..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tarih, hiçbir zaman orada bulunmamýþ kiþiler tarafýndan anlatýlan hiçbir zaman olmamýþ olaylarla dolu bir yalan. -Santayana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ýronik > cenab ersöz




21 Ekim 2005
Garibanca  
cenab ersöz
saçlarý baþlarý dðýnýk, saçý sakalý birbirine karýþmýþtýr. Pistir, kirden geçilmez üstleri baþlarý. Beyinleri, gönülleri........


:BBEJ:
Þükürler olsun yaradaným sana. Þu oruç ibadetini biraz daha sýk farz kýlsaydýn ya þu kullarýna. Meselaaaaa, þöyleeeee üç ayda bir olaydý! Günahý çok kullarýnýn sayesinde; nicedir böyle yemek nasip olmuyordu. Bak þu kulunun azimetine! Bir deri bir kemik! Avurtlarým çökmüþ, yüzüm kaþýk kadar kaldý. Ne tarhanaydý ama. Hele o kuru fasulye! Turþuyu çok kaçýrmamýþýmdýr inþallah! Çok iyi oluyor caným, þu iftar çadýrlarý. Ah be rabbim þunun þurasýnda kaç günceðiz kaldý! Süresini uzun tutaydýn bari hiç olmadý. Altmýþ gün, doksan gün gibi. Ya da en elveriþlisi gün aþýrý olurdu. Nasýl olsa bir gün aç kalmakla ölmüyorum ben. Þimdi bekleee duuuurr. Üüüçyüüüüz altmýýýýþ beeeeeþ gün geçer mi gelsin bir daha ki ramazan diye. Geçer mi? Dile zahmetsiz!

