnýz onca derdimin arasýnda bu gece derdim yazarlýk.
Yalan!
Hem de tumturuklu bir yalan.
Beynim þimdi bir baþka laf cambazlýðýnýn içinde yine. Güya sýkýntý buymuþ gibi davranýyor, ki atlatabileyim bu geceyi de. Yine ve hep olduðu gibi.

Aslýnda ayýp bir þey a, ben de utanma ne gezer! Bir gittiydi yýllar önce ondan beri uðramaz, bildiðiniz gibi deðildir. Pek hayýrsýz çýktý bu utanmaz!
...
Sadede de geleceðim elbet, hele bir sabýr buyurun bir zahmet!
Misal onda da pek yetenekli deðilim. Þimdi kendini bir parça benim gibi zeki zanneden dostlarým, benim kesinlikle kendimle ilgili bir problemim olduðunu ve bunu bu þekilde atlatmak için bir yazý buyurduðumu varsayýyordur. Saymayýn güzel kardeþim. Ya yok, valla þaþýrtmak için yapmýyorum. Vallahi de billahi de derdim bu deðil bu gece.

Anlaþýldý inanmayacaksýnýz sözlerime.

Ben de yalan yok halbuki, içimden anlatmak gelmiyor bugün herhangi bir þekilde sizi hiç ilgilendirmeyen- manken oyuncu söylemiylen- sizi hiç alakadar etmiyen- dertlerimi anlatmak ondan böyle þettim. Size ne caným benim sevgilimle tatsýz bir gece geçirmemden. Ne alakasý var yani, insan iliþkilerinde normal bir þeycik bu. Hadi hadi, bunlar bu iþin tadý tuzu biberi. “Kardeþim ben acýya dayanamýyorum, mideme dokunuyor” desem, sahi güler geçersiniz. Haklý da olursunuz! Ýþin kötüsü benim komik kadýn olmam sözkonusu olur. Hayýr Allah muhafaza, bir gören duyan, iþiten olur. Deðme rezillik!
Ne gerek var dimi caným benim!

Bu saçmalýðý artýk bitireceðim. Zira hiçbir amaç edinmeden yazý yazýlmamasý gerektiðini öðrendim. Amacým derdimi anlatmak deðildi zaten bu gece. Belki bir nebze, bir derdi anlatamamak nedir, sorusuna cevap bulmak istemiþ olabilirim naçizane?

Kabul buyurunuz efendim.

II- Ayný geceden:

Vallahi de billahi de kararlýyým:
Ýnanmayacaksýnýz biliyorum ama vallahi de billahi de kararlýyým.
Sevgilimle ilk kez kavga ettiðimizi sananlar mý oldu dersiniz, beni pek bir toy bulanlar mý oldu dersiniz, yok efendim gecelerce aðlayacak bir derdim olduðunu hemencecik anlayanlar mý dersiniz… Artýk ne derseniz deyiniz, öyle asparagas haberler çýktý ki, hakikati anlatmak boynumun borcu oldu:

Ama açýkça itiraf edeyim. Benden vallahi de billahi de bu potansiyelle mankenoyuncu olurdu! Aranýzda buna burun kývýranlar olursa tez elden bana bildirsin. Basýn toplantýsý düzenleyeceðim yeni aldýðým güneþ gözlüklerimin arkasýnda. Biraz gözyaþý da akýtacaðým ama buna henüz hazýr deðilim.

Bu konuda gerekli alt yapý çalýþmalarýný tamamladýðýmý ise kývançlan bildirmekten feci bir zevk duyarým. Zira bu konuda oyunculuk dersleri alýyorum! Paramýn yetmediði yerde birkaç CD de alacaðým. O da biterse ne kadar basýn toplantýsý düzenleyen kadýn varsa gizlice izleyeceðim. Anlayacaðýnýz çok hýrslýyým. Artýk kazanacaðým!

Derdim basit, sýradan ve o kadar alalade ki hepinizi hayal kýrýklýðýna uðratacaðým!
Bana ne, kocaman merak duygusu uyandýrýp, içi boþ bir haber yaratacaðým. Bunu artýk ben de yapacaðým.

Yorgunum. Kelimelerden, olmayacak düþlerimden ve bana baðýran kara gömleklerden! Tamam tamam çoðullaþtýrmayacaðým derdimi. Bu kara gömleklilerin bir tanesinden. Haksýzlýða uðramýþ olmam bir yana- ki bu herkesin baþýna, her an, hep, pek fazla bir sýklýkla gelir- ayný yataðý paylaþma zorunluluðum öte yana- ben bir yana. Sýkýntýlý bir dönemecin içindeyken, insan bazen bir el ister ya yanýnda, ha bir gayret diye. Ýþte misal insanýn isteyeceði bu tür þeylerden acayip sýkýlmýþ bir durumdayým. Nedense bana pek mantýklý gelen bir þey karþýmdakine mantýksýz gelince ortaya gerçekten mantýksýz bir durum çýkýyor.

