..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bana ev hikayesinden söz açmayýn. Artýk benim oraya gideceðim yok!" Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýstanbul > Ömür Ýsfendiyaroðlu




6 Ekim 2005
Ýstanbul Calling, Ýstanbul Embracing  
Ömür Ýsfendiyaroðlu
Bienal, festival, sergiler, filmler,konserler, mekanlar, sararmaya baþlayan doða tüm bunlarý yaþayýp paylaþmak bile insaný mutlu etmeye yetiyor. Ýþte Ekim’in ve sonbaharýn tadýný çýkarmak için birkaç tavsiye...


:BGEE:



ÝSTANBUL CALLING, ÝSTANBUL EMBRACING

Ýnsan davranýþlarýný kategorize edebildiðim þu günlerde karþýmdaki insanlara karþý daha bir temkinli yaklaþýyorum. Belki de insanlarda benim iliþki odaklý canayakýn ve dýþadönük biri olduðumu hesaba katarak bana yaklaþýyorlar artýk kimbilir. Zaten mevsimde herþeye temkinli yaklaþma ve biriktirme mevsimi. Malum sonbaharýn tam ortasýndayýz. Yapraklar kurumuþ, ahenkli bir dönüþ içerisinde gökyüzünden caddelere doðru yol alýrken, yazlýkçýlarda çoktan þehre dönmüþ.

Trafik keþmekeþ, altyapý çalýþmalarý insaný canýndan bezdiriyor, grip salgýný kapýda, iþler bir türlü bitmek bilmiyor, Eylül ayý - okul ayý anne ve babalarýn iki yakalarýný bir araya getirmelerine engel. Peki herþey bu kadar mý olumsuz sonbaharda...

Elbette deðil. Ekim, sonbaharýn orta yeri. Rüzgarlar henüz o kadar da sertleþmemiþ. Güneþ tatlý tatlý bedenlerimizi ýsýtýyor. Birde Ýstanbul gibi tüm renklerin olduðu bir þehirde yaþamanýn artýlarýda var elbet...

Bienal, festival, sergiler, filmler,konserler, mekanlar, sararmaya baþlayan doða tüm bunlarý yaþayýp paylaþmak bile insaný mutlu etmeye yetiyor. Ýþte Ekim’in ve sonbaharýn tadýný çýkarmak için birkaç tavsiye...


5 Ekim 2005

Akbank 15. Caz Festivali, bu yýl da dünyaca ünlü bir çok müzisyenden eþsiz performanslar içeriyor. Caz müziðinin devleri Patricia Barber, Dave Holland Quintet, Tord Gustavsen Trio, Abdullah Ýbrahim Festival konuklarý arasýnda.

5-15 Ekim tarihleri arasýnda Ýstanbul’a 15. kez caz mevsimini taþýyacak olan Akbank Caz Festivali’nde, caz tutkunlarýný yine dopdolu bir program bekliyor. Caz müziðinin devleri Patricia Barber, Dave Holland Quintet, Tord Gustavsen Trio, Abdullah Ýbrahim, Spanish Harlem Orkestra gibi dünyanýn en önemli müzisyenlerini Ýstanbullular’la buluþturacak olan Festival, ünlü caz gruplarý ve müzisyenlerini birbiri ardýna izlemek isteyen caz tutkunlarý için bulunmaz fýrsat yaratýyor. Festival, Aya Ýrini’deki Patricia Barber Quartet’in -yalnýzca davetlilere verdiði- muhteþem konserle baþladý. 21. yüzyýl caz müziðine yön veren en yaratýcý isimlerden biri olarak kabul edilen Patricia Barber’a, gitarda Neal Alger, basta Michael Arnopol ve davulda Eric Montzka eþlik etti. Olaðanüstü tekniðiyle, piyanosuyla adeta seviþen Barber, etkileyici sesiyle de müzikseverleri büyüledi

10 Ekim 2005
Ýstanbul Saksofon Kuartet

Borusan Kültür ve Sanat Merkezi etkinlikleri çerçevesinde 10 Ekim Salý günü Ýtalyan Kültür Merkezi’nde bir konser veriyor. Saat 19.00’da baþlayacak konsere giriþ ücretsiz.