Sigarayý kimden götürürüz acaba? Þu sarkýk yanaklý þiþkin teyze tamam amaaaa! Beni bu hýrpanilikle yanýna yanaþtýrmaz. Bir tane þu her tarafý kolaçan edenden tokatlarýz. Sanki bütün iyiliði kendi yapýyormuþçasýna kurum kurum kuruluyor. Azametinden burnunu almaz yerden. Ondaki günahlarla elbet bu mukaddes günde fakire bi sigarayý sakýnmayacaktýr. Bu insanlar da alelacayip oldular artýk. Eskiden yarým izmaritten geçilmezdi yollar. Üstelik televizyonlar dahi yarýsýný içmelerini öðütlerdi, insanlara en azýndan. Ýnsanlar saðlýklarýna düþkündüler o zamanlar. Þimdi filtrelerini yiyecekler nerdeyse içerken. Gâvur sigarasý böyle mi içirttiriyor kendisini? Yok yooook olmaz böyle. Yerli malý kullandýrmaya özendirmeliyiz tekrar. Nerde ooo caaaným Maltepe, Samsun izmaritleri! Çek çek bitmez. Þu hala burnundan soluyan güvenlik görevlisinden alabilir miyim acaba? Yok yaaaa ! Adam hala kývýlcýmlar saçýyor. Sanki kapýnýn önünde baðýrýp çaðýrmasa, iteleyip kakalamasa bizleri; bilemeyecek miyiz þu çadýra doðru düzgün girmeyi? Yok, yok onun yanýna varýlmaz. Böyle bir ziyafeti ekþitmenin ne anlamý var þimdi! Þu masanýn baþýnda otura…
-     Ne var birad … aaaa, tabi tabii içerim içerim. Sigara bu içilmez mi? Saðol. Sende bugün iþler týkýrýnda desene!
-     ……..un tüm arabalarýnýn camýný sildim bugün. Bütün hepsi bu pakete yetti anca. Bir þiþe de zýkkým parasý çýkarabilseydim!
-     Þþþþþþþt. Sussanaaa. Allah belaný versin, attýracaksýn bizi dýþarý, hazmedemeden daha.
-     Ama bu yemeðin üstüne iyi gitmez miydi hani?
-     Tamam, tamam giderdi, suuuss. Bakarsýn çay da daðýtýrlar þimdi.
-     Sonra daaa; o devamlý þiþe toplayan diþsiz kadýn var ya! Çektik mi onu da naylonun altýna bir yudum þaraba!
-     Sus be suuuss! Bak millet nasýl bakýyor bize! Bu mübarek günde adamýn düþündüðüne bak yaaa!
-     Biraz da ruhumuzu beslesekte zevkine varsak þu ziyafetin. Yahu Ramazan ayýnda çocuk yapmaz mý bu millet? Herkes el arabasýna mý biniyor yani! Bunda ayýplanacak ne var ya? Senin, benim, onlarýn dünyaya gelmesine sebep olan iþin ayýbý ne? Allah’ýn mübarek gününde, Allah’ýn yarattýðý doðaya, tabiata uygun konuþmanýn günahý mý olurmuþ? Ruhu karanlýk kötümser insanlarýn korkularýndan bana ne!
-     Hele bir sigara daha ver bakayým sen… ooooohh. Herkesin ne konuþtuðumuzu duymasý gerekmez. Etrafýmýzý rahatsýz etmek bize hak mý? Hayat umduðumuz gibi akmadý diye bizi önüne katarak, içine mi tüküreceðiz?
-     Ah be caným kardeþim. Þu haline bak. Hangi umutlarýn gerçekleþmiþ benim gibi? Ama ummaktan da mý vazgeçelim. Atkuyruðunda sinek gibi yaþasak da; yaþam hakkýný bizden istemezlik eder mi? Býrak ona borçlanmayalým hiç olmazsa, alacaðýmýz varken! Bu ülkede demokrasi var sonra diiii mi? Özgürce yaþayamayacak mýyýz?
-     Keyfine göre yaþamak istiyorsun sen. Senin keyfin buranýn keyfini kaçýrmasýn.
-     De bakalým derbederliðinin sebebini. Sen niye seçtin bu çapaçulurluðu? Benim ki: bir baþkasýnýn yaþamýný yaþayamadým. Beceremedim sevmeyi! Savurdu beni buralara baþýndan.
-     Benim ki baba öðüdü tutmak! Harama el uzatmayý zinhar yasak eylemiþti bana. Hiç mi sevmiyormuþ beni babam! Ben de vazgeçebilseydim ya onu sevmekten. Haram yemeyince hiçbir yerde dikiþ tutturamadým. Sonunda aklýmdan da olmayayým diye saldým kendimi iþte.
-     Para hýrsý, mevki kýskançlýðý, geri kafalýlýk benliðimi eline almýþken, hiç duygularýmý dinlemezdim. Benliðimi kovdum duygularýmla kaldým
-     Duygularýn ne der; yemek bittikten, herkes çýktýktan sonra burayý temizlemeye? Yerleri güzel bi süpürelim. Ýnsanlýða hizmet borcumuz var! Bir kýsmýný ödemiþ oluruz hiç olmazsa!
Öylesine bir kahkaha attý ki sigara veren. Aðzýndaki sigarasý fýrladý gitti. Bütün baþlar istisnasýz ona çevrildi. Gülüþünü uzatýp, delicesine çevirerek kurtuldu bakýþlardan. Bakanlar çýk çýklarla, Allah Allahlarla, fesüpanallahlar eþliðinde sallaya sallaya çeviriyordu baþlarýný sohbetlerine kaldýklarý yerden devam etmeye.
-     Ne diyorsun sen, ne borcuymuþ bu? Bak be bi bak þu hallerimize! Ýnsanlýðýn bize karþý borcu? Ha? O ne olacak? Oðlum biz alacaklýyýz alacaklýýýý!
-     Amma aptalmýþsýn sen yaaa. Burasý senin köprü altýndan daha sýcak deðil mi? Yemek alýrken görmedin mi çuvallarý orada istif istif? Süpürerek gecikir, kendimizi unutturur, sindik mi bir köþeye…herkes gittikten sonra; iki tane üst üste ayaðýmýza, iki tane de üst üste de baþ deliði açýp geçirdik mi kafamýza, dörder beþer de serdik mi masalarýn üstüne! Oooooh gel keyfim gel. Senin köprü altýndaki naylonundan bin kat daha güzel deðil mi?
-     …..
-     Birazdan dýþarýda ayazda kalýnca geçirirsin duygularýný baþýna! Mutlaka bize geliyordur o kasýntýyla alev püskürtücüsü kesilmiþ bekçisi.
……
-     Tüh size yazýklar olsun. Hem bedava yemek yer karnýnýzý doyurursunuz. Üstünüze baþýnýza bakmadan bu insanlarýn arasýna girersiniz. Birde utanmadan rahatsýzlýk verirsiniz etrafa.
-     Yarabbi þükür! Etrafta musluk olmadýðý anlaþýldý. Su israfýna gerek yok, böyle yýkanacaðýz demek. Yine þu kadarcýk yemek için kanalizasyoncularý düþününce elalemin .oklarý içinde buna da þükür. Ne hakkýn var senin bize tükürmeye ya? Vatandaþa açýk deðil mi bu çadýr? Haksýz yere ne baðrýyon bize!
-     Koy þu sigara paketini cebine, kalk gidelim. Ýþleri sarpa sardýrmanýn hiç gereði yok. Beyefendi sizin de kýzýp köpürmeðe!
-     Niye gidecekmiþiz? Fakir fukara karnýný doyursun diye kuruluyor bu çadýrlar.
-     Kalk hadi kalk. Haklý yere baðýrmasýný istemezsin deðil mi? Kasvetli günlerin vesveseleri yaka süsüdür bize.
……………..