Ýhtiyaçlarýnýzý giderme biçiminiz nasýldýr bilirim. Zira ben de insaným! Misal acýkýnca yemek yiyorum, aslýnda bu bir yalan. Sýrf zevkten yemek yemeði daha çok seviyorum ama olsun. Yani acýkýnca muhakkak yiyorum. Bu arada itiraf edeyim! Benden aslýnda mankenoyuncu olmaz. Çünkü ben “her istediðimden yiyorum ama valla neden bilmiyorum hiç kilo almýyorum” cümlesinin gerçek olduðu bir dünyada hiç yaþamadým. Bu tip bir gerçekliðin bizim köye uðramasý ihtimali, kýz çocuklarýmýzýn okula gitmesi, Türkiye’de þiddetin sona ermesi falan gibi bir þeye de delalet edecek. Aslýnda dört gözle bekliyorum! Neyse efendim. Susayýnca su içiyorum(Ay bu parantezler öldürecek beni ama – günde bir bardak su içmiþliðim az görülür) Sanýrým Tanrý beni yaratýrken Türk müteahhitlerle çalýþtý. Kesin malzemeden çaldý bunlar! Yahut ben bir kaktüsüm, haberim yok!

Neyse efendim! Diyeceðim þu ki, her insan gibi elimdeki malzemelerin azlýðý çokluðu, koþullarýn uygunluðu gibi þeylerin sabit olduðu varsayýmý altýnda (Haydi! Hep beraber söylüyoruz- setaris paribüs) Ben de yerim, içerim, seviþirim falan. Ama insan diyorum ya tuhaf yaratýk! Bazen öyle manasýz bir biçimde içindeki yorgun gemilerin kaptanlarý bir köþede pineklerken, elin biri gelsin, þu gemiyi þuradan bir çekiversin istiyor. Sanýrým insan yüzsüz!
Olsun efenim. Can bu!
Çeker çeker. Yani kuzu sarma isteyen can, pek ala ayný anda yorgun kalbinin bir parça dinlenmesini, sözcüklerinin kaale alýnmasýný falan da isteyebilir!
Hah iþte, mesele bu!
Aðzýmdaki bakla da bu !
Misal bunu söyledim ya, güya rahatlayacaðým. Þerefsizim bu psikologlarýn bir þeyden anladýklarý yok. Ýçimde rahatlamanýn en ufak bir biçimi yok. Yok güzel kardeþim. Misal diyorlar ki önce sakin olun! E deðilim, güzel kardeþim. Niye oluyorum yahu!
Yani hiç çorba içmemiþ birine niye, ne hakla çorba içiyorsunuz, deðil mi ama? Yok valla ben kaktüsüm. Sorun burada!

Zaten tabir açýk! Basenleri fazla, boyu fukara, su içmez, çorbaya merhaba demiþliði yok, bol dikenli bir mahlukat! Bu bilmecenin tek cevabý var yahu!
Anladým!
-Ben kaktüsüm.
Anladým!
-Sevgilime dikenlerim batýyor.
Anladým!
-Benim kaptanlarýn hepsi uykuda, zira ortada gidilecek yol, aþýlacak deniz yok!
Anladým!
Sahiden anladým
Kaktüsün suya ihtiyacý yok!
Okyanusun dikene!

Oh be!

NOT:
Psikologlar haklýymýþ, bu durumda ben þerefsizim!
Bu bir!
Hala mankenoyuncu potansiyelim var, çünkü hiçbir þey söylemeden çok ciddi polemik yaratma yeteneðim en iyi manken-oyuncu arkadaþlardan bile iyi durumda!
Bu iki!
Civarda yaþayan tüm kaktüslere sesleniyorum. Boyu boyuma huyu huyuma yakýn bir kaktüs bulup evleneceðim. Bu üç!
Artýk susan erkeklerin karizmatik olduðu yolundaki tüm salakça yargýlarýmý asacaðým bir balo tertip edeceðim. Bütün kýzlar davetlidir!
Bu da dört!

CÝDDÝ NOT: Manken oyunculara zaten hazýrlýklýyým da, bu laflardan sonra müteahhitlerin gazabýna da uðrarsam hiç þaþýrmam! Aman gözünüzü seveyim. Bir hata yapýp beni ciddiye falan almayýn! Allah muhafaza, bir gören duyan iþiten olur. Deðme rezillik! Di mi efenim!


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ......
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
28 Aralýk 2005
Merhaba Düþge; Neden uzun süredir yazmadýnýz ki!....Sakýn yazmaya ara vermeyin...Anlatýmýnýzý seviyorum...Sevgiyle kalýn...Kâmuran Esen




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Evlilik
Ulus Kayboldu
Islak Yatak
Seviþ Üstüne
Þiir Sarhoþluðu 4
Üzgünüm
Elim
Delirmiþ Deliler
Hatýrladým
Aþk Herþeyi Affeder mi, Doðumu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Masal [Þiir]
Paket [Þiir]
Benek [Þiir]
Hüzün [Þiir]
Zü'nün Karanlýk Koridorlarý - I [Þiir]
Zaman [Þiir]
Türkü [Þiir]
Ýstanbul [Þiir]
Ankara Çýkmazý [Öykü]
Makara [Öykü]


düþge su kimdir?

uygun gördüðüm bir yol yok, uygunsuzum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © düþge su, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.