Alto ve bariton saksofonda Ergüven Baþaran, tenor saksofonda Güney Erken, tenor, alto, bariton ve soprano saksofonda Aykut Demirel, alto saksofonda Turgut Aktaþ’tan kurulu Ýstanbul saksofon Kuartet’e, bu konserde gitarda Cem Tuncer eþlik ediyor.


30 Eylül – 6 Ekim Emek Sinemasý


• Vaat Edilen Cennet / Paradise Now / Yön: Hany Abu-Assad / Fransa-Almanya-Hollanda-Ýsrail
• Kiss, Kiss, Bang, Bang / Yön: Shane Black / ABD
• Milyonlar / Millions / Yön: Danny Boyle / Ýngiltere-ABD
• Gizli Saklý / Caché / Hidden / Yön: Michael Haneke / Fransa-Avusturya-Almanya-Ýtalya
• Yay / Hwal / The Bow / Yön: Kim Ki-duk / Kore-Japonya
• Manderlay / Yön: Lars von Trier / Danimarka-Ýsveç-Hollanda
• Sevgili Wendy / Dear Wendy / Yön: Thomas Vinterberg / Danimarka-Fransa-Almanya-Ýngiltere

DÝÐER FÝLMLER
• Sil Baþtan / Clean / Yön: Olivier Assayas / Kanada-Fransa-Ýngiltere
• Ve Sonsuza Dek Mutlu Yaþadýlar / Ils se marièrent et eurent beaucoup d'enfants / Happily Ever After / Yön: Yvan Attal / Fransa
• Kalbim Bir An Durdu / De battre mon coeur s'est arrêté / The Beat That My Heart Skipped Yön: Jacques Audiard / Fransa
• Kalküta’nýn Çocuklarý / Born Into Brothels: Calcutta's Red Light Kids / Yön: Zana Briski & Ross Kauffman / Hindistan-ABD

• Factotum / Yön: Bent Hamer / ABD-Norveç
• Tutunamayanlar / Dark Horse / Voksne Mennesker / Yön: Dagur Kári / Danimarka-Ýzlanda
• Þaþkýn Köpekler / Sag-haye velgard / Stray Dogs / Yön: Marzieh Meshkini / Ýran-Fransa
• Bir Þans Daha / Va, vis et deviens / Live and Become / Yön: Radu Mihaileanu / Fransa-Brezilya-Ýsrail-Ýtalya
• Serseri Bulut / Tian bian yi duo yun / The Wayward Cloud / Yön: Tsai Ming-Liang / Çin-Fransa-Tayvan
• Gel Arkadaþ Kalalým / Je préfère qu’on reste amis / Just Friends / Yön: Éric Toledano & Olivier Nakache / Fransa
• Tepetaklak / Somersault / Yön: Cate Shortland / Avustralya
• Julia Olmak / Being Julia / Yön: István Szabó / Kanada-ABD-Macaristan-Ýngiltere



2004 Ýstanbul Film Festivali’nde gösterilen Salmer fra kjøkkenet / Mutfak Hikâyeleri’ nin yönetmeni Bent Hamer ve birçok Jim Jarmusch filminin yapýmcýlýðýný üstlenen senaryo yazarý Jim Stark’tan eðlenceli, dokunaklý ve þiirsel bir film. Kült yazar Charles Bukowski’nin 1975 yýlýnda yazdýðý ayný adlý romandan uyarlanan ve 2005 Cannes Film Festivali’nin “Yönetmenlerin On Beþ Günü” bölümünde gösterilen Factotum, “Amerikan rüyasý”nýn her parçasýný reddederek de olsa hayatý dibine kadar yaþamaya kararlý bir adamýn öyküsü.