Tam kapýnýn eþiðinde çadýr sorumlusunun sesine duraladýlar.
-     Sizden özür dilerim. Böyle davranmamalýydým size. Ama n’aaparsýnýz günün geriliminden iþte. Sizi de gelip þikâyet ettiklerinde… bakýnýz üstünüz, baþýnýz ve kokunuz. Elbette bu çadýrlar sizin faydalanmanýz için. Ama sizden yayýlan bu koku çok rahatsýz edici. Yarýn da geleceksiniz buraya öbür gün de. Þu parayý alýn. Hamama ve berbere hayda hayda yeter. Belediyenin yardým merkezine gidip üstünüzü baþýnýzý da düzeltin. Yarýn o þekilde gelin buraya lütfen.

Zavallý utangaç bir üzüntü yerleþti yüzlerine. Biraz önce baþlarýna sýçrayan hiddetleri; uykuya dalmak üzereyken hissedilebilen bir tatlýlýkla, duygularý derin bir uyuþukluða dönüþtü.

Akþamýn ayazý yanaklarýný ýsýrarak ve içlerinin titremesine sebep olan sarýp sarmalayarak karþýladý onlarý. Nerdeyse tüm dikiþleri atmýþ, toz topraðýn bulaþarak üzerindeki yaða zift görünümü kazandýrýlmýþ ceketlerinin yakalarýný kaldýrýp, baþlarýný omuzlarýna gömdüler. Ellerini; sözüm ona eskiden cep görevi gören torbalara soktular. Konuþmadan yürüdüler.
-     Hadi bi sigara daha versene içim ýsýnsýn! Sen de düþünüyor musun? Þimdiii; yarýn bu halde hamama gitseeek hamamcý bizi içeri komaz. Gidip, önce paçayý düzseeek; tüm kokumuz, kirimiz giysilere geçecek. Yine kokacaðýz… nasýl çýkacaðýz bu iþin içinden?
-     (ayný þeyi düþündüðümü nerden bildin dercesine gülümseyerek) Bu adam bize iyilik ettiðini mi sanýyor? Biraz önce bu sýkýntýn var mýydý? Cebine para girdi baþladýn kara tasalarla boðuþmaya… hýýýnýnýýn Kara Tasalar Cengâveri… bu sinemadaaaa.

Baþlarý öne eðik, gözler yerde, yanlarý sökük ayakkabýlarundan çýkan parmaklarýnýn alaylý bakýþlarýna aldýrmadan imirin (!) insanlarý gibi titreye titreye, sýkýntýlarýyla köprü altlarýna doðru devam ettiler yollarýna.







Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Görmeyince
Her Yer (!) Karanlýk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Unutmayacaðým Seni [Þiir]
Sevdiðini [Þiir]
Sevdalanmak [Þiir]
Sýzlýyor [Þiir]
Özür [Þiir]
Kalendermeşrep [Þiir]


cenab ersöz kimdir?

yeni bir yazım meraklısı

Etkilendiði Yazarlar:
çok


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © cenab ersöz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.