..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamýn her aný hakkýný ister. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > Zeynep Özer Akgün




10 Mart 2002
Ansiklopedi  
Zeynep Özer Akgün
O zamanlar daha ne gazete promosyonlarý baþlamýþtý nede ailecek gezmeye gidilen süper marketler kurulmuþtu. Satýþ yapan kiþilerin, akþam ziyaretleriyle ürün tanýtýmý yapýp, evin reisi


:CDFG:
Taksimin keþmekeþinden kurtulmak için kendini Bostancý dolmuþuna attý. Her çok içtiðinde, sarhoþluðunu, ruh durumuna gore, farklý bir yerinde hissederdi. Trafikten durup kalkan dolmuþun içinde gözlerini kapattý. Sarhoþluðunu bacaðýnýn ön tarafında bir yerlerde hissetti. Bahsi geçen yer o kadar cok uyuþmustu ki, ayaða kalktýðý an sanki devrilecekti. Tam olarak o yerin neresi olduðunu ifade edemeyecek kadar çok içmiþti. Alt baldýrýyla, kalça kemikleri arasýnda bir yerdi ama oraya ne dendiðini bir türlü hatýrlayamýyordu. Fena halde takýntý yapmýþtý. Eve gelir gelmez gazete promosyonu saðlýk ansiklopedilerinden birini eline aldi. Bütün kitaplýk bu ansiklopedilerle doluydu; ömrün boyunca atamayacaðýn, bir zamanlarýn dolduruþuyla toplanmýþ kuponlarla alýnan bir düzine ansiklopedi.....
Bacaklarýnýn bilinmez bir yerlerindeki uyuþukluk, yukarýlara dalga dalga yayýlýrken eline aldýðý bir ansiklopedi ile öylece ayakta boþluða bakýyordu. Elindekini niçin aldiðýný çoktan unutmuþtu. Aklýna yýllar once þu anda durduðu noktada yaþadýklarý geldi. Bu sahneyi ise aklina kitaplik da para ile satýn alýnan tek ansiklopedi getirdi...
Eve bir akþam orta yaslarýnda yakýþýklý sayýlabilecek bir adam gelmisti. O zamanlar daha ne gazete promosyonlarý baþlamýþtý nede ailecek gezmeye gidilen süper marketler kurulmuþtu. Satýþ yapan kiþilerin, akþam ziyaretleriyle ürün tanýtýmý yapýp, evin reisine bir þeyler satmaya çalýþtýklarý eðlenceli bir donemdi. Satýþ temsilcileri tarafýndan akþam ziyaretlerinin –çýkartmalarýnýn- tercih edilmesinin nedeni; para kazanan evin reisi evde bulunsun, böylece ev kadýnýn bir kocama sorayým kaçýþýnýn önüne geçilsindi. Komþu, kendine gelen satýþcýya karþý komþunun ismini, telefonunu verir. Karþý komþu ziyaret edildikten sonra satýþçý, kendisini üst komþuya önermesi için ev sahibine rica da bulunurdu. Zaten çoðu zaman satýn alamadýklarý için mahcup veya akþamýn kör vaktine kadar para kazanmaya calýþan satýcýya acýdýklarýndan bu istek seve seve yerine getirildi.
Onlar eve gelen sayýsýz satýþ temsilcisinden bir tek ingilizce ansiklopedi aldýlar. Aðabeyi o yýl hazýrlýk sýnýfýný bitirmiþti ve ileride ödevlerini yaparken ihtiyaç duyabilirdi. Ama bunun gerçek olmadiðýný herkes biliyordu. Evde bir yabancý dil kompleksi vardý. Bunu yenebilecek tek kisi icin elinden geleni herkes yapýyordu. O tek kisi aðabeyi idi, cunku ansiklopedi satýcýsý gelmeden birkac saat önce, þimdiki kitaplýðýn olduðu yerde, annesi ona derslerine çok çalýsmasý gerektiðini çünkü aðabeyi gibi onu koleje gönderemeyeceklerini açýklamýþtý. Babasý evin küçük erkeðine yatýrýmý uygun bulmuþtu.
Ailesinin onun yerine aðabeyi ile bu kadar ilgili olmasý onu kendi baþýnýn çaresine bakmasý gerektiðini belki taa o anda öðretmisti.
Elinde ki ansiklopediye baktý. Tam aradýðý sayfanýn açýk olduðu fark etti. Anatomi resminde aðrýyan yerinin üstüne “diz” yazmýþlardý….






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Zeynep Özer Akgün kimdir?

\'\'. . . Sonra sözcüklerin kumda býraktýðý izlerin içine yerlestim. Onlar kadar geçici, onlar kadar tek dalgalýk yaþamak beni asla korkutmadý. Her dalga bana yeni kumlar getirdi. Sonra sözcüklerin yeni kumlarda býraktýðý izlerin içine yerlestim. . . . "

Etkilendiði Yazarlar:
Bukowski, Trevanian, Milan Kundera, Barbara Nadel, Sebnem Isiguzel, Muge Iplikci, Perihan Magden


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Zeynep Özer Akgün, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.