Henry “Hank” Chinaski, fabrikalarda, depolarda çalýþarak hayatýný sürdürmeye çalýþýr.
Tek derdi, hayatta en sevdiði þeyleri yapmaktýr; yani içmek, at yarýþý oynamak, kendisi gibi amaçsýz kadýnlarla yatýp kalkmak ve en önemlisi, kimsenin yayýnlamak istemediði kýsa öyküler yazmak. Tipik bir günü, öðlenleri bira, geceleri viski ve sabahlarý kusmadan ibarettir. Hiçbir iþte tutunamaz, dökük, pespaye evlerde kalýr, bir barda tanýþtýðý Jan’e takýlýr, ondan ayrýlýr, birkaç anlamsýz iþ macerasýndan sonra bu kez Laura ile tanýþýr, ama bu da sürmez. Çizgisel ve düz bir anlatýmdan ziyade kýsa anekdotlardan oluþan Factotum, hayatýnýn bir þiir gibi olmasý için her þeyini tehlikeye atmaktan çekinmeyen bir yazarýn karamsarca komik, arada sýrada melankolik öyküsüdür. Belki de bu adamý en iyi anlatan, yine Bukowski’nin kendi sözleri: “Bazýlarý asla delirip kendini kaybetmez. Kimbilir bu insanlarýn ne korkunç hayatlarý vardýr!”

Film Ekimine izlediðim Factotum özellikle Bukowski severlerin ilgisini çekecek nitelikte bir film.


Çekim Merkezi / Ýstanbul Modern (17 Eylül 2005 – 8 Ocak 2006)

Ýstanbul Modern, ilk uluslararasý etkinliðini Ýspanyol küratör Rosa Martínez’in düzenlediði ve Türk Ekonomi Bankasý’nýn ana sponsorluðunu üstlendiði “Çekim Merkezi” baþlýklý sergiyle gerçekleþtiriyor.
Yurtdýþýndan 13, Türkiye’den 3 sanatçýnýn yapýtlarýný bir araya getiren “Çekim Merkezi” günümüz sanatýnýn ünlü isimleri Janine Antoni, Pilar Albarracín, Ghada Amer, Monica Bonvicini, Louise Bourgeois, Christian Boltanski, Anish Kapoor, Rem Koolhaas, Jeff Koons, Juan Muñoz, Santiago Sierra, Richard Wentworth, Maaria Wirkkala ile Türkiye’den Haluk Akakçe, Gülsün Karamustafa ve Kemal Önsoy’un yapýtlarýný sanatseverlerle buluþturan sergi
18 Eylül 2005 – 8 Ocak 2006 tarihleri arasýnda Müze zemin katý salonlarýnda ve Heykel Bahçesi’nde yer alýyor.      

Serginin gerçekleþmesine katkýda bulunan þirket ve kurumlar arasýnda Petrol Ofisi, British Council , Frame - Finish Fund for Art Exchange ve Bautek Ýnþaat da bulunuyor.
Farklý anlam düzlemlerini ve çoðul estetik perspektifleri birbirleriyle baðlantýlandýran “Çekim Merkezi” baþlýklý sergi, geçtiðimiz yýllarýn estetik üretimindeki kimi önemli anlarý gündeme getiriyor ve uluslararasý üne sahip sanatçýlarý buluþturuyor.

Böylece Ýstanbul, 9.Uluslararasý Ýstanbul Bienali ve birbirini tamamlayan baþka kültürel etkinliklerle ayný zamana denk gelen “Çekim Merkezi” ile birlikte gerçek bir uluslararasý aðýrlýk merkezi haline geliyor.

“Çekim Merkezi” adý, birden çok anlamý içeriyor. Bu kavram, hem yeni kavramsal ve estetik dünyalar kurmak amacýyla, kararlýlýk ve belirsizlik arasýnda sürekli olarak devam eden oyunu hem de çaðdaþ sanattaki eðilim çokluðunu, kültürel açýdan önem taþýyan yeni coðrafi merkezlerin ortaya çýkýþýný ifade ediyor. Bu anlamda, sanatçýnýn bireysel denge arayýþý ile çaðdaþ sanatýn merkez ve çevre arasýnda bir denge kurma isteðini biraraya getiriyor.

