..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevmek bir baþkasýnýn yaþamýný yaþamaktýr. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > M.NÝHAT MALKOÇ




9 Aðustos 2005
Avucumda Sevda Var  
M.NÝHAT MALKOÇ
Þiirler olmasaydý nasýl ifade ederdik yürek yakan gizli aþklarýmýzý?...Nasýl temizlerdik ruhumuzda biriken tortularý?...Tek taraflý sevmelerin resmidir þiir…Sözün öze ulaþmasýna vesiledir çoðu zaman….


:BIFF:
“AVUCUMDA SEVDA VAR”

M.NÝHAT MALKOÇ

Þiirler olmasaydý nasýl ifade ederdik yürek yakan gizli aþklarýmýzý?...Nasýl temizlerdik ruhumuzda biriken tortularý?...Tek taraflý sevmelerin resmidir þiir…Sözün öze ulaþmasýna vesiledir çoðu zaman….
Þiir,ufuklarýmýzý sonsuzluða açar.Ýmkânsýz yoktur þâir için…Her þey iki dudaðýnýn arasýnda ve kaleminin ucunda saklýdýr þâirin...Gönül kapýsýnýn anahtarý kendisindedir.Fakat bu anahtar her kapýyý açmaya muktedir deðildir.Mühim olan o anahtara kapý olacak varlýðý bulmaktýr.
Sevdalar üzerine ne þiirler söylendi.Ne türküler yakýldý.Ýnsanlýkla yaþýttýr sevda þiirleri…Çünkü insandan evvel sevda vardý,aþk vardý…Dünya da bu sevdanýn yüzü suyu hürmetine yaratýldý.
Genç þâirlerimizden Ahmet Rýza Korkut,yazdýðý son þiir kitabýnýn adýný “Avucumda Sevda Var” diye koymuþ.Sevda bu nerede boy atacaðý,nerede barýnacaðý,nereye sýðýnacaðý belli olmaz.
Gündüz Kitabevi Yayýnlarý arasýnda çýkan bu güzel þiir kitabý 136 sayfadan oluþuyor.Mükemmel bir kapak tasarýmý ve o güzel kapaðý açýnca size “merhaba” diyen birbirinden güzel ve özgün þiirler…
Mukaddime babýnda birkaç sözle baþlýyor kitabýna kýymetli þâir Ahmet Rýza Korkut:
“Þiir;belki de kirlenen ve laçkalaþan bu düzende hâlâ temiz ve yürekli durabilen tek þey…Ýnsan yüreði,insan cesareti olmadan yaþayabilir mi?Sizler bu gönül sýcaklýðýný yansýtan damýtýlmýþ yorumlarý okuyor olduðunuza göre yüreðinize koyduðunuz bir cesaretiniz ve ayakta durabilecek kadar umudunuz hâlâ var demektir.”
Ahmet Rýza Korkut genç bir isim …Býyýðý yeni terleyenlerden...Fakat þiirde yeni bir soluk olabilecek edebî donanýma sahip…Kendisini kendisinden dinleyelim isterseniz:
“Sýcak bir yaz günü dünyaya geldi; 13 Aðustos 1979…Çocukluðu; doðup büyüdüðü Amasya'nýn Aydýnca kasabasýnda geçti. Ýlkokulu ayný kasabada suskun bir çocuk olarak okudu. Suskunluðu kadar da vazgeçilmez bir tiyatrocu, konuþmacý ve þiir yorumcusuydu. O yýllarýn suskun ve baþý eðik çocuðu yavaþ yavaþ büyümüþ ve baþýný artýk kimseye eðmemiþtir. O yüzdendir ki ilk yediði dayak lise yýllarýna denk gelir.
Hayatý, kavgayý ve sevdayý öðrendiði gün; ilk þiirini yazar.
Eðitimci ve yazar bir babanýn evladý olmak ve ömrünü kendisine adayan bir annenin biricik yavrusu olmaktýr en büyük gururu. Babasýný da kaybettiðinden beri, hiçbir þey bükememiþtir artýk boynunu..