“Çekim Merkezi” sergisi ayný zamanda Ýstanbul Modern’in içinde bulunduðu jeopolitik alana ve yeni uluslararasý müzelerin çekim merkezi olma durumuna da gönderme yapýyor. Ýstanbul Modern’in baþ küratörü Rosa Martínez, “Çekim Merkezi”nde sergilenen yapýtlarýn, sergiyi sanatçýlarla toplum arasýnda simgesel bir alýþveriþ alanýna dönüþtürmek için, anlamýn yoðunlaþtýrýldýðý merkezler olarak sunulduðunu belirtiyor. Müzelerin en temel görevinin “Eleþtirel ve duyarlý bireyler yaratmak ve yeni estetik/siyasal diyaloglara destek olmak” olduðunu vurgulayan Martínez, “Estetik deneyim, göstergelerin otomatik olarak okunmasýnýn sekteye uðramasý anlamýný taþýyor, çünkü temsili uzamý yansýtýp yok ederek yeni bakýþlar, yeni yansýmalar öneriyor” diyor. Paul Valéry’nin “þiirsel yaratýmýn bir umut yaratýmý olduðunu” belirttiðine deðinen Rosa Martínez, toplumsal deðiþim için duyulan siyasal umudun da bu istence dahil edilebileceðini söylüyor:

“Bugün arzuya dayanan yeni iliþkileri cesaretlendirmek, içinde yaþadýðýmýz dünyayý iyileþtirmemize yardýmcý olacak insanlar, nesneler ve sistemler kurmak gerekiyor. Bu serginin, kendi sýnýrlarý içinde beklenti, haz ve düþünce üretmeye katkýda bulunacaðýný umuyoruz. “ “Çekim Merkezi”nde sanatçýlar, fiziksel, psikolojik, kültürel ya da siyasal alanda denge konusu üstüne birbirine alttan alta baðlý yapýtlar sunuyor

Pazartesi kapalý.
Salý-Pazar: 10:00 - 18:00
Her Perþembe 10:00 - 20:00 (10:00-14:00 arasý ücretsiz)

Meclis-i Mebusan Cad. Liman Ýþletmeleri
Sahasý Antrepo No:4 Karaköy - ÝSTANBUL
Tel : 0 212 334 73 00
Faks : 0 212 243 43 19

Tiyatro / Çayhane

Ýstanbul Devlet Tiyatrolarýnda birçok güzel oyunun yanýnda Çayhane’de izlenmesi gereken oyunlardan...
Top of Form
Yazan: Vern Sneider
Uyarlama: John Patric
Türkçesi: Ayþe Sarýalp
Reji: Þakir Gürzumar
Dekor: Ali Cem Köroðlu
Kostüm: Gülhan Kýrçova
Iþýk: Önder Arýk
Dans Düzeni: Nil Berkan
Reji Asistanlarý: Mutlu Güney, Fikret Urucu, Elif Erdal, Ezgi Coþkun, Ünal Bostancý
Oyuncular:
Bülent Emin Yarar
Hakký Ergök
Ali Düþenkalkar
Atilla Þendil
Gýlman K. Peremeci
Ýþdar Gökseven
Fikret Urucu
Seval Gökçe
Tunç Günbay
Metin Beyen
Orhan Tetikcan
Ayumi Takano
Rezzak Aklar


Okinawa adasý... Tarih boyunca önce Çinlilerin, sonra Japonlarýn ve en sonunda Amerikalýlarýn iþgal ettiði bir garip ülke... Günümüzdeki þöhretini iþte bu en son iþgale borçlu.. 1945 yýlý Nisanýnda 200 bin kayýpla sonuçlanan ve II. Dünya Savaþý’nýn en kanlý çarpýþmalarý olarak bilinen Amerikan iþgaline...
Filme de alýnan Çayhane romanýnýn yazarý, o iþgal ordusunun subaylarýndan Vern Sneider... Yine ayný ordunun subaylarýndan John Patric bu ünlü romaný oyunlaþtýrdý ve iþgale bizzat tanýklýk etmiþ iki kalemin yarattýðý bu olaðanüstü eser ortaya çýktý.
Amerika’nýn iþgal mantýðý ve bu mantýðýn “öngörülemeyen” sonuçlarý üzerine muhteþem bir komedi izleyeceksiniz...
Oyun iki bölümdür.
2005 Afife Tiyatro Ödülleri
Yýlýn En Baþarýlý Prodüksiyonu
Yýlýn En Baþarýlý Yönetmeni (Þakir Gürzumar)
Yýlýn En Baþarýlý Erkek Oyuncusu (Bülent Emin Yarar)
Yýlýn En Baþarýlý Sahne Tasarýmcýsý( Ali Cem Köroðlu)
Yýlýn En Baþarýlý Iþýk Tasarýmcýsý (Önder Arýk)
5. Lions Tiyatro Ödülleri (2005)
En Baþarýlý Komedi Erkek Oyuncu (Bülent Emin Yarar)
En Baþarýlý Sahne Tasarýmý
En Baþarýlý Kostüm Tasarýmý

AKM Büyük Salon


Boþ Zaman - Hakan Býçakçý

Ekim ayýnda severek okuyacaðýnýzý düþündüðüm bir kitapta Hakan Býçakçý’nýn “Boþ Zaman” adlý Oðlak Yayýnlarýnýn edebiyat dizisinden çýkan son kitabý.

Çýðlýk çýðlýða baðýran bir karga sesiyle uyandým. Gözlerimi açtýðýmda kendim hakkýnda hiçbirþey bilmiyordum.

Geçmiþimi hatýrlamadýðým için de kim olduðumu yalnýzca baþkalarýnýn anlattýklarýndan bilmeye mahkumdum. Nasýl biri olduðum konusundaki fikrim baþkalarýnýn sözleriyle oluþuyordu. Ne dense inanacaktým, her söyleneni zihnimdeki kýsýr listeyi geniþletmek için hiç zaman kaybetmeden kullanacaktým. "Sen yirmi yedi yaþýndayken, altý yaþýndaki bir oðlan çocuðuna tecavüz etmiþtim" dense örneðin, kendimi bu acý veri ýþýðýnda

yeniden deðerlendirecektim. Aynadaki yüzüm sürekli deðiþecek. Her yeni cümle yeni bir bilgi, yeni bir yüz.....

Orange Juice – Kerem Görsev

Kerem Görsev 10.albümü Orange Juice'ý MÝAM stüdyolarýnda kaydetti. Volkan Hürsever kontrabas, Cengiz Baysal davul... 8 parçadan oluþan albümün kayýtlarýný 6 saatte bitirdiler. Albümün recording ve mixingini Reubern de Lautour ve masteringini de Pieter Snapper yaptý. Kapanýþtaki jam – session tadýndaki “Unagi” yýlan balýðý adlý beste sushi baðýmlýlarýna ithaf edilmiþ.


Bu ve bunun dýþýnda onlarca konser, gösteri, oyun, film, kitap, albüm ve etkinlik; kentte yaþadýðýmýz tüm olumsuzluklarý bir miktar azaltmayý baþarabilecek mi bilmem ama kýsacasý Ýstanbul bizi çaðýrýyor ve kucaklýyor.

Hepinize mutlu bir ay dileðiyle...


Ömür Ýsfendiyaroðlu
05.10.2005




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýstanbul kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Beyoðlu'nda Gezersin...
Ýstanbul Beni Gerçekten Seviyor mu?
Raylý Sitemler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hayatýmda Ýlk Kez Bir Kadýn Ýçin Heyecanlanýyorum
Hayata Dokunmak
Nilüfer'e, Nilüferime...
Niþa Oyunu
Meleklerin Gözyaþý
Bir Rüya
Yaþam Mucizedir
Þimdi
Yýldýzlar
Düþümün Öte Yaný

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bulmaca [Öykü]
Pulkanatlý Öykü [Öykü]
Ýçinden bir isim tut [Öykü]
O Pity Pity Karamela Sepeti [Öykü]
Servi [Öykü]
Buluþma [Öykü]
Seni Seviyorum... [Öykü]
Maskeli [Öykü]
Sinek [Öykü]
Düþmek [Öykü]


Ömür Ýsfendiyaroðlu kimdir?

Kiþiliðimin tam anlamýyla gitmek istediði yoldan gitmek ve bunu yaparken de baþkalarýnýn bam tellerine dokunabilme isteði çoðu zaman hissettiðim. Yaþamýmýn hiçbir evresinde yazý olmadan yaþayabileceðimi düþünmüyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her kitaptan, her satýrdan, her cümleden kýsacasý; yaþamýn sözcüklerinden etkilenirim


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömür Ýsfendiyaroðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.