Çeþitli tiyatro guruplarýnda görev almýþ ve tek kiþilik gösteriler yapmýþtýr. Ortaokul yýllarýnda yazdýðý bir yazýsýyla Türkiye derecesi kazanmýþ, ayný yýllarda TRT tarafýndan çocuk hikayeleri ödülü almýþtýr.Çeþitli gazete ve dergilerde yazýlarý ve þiirleri yayýnlanmýþ, pek çok radyo programý hazýrlayýp sunmuþtur. Bir özel radyo kurucu baþkanlýðý yapmýþtýr. Þiire olan tutkusunu kendi web sitesi olan “ÞiirCi.Com” ile insanlarla paylaþmaktadýr.Elektronikçi ve bilgisayar programcýsýdýr. Aktif olan yaþamýna TRT’de “Son Yaprak” dizisiyle oyunculuk deneyimi de katmýþtýr.”
Þâirler hassas insanlardýr.Yaþadýklarý acýlar ve sevinçler duygu saðanaðýna dönüþebilir.Onlarý toplumdan soyutlayamazsýnýz.Yürekleri daimi bir medcezir hâlindedir.Yavru bir serçenin kanat çýrpýþý,bir çocuðun sessizliði boðan aðlayýþý onu cezbeye getirebilir.Onlar çok sýradan bir davranýþa sevinebilir veya üzülebilirler.Korkut,bir þiirinde yüreðinin pýrpýr ediþini bir merhabaya baðlýyor:
“hiçbir þey mutlu edemezdi beni/ne kadýn/ ne þarap
ne de sihir …/ne araba/ne ev/ ne de bu þehir …
hiçbir þey mutlu edemezdi beni/senin bir “merhaba”n kadar !...”
     Ne kadar güzel ve saðlýklý bir bakýþ açýsý…Mutlu olmamýz için katlarýmýz ve yatlarýmýz olmasý gerekmiyor.En büyük servet kanaatkârlýk deðil midir?
     Sitem insanýn doðasýnda var olan kadim bir duygudur.Vefa görmediðimiz yerde sitemin keskin kýlýçlarý ortalýðý yangýn yerine dönüþtürür.Yýllarca büyük bir fedakârlýklarla büyüttüðümüz sevda çiçeði kuruyunca karþýlýklý suçlamalar ve sitemler gelir peþi sýra…Sitem þâirin doðasýnda var olan ve çabuk inkiþaf eden bir histir.Þâir Ahmet Rýza bir þirinde sitemin sivri oklarýný muhatabýna saplýyor:
     “gidiyorum iþte öylesine/ öylesine yaþanmýþ gibi
bu sevdayý sana býrakýyorum/ sana býrakýyorum
o çok sevdiðin/ yalanlarý …”
Korkut’un þiirlerinde zengin bir imge yelpazesi mevcuttur.Serbest þiir yazmaktadýr.Fakat serbest þiirin en büyük handikaplarýndan biri olan sýradanlýðý aþmýþ görünmektedir.Akýcý bir üslûbu vardýr.Onun þiirlerinde herkes kendinden bir parça bulabilir.Geleceðin þiiri içerisinde onun ismine rastlamak mümkün olabilecektir.Fakat þiir azim ve sebat isteyen bir sanat dalýdýr.Þiir vadisinde saman alevi gibi parlayýp sönenlerin sayýsý hiç de azýmsanmayacak miktardadýr.Sözlerimi onun güzel bir þiiriyle noktalamak istiyorum.Kendisine þiirin dikenli yollarýnda keyifli yolculuklar dilerim.Ufkun ve yolun açýk olsun:
“tut ki düþtüm avuçlarýna bir kýþ günü
tut ki yandým avuçlarýnda/ama erimedim iþte!...”
E-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi
Yusuf Ziya Ortaç'ýn Nüktedanlýðý
Hoþgörünün Kanatlarý Yahut Mevlâna
Þair Haydar Çoruhlu'yla Þiirin Kalbine Yolculuk

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Gümüþhaneli Hacý Hüsrev Doðan
Göç Veren Trabzon
Deli Dumrul"da Dede Korkut Hafifliði
Trabzon'un Kültürel Meseleleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.